"RE: Nimen hao
"
Sent:
>Date: Wed, 8 Jun 2005 00:39:51 -0700 (PDT)
>
> " Zdrvey,Lidiya!
>
> 20 na sedmitsa zvu4i po-realisti4no.Razpitvah te tolkova mnogo,za6toto dosega podobna zaplata sum vijdal obqvena samo za Shanghai.Kakto znaesh,tuk daje za universiteti,magistri,im pla6tat ot 4000 do 6000 rmb.V pove4eto slu4ai ili e izmama,ili e preuveli4enie.Nay-malkoto,za6toto,da re4em,pla6tat po 60 rmb na 4as,ta kazvat za 100 4asa 6te polo4i6 6000 rmb.,no ti osigurqvat samo 50 na mesets i si ostavash s 3000 rmb.Vse pak v Beijing e po-skupo,razstoyaniyata sa po-golemi,tova e universitet,ti si "lao-wai",ima6 stepeni,ta mi se struva realno,dopustimo i vuzmojno.Predpolagam,4e 6te ti osigurqt i dobra zdravna zastrahovka.
> LELE!4e te tvoite problemi kato ka4estvo(slava bogu ne i po koli4estvo,poneje sa samo 2 slu4aya),SA MNOGO PO-UJASNI ot moite! I ti vse o6te si s takava uverenost.OBEZATELNO mi kaji koi sa tezi kompanii,za da si nqmam rabota s tyah daje i kato "free lance"!
>Ako iskash i az da ti kaja "loshite hora" v Jilin,Heilongjiang i Dalian,kakto i dobrite.Ako nqma6 namerenie da hodi6 tam,da ne te natovarvam s izli6na informatsiya.
> "Povecheto kitajci sa mnogo nechestni hora, samo gledat da te izpolzvat."
>ZA6TOTO SA ALCHNI !Tova im e nay-lo6ata natsionalna 4erta.No,moeto mnenie e,4e sa po-dobre ot bulgarskite 6efove,koito postupvat s moi priyateli po mnogo po-otvratitelen na4in.Osven tova Premudrata Komunisti4eska Partya gi otstrelva sistemno i se bori ka4estveno s koruptsiyata,ta se nadqvam za v bude6te da e po-dobre.MNOGO VAJNO e da si ima6 podkrepa na kitaets(kakto az tazi na moyata priyatelka).Pomejdu si ne smeyat da sa tolkova brutalni.
> Za braka-ami ne e mnogo obe6tava6to...C 70-80% se pripokrivame,no v 20-30% se razminavame drasti4no.NO,KAKTO SA KAZALI,V DREVEN KITAY-"Edna malka mi6ka moje da razvali tsql kazan 4orba!".Ta i tuk taka.Su6tata rabota,kato zdraveto!Moje surtseto ti,drobovete i vsi4ko da ti e SUPER,samo problemi s bubretsite da ima6 i tova te pravi bolen.
> O,da,razbira se,4e tova sa y pri4inite.Daje si gi y priznava.
> Ina4e tya ne e merkantilna.Vinagi iska da gotvim vku6ti,za da spestya,ne mi iska pari,a si polzva samo neynite,a roditelite y ni kupuvat mnogo ne6ta.Kazva mi,4e,ako iskam 6te raboti samo tya,a az moga samo da si stoya v nas.Az,oba4e,predpo4itam da rabotya az pove4ei ya spryah ot rabota.Sega samo mi satelizira-pomaga mi v detskata,davame 4astni urotsi na edno koreysko semeystvo-tya na kitayski,az na angliyski i taka.Eto za6to az ne sum se otkazal ot neya i na 50%,za6toto e izpulnitelna i se pod4inyava.Osven tova i az ne sum bezgre6en,ta si ima ponqkoga osnovanie.Problemut e v prekomernata y 4uvstvitelnost/stiga6ta do histerioznost-RODITELITE MI BYAHA PSIHIARTI,TA AZ SUM MNOGO EKZAKTEN KUM VSQKAKVI PSIHO-ABERATSII/ i estestveniya za vseki 4ovek,po Adler,stremej kum nalagane na sebe si.
> Za razbiraniyata y------ami tuka se pripokrivame.Tya haresva Budizma,ima interes kum parapsihologiyata i filosofiyata,ta sme si tip-top.,NO EMOTSIONALNOTO tova deto mu vikat koefitsient na emotsionalnost go nqma.
>
>
>"Syshto me uchudva fakta che s tolkova negativen opit v Kitaj, iskash da se zaselvash tuk, che i grajdanstvo. "
> 6te go obqsnq po detski:
>nqma narkomani,prestupnostta e niska,narodut ne e tolkova agresiven,ima pove4e vuzmojnosti za rabota,prilaga se smurtno nakazanie(t.e. RED i STABILNOST),upravlqva Komunisti4eskata partiya(Az sum komunist,kakto moje bi si e proli4alo),haresvam kung-futo,Budizma,Daoizma i vsi4ko svurzano s kitayskata kultura,dopada mi kuhnqta.Kato si pusnesh TV-to ne ti govoryat vulgarizmi,muzikta e pulna s 4ove4nost,a ne da ti peyat kak 6te ti "^%$^$ maykata" i taka.
