☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Извънземните  (Read 7156 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nadia

• Сладко миньонче
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +192/-0
  • Миньонче
    • View Profile
    • СУ
Re: Извънземните
« Reply #30 on: November 15, 2018, 10:19:30 PM »
Кака Лара е направо вече леля Лара и има дете. :)
Mieux vaut être seul que mal accompagné.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"Извънземните" като понятие
« Reply #31 on: November 16, 2018, 12:22:02 AM »
 Да се поразмисля малко и за това понятие, както обещах.
 Какво е понятието "извънземни" (вкл. "извънземен", "извънземна", "извънземно")? Знаем за понятия, зад които има реалност като: бутилка, пиано, песен, вестник и хапче. Знаем за понятия, зад които няма реалност и тук ще посоча безспорни примери, при които никой няма да се усъмни, че понятие може да има, ама то е лишено от каквото и да е съдържание, което обозначава нещо в реалността: "Турско-мексиканската граница" (Турция и Мексико нямат обща граница, следователно това си е понятие пълна измислица, да поясня за онези, които не разбират географията), "топлород" (мислели са си, че е вещество, което съдържа топлина и я пренася, демек същността на топлината, а после се оказало, че тя е просто движение, енергия).
 "Извънземни", в настоящия момент (не говорим за преди много години или след много години), на този етап е понятие, което ние просто не знаем дали има в себе си съдържание (обозначава ли съществуващи неща)/дали зад него стои някаква реалност или е празно понятие, измислица. Особено понятие, особен статус, нали? Да си представим аналогия с нещо подобно - ако преди изследването на Антарктида някой е създал понятието "антарктиди" за "хората, които живеят там", то това определено ще е понятие с неизвестна стойност. След като се изследва Антарктида и се вижда, че не е населена с хора, вече става ясно, че "антарктиди" е лишено от смисъл, не отразява никаква реалност, симулакрум е в най-добрия случай (като духчето Каспър, да речем) и не може да се сравнява с понятия като "американци", "европейци", "африканци", "австралийци", "азиатци" и (евентуално) "океанци" (предвид какво е Океания).
 Извод си правя: "извънземни" на този етап е понятие с неясна същност - не се знае дали има референт (обозначаемо; нещо за което да се отнася) или е просто едно празно понятие.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #32 on: November 16, 2018, 12:25:46 AM »
 Да. Кака, батко, чичо, леля може да се мислят както в обективен смисъл (според средната продължителност на живота), така и в субективен/субектен смисъл - като отношение между възрастта на хората. Например 2-ма старци на 90 и 95 години са дядовци, но този на 95 години е батко за онзи на 90 години.
 Кака Лара за мен си остава завинаги кака, защото е по-голяма от мен. Иначе, в момента, по-обективно погледнато, тя си е леля, а аз съм си чичо. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #33 on: November 16, 2018, 05:10:22 AM »
 Аз писах няколко пъти за живот и еволюирането му до разумен живот. Ясни са ми разликите. Както и за потенциални други форми на живот (невъглеродни, небелтъчни).
 Да, има разни живинки, които живеят на много горещо или в киселинни езера на Йелоустоун. За съжаление не се знае може ли да има друг вид живот, за да се правят по-обосновани предположения.
 Отворих го материалът и се зачетох. Няма да давам снимка за доказателство :), но ще кажа, че е превод от руски, а пък руснакът също превел, но не указал авторството, след което се почват с едни дълги, дъъъълги дълбокомислени разсъждения по въпроса що е живот, що е живо, как бихме определили (по земните научни критерии на днешната парадигма) някои потенциални извънземни същества, ако по-натам имаме възможност да летим до далечни, по-далечни и най-далечни планети. Четох донякъде, после го минах по "диагонала", защото повечето неща съм ги чел преди (под други форми и от други места) и не ми стана интересно. Доста време ще отнеме да се захвана да пиша с кое съм съгласен и с кое не - много е обширен и дълъг.
 За определението на живота - важно е, но има много определения и няма изразботена единна конвенция по въпроса. Според мен може да се изработи някаква приемлива идея какво е живот като се хване за пример неживото и се съпостави с най-простото живо и да се направи списъче с това кое отличава най-простата жива форма от неживите. Аз не съм биолог и не знам дали има "най-проста" форма, но нека да речем, че археите (https://bg.wikipedia.org/wiki/Археи) са пример за нещо много просто и живо. Вземаме архея и камък, почваме да сравняваме и лека-полека списъчето (базово) що е живот се избистря :). Например може да се формулират такива неща за живота (живото): способност за самодвижение, развитие, размножаване (експанзиране), обмяна на вещества... не е трудно да се дефинира живо и да се разграничи от неживо. Трудно е да се получи задоволяваща всички дефиниция. А, когато става дума за извънземни и дали са възможни, се мисли на база познатия ни (и единствено познат ни) живот на Земята. Други (предполагаеми) алтернативни живот-и не познаваме (нито като форма, нито като съдържание) и не знаем дали въобще имат възможност за съществуване. Дори и да знаехме, възниква и въпроса колко ще са стабилни/нестабилни сами по себе си, колко ще са устойчиви/неустойчиви на външни влияния, какви ще са им поне базовите потребности, доколко ще са приспособими, каква ще им е способността да еволюират... Прекалено много неизвестност, за да се градят сериозни хипотези. А несериозните (произволните) са лесни. Преди много години някой беше давал пример за това, че можело да има извънземни живеещи в лава или ефирни като духове (на базата на газове изградени) - интересно, но си остана на ниво литература и най-много научно-фантастична литература.

