Сигурно най-лошата Нова година в живота ми досега
За първи път имам много лоша Нова година. Толкова лоша, че дори не съм усетил кога е настъпило 00:01 часа. По това време съм пращал снимки на лотарийни билети от обща игра с която се навихме да участваме 2-ма бедни български граждани и 1 беден виетнамски гражданин (те пратиха по 100 юана и аз добавих 100 от мен си), защото първо ги снимах така:
, ама в крайчето се отрязали 2 фишчета на снимката, та един от тези хора рече, че трябвало пак снимка. Съгласих се, че е редно да се прати снимка, която показва и останалите две. Хайде пак нареждам фишовете на кревата, пак снимам, пак качвам снимка - ето тази -
- ама този път пък била недостатъчно ясна. Ядосах се и ги изснимах всичките фишове (31 снимки), та посрещнал съм Новата година пращайки снимки на лотарийни фишове! Казах им, че повече няма да играя с тях и за толкова много пари, защото занимавката си е голяма и ставаш "фотограф" на вятъра. Днес даже на практика показах колко е по-удобно човек да играе с по-малко, но сам - поне само с една снимчица, за спомен, може да мине (а може и въобще да не снима). Ето я:
. Тъжното (но не и изненадващо) е, че от всичко това само около 100 юана се върнаха обратно (тези дни ще видя точно, когато получавам печалбите в някой тото-пункт, защото в момента ми е много депресирано и просто ги прегледах набързо и със сигурност повече от 4-ки няма). Не можем да спечелим от лотарията.
А аз вече с месеци не мога да си намеря подходяща работа и съвсем съм "затегнал колана" само с почасово преподаване, та продължавам да търся! Дори вчера - вместо да посрещам Новата година, аз търсех през по-голямата част от времето работа. При един, който вече съм го споменавал, нещата са по старому - лятото ме разкара напразно до техния град, отлага 2 пъти, накрая аз продължих срока в моя си град. После той се сети да ме търси, но аз обясних, че не мога да зарязвам работодателите си тук по средата, не е коректно. Да, ама той искал учители и ще си намерел други. Ами ще си намери други, защото заради неговата безотговорност (и моята отговорност) не се получиха нещата с нашето сътрудничество. (В случая отговорността ми се оказа неоценена, защото ме уволниха след над 10 години преподаване в една и съща детска градина, точно сега, когато собствеността се смени - нови шефове, нови порядки, нови разбирания. Доколкото видях от снимките им, сега ползват млади, недипломирани студенти, които не са на моя опит, но... да се оправят.) Та, по случай Новата година, човекът ми обяснява, че трябвало да го разбера, че не можел да не наеме други учители (от гузност ли, за оправдание ли, от глупост ли - не знам, аз просто му казах, че започвам да търся работа на ново място за новия срок и да го има предвид; не съм го карал да си гони учителите заради мен или нещо такова. Просто уведомявам преди сроковете, а не пак да ме търси СЛЕД това и да разчита, че ще съм некоректен към работодателите си.)
Също, предновогодишно търсих едни други, в моя град, които обещаха, че ще питат началника си дали ще бъде нормален и няма да иска да му работя повече време за едни и същи пари. Точно на Нова година се разделих и с тези: пратих им пълна биография (преди това съм им давал демо-урок, 2 почасови урока, снимки от преподаването ми от 2004 до 2018). В тази биография имаше всичко - как съм писал по вестници, как съм имал собствен вестник, собствено ТВ-предаване, няколко филма (все пак, който ме познава, знае кой съм и колко много опит съм имал) и накрая те: "just got time to see the message. We all appreciate you rich experience in teaching.the thing is in our training center,we need to ensure that kids can remember everything they learned here,this is different from a kindergarten and VIP private class teaching.so we must make sure teachers who are in charge of a class can spare sometime to help kids review before the class and after class,which means in a training center,teaching is not just in class but also after and before class.which also mean teachers need to do some extra job to make sure every kids can do their best here.that is why we require teachers to come earlier before class "
НА КОЕТО ИМ ПИСАХ: "清楚的。就是要付钱少,工作多 (你们的加班是免费的。)。好吧。你们找这样的同意的外国老师。我不要浪费时间的。其他学校都是付钱的1个小时等于1节课。你们的是剥削的。我不要。拜拜了。" Превод: "ЯСНО. ПРОСТО ИСКАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ МАЛКО, А ДА СЕ РАБОТИ МНОГО (БЕЗПЛАТНА РАБОТА ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ). ДОБРЕ БЕ. ТЪРСЕТЕ СИ ЧУЖДЕСТРАНЕН УЧИТЕЛ, КОЙТО Е СЪГЛАСЕН ТАКА. АЗ НЕ ЩА ДА СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО. ДРУГИТЕ УЧИЛИЩА ПЛАЩАТ 1 ЧАС = 1 УРОК. ВИЕ СТЕ ЕКСПЛОАТАТОРИ. НЕ ВИ ЩА. ЧАО ВИ."
