☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Здравейте  (Read 1749 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Alex192000

• SEO newbie
  • *
  • SEO-karma: +25/-3
    • View Profile
    • Email
Здравейте
« on: November 27, 2020, 03:50:08 PM »
Здравейте, нова съм в сайта и се радвам, че има българи! Дано темата ми да е правилна.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: Здравейте
« Reply #1 on: November 28, 2020, 12:25:40 AM »
 Здравей! :) Добре дошла!
 Темата е правилна, защо да не е правилна? Тема за "Здравей!" (за здрависване и за други здрави неща. ;D)
 Българи и други, които разбират български има много в този форум, но повечето само четат - не искат и/или не могат да се регистрират.
 Ти си една от малкото, които са решили не само да прочетат това-онова, но и да се регистрират, че и да напишат нещо. Радвам се. :)
 От какво се интересуваш и какво ти е най-интересно?
A fan of science, philosophy and so on. :)

Alex192000

• SEO newbie
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: November 28, 2020, 06:58:07 PM »
Здравей!  :) Радвам се, че има отговор в темата ми! Обичам да се занимавам с езици, да пътувам, да се запознавам с нови хора понеже така си отварям света повече и научам нови неща, обичам да чета също. Обичам да гледам всякакви филми, избягвам български, гледам само "Игри на волята" хаха, защото много искам да си подобря английския и да мога да го ползвам свободно.. Английския съм го научила от частни уроци най-вече, нивото ми е ниско за съжаление и се опитвам да си го подобря, от училище честно казано според мен трудно може да се научиш перфектно да говориш английски.
Бях на китайски курс през 2018 година от училище, имаше доброволка китайка и от нея научих доста неща, за жалост Weixin където имах регистрация ме блокираха и загубих връзка с нея. Опитвам се да се регистрирам отново с друг тел. номер но е трудно и засега не съм успяла.
Опитвам се да уча и руски език понеже все повече хора срещам с руски език и искам да се разбирам с тях. Харесвам езиците много но някак азиатските езици най ме привличат хаха.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #3 on: November 29, 2020, 12:23:52 AM »
 Здравей отново! (Или както казваше един виетнамец, който работеше в България, при повторна среща - "Здравей пак!")
 Аз също се радвам, че след месеци на тишина (в българската секция) има жив човек да си "поприказваме"! :)
 Аз отдавна не съм гледал български филми (все пак не живея в България), но последно гледах един сериал. Много добри актьори и интересен ми се стори.
 За английския - лично съм се убедил - се иска много гледане на английски/американски/австралийски/др. филми с добър английски език и слушане на песни, пети от англоговорящи изпълнители. Ако и човек има възможност да гледа новини на английски и да говори от време на време с англоговорящи (native English speakers), тогава вече нещата придобиват завършен вид. Хубаво е, че си критична и си казваш, че нивото ти е още ниско, защото има МНОГО хора, които не си дават сметка колко зле говорят английския, но си мислят, че вече са окей. (А някои даже са супер заблудени, че говорят по-правилно от англичаните, например. Съвсем сериозно чух такова мнение от някакъв индиец, който смята, че човек примерно като каже "карррр" това е по-правилно, отколкото като каже "каа" - става дума за произнасянето на думата "кола": "car", което е [kɑː] на британски английски и [kɑː(r)] на американски английски). Има разни пък (примерно българи), които мислят, че "крал" (на английски - "king" [kɪŋ]) се произнася с твърдо "-нг" както в българския език (в думи като "ринг", "гонг" и т. н.), само че английското "ŋ" е нещо по-различно... Та така - без чуване на истинска английска (американска, австралийска, новозеландска...) реч, ученето (като произношение най-вече) не върви.
 Аз съм се научил (почти) перфектно да говоря английски точно, защото всеки ден слушам английски новини, чета различни неща на английски, слушам английски песни, гледам филми на английски... и лека-полека нещата (от само себе си) си идват на мястото. С останалите чужди езици е същото - само с четене (заучаване) на думи не става - трябва си слушане, комуникиране и пр.
 Според мен, най-вече наблягай на английския, защото това е най-разпространения език и за много неща (вкл. за учене на други езици) ще ти трябва първо да знаеш английски добре (например на някои места, за да можеш да учиш китайски, първо трябва да издържиш изпит по английски)... дори ако става дума за речници - ако човек иска да учи китайски (японски, корейски и пр.) най-добре и лесно е да си намери речници и преводи на съответните китайско-английски, японско-английски, корейско-английски и пр. езици.
 Руският е също полезен (и има много хубава езикова и научна, и художествена) литература на него (както и е полезен да се разбираме с хора от разни руски и рускоезични източни места като Якутия, Казахстан, Калмикия и т. н.), но е по-труден от английския (като граматика)... Та... пожелавам успех, но се иска силно съсредоточаване върху езика и, както вече споменах, много "native" от него (под различни форми - новини, песни, филми, чатове/разговори и пр.)
 :)