> O,DA!ZNAM,4E NE SAMO KITAY,no i mnogo durjavi ne pozvolyavat dvoyno grajdanstvo.Oba4e da izgubi6 bulgarskoto grajdanstvo ne e zaguba.
> EU nikak ne me privli4a.Daje,4estno kazano,nenavijdam Evropeyskite durjavi,osobeno takiva,v koito prodavat narkotitsi v pastite legalno(Holandiq may be6e),kudeto moje da si smenyash jenata na party(Shvetsiya) i pr.Za mene tova sa nisko-moralni strani.Osven tova prestupnostta e po-golqma i horata sa po-agresivni.Da ne govorim za qvleniq kato sinari i pr.OTDELNO Kitay e super klimati4eski.V Evropa zimata e vse zima,no v Kitay zimata si ima i "lyato".(t.e. tropik i subtropik).Kitayskata kuhnq e po-evtina i vkusna i t.n.
> Bulgaria puk hi4 ne ya haresvam.v bulgaria vsi4ki negativnosti ot Zapada se vuzpriemat v o6te po-izkrivena forma.Tolkova mnogo droga,rap,skinari,mutri,bednotiya.....Koshmar.Lipsvat mi samo nqkoi priyateli,koito pravq usiliya da dovleka nasam:)S edin ve4e e mnogo lesno,sled kato vmesto da doyde s mene v Kitay izbra Italia.Sega se oplakva,4e mu udarili 4erniya pe4at,4e karabinerite bili korumpirani i,4e italiantsite bili kato tsiganite...Ami Evropa...
> Za jenitbta si prava,ama do 2 mesetsa 6te trqbva da izbera...Lo6oto e,4e izborut ne e golqm.
> Ako ima6 vreme i jelanie,bi li spodelila kakvi problemi sa praveli kitaykite na biv6ite si gadjeta?
>Tova e ne6to novo za men.Az imah predi sega6nata si 2 vruzki s jeni tuk,no ni6to takova ne se e slu4ilo.Daje i sega,ako gi pomolq 6te napravqt mnogo za men,kakto i az za tyah.A,puk,onazi histeri4kata ot Harbin,deto q otrqzah ote "v polet" sled tova vze da mi se podmazva i ne sum vidql da se e opitala daje za nqkoq mizeriya.Eto za6to 6te ti buda zaduljen,ako mi opi6e6 na4inut im na deystvie.Nay-malkoto zaradi 'novinata",ako ne da polzvam tehniya opit:)
> Mnoo se radvam,4e si razgovarqme taka nadulgo i na6iroko!Dano da ne ti gubq mnogo ot vremeto.V momenta po kolko 4asa na den raboti6?Az sum taka:
>ponedelnik 5 po 30 minuti +1 po 60
>srqda 3 po 30 minuti +1 po 60
>petuk 1 po 60
>T.e. 7 4asa v sedmitsata :)Svoboda i dostatu4no(kato za skromen 4ovek) pari -okolo 2200 rmb.
>
>
> DO skoro!Pozdravi na mom4eto ti !
> G."
Ох, нямам време сега много да се коментирам какво съм писал преди години; ако има въпроси, питайте и ще доизясняваме!
Received:
Jun 8, 2005 at 7:26 PM
lidia g.
"Hey, Georgi,
Maj sega az shte imam mnogo da pisha, che nyakoj tvoi dumi mnogo me predizvikaha. No shte karam po red.
1/ Za uchilishteto, v koeto shte rabotya v Beijing- ami to e megdunarodno. Ti maj nyamash nikakva predstava za zaplatite v tozi vid uchilishta. E, i te sa na nivo amerikanski, ta bih kazala che moyata vsyshnost e niska, no tova e taka zashtoto tova e i naj-evtinoto megdunarodno uchilishte v Beijing. Prav si za diplomite i stepenite, tova mi dava po-golyama zaplata, ama nali zatova sym uchila.
