☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: За "мъ"  (Read 415 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За "мъ"
« on: September 02, 2021, 05:07:51 AM »

Мъ

Днес попаднах на търсене за "мъ". Какво ли може да означава това буквосъчетание, съставено от две букви - "м" и "ъ"?
 Ето няколко отговора:
 1. Произнасянето на буквата "м" (между другото голяма е "М", а малката е "м"). Сещате се - а, бъ, въ, гъ, дъ, е, жъ, зъ, и, и кратко, къ, лъ, мъ, нъ, о, пъ, ръ, съ, тъ, у, фъ, хъ, цъ, чъ, шъ, щъ, ер голям, ер малък, ю, я.
 2. Това "мъ" може да се получи случайно, по погрешка, когато някой е забравил да превключи от фонетична кирилица на латиница и се опитва да напише на английски "my" (което означава "мой", "моя", "мое" и "мои").
 3. При диалектно изговаряне/изписване (което е неправилно от гледна точка на литературния, официален български език) "мъ" може да означава "ме": веднага го онагледявам с пример - вместо "Срам ме е." пишат "Срам мъ е." или пък вместо "Да ме видиш." пишат "Да мъ видиш."
 4. "Мъ" може и да е кирилишкото транскрибиране на китайското "么" (което на пинин е [me]). Пример с по-дълга дума, която съдържа въпросното "мъ" - 这么 [zhè me] (което на българска кирилица ще бъде "джъ мъ"). За по-интересуващите се от китайски език, ето и цяло изречение, което съдържа "мъ": "你真的认为我能够得到我想要的东西么?" ("Ний джъндъ жънуей уо нънгоу дъдао уо сянгяодъ дунгси мъ?"), което значи "Ти наистина ли смяташ, че мога да получа нещото, което искам?" или "Ти наистина ли мислиш, че мога да получа това нещо, което искам?"
5. Диалектно, неправилно изписване на думата "ама" - например вместо "Ама не може така." пишат "Мъ не може така." или вместо "Да, ама не сега." пишат "Да, мъ не сега."

Не се сещам за други възможни отговори.
A fan of science, philosophy and so on. :)

Tags:

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.