☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: No more Yahoo e-mail for the people in China  (Read 37994 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +830/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"some pics"
« Reply #165 on: February 04, 2022, 06:25:54 PM »
"some pics"

Значи "няколко снимки"/"няколко снимчици".

Received: NO SPAM
 Jun 7, 2005 at 3:29 PM

"g.,

eto ti niakolko snimki, belkem ti se priiska da posetish nikoi den po-nadolu ot dalian:

spaces.msn.com/members/ ... /PersonalSpace.aspx?_c01_photoalbum=showdefault&_c=photoalbum

ne sam slojil Qingdao shtot niaam vreme da si igraia s kartinki. obeshtavam niakoi den da gi pusna!"""

pozdravi"

Определено ми се прииска. Мразя да студувам. Студ, лед, сняг, поледица, киша... не са по моя вкус. Никак!
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"(No Subject)"
« Reply #166 on: February 04, 2022, 06:47:51 PM »
"(No Subject)"

Received:
Jun 7, 2005 at 3:42 PM
Павлин З.

"zdrasti priatelu.za moe goliamo sujalenie me otstraniha ot rabota zaradi mnenieto na 6efa 4e ne sum mojel da ob6tuvam s klientite.a tova zvu4i glupavo predvid fakta 4e me prekarvat zaradi polowa diskriminatsia!pone se nadiabam da ne e zaradi futbolut-ne znam dali znae6 no na6te ne se klasiraha za 2006za svetovnoto i az iavno poemam vinata !tuk rabotodatelite sa ebati kopilitata-ina4e mi platiha otnesoha se profesionalno sus men i ne mi praveha po4ti ni6to pod vupros.sega gledam napred kum golemiat grad-sofia,daje triabva6e da sum na interviu v4era no poradi maluk angajiment si ostawam tuk do petuk nadiavam se.za moe u4udvane niamam zapazeni snimki ot bala na sestra mi m.g.kogato za posledno se snimah no tova niama da mi popre4i da se 6trakna tezi dni i da ti pratia nekoia pics.po vuprosa dali traditsionaliska ili zapadno orientirana ti mi go kazva6 napravo,no i bez tvoiat suvet 6tiah da izbera N1.problemut 6te bude kolko daleko ot teb 6te jivee eventualnata mi polvinka,a ne e za prenebregvane i faktut 4e az 6te pukna nai rano tam2007 zaradi zabranata da napuskam stranata i konfiskuvaneto na pasporta mi!taka se otnasiat s nas v europa kato hora treta ruka kakvo da ti kaja -ti si znae6!ne mislia 4e imam goliam 6ans v sofia da progresiram,no pone 6te znam 4e sum upital.za teb 6te ima ne6to skoro! ne se striaskai!:)-
are 4ao i do edno pismo"

Предполагам, че са го уволнили тогава не поради сексизъм (полова дискриминация), а и заради лукизъм (външност). Не знам доколко не е можел да общува с клиентите, предвид че става дума за обикновено обслужване в пицария. Да си зависим от работодатели не е никак добре! Трябва си личен бизнес и независимост!
 А за идването му насам - така и не дойде. Само дето ми отне време да му търся това и онова. По едно време дори се бяхме скарали заради това. Мразя да правя неща на вятъра!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"Re: Re: Re: hi"
« Reply #167 on: February 04, 2022, 06:54:27 PM »

Sent:

Изпратено на: Вторник, 2005, Юни 7 10:42:25 EEST
 "Zdravey!
>Zapoznah se s o6te edna bulgarka ,ot Pleven.Razvedena sus sin na 14 g.Ot 5 godini v Kitay.Sklyu4ila e za 6-ta godina dogovor za PREPODAVATEL V PEKINSKI UNIVERSITET za...PREDSTAVI SI 13 000 yuana!!!!!!!Tova sa 2600 leva,be!!!I 6te si prepodava po IKONOMIKA,kakvato i e vtorata spetsialnost,1-ta e,razbira se,angliyski.V momenta puk e na dogovor s firma v drugiyat lyubim moy severen grad-Qingdao kato u4itel po angliyski za 9 000 yuana.VSU6TNOST,sega e po-dobre,za6toto :
>a/V Qingdao ima more
>b/Po-evtin e transporta i hranite
>c/Po-burzo se pridvijvash do vsqkude.Samo za 2 4asa mojesh da minesh s avtobusa ot ediniya mu kray do drugiya.A Pekin e may nad 120 kilometra v diametur..."

Наистина много бях впечатлен от това, което е постигнала и го споделих с гордост и похвала. А и се надявах той да вземе пример, да постигне нещо такова в Китай. Уви, не дойде и той! Както казах, само ми отнеха време и нерви да им търся това-онова, да подготвям нещата... голямо прекарване!

Received:

Jun 7, 2005 at 3:46 PM
 Константин П.

"bravo.pi6a kratko zaradi6efa."

Заради шефовете... проблеми, проблеми, проблеми... Вярно, че не трябва да се прекалява онлайн по време на работа, но това да не можеш един мейл да пратиш като хората си е тегаво!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Nimen hao, nimen hao!
« Reply #168 on: February 04, 2022, 07:35:25 PM »
 Sent:

Subject: RE: Nimen hao :)
>Date: Mon, 6 Jun 2005 23:51:23 -0700 (PDT)

" Ami da,za Beijing 13 000 sa normalna zaplata,imayki predvid,4e tam tsenite sa po-visoki,transportut po-skup i pr.Zavisi i za kolko rabotni 4asa ti gi davat.Za kolko?
>
> Az sum bil na dogovori za po 4000 rmb na mesets.V Dalian sum vzemal do 6500 rmb.
>V momenta,kakto kazah,sum na po 80 rmb na 4as.4ujdentsite vzemat po 100 rmb.,OBA4E te sa si NATIVE speakers i vinagi sa predpo4itani.Zatova tryabva da se pravi dumping.Razbira se,tvoyat angliyski e na profesionalno nivo,a si i jena(koeto te ulesnqva,poradi preobladavaneto na u4iteli ot mujki pol.Pone vuv firmite,kudeto sum bil,daje i 6efkata da e kitayka,a ne kitaets,VINAGI sa predpo4itali jeni).NO VUPREKI TEZI 2 NESUMNENI PREDIMSTVA da te pitam-kak se opravyash s natsionalnostta?Pravilo li ti e problemi bulgarskoto grajdanstvo?Nalagalo li se e da lujesh ili da te karat da lujesh za natsionalnostta si pred 6efove,roditeli i pr?
> Kogato si rabotela za firmi(spomenavash zaplata ot 6500 rmb.)po kolko se e padalo na 4as?
> ***************************************
> V 9-ti kvartal si imam nqkoi lyubimi mesta.Nqma luja,ako me hvane nostalgiya(koeto e mnogo rqdko) mi lipsvat to4no tezi mesta.Osobeno v Dalian,kudeto ima nqkoi podobni ulitsi na tezi v 9-ti kvartal.
> APROPO-v momenta kolko izliza putya sus samolet do BG ?Prez Moskva li minava6?Ili polzavsh druga destinatsiya?
>
> Tozi put may poprekalih s vuprosite,no i ti se 4uvstvay svobodna da me pita6 za kakvoto pojelaesh.Jalko,4e sum s 1/5 samo staj i opit ot tvoya tuk i sum po-malko polezen za ne6ta izvun Dongbei(imah 6tastieto da go obikolq tseliya).
>
> Ami zasega tova e.
> Pozdravi na mom4eto ti i lek den!"