Alex192000

• SEO newbie
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: November 29, 2020, 10:44:20 PM »
Не съм се сещала за речниците японско-английски и тн.. много добра идея! Аз досега само езиците ги учих от книги и упражнявах думи и слушане но говорене примерно не толкова много понеже няма с кой да си говоря. Явно проблема ми е че търся дългосрочни приятелства а такива хора вече няма, все спират да ми пишат и да ме търсят особено на моята възраст( на 20 съм ).  :)

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +300/-3
  • Разбирач, играч и предприемач.
    • View Profile
    • Много ме кефи тоя predpriemach!!!
« Reply #5 on: November 29, 2020, 10:51:00 PM »
А някои го пишат "здравей те". Много неграмотници ей! ;D А аз се радвам да видя ново раздвижване тук в БГ-разделчето. Преди малко драснах една задраскваници темичка. Експериментче пак разбираш ли.

Като си говорим за английски мисля си, че за българите и за много други народности е много трудно да разберат, че "θ" не е "т". Например "θæŋk juː" въобще не е "тенкю". Друго специфично и трудно е "ð". "ðə" не е "дъ". Без слушане на нейтив инглиш не стават нещата.
Разбирач, играч, предприемач. Какво повече от това? ;)

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
    • View Profile
« Reply #6 on: November 29, 2020, 11:13:05 PM »
Не съм се сещала за речниците японско-английски и тн.. много добра идея! Аз досега само езиците ги учих от книги и упражнявах думи и слушане но говорене примерно не толкова много понеже няма с кой да си говоря. Явно проблема ми е че търся дългосрочни приятелства а такива хора вече няма, все спират да ми пишат и да ме търсят особено на моята възраст( на 20 съм ).  :)

Двайсет е супер възраст! Защо не си я харесваш? :) :)

В Тубата има много уроци. Можеш да гледаш видеота, да стопираш, да повтаряш. Много як метод за учене. Препоръчвам ти го горещо!

И накрая едно предложение. Не знам защо спират да ти пишат, но мисля че ако се разхубавиш ще задържаш повече интереса. Искам да кажа, че ако си грозна, трябва да станеш по-хубава, а ако вече си хубавка трябва да станеш още по-супер хубава! Тогава няма начин да не се задържат за по-дълго време. Аз това отдавна съм го установил - по-хубавите им се задържат много и им се лепят, абе и по-добри работи си намират. Има такива изследвания, че колкото по-красив е човек (и мъж, и жена, няма значение) то толкова повече им върви по принцип с работа, приятелства и естествено любов. Аз това го пиша не, за да ви откривам топлата вода, а да ви припомня, че грижата за външния вид е супер инвестиция. 8)

Alex192000

• SEO newbie
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: November 30, 2020, 12:03:33 AM »
Здравейте, радвам се, че чух и вашето мнение, но според мен всеки човек е красив по някакъв начин, няма как да знаеш дали си грозен защото винаги ще има някой който да те харесва или да те мрази.:)

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
    • View Profile
« Reply #8 on: November 30, 2020, 12:39:42 AM »
Здравей! Абе лесно се разбира да ти кажа. :) Още от училище в повечето случаи. Ако в класа ти имате 15 момчета и от тях 13 харесват Нина-манекенката, значи Нина е много красива манекенка. И ако от тези 15 момчета нито 1 не харесва Марина, значи Марине сигурно и още 1000 момчета да срещне няма да я харесат.

