☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Ергенски данък  (Read 862 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Ергенски данък
« on: March 12, 2019, 05:36:05 AM »

Ергенски данък

Сигурен съм, че много, дори и всред по-образованите хора, не са чували това ергенски данък, а и да са го чували не знаят какво точно значи. Просто казано - това е данък, който те кара да плащаш държавата (ако реши) в случай, че си решил да не сключваш граждански брак, да нямаш деца... Тоест  вземат ти пари насила, защото си избрал да нямаш деца по някакви причини. Вменява ти се, че трябва да имаш деца, дори и да не си способен да им предоставиш бъдеще, дори и да има риск да им предадеш наследствени болести! Идеята е "да се ражда на всяка цена", да се "насърчава раждаемостта", да има колкото се може повече население.
 Аз лично не съм привърженик на тоталния антинатализъм (философска позиция, която смята, че планетата Земя ще е по-добре без човечеството и по-добре всички да спрем да се размножаваме, та като умре и последния човек, Земята да е по-добре), но съм за ПРАВОТО на всеки да избира дали да се жени/омъжва, дали да има или да няма дете (и съм по-скоро за контрола върху раждаемостта - да НЕ се позволява на хора да раждат по повече деца, отколкото могат да отгледат щастливо, защото в противен случай само увеличават бедността, пренаселеността)!
 В днешно време се чуват гласове за повторно въвеждане на ергенския данък в България. Например този човек (Валери Найденов) в статията "Защо България се е оженила за смъртта" (https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7336887) иска ергенски данък, защото българският етнос намалявал, пък циганският се увеличавал (и, което си е вярно, с такава тенденция - след време може вече да няма български етнос).
 Ето някои мои съображения:
 1) Всеки е в правото си да иска да има повече от неговия си етнос или от други етноси. Например някой българин може да иска повече българи, дори може да иска повече корейци или пък повече ескимости. Нека си иска и нека си има право да иска.
 2) Факт е, че преди време е нямало много от днешните етноси, после тези етноси се появяват, а в бъдеще, независимо какво и колко искаме, някои от тях ще изчезнат. Има даже (правдиви) предположения, че след много време, ако човечеството оцелее, ще се слее в един-единствен етнос. (Една от няколкото възможности за бъдещето на хората.)
 3) Данъците и, в частност, ергенският данък може да се окажат контрапродуктивни (с обратен ефект) върху тези, които са си решили, че не искат деца (или поне не искат засега деца). При някои, съвсем резонно, това ще доведе до избягване в друга държава (където няма такова данъчно насилие), а това пък още повече ще намали населението (и така желания български етнос) в България.
 4) Много по-добри решения от данък са такива, които стимулират по-добрия жизнен стадарт на хората - повече пари, повече сигурност, повече култура; повече развитие в духовен и материален план. Дай на хората повече материално и духовно богатство, повече безопасност, сигурност, независимост (вътрешна и външна) - направи им живота щастлив и достоен! Тогава те (много от тях) сами ще поискат да имат деца, ако дотогава не са искали.
« Last Edit: March 12, 2019, 03:19:07 PM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: Ергенски данък
« Reply #1 on: March 12, 2019, 04:01:43 PM »
 Допълвам още по абсурдността на идеята за ергенски данък:
 1) Ако някой не може и/или не иска да има семейство, защото е беден (което е нещо естествено за капитализма по целия свят!), то да го облагаш с още 1 данък като този е равнозначно на "плащаш данък, защото си беден; ти и само ти си виновен за беднотията си"!
 2) Много, дори и небедни мъже и жени, не могат да си намерят някой за брак, защото имат някакви проблеми - например приемат ги за грозни (а не всеки има възможността да се разхубави, а и да има не е задължително да си променя външността, че да е харесван/-а), болни са (например с различна степен на инвалидност, а много рядко някой ще иска да сключва брак с човек с увреждане, инвлидност, много болен). Това нещо - намирането на партньор и още повече - на ПОДХОДЯЩ партньор не зависи само и единствено от ергена или от момата. Едностранните опити и усилия не винаги са достатъчни за постигането на запознанство, любов, а камо ли - на брак. За брака дори често се появяват допълнителни усложнения - приятели, роднини, родители (които могат сериозно да възпират намеренията на тези, които се влияят от тях; които са зависими по някакъв начин от тях).

boyanova6

• SEO sr. member
  • SEO-karma: +212/-2
    • View Profile
    • Сайт за бизнес
« Reply #2 on: March 14, 2019, 12:23:18 AM »
За ергенски данък, тук е имало такъв до 1992 г. или там някъде. После 2014 г. пак се спомена,  но го обявиха за дискриминация май. Не  помня точно по какви причини, но не се прие връщането му. Не мисля, че ще се върне.

Според мен такъв данък наистина си е дискриминация.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #3 on: March 14, 2019, 03:21:53 AM »
 Едно от лошите неща, които ги е имало в НРБ. Аз съм роден в НРБ и съм син на НРБ, усещам се много повече НРБ-ец, отколкото РБ-ец. Склонен съм да се съгласявам с неща като "Това, което НРБ построи, РБ не може даже да го боядиса." и смятам НРБ за върха на развитието на всички Българии, които някога са се появявали на света (Кубратова, Стара Велика България; Волжко-Камска България; Аспарухова България /Първа Българска държава/; Втора Българска държава и т. н.) Това обаче, не може да ми подейства на обективността и на метапогледа, който обичам да прилагам - неща като ергенски данък, задължителна военна служба, жителство (административното разрешение за живеене в определено населено място) си бяха неща, които не ми харесваха тогава и не ми харесват и сега, независимо че са останали в историята и, че за някои може да са се превърнали в "доброто старо време". Запазвам си критичността, казано накратко.

boyanova6

• SEO sr. member
  • SEO-karma: +212/-2
    • View Profile
    • Сайт за бизнес
« Reply #4 on: March 14, 2019, 03:49:33 AM »
@ MSL

По горе изброеното сме на едно мнение.

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +300/-3
  • Разбирач, играч и предприемач.
    • View Profile
    • Много ме кефи тоя predpriemach!!!
« Reply #5 on: March 15, 2019, 06:27:39 PM »
Простотии...
Разбирач, играч, предприемач. Какво повече от това? ;)

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.