Под "дъмпинг" имам предвид лоялна конкуренция - например, ако някой с майчин език взема 100 юана, а аз не го говоря толкова добре английския, да си предложа услугите за 80 юана. Разбира се, опитът в преподаването също има значение, не е само как звучиш... конкретно "дъмпинг", както научих по-късно, когато започнах да изучавам по-сериозно икономиката означава нелоялна конкуренция с изкуствено занижени цени.
 За съжаляние много често работодателите лъжат за националността на преподавателите. Напоследък не им се налага да го правят, защото то почти не останаха разни такива преподаватели, за които трябва да лъжат, че примерно са от Англия, пък те са от Полша или пък, че са от Канада, а те са от Турция... Все по-малко хора с възможност за китайски визи. Това е положението! Иначе, като цяло, все така на жените им е по-лесно да се класират, защото са по-предпочитани за работа.
 "Дунбей" ("东北") е североизтока на Китай, известен в чужбина като "Манджурия".

Received:

Jun 8, 2005 at 12:07 AM
 "RE: Nimen hao :)"
 lidia g.

"Zdrasti,
Ami za Beijing, 20 rabotni chasa, imam predvid uchebni chasa.
Kolkoto do razdelenieto Native- non-native speakers, izobshto ne mislya che tryabva da se chustvame oshteteni, i da pozvolyavame da ni tretirat razlichno. Kolkoto do tova che sym jena, ne mi e po-lesno otkolkoto ako byah myj, Az imam tochno obratno mnenie po vyprosa, po-predpochitani sa mygete po nyakakva prichina, ne znam kakva, moge bi zashtoto tozi svyat e syzdaden ot myge i za myge. Kolkoto do nacionalnostta, ne sym se syglasyavala da ya kriya, daje i da sa iskali tova ot men. Fakta che sym s podhodyashto obrazovanie i kvalifikaciya me pravi employable navsyakyde, i dori po=employable ot mnogo Native speakers, koito nyamat nikakvo obrazovanie. Ne sym lygala za nacionalnostta si, i ne smyatam da go pravya i za v bydeshte. Dori sym uspyavala da ubedya shefofe i uchenici che shtom az, non-native speaker, moga da naucha anglijski taka dobre, znachi ne e nevyzmogno i za tyah. Uchenicite mi sa se chustvali mnogo po-komfortno s men otkolkoto s Native speakers sys stranen akcent.
Tazi godina shte letim s avstrijskite aviolinii, dvuposochen bilet e okolo 9000 RMB, no ima mnogo dobri vryzki. Prosto samo tova beshe vyzmigno, Turskite aviolinii sa malko po-evtini, no byahme v lista za chakashti i predpochetoh da imame sigurno bileti, makar i malko po-skypi. Ne sym letyala s ruskite, no sym letyala s Air-France, British airways , rumynskite/ spryaha poletite do Kitaj/, Malev/ syshto spryaha da letyat do Kitaj/.
Ti mi zvuchish syakash si dosta mlad i ne tolkova confident, sydejki po vyprosite. Rabota ima mnogo tuk, taka che ako v edno uchilishte ne uspeesh, v drugo shte te vzemat. Kogato nyama rak, i ribata stava za yadene. Az ustanovih ot opit, che ako se celish visoko, vyzmognostta da namerish neshto dobro e po-dobra, zashtoto i te se celyat visoko. MOge bi imash nugda da natrupash malko opit, ako tryabva spesti pari i izkaraj edin TEFL/TESOL course, shte te napravi po-employable navsyakyde, ne samo v Kitaj.
Pozdravi, Lidia
"

Хе... то може да не искаш да те третират различно и да се чувстваш ощетен, но когато това се случва (дори вече на ниво закон), няма как да го преодолееш. (А за чувстването, може да си се чувстваш както си щеш, но това пак не допринася с нещо за промяна на положението.)
 Не е вярно, че предпочитат повече мъжки преподаватели. На много места даже сами си пишат, че искат само жени или че жените са с предимство. Не знам тя защо е с такова впечатление.
 Ако някой шеф си търси да назначи само симпатични жени на работа и никакъв мъж не може да пробие там за работа, какво значение има, че "този свят бил създаден от мъже за мъже"?! Това са преувеличения.
 Едно време по-доброто образование може и да те е правило по-"employable" (по-добър/добра за назначаване на работа), ама не и сега, когато по закон трябва да си с паспорт от държава, където английският е официален (и то не всички такива държави - например Ямайка и Малта не са в списъка, но Южна Африка е.)
 Ти може да убеждаваш някой, че като чужденец си научил английския много добре, НО си има родители, шефове и пр., които са с фикс-идеята, че не си ли носител на езика на матерно ниво (казано по-просто - не си ли роден в Англия, САЩ, Австралия и пр.), не ставаш за преподавател по английски, ако щеш и да го говориш по-правилно от средния американец, британец, австралиец и пр.
 Ами аз наистина бях не много "confident" (сигурен в себе си), а и по-млад, та съм питал, разпитвал, научавал, за да постигна това ниво днес - на по-уверен и по-знаещ. Иначе какво? Да не питаш, да не учиш? Казано е - не е срамно да не знаеш, но е срамно да не се опиташ да узнаеш. (Или "Не е срамно да не знаеш, срамно е да не попиташ.")
 Едно време наистина имаше избор в това или онова училище. Вече не е така. След 2017 има нови закони - не си ли нейтив, тц! Точка.
 За това, че ако се целиш по-нависоко, ще имаш повече шанс - не е някакво правило. Всичко зависи кой си, къде си, кога си... а ниско-високо, зависи. По-ниските места, определено са по-свободни. Примерно по-лесно може да станеш миньор, отколкото преподавател в университет, нали?
 За TEFL - имам го, но не помага много, след като законът не позволява легално да се назначават не-нейтив. Толкоз!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"zdr"
« Reply #169 on: February 04, 2022, 08:07:17 PM »
"zdr"

Jun 8, 2005 at 1:58 AM

Alexandra G.

"Това е новата ми поща,защото старата е негодяйска и ми писна.Ако искаш ми отговори тук,вместо на
личните....аух,като се сетя и ша припадна от смях.
Ето ти и малко бъзик-китайската тайна на успеха е в колективността на масата...

G."

Не знам бъзикът какъв беше, защото не мога да го отворя вече, но наистина колективното често е по-успешно от индивидуалното. Зависи, разбира се и от доброто ръководство (мениджмънт).