За онова "по някакъв начин" не разчитайте много на него. Кака Пенка, която е близо 90 кила може да е прекрасна готвачка и да е красива в плетките, но като ти се изправи с цялата сланина, овиснали гърди, бели косми и мустачки, че и малко косми по брадичката, няма как да я харесаш повече отколкото харесваш актрисата Scarlett Johansson например.  ;D

Всичко е в количеството. Да, ти си права, че винаги има някой, който да не те харесва (или направо да те мрази) само дето при някои от 100 човека само 1-2 не ги харесват, а при други и 1000 човека да дойдат, всеки ще си каже "Ба! Къв е тоз урод бе?"  ;D ;D ;D За сравнение представи си от едната страна Митьо Пищова, а от другата страна най-любимия ти корейски актьор (предполагам обичаш корейски сериали, затова такъв пример ти избирам). Е па, няма как Митьо да те привлече повече от някой красив модел или певец, актьор. Пък нека бай Митьо да си има хубост "по някакъв начин" (и той си я има щом толкова много жени си го обичат, но не е въпросът да те обичат/харесват "така").

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #9 on: November 30, 2020, 12:57:28 AM »
 Да. Определено проблем са нещата, които ги няма в родния език (и в останалите добре-научени езици). Примерно за китайците, които учат езици с "р" това е голям проблем, защото на китайски няма "р". Много китайски японисти (китайци, които учат японски в университетите) произнасят всичкото "р" като "л", което е абсурдно, понеже в японския език пък въобще няма "л". Например "сайонара" ("довиждане") го произнасят като "сайонала" и си мислят, че това е правилното произношение... Не е добре така. Опитвам се да обясня понякога, но някои дори не ми вярват, че в японски няма "л". ;D
 Като стана дума за особения звук при "Thanks", "Thank you" и пр. В България (и другаде) наистина го заменят с "т", а в Китай пък (тези, които не са много добри в английския) си мислят, че е "с". Та ако в България обичайно ги казват "Тенкс" и "Тенк-ю", то в Китай обичайното е "Сенкс" и "Сенк-ю". Все се каня да драсна една е-книжка за изучаването на английския добре (по-добре), но засега съм доста блокиран с различни дейности и не остава време (има и по-важни неща за довършване).
 Ако някой обича да чете комикси препоръчвам "Лукизъм" (на английски - "Lookism", а на корейски - "외모지상주의") на Пак Те-Джун. Великолепно и нагледно представя какво е да живееш живот като хубав и привлекателен мъж/жена и какво е като грозен/грозна. Все пак това са нормални неща - биологично сме "програмирани" така - да харесваме привлекателното и да отбягваме грозното (а това, че има доза субективност - има я, но тя е при по-средните величини - например някой може да предпочита сини очи, а друг - черни. Обаче повечето хора ще предпочетат високия, а не ниския; силния, а не слабия; младия, а не стария)... Има и процентност социално надграждане (например жените биологично са настроени да обичат мъже с мъжествени вторични полови белези - например мъж с брада, вместо мъж-кьосе /без никаква брада по лицето/ или мъж с дълбок глас, а не някой, който приказва като бебенце и момченце, с тънко гласче... Това е нормално! Да, но ако някоя отрасне в среда, където моделите за красота са разни женствени типове, които е трудно в първия момент да прецениш дали са момчета или лелки /приличат на някакви андрогини - смесица от мъже и жени, например много от звездите на Кей-попа/, то съвсем анти-биологично, по социален начин, вкусът се измества в такава насока. Имало е, а и има и сега, периоди/места, в които за красиво се смята свръхнаднорменото тегло - при което всякакви сланинки и "месища"  ;D се спускат от тялото - например като жените в картините на Рубенс.)
 А за приятелство, освен красота/привлекателност, мисля че има и други мотиви - например може да не си много красив/красива, но да си интересен човек с нещо друго - например да имаш пари да помагаш в трудни моменти, да си винаги в добро настроение и да ти харесват хумора/смешките (да умееш да разтоварваш хората), да си винаги насреща с ценни съвети (много умен/умна)... Та външността е само един възможен мотив. Понякога само това, че харесвате едни и същи неща е достатъчно да сте приятели. Особено, ако много рядко се срещат такива хора. Спомням си как с едно момче много се бяхме сприятелили, понеже от цялото училище само той и аз обичахме кунг-фу, китайски език, китайска кухня и пр. Всички останали масово си падаха по САЩ тогава и даже някои сериозно се чудеха аз (и той) да не сме ненормални, че харесваме някакъв Китай, където "ядат само ориз".  ;D (За съжаление има доста китайци, които също сега се чудят аз защо съм избрал в Китай, а не в САЩ, Канада, Австралия, Япония или нещо такова, но хора всякакви - всеки си има мнение...)
 В случая е същото - Алекс може и да не е модел, но това няма значение, щом като имаме толкова много общи неща - веднага я приемам за много добър потенциален приятел!  :-* :)