" Бърз превод. Те се аргументират с това колко искали децата да знаят, да са обучени - демек да те карат да се чувстваш ВИНОВЕН/ВИНОВНА, че не щеш за без пари за децата да се раздаваш - да, НО на мен такива номера не ми минават - децата са си деца, заплатата и работата са си заплата и работа! Навсякъде се плаща за изработено време, а тук искат "в името на децата" да се работи за без пари. Ами не става така! Аз искам да съм преподавател със заплата, а не благотворително работещ, който за него няма, ама ще се раздава безплатно! Откъде накъде? Бедният човек трябва да не губи време и ресурс с благотворителност (аз и без това достатъчно пари харча за лотарията, която заделя пари за благотворителност, т. е. аз съм благотворител вече по този начин, не желая да бъда експлоатиран от частници по такъв глупав начин!) Точно по този въпрос (бедността и честността) имах скандал вчера тук с някой - без да влизам в детайли, стана караница, че било неправилно да се казва, че си беден и да си честен за себе си! Аз НЕ мисля така - бедният човек, който е честен, трябва да си казва, че е беден. В това няма нито лошо, нито унизително. Излизало, че искам хората да ме съжаляват. Ами да, искам съчувствие, разбиране (макар и да не вършат работа), НО чрез моята честност, аз се надявам просто да затрогна нечие добро сърце, което да ми помогне с начален капитал, за да стартирам успешен бизнес и да излезна от беднотията! Затова и си казвам какво мога, какъв ми е опитът, какво искам. Много е тъжно човек да бъде критикуван за това, че е честен и си признавал бедността, и че търсел възможности за развитие!
Други проблеми - от претоварване (домашна работа, тежки чанти, спорт, работене пред компютъра дълго) един нерв на лявата ръка ми дава на късо. Предлагат операции, но аз не желая, защото през целия си живот само 1 път съм имал 2 операции от меланома (рак на кожата) и само в краен случай ходя по болници (не искам от 1 проблем да си навлека още - я да ме лепне някоя болест от други болни там, я да пострадам от лекарска грешка, я да попадна на недобросъвестни лекари!), та засега се самолекувам (с леки упражнения за нерва, повече витамини и спазване на правила за спане в по-правилна позиция, както и не се облягам на лакът повече на бюрото). Дано да се оправя без операция! Защото не обичам да страдам - ей-сега, ако има начин да затворя очи и да умра няма да съжалявам, но едно е да умреш леко и мирно, а друго е да страдаш с години!
За капак, влизам в омразния ми Фейсбук, за да уважа хората, които са ми честитили Новата година, а и аз да честит на всички добри хора там. Веднага ме "бодна" информацията от баща ми, че го питали (онези същите, които бяха се опитали да ме обидят завоалирано, че съм нямал "човешки възможности") "ЗАЩО СЕ МРАЗИМ С БАЩА МИ?" Това прилича на софистичния трик от Древна Гърция, където софистите задавали объркващия въпрос "Ти спря ли да биеш баща си?" и искали да им се отговори с "да" или "не", поставяйки събеседника в безизходно положение, защото той може никога да не е бил баща си! И тук така "Защо се мразите със сина си?" Евтина провокация? Тъпотия, която не може да интерпретира елементарни спорове, които имам с него (споря с него, че не трябва да пише против малцинства, не трябва да харесва Хитлер и прочие неща, които всеки един нормален човек би го посъветвал, най-малкото от гледна точка на неговата сигурност; да не говорим, че е лошо човек да си служи с човеконенавистнически идеи. Друго - говоря му, че вместо да пише безплатно за Фейсбук, като толкова му се пише, да пише за мен, че да излезнем поне малко от бедността с малко повече съдържание, но той не иска... Трето - говоря му, че вместо да препива и да дебелее, по-добре да ограничи алкохола, да спортува повече, да брои калориите, че да поживее по-дълго, защото ДЕБЕЛ СТОЛЕТНИК НЯМА. Четвърто - убеждавам го, че има много хора, които работят заедно цели семейства и прогресират. Показвам и убедителни примери.
Всичко това, обаче, за някои е равносилно на "Вие се мразите." Ако той го е казал, особено, когато е пил, хората не са виновни, че са го питали, НО ако не е, значи че няма какво добро да си мисля за тези и няма какво хубаво да им пожелая!)
Та така - най-лошата Нова година в живота ми - 2019 година!