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #170 on: February 04, 2022, 10:26:36 PM »

Sent:
Date: Tue, 7 Jun 2005 10:04:58 -0700 (PDT)

"> Zdravey!!!
>
>20 na sedmitsa ili 20 za mesetsa?Ako e 20 za mesetsa,zna4i,4e pla6tat po 650 rmb na 4as?!
>
> Ami prava si,4e ne trqbva da pozvolqvame,oba4e e fakt.A i,ponqkoga,nqma izbor...
>
> O,v Harbin,Changchun i Dalian predpo4itat jeni.Daje ponqkoga pred native male speaker.
>
> Abe i az sum s magisturska stepen po filosofiq,ama dosega 1 + ne sum vidql,kogato se konkuriram s nqkoy zapaden srednist!!!Prosto na 6efovete tova ne im govori ni6to...Ama taka e,kato se zanimavam s 4astnitsi-prostatsi...Ti pone ima6 vuzmojnostta za universitet.I obektivna i subektiva vuzmojnost.Az gi nqmam zasega i dvete...
>
> Ti dobre si ubejdavala u4enitsite i 6efovete,ama qvno ne si se sbluskvala s tupoglavi roditeli,koito iskat samo zapadnyak,pa,ako 6te da e i kravar!...
>
> Razbira se,4e govorim po-dobre ot pove4eto amerikantsi i angli4ani,kakto i v sravnenie s vsi4ki avstraliytsi i novozelandtsi.Da ne govorim za 6otlandtsi ili kanadtsi ot Kvebek,...oba4e za tazi tsel trqbva da sa naistina dobre mozutsite...a ne na selqnduri.
>
> 9000 rmb si e skupi4ko.S tezi pari moga da qm tsqla godina v Kitay!:)))
>
> Rumunskite bqha evtini,ama naistina gi sprqha,mamka mu...A s Ruskite-az sum letql.Ednoposo4en bilet za Kitay be6e okolo 1100 leva.Posle mi kazah,4e e stanal 1200 leva.Sega ne znam.
>
> Az sum s mladejki,napravo teen spirit,a za confident,hm...NIKAK DAJE !V momenta mi izti4a viza Z.Ne mi se podpisva s firmi,za6toto obi4am da si rabotya kato FREELANCER,no za tova ne se polaga viza.Nalaga se da se ojenq...A tuka mi e golqmata muka,za6toto v legloto sme dobre,intelektualno sme po4ti ednakvi,no emotsionalno(na nivo EQ)hi4 ni nqma...Tova me pla6i i na vremena otbluskva...V su6toto vreme mi e trudno da q izostavq,a,ako q izostavq,prosto ne znam kakvo 6te pravq...Ne mi dava da kontaktuvam s drugi kitayki(barem 6tqh da imam nqkakuv izbor),ta sega sum napravo bez izbor i 4esto v SUBDEPRSIYA...Imame si i drug maluk problem-angliyskiyat y ne e dobur.Ne moje da nau4i bulgarski(makar,4e opita na 2-3 puti),a na mene kitayskiya mi se dviji bavno.Moje i da znam 3-4000 dumi,ama vse o6te ne go vruzvam kato horata...Opitah se da osu6testvq vruzka s momi4e,koeto u4i bulgar.filologiya v Beijing,ama mi se vdigna skandal...Smqtah da poddurjam priyatelska vruzka,s tsel rezerva,ama...
>
> "Rabota ima mnogo tuk, taka che ako v edno uchilishte ne uspeesh, v drugo shte te vzemat."
>
>Dosega izbqgah ot 2 rabotodatelki:
>
>a/Ne mi plati pulna zaplata
>
>b/Iskashe intimnosti s mene,no be6e histeri4ka,a az ne sum kato pove4eto muje da mislq ednoplastovo,ta se otteglih v
>
>4ASTNA FIRMA v Harbin,koyato imashe veriga ot detski gradini.
>
>Boss-ut ne si izpulni tehni4eskata 4ast ot dogovora-2 mesetsa bez peralnya,bez hladilnik,4esto povreden NET,totalen kontrol po vreme na rabota i PRINUDa da stoya na sluntse(v Harbin lqtoto e gore6to,kakto v Ruse i Pleven),za da vijdali horata,4e ima BYAL 4OVEK,t.e. trqbva6e i da sum maneken.
>
>Sled tova doydoh v Dalian,no se naloji da prekratya dogovora,za6toto i te se opitaha da me igrayat.Ve4e si imali mnogo native speakers,az,ako mojelo da prepodavam samo v Durjavno u4ili6te po dogovor,a te da mi pla6tali po 400 rmb na mesets,za6toto za bulgarin bilo dostatu4no.Vdignah im edin 6um,vzeh si bonusa za polovin godina ot 3000 rmb i s pomo6tta na momi4eto,s koeto sum sega si namiram mnogo lesno rabota.Ako sum sam KPD-to mi spada zna4itelno.Taka,4e NAISTINA SAM se opravih na mnogo mesta,no ve4e mi omruzna da bqgam i da se razpravqm.Iskam si normalen jivot.Vqrno,4e ima mnogo rabota,no mojesh da pro4etesh na kolko mesta se oplakvat,4e gi lujeli s vizite,sus zaplatite(a tova e mnogo gadno!)...
>
>"TEFL/TESOL course, shte te napravi po-employable navsyakyde, ne samo v Kitaj. "
>
>1.TOva nikoga ne mi e bilo problem!!!Te samo pitat kakuv si po natsionalnost.Samo v edna firma(poslednata) me pitaha za tova i posle zaqviha-"Nqma6?Dobre,priet si!".
>
>2.Az daje iskam kitaysko grajdanstvo.Ne mi se raboti po drugi mesta na sveta.Kitay e tolkova golqm,4e si e kato edin drug svvqt-ako si v Hainan si vse edno vuv Filipinite,ako si v Xinjiang si vse edno v Sredna Aziq,a,ako si v Dandong si vse edno v Korea.T.e. Kitay mi e dostatu4en i go obi4am.
>
> Izvinqvay,4e tolkova se razprikazvah,no ti me zapita,a az te 4uvstvam kato mnogo blizuk 4ovek ve4e i ne iskam da te luja za ni6to.
>
> S pozdravi : G."

Вече не си ли нейтив спийкър, даже и жена да си, нямаш право на легална работна виза. Промениха се законите!
 А и на самите нейтив спийкъри им искат поне бакалавърска степен. Нищо вече не е същото!
 Частниците, често, наистина са хора необразовани или недостатъчно образовани, но успешни, просто, защото имат парите (капитала). Не, че няма и по-умни, но рядко съм попадал на наистина добър и образован бизнесмен, пък било то и в сферата на образованието.
 За преподаване в университет - опитах в последните години да се кандидатирам за преподаване на философия, която и съм завършил, но ми се отвърна от 2 места, че магистърска степен не стигало, искали поне докторска... И в това отношение вдигнаха стандартите/изискванията, та кел файда, че съм магистър.
 За "говорим по-добре" имам предвид, ако наистина някой е учил стандартен английски и го е научил добре. Тогава може да се каже, че говори по-правилно от някой нейтив инглиш спийкър, но такива случаи са рядко; повечето хора си надценяват чуждоезиковите способности, а това е жалко и смешно.
 9000 юана може и да стигнат за цяла година хранене в Китай, в днешно време, но ако ядеш много пестеливо.
 И досега си младея и се стремя да поддържам някакъв младежки дух. :)
 Лоша работа беше, че трябваше да се обвържа с онази ненормална (буквално), но нямах голям опит. Правеше скандали за най-малкото, а и имаше разни абсанси, налудни идеи... не ща да си спомням направо! В днешно време по-трудно се лъжа в това отношение.
 В много от случаите попадах на много лоши работодатели в Китай. Имаше и добри, в интерес на истината. Засега нямам време да навлизам в подробности, че е дълга тема! Много чужденци, не само аз, се оплакваха от некоректно отношение, измами и пр. То не, че в родините им не е същото или почти същото. Виждате и българските работодатели понякога колко лоши могат да са, така че... не е въпрос на народност/националност, а по-сложен антропологично-капиталистически проблем.
 Китайско гражданство на теория го има, но на практика е почти невъзможно да имаш. Колко чужденци, в днешно време, имат китайско гражданство?