2/ Za problemite mi s uchilishtata v Qingdao- imenata im sa Overseas Chinese School and Baishan School International Department. I dvete sa chastni. Kolkoto do UVERENOSTTA mi- idva ot fakta, che kakvoto i da se otnesat kitajskite shefove s men, ne mogat da mi vzemat obrazovanieto i az znam kakvo znam. V pyrvoto uchilishte, tova ne mu beshe za pyrvi pyr na tozi shef, i vsyshtnost beshe nyakakyv primer na "merger" na dve uchilishta, taka che popadnahme pod vlassta i bezchestieto na nov shef. Vyv vtoria sluchaj, tazi godina, az reshih da podkrepya stariya mi shef s novia International Department v Baishan School. Otidohme na ekskurziya ot uchilishteto, v hotela ostana samo edin klyuch, i az i shefa i az otkazah da spodelya staya s nego, ta toj vze oshte edna za sebe si. Sled tova az iskah toj da si izpylni zadylgenieto i da mi convertira % ot zaplatata v EURO, za koeto toj se be podpisal. Toj mi kaza che daje i da go ubiya, nyama nachin da go napravi. E, az ne sym ubiec, taka che otidoh v Bank of China, govorih s meniger tam i vzeh spisyk s dokumentite, koito se izizskvat. Shefa me obvini che ne mu vyarvam, no az nastoyah da si vzema EURO-to, i te mi dadoha dokumentite, i az si obmenih parite legalno, bez nikakvi zatrudneniya. S dve dumi, he "lost face" otnovo zaradi tova che az si dyrga na pravata. I che toj tryabvashe da si plati danycite, kojto udyrga ot zaplatite. E, takava sym si az, kogato sym prava, se borya dokraj. Prichinata da mi prekrati dogovora i dosega ne ya znam, no naj-veroyatno se opita da me udari v naj-nepodhodyashtiya za men moment, prosto zashtoto prisystvieto na sina mi tuk, i fakta che toj tryabva da zavyrshi uchilishte, me pravyat uyazvima i lesno naranima/pone kitajcite taka si mislyat, de/. Byah v shok za izvestno vreme, no si namerih rabota byrzo i veche gledam na tozi si opit kato na neshto, koeto e tryabvalo da se sluchi, za da izchistya glavata si ot negativnost i da otida v Beijing s otvoreno i pologitelno syznanie. I promyanata mi podejstva dobre, zashtoto imam poveche svobodno vreme, rabotya s polojitelni i profesionalni hora, i se izchistih ot naprejenieto.
3/Osven tova Premudrata Komunisti4eska Partya gi otstrelva sistemno i se bori ka4estveno s koruptsiyata,
Ako pitash men, po-grub kapitalizym ot tozi v Kitaj, pod vodachestvoto na partiyata, ne sym vigdala i ne sym chela. Ne vyarvam dori che se boryat s korupciyata uspeshno, vsichko e prah v ochite na naroda ot vreme na vreme. Bih ti preporychala da prochetesh edna kniga, ako ya namerish, pisana ot kitajka, koyato prez 1978 zaminava da uchi v London, i ne mislya che se e vyrnala v tozi "raj". Imeto na knigata e "Wild Swans" i obhvashta tri pokoleniya. Moge bi dori knigata e zabranena v Kitaj. MOge da se nameri chrez Amazon.com, mislya, az ya zaeh ot kolega. Shte ti stanat yasni mnogo neshta za komunisticheskata partiya v Kitaj, za kulturnata revolyucia, Mao, i zashto kitajcite predpochitat da si mylchat. Istinata e, che prosto ne znayat kakvo shte se sluchi utre v tazi strana. Kato ikonomist moga da kaja, che spored men sled okolo 10 godini Kitaj shte izpadne v dylboka kriza, moje bi i po-rano. I tuk shte se lee kryv, nyama da ima 'nejna revolyuciya". Samo edin fakt: majkite na nyakoi ot ubitite studenti na Tyananmen prez 1989, osmelili se da protestirat, sa oshte v zatvora. Prez 1989 az byah studentka, kogato obsadihme Parlamenta i iskahme promyana na chlen 1-vi ot togavashnata konstituciya, che "Patiyata e nachelo na dyrjavata". Uspyahme, no moge bi ne znaesh che togavashniya prezident Petyr Mladenov kaza na voenniya ministyr " Da dojdat tankovete". Dobroto e che ministyryt ne se e podchinil, no toj e znael za amerikanskite vojski v Evropa, gotovi da atakuvat, v sluchaj che neshto se sluchi. I oshte edno neshto: dori da si komunist, v tova nyama losho, no ne zabravyaj che blagodarenie na demokraciyata v Bulgaria, si tuk i mogesh da idesh navsyakyde. Predi tova beshe vyzmogno samo za izbrani hora v nashata dyrjava.
