"Re: Re: Re: Kak si, Dalai"
Sent & received:
">Изпратено на: Петък, 2005, Юни 24 18:10:47 EEST
>----------------------------------
>
>
>
> Ami vtoriya po golemina v provintsiyata.4etvurtoto po golemina pristani6te na Tihiya okean e.Nay-dobriyat futbolen grad.Yankovi4 igraeshe v mestniya team.Silen voenen tsentur.Ima i dosta nebosturga4i.Kazva se Dalian.Namira se na nivoto na Yujna Italia-Sicilia.
> Zimata 6te se mestya do Macao,nego nqma kak da ne si go 4uval-bay-komardjiysiya grad na sveta,sled Las Vegas v USA.Pravi okolo 71% ot oborota na Las Vegas na godina.
>Na lyato 6te probvam edin drug grad i taka,dokato si haresam myastko,udeto da si kupya jili6te.Sega gi izsledvam.
> Kolebeya se osnovno po sledniya punkt-na yug e tropik i subtropik,palmi,romantika i pr.,no narodut govori na 6ibani dialekti,razlikata mejdu tyah i literaturniya kitayski e kato tazi mejdu bulgarski i polski da re4em.Ako ne si go u4il ne stava.Na sever vsi4ko si e nared,nqma palmi,no puk,da re4em si ima Ginko-pak krasota;narodut govori pravilen kitayski,OBA4E ZIMATA E STUD!!!A az go mrazq!!!Eto za6to se kolebaya.Ama nakraya may 6te si kupq apartament na sever,a zimata 6te se iznasqme na zimuvane v tropika,ta tova 6te e nay-dobroto reshenie."
Много ме бяха подвели някои северни китайци, че на юг не можели да говорят правилен литературен китайски! Оказа се, че с изключение на много малък процент възрастни хора всички си го говорят добре, а и някои по-добре от северните.
А идеята с пътуване всяка година север-юг си е непосилна за хора, които не изкарват достатъчно пари, а да не говорим по време на пандемия като ковидната колко е неудобно! Та, много ми е по-добре да си стоя само на юг.
-
Михаил Т.
Jun 25, 2005 at 1:34 AM
"Аха, ти още не си се нанесъл постоянно. А на север колко е студ? По-студено от тук или? То тук времето така се изчанча, че няма накъде. Юни месец, температурите са като за пролет, не е никакво лято, въобще сезоните се разместиха и затова са тия наводнения и бедствия, които ги слушаш. А пък иначе да ходиш някъде, където езика е съвсем друг, ми се струва доста смело, при положение, че вече знаеш 1 китайски.
"
...