Jun 8, 2005 at 10:40 AM

"Zdravej, G.
Razbira se che chasovete sa 20 na sedmica.
Kolkoto do loshiyat opit s kojto si se sblyskal, az syshto sym imala podobni sluchaj. Minalata godina uchilishteto ne mi plati bileta, tazi godina shefa mi reshi da mi prekrati dogovora v kraya na mart, bez nikakvi obyasneniya/e, az si znam che na nyakolko pyti bez da iskam toj 'lost face' poradi glupostta i nevegestvoto si/. Dobre che imam priyateli i byah "part-time teacher" v EF, ta te me vzeha za 3 meseca pri tyah.
Povecheto kitajci sa mnogo nechestni hora, samo gledat da te izpolzvat. Tova, koeto mi opisvash kato otnoshenie s tvoyata priyatelka, ne mi zvuchi osobeno obeshtavashto za brak. Razbiram dobre prichinite, poradi koito tya ti pravi skandali i ne ti pozvolyava da obshtuvash s drugi kitajki. Te si poznavat nomerata mnogo dobre, i tya razbira che kakto tya e uspyala da te hvane v mrejata, taka i drugi moge da uspeyat. Az ne mislya che kitaykite sa dobyr izbor za myg, prekaleno sa merkantilni i presmetlivi, i emocionalno gi nyama izobshto. Taka che me uchudva fakta che si reshil da se jenish za takyv chovek, s takiva razbiraniya, no tova si e tvoya rabota.
Syshto me uchudva fakta che s tolkova negativen opit v Kitaj, iskash da se zaselvash tuk, che i grajdanstvo. Vyarvam che znaesh che Kitaj ne pozvolyava dvojno grajdanstvo, taka che shte tryabva da se otkagesh ot bylgarskoto si grajdanstvo. Za men tuk ima prekaleno mnogo neshta, koito me pritesnyavat i sym tuk samo zashtoto moga de imam dobyr standart finansovo i da dam na sina si dobro megdunarodno obrazovanie. Skoro Bulgaria shte e chlen na EU i az shte napravya vsichko po silite mi da se vyrna v Evropa. Ne chustvam prinadlejnost kym Kitaj, i si haresvam Evropa mnogo poveche, dage i Bulgaria.
Syveta mi kym teb e, ne byrzaj s jenitbata. Poznavam chugdenci, koito skysaha s kitajki, i 'dobrite' momicheta napraviha jivota im syshtinski ad. Dolni sa v tova otnoshenie, nyamat nikakvo chustvo na dostojnstvo. I sled kato nyamate ezik za komunikaciya, kulturata e tolkova razlichna, kak smyatate da syjitelstvate za cyal jivot? Pomisli za tezi neshta predi da se obvyrjes s jenitba. Az byah omyjena, hem v Bulgaria, i predpochetoh da si trygna, zashtoto nyamahme obshti celi i jelaniya, makar che bivshiya mi syprug e dobyr chovek. Trudno neshto e braka i neshtata se promenyat s vremeto.
Pozdravi, Lidia"

Както виждате никой не е само с положителен опит в Китай. А това, че "повечето китайци са много нечестни и гледат да те използват", бих казал, че повечето хора по света са такива. Къде са многото честни, неизползващи, алтруистични хора? Ммм?
 Меркантилни, пресметливи и емоционално нестабилни китайки? Ами в днешно време повечето жени по света да не са много духовни, немеркантилни и емоционално стабилни, я?
 Видяхме колко "много полза" има България от членството в ЕС, а и къде е сега Китай, къде е България... Не, че в Китай е рай, но "България в ЕС" бе и си остава много надценено.
 Абе то като скъсаш с някой/някоя, много рядко се случва "да си останем добри приятели". Та, според човека и възможностите, като те мрази, може да очакваш и неприятности от един или друг порядък. То понякога напълно случайни хора ти правят мръсотии, какво да говорим за някой, който те мрази по любовна линия?!
 Културата лесно се учи, ако човек поживее няколко години в тази култура. А и много по-важна е индивидуалната култура и образование - например може да сте от една и съща култура и да не си пасвате, защото единият пуши, не спортува, напива се, налита на бой, а другият е непушач, спортуващ, трезвеник и владеещ се. Та, ако беше само до култура, нямаше да има толкова разводи и раздели по света постоянно. Съгласен съм, че браковете са трудно нещо и че хората се изменят постоянно с времето.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #171 on: February 05, 2022, 01:28:32 PM »

Received: Jun 8, 2005 at 2:00 PM
pl. placebo

"zdrasti, priatelju, taka skyp na syrceto mi
prochetoh pismoto ti i po-dylgo shte ti otgovoria po-kysno
shte pisha tam, vidiah go, no ne ottuk, a ot drugo miasto.
otnosno subekta do tebe (ne go naricham tymen balkanski) napravo me stresna.
mnogo e opasno tova, che subekta sigurno se e privyrzal kym tebe. samo ne izpitvai strah. az ne si mislia, che sme offnali nashta drujba. spoko, shte se nameri kolai za neshtata
do skoro i taka natatyka
Jenny"

Като има лош късмет човек да попадне на ненормалница, така е. Дори и близките приятели може да се стреснат.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"Re: Re: OT ADA6A"
« Reply #172 on: February 05, 2022, 02:33:22 PM »
Received: Jun 8, 2005 at 4:16 PM
GEORGI M.

"Re: Re: OT ADA6A"

"pra6am ti edni ne6a ot po6a goldenmama@ ... "

Никакви неща не виждам и какъв "пош"? Ааа, "поща".  :)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"Re: Re: Re: Re: hi"
« Reply #173 on: February 05, 2022, 02:44:31 PM »
"Re: Re: Re: Re: hi"

Jun 8, 2005 at 4:57 PM
pl. placebo

"glei sega, ako mi pratiat tiahna kartina, shte ia sloja na saita s moite kartini za dva tri dena da mojesh da ia vidish. i shte ti utochna v koi album. sega otivam da pisha na pyrvata koiato nosi imeto na mesec mart. hich da ne si posmial da podpisvash, molia te, nedei da se vruzvash po tozi nachin. do skoro"

То, ако не си вързан по този начин, пък си абсолютно зависим от волята на някой работодател, който/която, както уточнихме по-горе много често е не много образован и/или не много състрадателен. Ако не си богат и да имаш независимост, трябва просто да избираш от две зависимости коя те устройва повече.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"(No Subject)"
« Reply #174 on: February 05, 2022, 10:08:02 PM »
"(No Subject)"
 Пак погрешно се постна само това в отделен пост! Не по моя вина създадох допълнителна работа! :'(
emilia d.
Jun 8, 2005 at 6:17 PM

"Kakvo drugo znaesh za tozi kitaec osven 4e znae bg ? Predpolagam 4e znaesh i drugi neshta za nego.Znaesh li ot kade e ?Na kolko godini e ?Znae li toi neshto za men ot teb ?Znam 4e si razgovarql s nego i znesh pove4e ot tova 4e e inteligenten.Ako znaesh nesto pove4e ot tova koeto si napisal napishi mi i ostanalata informaciq.Molqte badi iz4erpatelen s informaciqta koqto shte mi kajesh.Blagodarq.Oshte edin vapros ot men.Po kakuv na4in v kakuv stil trqbva da e napisano pismoto kum nego?Az misla 4e trqbva da bude oficialno kato predstavqm sebe si otkade sum,kak se kazvam,na kolko godini sam .Chao i pishi.
"

Колко време съм изгубил да търся и помагам за няма нищо, а? И то не само с нея! Това е трагичното. Поне това време да съм го бил инвестирал в повече правене на пари, повече спорт, повече учене...