4/nqma narkomani,prestupnostta e niska,narodut ne e tolkova agresiven,ima pove4e vuzmojnosti za rabota,prilaga se smurtno nakazanie(t.e. RED i STABILNOST),upravlqva Komunisti4eskata partiya(Az sum komunist,kakto moje bi si e proli4alo),haresvam kung-futo,Budizma,Daoizma i vsi4ko svurzano s kitayskata kultura,dopada mi kuhnqta.Kato si pusnesh TV-to ne ti govoryat
Ima narkomani, i shte stavat poveche. Uchenichka v kolega v Nanchang beshe namushkana s noj ot edin, i pochina. V Qingdao nyamam problem da si namerya droga, ako iskam, tuk za pryv pyt pushih marihuana. Narodyt e mnogo agresiven dage vyv vsekidnevieto, neprekysnato te blyskat, preregdat, ne spazvat nikakyv red, da ne spomenavam kak shofirat na pytya. Za smyrtnoto nakazanie- ne priemam che kakyvto i chovek ima pravo da osygda sebepodoben na smyrt. Jivota e dar ot Bog i samo Bog moje da go otnema. Az sym protiv smyrtnoto nakazanie. Prestypnicite ne se rajdat, te se syzdavat ot obshtestvoto. Az vyarvam dylboko v dobroto u horata i vonagi sym go tyrsila. Kolkoto do kitajskata kultura, tya e unishtojena po vreme na Kulturnata revolyuciya. Kakvoto e ostanalo ot neya, popada pod udarite i vliyanieto na stremeja da se podrajava na amerikancite, za syjalenie. Smyatam che nie, bulgarite sme zapazili do golyama stepen svoyata kultura i samobitnost i uvajavam tova u nashiya narod. Kitajcite vse poveche se izgubvat v imitaciyata na zapada i tova im haresva. Tuk prolichava stremeja na Mao da napravi Kitaj po-velik ot Amerika. E, ne e uspyal, i te vse oshte se opitvat, no im lipsva edin mnogo vajen atribut- svobodata vyv vsichkite i proyavleniya, na duha, na rechta, na misylta. Svobodata e i golyama otgovornost, a kitajcite ne obichat da poemat otgovornost, predpochitat da izpylnyavat zapovedi i da ne zadavat vyprosi. Az mislya che problemite, s koito se sblyskvam v Kitaj, idvat imenno ot moeto svobodolyubie. V Bulgaria imah konflikti s shefove syshto, no sa nyakak po-otvoreni za razlichno mnenie/imam predvid shefove na uchilishta, obrazovani hora, a ne novobogatashi/.
Evropejskite dyrjavi, v koito prodavat narkotici, otnovo go pravyat s misyl za bezopasnostta na choveka. Narkotici se prodavat navsyakyde, samo deto v tezi dyrjavi kachestvoto e kontrolirano.
Az si haresvam Bulgaria, i nikoga nyama da se otkaja ot grajdanstvoto si. Gordeya se che sym bulgarka i otkakto sym v Kitaj, sym govorila samo hubavi neshta za Bulgaria pred kitajci. Makar che mi e yasno kolko loshi neshta ima u nas, nikoga nyama da gi razkriya pred nacionalisti kato kitajcite. Priemala sym sebe si kato neglasen ambasador na sobstvenata si dyrjava i sym ostavyala horata s dobri i polojitelni vpechatleniya za horata u nas/kitajci i drugi narodnosti syshto/. Imam mnogo priyateli ot razlichni dyrjavi i se radvam che te si izgragdat dobro mnenie za bulgarite i za mnogo ot tyah az i sina mi sme edinstvenite bulgari, koito te nyakoga sa sreshtali. Ne sym nacionalistka izobshto, moge bi sym po-skoro internacionalist i vyarvam che navsyakyde horata sa podobni- ima i dobri, i loshi. Kitaj ne e raj na zemyata, i edva li ima myasto, koeto e. Po-vajno e da vyzpitavame dobri hora, s choveshki i humanitarni cennosti, i da se nadyavame che edin den svetyt shte stane po-dobyr.
E, znam che moite syjdeniya mogat da ti prozvuchat mnogo idealistichno, no predpochitam da vyarvam v dobroto nachalo. Vsichki zlini idvat ot politikata, koyato pyk e diktuvana ot ikonomicheskite interesi na otdelni dyrjavi. No shte dojde den, kogato resursite shte svyrshat na Zemyata, i togava samo estestvenite resursi shte gi ima za vsichki. I pak nyakoj shte sa po-dobre ot srugi zashtoto shte imat tehnologiyata da gi izpolzvat. Eto ti edin website , mojesh da prochetesh mnogo interesni statii po tezi vyprosi. Az spodelyam mnogo ot neshtata, napisani v tezi statii.
blogs.salon.com/0002007/2005/01/16.html
Izvinyavaj za dylgiya email, no kakto kazah, predizvika me s tvoyte syjdeniya. Obicham predizvikatelstvata, no syshto uvajavam dobrite argumenti.
Pozdravi, Lidia"
Такива дълги неща, особено "пророчества" какво щяло да има след 10 години, а то НЯМАШЕ и НЯМА, няма какво да се коментират; нямам и тази времева възможност! Даже се съмнявам дали ще мога да препейстна всички мейли, така че ако има въпроси, питайте.