Alex192000

• SEO newbie
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: December 01, 2020, 01:53:24 AM »
 Благодаря,MSL ;) :D Честит първи сняг на всички! :) Днес много се радвам на снега като малко детенце хаха

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #11 on: December 01, 2020, 02:58:41 AM »
 Браво! Навява спомени. :) Защото аз съм понастоящем в тропика (на един остров), където няма сняг. Е, паднаха точно днес и тук температурите, но са сравнително-високи. В момента е 21 градуса. Обичам топлите, тропически и дори екваториални места. :)
 Има, има красота в леда, снега, снежинките, снежните човеци, снежните топки, шейните и т. н. Само че аз отдавна съм им отвикнал и не обичам да ми е студено, да се "плъзгам" по леда, да падам (е, след като понаучих бойни изкуства - рядко губя баланс, но в поледиците всеки може да падне...), да студувам... зиморничав съм (не обичам студеното). Всеки с вкусовете си. Имахме един колега (канадец), който за разлика от много други канадци, искаше да живее в много по-северна точка на Китай, отколкото беше. Искал сняг, лед, ски, пързалки... да, ама повечето от останалите канадци не искаха - или чакаха лятото, или се преселваха по- на юг или просто им беше все едно, ама чак да искат да ходят по студовете (планински, полупланински, субполярни и пр.) - не, не и не. :)
 С китайците е същото - май на повечето не им пука особено, но си има хора, които мразят снегове, ледове и поледици, както и такива, които обожават зимата, снежните и ледените изкуства (като например снежните скулптури в Харбин (哈尔滨)). Всеки с вкусовете си, все пак - не искам да натрапвам моята обич към тропика, топлината, палмите, океана, кокосовите орехи, плажовете и т. н. :) Наистина има хора, които искрено предпочитат борчета, елхички, снегове, ледове, Елза и Ана (от "Замръзналото кралство"), шейнички и пр. Ами нека си ги обичат. :)
 Споделям радостта ти, все пак! Да си знаеш. :)

Alex192000

• SEO newbie
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: December 03, 2020, 08:36:05 PM »
MSL много ме радва как описваш зимните неща в Китай, направо си представих приказката :D

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #13 on: December 04, 2020, 12:02:20 AM »
 :) Добре. Щом го усещаш приказно... на мен ми навява и по-неприятни неща - например спрели автомобили по пътища и по магистрали заради виелици, ледове и пр., мръзнещи хора... като цяло съм зимоалергичен. ;D (Дали не изобретих нова дума току-що? ;D)

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
    • View Profile
« Reply #14 on: December 04, 2020, 01:19:29 PM »
Малей кви яки рекламки наизскачаха! Сори за офтопика!

По топика, ами то е готино снягчето, ама да не трябва да ходиш на лекции или на работа. Пеша с транспорт или с личен автомобил в студовете си е зор хора. Закъсали коли, катастрофирали в пъти повече, паднали и потрошени на леда... з@еби тоя сняг. Който се е уредил да живее в топлите страни е добре направил!

Tags:

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.