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #175 on: February 06, 2022, 03:10:30 AM »
Sent:
>Date: Wed, 8 Jun 2005 00:39:51 -0700 (PDT)
>
> " Zdrvey,Lidiya!
>
> 20 na sedmitsa zvu4i po-realisti4no.Razpitvah te tolkova mnogo,za6toto dosega podobna zaplata sum vijdal obqvena samo za Shanghai.Kakto znaesh,tuk daje za universiteti,magistri,im pla6tat ot 4000 do 6000 rmb.V pove4eto slu4ai ili e izmama,ili e preuveli4enie.Nay-malkoto,za6toto,da re4em,pla6tat po 60 rmb na 4as,ta kazvat za 100 4asa 6te polo4i6 6000 rmb.,no ti osigurqvat samo 50 na mesets i si ostavash s 3000 rmb.Vse pak v Beijing e po-skupo,razstoyaniyata sa po-golemi,tova e universitet,ti si "lao-wai",ima6 stepeni,ta mi se struva realno,dopustimo i vuzmojno.Predpolagam,4e 6te ti osigurqt i dobra zdravna zastrahovka.
> LELE!4e te tvoite problemi kato ka4estvo(slava bogu ne i po koli4estvo,poneje sa samo 2 slu4aya),SA MNOGO PO-UJASNI ot moite! I ti vse o6te si s takava uverenost.OBEZATELNO mi kaji koi sa tezi kompanii,za da si nqmam rabota s tyah daje i kato "free lance"!
>Ako iskash i az da ti kaja "loshite hora" v Jilin,Heilongjiang i Dalian,kakto i dobrite.Ako nqma6 namerenie da hodi6 tam,da ne te natovarvam s izli6na informatsiya.
> "Povecheto kitajci sa mnogo nechestni hora, samo gledat da te izpolzvat."
>ZA6TOTO SA ALCHNI !Tova im e nay-lo6ata natsionalna 4erta.No,moeto mnenie e,4e sa po-dobre ot bulgarskite 6efove,koito postupvat s moi priyateli po mnogo po-otvratitelen na4in.Osven tova Premudrata Komunisti4eska Partya gi otstrelva sistemno i se bori ka4estveno s koruptsiyata,ta se nadqvam za v bude6te da e po-dobre.MNOGO VAJNO e da si ima6 podkrepa na kitaets(kakto az tazi na moyata priyatelka).Pomejdu si ne smeyat da sa tolkova brutalni.
> Za braka-ami ne e mnogo obe6tava6to...C 70-80% se pripokrivame,no v 20-30% se razminavame drasti4no.NO,KAKTO SA KAZALI,V DREVEN KITAY-"Edna malka mi6ka moje da razvali tsql kazan 4orba!".Ta i tuk taka.Su6tata rabota,kato zdraveto!Moje surtseto ti,drobovete i vsi4ko da ti e SUPER,samo problemi s bubretsite da ima6 i tova te pravi bolen.
> O,da,razbira se,4e tova sa y pri4inite.Daje si gi y priznava.
> Ina4e tya ne e merkantilna.Vinagi iska da gotvim vku6ti,za da spestya,ne mi iska pari,a si polzva samo neynite,a roditelite y ni kupuvat mnogo ne6ta.Kazva mi,4e,ako iskam 6te raboti samo tya,a az moga samo da si stoya v nas.Az,oba4e,predpo4itam da rabotya az pove4ei ya spryah ot rabota.Sega samo mi satelizira-pomaga mi v detskata,davame 4astni urotsi na edno koreysko semeystvo-tya na kitayski,az na angliyski i taka.Eto za6to az ne sum se otkazal ot neya i na 50%,za6toto e izpulnitelna i se pod4inyava.Osven tova i az ne sum bezgre6en,ta si ima ponqkoga osnovanie.Problemut e v prekomernata y 4uvstvitelnost/stiga6ta do histerioznost-RODITELITE MI BYAHA PSIHIARTI,TA AZ SUM MNOGO EKZAKTEN KUM VSQKAKVI PSIHO-ABERATSII/ i estestveniya za vseki 4ovek,po Adler,stremej kum nalagane na sebe si.
> Za razbiraniyata y------ami tuka se pripokrivame.Tya haresva Budizma,ima interes kum parapsihologiyata i filosofiyata,ta sme si tip-top.,NO EMOTSIONALNOTO tova deto mu vikat koefitsient na emotsionalnost go nqma.
>
>
>"Syshto me uchudva fakta che s tolkova negativen opit v Kitaj, iskash da se zaselvash tuk, che i grajdanstvo. "
> 6te go obqsnq po detski:
>nqma narkomani,prestupnostta e niska,narodut ne e tolkova agresiven,ima pove4e vuzmojnosti za rabota,prilaga se smurtno nakazanie(t.e. RED i STABILNOST),upravlqva Komunisti4eskata partiya(Az sum komunist,kakto moje bi si e proli4alo),haresvam kung-futo,Budizma,Daoizma i vsi4ko svurzano s kitayskata kultura,dopada mi kuhnqta.Kato si pusnesh TV-to ne ti govoryat vulgarizmi,muzikta e pulna s 4ove4nost,a ne da ti peyat kak 6te ti "^%$^$ maykata" i taka.
> O,DA!ZNAM,4E NE SAMO KITAY,no i mnogo durjavi ne pozvolyavat dvoyno grajdanstvo.Oba4e da izgubi6 bulgarskoto grajdanstvo ne e zaguba.
> EU nikak ne me privli4a.Daje,4estno kazano,nenavijdam Evropeyskite durjavi,osobeno takiva,v koito prodavat narkotitsi v pastite legalno(Holandiq may be6e),kudeto moje da si smenyash jenata na party(Shvetsiya) i pr.Za mene tova sa nisko-moralni strani.Osven tova prestupnostta e po-golqma i horata sa po-agresivni.Da ne govorim za qvleniq kato sinari i pr.OTDELNO Kitay e super klimati4eski.V Evropa zimata e vse zima,no v Kitay zimata si ima i "lyato".(t.e. tropik i subtropik).Kitayskata kuhnq e po-evtina i vkusna i t.n.
> Bulgaria puk hi4 ne ya haresvam.v bulgaria vsi4ki negativnosti ot Zapada se vuzpriemat v o6te po-izkrivena forma.Tolkova mnogo droga,rap,skinari,mutri,bednotiya.....Koshmar.Lipsvat mi samo nqkoi priyateli,koito pravq usiliya da dovleka nasam:)S edin ve4e e mnogo lesno,sled kato vmesto da doyde s mene v Kitay izbra Italia.Sega se oplakva,4e mu udarili 4erniya pe4at,4e karabinerite bili korumpirani i,4e italiantsite bili kato tsiganite...Ami Evropa...
> Za jenitbta si prava,ama do 2 mesetsa 6te trqbva da izbera...Lo6oto e,4e izborut ne e golqm.
> Ako ima6 vreme i jelanie,bi li spodelila kakvi problemi sa praveli kitaykite na biv6ite si gadjeta?
>Tova e ne6to novo za men.Az imah predi sega6nata si 2 vruzki s jeni tuk,no ni6to takova ne se e slu4ilo.Daje i sega,ako gi pomolq 6te napravqt mnogo za men,kakto i az za tyah.A,puk,onazi histeri4kata ot Harbin,deto q otrqzah ote "v polet" sled tova vze da mi se podmazva i ne sum vidql da se e opitala daje za nqkoq mizeriya.Eto za6to 6te ti buda zaduljen,ako mi opi6e6 na4inut im na deystvie.Nay-malkoto zaradi 'novinata",ako ne da polzvam tehniya opit:)
> Mnoo se radvam,4e si razgovarqme taka nadulgo i na6iroko!Dano da ne ti gubq mnogo ot vremeto.V momenta po kolko 4asa na den raboti6?Az sum taka:
>ponedelnik 5 po 30 minuti +1 po 60
>srqda 3 po 30 minuti +1 po 60
>petuk 1 po 60
>T.e. 7 4asa v sedmitsata :)Svoboda i dostatu4no(kato za skromen 4ovek) pari -okolo 2200 rmb.
>
>
> DO skoro!Pozdravi na mom4eto ti !
> G."

Ох, нямам време сега много да се коментирам какво съм писал преди години; ако има въпроси, питайте и ще доизясняваме!

Received:

Jun 8, 2005 at 7:26 PM
 lidia g.

"Hey, Georgi,
Maj sega az shte imam mnogo da pisha, che nyakoj tvoi dumi mnogo me predizvikaha. No shte karam po red.
1/ Za uchilishteto, v koeto shte rabotya v Beijing- ami to e megdunarodno. Ti maj nyamash nikakva predstava za zaplatite v tozi vid uchilishta. E, i te sa na nivo amerikanski, ta bih kazala che moyata vsyshnost e niska, no tova e taka zashtoto tova e i naj-evtinoto megdunarodno uchilishte v Beijing. Prav si za diplomite i stepenite, tova mi dava po-golyama zaplata, ama nali zatova sym uchila.
2/ Za problemite mi s uchilishtata v Qingdao- imenata im sa Overseas Chinese School and Baishan School International Department. I dvete sa chastni. Kolkoto do UVERENOSTTA mi- idva ot fakta, che kakvoto i da se otnesat kitajskite shefove s men, ne mogat da mi vzemat obrazovanieto i az znam kakvo znam. V pyrvoto uchilishte, tova ne mu beshe za pyrvi pyr na tozi shef, i vsyshtnost beshe nyakakyv primer na "merger" na dve uchilishta, taka che popadnahme pod vlassta i bezchestieto na nov shef. Vyv vtoria sluchaj, tazi godina, az reshih da podkrepya stariya mi shef s novia International Department v Baishan School. Otidohme na ekskurziya ot uchilishteto, v hotela ostana samo edin klyuch, i az i shefa i az otkazah da spodelya staya s nego, ta toj vze oshte edna za sebe si. Sled tova az iskah toj da si izpylni zadylgenieto i da mi convertira % ot zaplatata v EURO, za koeto toj se be podpisal. Toj  mi kaza che daje i da go ubiya, nyama nachin da go napravi. E, az ne sym ubiec, taka che otidoh v Bank of China, govorih s meniger tam i vzeh spisyk s dokumentite, koito se izizskvat. Shefa me obvini che ne mu vyarvam, no az nastoyah da si vzema EURO-to, i te mi dadoha dokumentite, i az si obmenih parite legalno, bez nikakvi zatrudneniya. S dve dumi, he "lost face" otnovo zaradi tova che az si dyrga na pravata. I che toj tryabvashe da si plati danycite, kojto udyrga ot zaplatite. E, takava sym si az, kogato sym prava, se borya dokraj. Prichinata da mi prekrati dogovora i dosega ne ya znam, no naj-veroyatno se opita da me udari v naj-nepodhodyashtiya za men moment, prosto zashtoto prisystvieto na sina mi tuk, i fakta che toj tryabva da zavyrshi uchilishte, me pravyat uyazvima i lesno naranima/pone kitajcite taka si mislyat, de/. Byah v shok za izvestno vreme, no si namerih rabota byrzo i veche gledam na tozi si opit kato na neshto, koeto e tryabvalo da se sluchi, za da izchistya glavata si ot negativnost i da otida v Beijing s otvoreno i pologitelno syznanie. I promyanata mi podejstva dobre, zashtoto imam poveche svobodno vreme, rabotya s polojitelni i profesionalni hora, i se izchistih ot naprejenieto.
3/Osven tova Premudrata Komunisti4eska Partya gi otstrelva sistemno i se bori ka4estveno s koruptsiyata,
Ako pitash men, po-grub kapitalizym ot tozi v Kitaj, pod vodachestvoto na partiyata, ne sym vigdala i ne sym chela. Ne vyarvam dori che se boryat s korupciyata uspeshno, vsichko e prah v ochite na naroda ot vreme na vreme. Bih ti preporychala da prochetesh edna kniga, ako ya namerish, pisana ot kitajka, koyato prez 1978 zaminava da uchi v London, i ne mislya che se e vyrnala v tozi "raj". Imeto na knigata e "Wild Swans" i obhvashta tri pokoleniya. Moge bi dori knigata e zabranena v Kitaj. MOge da se nameri chrez Amazon.com, mislya, az ya zaeh ot kolega. Shte ti stanat yasni mnogo neshta za komunisticheskata partiya v Kitaj, za kulturnata revolyucia, Mao, i zashto kitajcite predpochitat da si mylchat. Istinata e, che prosto ne znayat kakvo shte se sluchi utre v tazi strana. Kato ikonomist moga da kaja, che spored men sled okolo 10 godini Kitaj shte izpadne v dylboka kriza, moje bi i po-rano. I tuk shte se lee kryv, nyama da ima 'nejna revolyuciya". Samo edin fakt: majkite na nyakoi ot ubitite studenti na Tyananmen prez 1989, osmelili se da protestirat, sa oshte v zatvora. Prez 1989 az byah studentka, kogato obsadihme Parlamenta i iskahme promyana na chlen 1-vi ot togavashnata konstituciya, che "Patiyata e nachelo na dyrjavata". Uspyahme, no moge bi ne znaesh che togavashniya prezident Petyr Mladenov kaza na voenniya ministyr " Da dojdat tankovete". Dobroto e che ministyryt ne se e podchinil, no toj e znael za amerikanskite vojski v Evropa, gotovi da atakuvat, v sluchaj che neshto se sluchi. I oshte edno neshto: dori da si komunist, v tova nyama losho, no ne zabravyaj che blagodarenie na demokraciyata v Bulgaria, si tuk i mogesh da idesh navsyakyde. Predi tova beshe vyzmogno samo za izbrani hora v nashata dyrjava.

4/nqma narkomani,prestupnostta e niska,narodut ne e tolkova agresiven,ima pove4e vuzmojnosti za rabota,prilaga se smurtno nakazanie(t.e. RED i STABILNOST),upravlqva Komunisti4eskata partiya(Az sum komunist,kakto moje bi si e proli4alo),haresvam kung-futo,Budizma,Daoizma i vsi4ko svurzano s kitayskata kultura,dopada mi kuhnqta.Kato si pusnesh TV-to ne ti govoryat
Ima narkomani, i shte stavat poveche. Uchenichka v kolega v Nanchang beshe namushkana s noj ot edin, i pochina. V Qingdao nyamam problem da si namerya droga, ako iskam, tuk za pryv pyt pushih marihuana. Narodyt e mnogo agresiven dage vyv vsekidnevieto, neprekysnato te blyskat, preregdat, ne spazvat nikakyv red, da ne spomenavam kak shofirat na pytya. Za smyrtnoto nakazanie- ne priemam che kakyvto i chovek ima pravo da osygda sebepodoben na smyrt. Jivota e dar ot Bog i samo Bog moje da go otnema. Az sym protiv smyrtnoto nakazanie. Prestypnicite ne se rajdat, te se syzdavat ot obshtestvoto. Az vyarvam dylboko v dobroto u horata i vonagi sym go tyrsila. Kolkoto do kitajskata kultura, tya e unishtojena po vreme na Kulturnata revolyuciya. Kakvoto e ostanalo ot neya, popada pod udarite i vliyanieto na stremeja da se podrajava na amerikancite, za syjalenie. Smyatam che nie, bulgarite sme zapazili do golyama stepen svoyata kultura i samobitnost i uvajavam tova u nashiya narod. Kitajcite vse poveche se izgubvat v imitaciyata na zapada i tova im haresva. Tuk prolichava stremeja na Mao da napravi Kitaj po-velik ot Amerika. E, ne e uspyal, i te vse oshte se opitvat, no im lipsva edin mnogo vajen atribut- svobodata vyv vsichkite i proyavleniya, na duha, na rechta, na misylta. Svobodata e i golyama otgovornost, a kitajcite ne obichat da poemat otgovornost, predpochitat da izpylnyavat zapovedi i da ne zadavat vyprosi. Az mislya che problemite, s koito se sblyskvam v Kitaj, idvat imenno ot moeto svobodolyubie. V Bulgaria imah konflikti s shefove syshto, no sa nyakak po-otvoreni za razlichno mnenie/imam predvid shefove na uchilishta, obrazovani hora, a ne novobogatashi/.
Evropejskite dyrjavi, v koito prodavat narkotici, otnovo go pravyat s misyl za bezopasnostta na choveka. Narkotici se prodavat navsyakyde, samo deto v tezi dyrjavi kachestvoto e kontrolirano.
Az si haresvam Bulgaria, i nikoga nyama da se otkaja ot grajdanstvoto si. Gordeya se che sym bulgarka i otkakto sym v Kitaj, sym govorila samo hubavi neshta za Bulgaria pred kitajci. Makar che mi e yasno kolko loshi neshta ima u nas, nikoga nyama da gi razkriya pred nacionalisti kato kitajcite. Priemala sym sebe si kato neglasen ambasador na sobstvenata si dyrjava i sym ostavyala horata s dobri i polojitelni vpechatleniya za horata u nas/kitajci i drugi narodnosti syshto/. Imam mnogo priyateli ot razlichni dyrjavi i se radvam che te si izgragdat dobro mnenie za bulgarite i za mnogo ot tyah az i sina mi sme edinstvenite bulgari, koito te nyakoga sa sreshtali. Ne sym nacionalistka izobshto, moge bi sym po-skoro internacionalist i vyarvam che navsyakyde horata sa podobni- ima i dobri, i loshi. Kitaj ne e raj na zemyata, i edva li ima myasto, koeto e. Po-vajno e da vyzpitavame dobri hora, s choveshki i humanitarni cennosti, i da se nadyavame che edin den svetyt shte stane po-dobyr.
E, znam che moite syjdeniya mogat da ti prozvuchat mnogo idealistichno, no predpochitam da vyarvam v dobroto nachalo. Vsichki zlini idvat ot politikata, koyato pyk e diktuvana ot ikonomicheskite interesi na otdelni dyrjavi. No shte dojde den, kogato resursite shte svyrshat na Zemyata, i togava samo estestvenite resursi shte gi ima za vsichki. I pak nyakoj shte sa po-dobre ot srugi zashtoto shte imat tehnologiyata da gi izpolzvat. Eto ti edin website , mojesh da prochetesh mnogo interesni statii po tezi vyprosi. Az spodelyam mnogo ot neshtata, napisani v tezi statii.
blogs.salon.com/0002007/2005/01/16.html
Izvinyavaj za dylgiya email, no kakto kazah, predizvika me s tvoyte syjdeniya. Obicham predizvikatelstvata, no syshto uvajavam dobrite argumenti.
Pozdravi, Lidia"

Такива дълги неща, особено "пророчества" какво щяло да има след 10 години, а то НЯМАШЕ и НЯМА, няма какво да се коментират; нямам и тази времева възможност! Даже се съмнявам дали ще мога да препейстна всички мейли, така че ако има въпроси, питайте.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #176 on: February 06, 2022, 01:10:35 PM »
Received: lidia g.
Jun 9, 2005 at 12:09 AM

"Zdravej,
Nie maj zapochnahme spor. Uvajavam ideite ti, no prosto moite sa razlichni.
Po vremeto na Mao- tezi, koito sa pravili revolyuciyata zaedno s nego- 'komunisti' ratuvashti za novoto, gelaeshti da vidyat naroda nahranen i lipsata na privilegii, sa bili obyaveni za "rightists" po vreme na Kulturnata revolyuciya, zashtoto sa se osmelili da posochat nyakoi greshki na rasteja i promyanata. Kato naprimer- 1958/59 godina Mao reshil che Kitaj tryabva da proizvede 2 pyti poveche stomana it USA i mobiliziral naciyata da tyrci da poddyrja peshtite i da hvyrlya v tyah vsyako boltche i vseki tigan. E, i selyanite sa tryabvali da pravyat syshtoto, i prosto ne sa imali vreme da priberat rekoltata, oslepeni ot svetloto bydeshte. 30 miliona kitajci umirat ot glada, kojto nastypva, da ne spomenavam kanibalizma. Gotino, nali?
I sega e taka, rastej po-golyam ot 3-4 % na ikonomikata ne predveshtava nishto dobro. Ne go kazvam az, do takyv isvod sa stignali golemite ikonomicheski mozyci sled golemiya sriv prez 1929 godina. I zapadnite syrjavi strogo se pridyrjat kym principa, i izpolzvat pravilno vsichki fiskalni i danychni lostove. V Kitaj veche se govori za "overheating" na ikonomikata i se opitvat da ya poohladyat, no vse oshte ne uspyavat. Taka che sriv shte ima, kojto shte zasegne sveta neizbejno, no problema shte byde lipsata na hrana v Kitaj. Minalata godina za pyrvi pyt Kitaj zapochva da vnasya hrani, koeto pokazva che konsumativizma tuk se uvelichava i se poyavyava edno novo konsumatorsko obshtestvo, i tazi tendenciya shte se zasilva. Problemyt shte dojde ot tam, che tuk jivee edna peta ot svetovnoto naselenie, taka che v globalen majab hranata chte e nedostatychno. A kitajcite ne znayat kak da napravyat hlyab dori, osobeno naselenieto v golemite gradove. Nie vse oshte go mogem. Misylta mi e, che te stavat vse po malko self-sufficient, che nyamat i mnogo obrabotvaema zemya, che i ne tolkova resursi, kolkoto shte im tryabvat. No se napyvat da stroyat vlakov pyt , koito da e na naj-golyama nadmorska visochina v sveta, i naj-golemiya voden rezervat kato Three Gorges, kojto izseli masa narod, i potopi mnogo pametnici na kulturata.
Ti kato tolkova mnogo gi haresvash- otidi do Cambodia i nauchi neshto za podkrepata na Kitaj na tehniya otkachen prezident, koito v nedalechnata istoriya e provel genocid na naselenieto si. Ryadko shte sreshnesh hora tam, koito da sa nad teenager-ska vyzrast, bili sa izbiti ot komunisticheskiya rejim. Vietnam sa se namesili da prekratyat tova, no sa popadnali pod udarite na Kitaj. Mnogo sa mirolyubivi, nyama shto. Nyama da spomenavam Tibet i "osvoboditelnata" im misiya tam. Ti haresvash Budisma, idi go nameri v Tibet, Vyarno che nyakoi neshta tam sa po-dobre ot predi, no ima i neshta, koito ne sa. V stremeja si za razvitie, Kitaj rushat priroda dori tam i v Yunnan province, sekat tropicheskite gori i izobshto ne im puka.
Az proizhojdam ot semejstvo na intelektualci i tyrgovci po bashtina liniya. Bashta mi beshe komunist, kojto sled promyanata si ostana komunist za izvestno vreme, dokato Videnov dokara naroda pochti do glad. Poradi proizhoda si bashta mi ne e mogyl da ide v universitet, makar che e bil priet, no nali bashta mu e bil'chorbadjiya:, ne e bil dopusnat zashtoto e bil s nepodhodyasht proizhod. Toj si beshe samouk i intelektualec, i imame mnogo tomove ot nego v kyshti. Toj beshe mnogo shtastliv , che az uspyah da ucha, che daje i brat mi. Syshto i bashta mi raboti v Libiya i Livan, i to zaradi parite. Tvoite priyateli, koito ne mogat da syberat pari za bilet, sa prosto strahlivi. Az dojdoh v Kitaj s pari nazaem, i gi vyrnah oshte pyrvata godina. Lipsata na pari za bilet e prosto opravdanie. Az smyatam che prez poslednite godini neshtata v Bulgaria se stabilizirat, makar i bavno. Pone az nyamah vreme da chakam. NO ne smyatam che mrachnata kartina za Evropa e istina, makar che zavisi ot glednata tochka, obrazovanieto i kvalifikaciyata, koito pravyat chovek konkurenten na pazara na truda. Az shte se vyrna v Evropa sled 2-3 godini i Kitaj izobshto nyama da mi lipsva. Prekaleno mnogo licemerie ima tuk ot naj-gore, do dolu.
Pozdravi, Lydia
"

Без коментари, че времето е кът... Вбъдеще, ако сме живи и здрави, може да се поровя назад в мейлите, които съм припействал тук и да докоментирвам! (То на някои няма и какво да им коментираш.)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"(No Subject)"
« Reply #177 on: February 06, 2022, 02:15:36 PM »
"(No Subject)"
Received:
Jun 9, 2005 at 1:44 AM
Alexandra G.
"Ама как да не се хиля на тази латерна за лафове?!
"Радвам се,че ще гласуваш за С.Дмитриевич-това само доказва тезата колко сте близки комунисти и
нацисти."-ам,чи хубу,хем и ти ще гласуваш за някой кандидатирал се нацистки водач.Толкова са еднакви
комунизма и нацизма ,че ти си потенциален нацист,който проклина Маркс и Ленин за дето са евреи,а аз
мечтая за равенство на класите и икономическа глупост като СИВ,да речем.Ама то Майн Кампф и
Капиталът са едно към едно,да знаеш-никаква разлика няма-нито в стила,нито в тематиката,нито в
идеите ..."Аз винаги съм гласувала и ще гласувам за Иван Костов,защото той е силната ръка за
мен,която може да спаси България от
батака."-баааааааааааааааааааааааааааааааахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахах
ахахахахахахахаххахахахах....ххъъъъъъ....аааабхааааааааахаххахахахахахахахахахахахахах....как не се
сетих.Ама Костов е велик,умен,интелигентен,силен,адекватен,некорумпиран,надежден,патриотичен,живее
бедно на собствени разноски,а децата му учат в бедни училища като останалите.Костов е символът на
българската народност,нация,култура и интелигенция,той е идеолог на доброто и светло бъдеще на
България...Евала на великолепний нему разум...
"Признавам,че като жена си падам по силните мъже,а плъшокът Станишев определено не е мой тип."-ама
разбира се,как ще е твой тип,като е толкова беличък и светличък и не вони на циганско от
далече,както ти ги предпочиташ...Че е и много мъничък горкичкия-едва на 39,ау,защо не е на училище
негодяя му с негодяй?Как не ме е срам да гласувам за него-трябва да подкрепя емблемата на
българската история-Костов!!!
"Радвам се на дружбата ви с Далай,като искрено се надявам,че наистина си от женски пол"-не,аз съм
хермофродит от онези ,които се оплождат сами и раждат зелени овце с бутилка спрайт...хахаха
"една тайна,като между жени-ако досега не ти го е казал,той не е свързан с брачни окови-наистина
живее на брачни начала с китайското момиче,но "не му се искали деца"....-хлъц!Безсрамник,лъжец!Как
ме нарани така брутално и безмилостно!Аз да съм ти позволила да се заглеждаш по жени?!Че и ми
мълчеш,а?Разби ми сърцето,а аз така ти вярвах.Хубо,че е Дора да ми каже какво чудовище си.Тя е
истинска светица и ми показва верния път!А ти си грешния.Отказвам да те сънувам вече и да страдам за
тебе...
Е па при такива мисли няма ли да се пръснеш от смях?ааахахаххаххаааа
"Така че,ако имащ някакви скрупули-забрави ги:))))))))))))))))))))))"-това не го разбрах,ще ми го
обясниш ли?
"Предосадната ти "леля""-ооооооооооо,лельо,ко стаа,батка...Кесме!
Бай дъ уей разгледа ли бъзика с китайската тайна на успеха?Страшен комикс.Съвсем случайно го
открих.
Вие в Китай играете ли Guilty Gear X?Много добра японска игра,особено за феновете на мангата.
А снимката ти с циганина и ариеца,дето викаш,че това представлявала не се отвори.Ако искаш ми я
прати по пощата.Айде,аз сега ще пиша на Дора и ще я бъзикна нещо по тънката.

G."

Отново подлостите на Дора... нямам време за коментари сега.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"NIN HAO"
« Reply #178 on: February 06, 2022, 02:36:13 PM »
"NIN HAO"

"Здравейте!" на китайски. (Уважителна форма. “您好!” се изписва с йероглифи.)

Received:
Jun 9, 2005 at 6:43 PM
emilia d.

"Dneska sum mu pratila pismoto.Sega ostava da 4akam negovo pismo.Iskash li da vidish kakvo sum mu pisala?
Zdraveite Drugario.
Priqtno mi e da se zapoznaq s vas.
Kazvam se Emiliq A. D.
Ot Bulgaria sum , i  sum rodena na ... godina v grad Pleven.
Po evropeiskiq kalendar sum zodiq telec,a po vashiq sum drakon.
Rabotq i jiveq v moq roden grad Pleven.
V znak na priqtelstvo i yvajenie vi podarqvam edna bulgarska roza. @}--}--}--
                                             ZAIJIAN
Tova e pismoto koeto pratih na e-maila na kitaeca.Kaji si mnenieto.Dobre li e napraveno pismoto,kakvo mislih ?S suhtoto zaglavie napisah i negovoto pismo.NIN HAO."

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"(No Subject)"
« Reply #179 on: February 06, 2022, 02:54:59 PM »
"(No Subject)"

Received:
emilia d
Jun 10, 2005 at 2:35 PM
"Boje,az ot kade da znam 4e е obidno?Se pak se nqdavam da ne e tolkuva tup i da ne go prieme kato obida.Qvno e trqbvalo da bude samo zdraveite.
Sujelqvam 4e sum sgreshila.Nali tam sa komonisti?Po princip e prieto taka da si vikat,se pak misla 4e tqhnata poplitikata  go iziskava,kakto prinas sega e gospodine.BASI  KOLKO TUPO SE POLU4I.Sega ostava da 4akam.
"
 Става дума за китайското "同志" ("другар"; "другарка"), което се използва по-рядко в днешно време, а някои китайци го използват и като обидна дума в значение на "хомосексуалист"; "хомосексуалистка". Няма време за повече обяснения в момента.

Tags:

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.