Nadia

• Сладко миньонче
  • SEO hero member
  • Миньонче
    • View Profile
    • СУ
Рептилии
« Reply #34 on: November 30, 2018, 04:17:00 AM »
От всички лийкове нищо няма за извънземни. Това ми хареса.  8)

Продължавам със започнатото.

Рептилиите

Ще кажа за нечулите, че рептилиите не са змии и гущери, а си ги мислят за извънземна раса, която е проникнала на земното кълбо. Има един, който редовно се изявява по медиите с тази тема... Няма да го наричам по име, за да не ви правя проблем нещо на форума, но дали го използват или той се прави на луд с цел облага, или не е нормален... Има ли значение?! Важното е, че поне ни дава повод да се посмеем. ;D

След мъничко ще продължа с друго интерено на темата.

Nadia

• Сладко миньонче
  • SEO hero member
  • Миньонче
    • View Profile
    • СУ
9HY9HY-H1C6N7O8P15-KT61L5-PKT6H9HY8F3
« Reply #35 on: November 30, 2018, 05:54:40 AM »
Не мога да го намеря. Някъде се запиля. ;D Като се намери ще го дам. Вместо него. Най-дългият сигнал, който е получаван от космоса и можело да е извънземен по произхода: 9HY9HY-H1C6N7O8P15-KT61L5-PKT6H9HY8F3

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #36 on: November 30, 2018, 05:57:48 AM »
 Те с тези рептилии се бяха излагали някои да питат и правителството на САЩ (това за мен си е детинщина и излагация). Някакъв от охраната го бяха привидели като рептил (заради фалшифицирано видео). Говорителката им се пошегува, че не им стигат парите да си наемат извънземни. (Доколкото си спомням от едни новини.)
 През цялото време водещи в САЩ задаваха въпроси на Обама за извънземни. Луд го направиха с тази тема. Накрая сам беше включил в едно изказване, че имал трудности и КАТО ИЗКЛЮЧИМ астероид или извънземни имали икономически, правителствени проблеми, проблеми с петролни разливи, пандемии, пирати, но ги преодолели.
 Преди малко пак гледах видеота от САЩ - брифинги, шоута - попаднем ли им някой - говорител на Белия дом или президент - веднага го почват и по тази тема. Много хора в САЩ се вълнували от това. То хубаво се вълнуват, ама на ниво конспирации и всичкото това е като една колективна лудост - казваш му, че няма такова нещо, ама то още повече вярва, че "има нещо"! Ще му се да има, иска му се да вярва, мечтае му се. Същата работа и с вярата в религиите - като си е наумил някой, че "има нещо", край - като шизофреничните налудни идеи, които НЕ подлежат на преубеждаване по логически път.
 Извънземни, богове, магии, "време" (и пътешествия в него) - всякакви измислици намират почва у неподготвените умове, без никакви доказателства, без никаква стабилна база, от която да се правят поне научно-философски предположения (поне като онези с корпускулярно-вълновата теория и доколко сме реални/виртуални).

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #37 on: November 30, 2018, 06:36:38 AM »
 Това ми харесва, защото ми е едно от най-добрите доказателства в подкрепа на тезата, че по-скоро няма нищо скрито-покрито относно извънземни, защото при такъв огромен теч на какви ли не документи - от мнения за министър-председател, през подслушване на държавни глави, до военни престъпления - нищичко за никакви извънземни форми на живот... Правя си обоснованото заключение, че нямат какво да крият, което пасва на всичко открито досега от науката (астрономията по-конкретно).
 9HY9HY-H1C6N7O8P15-KT61L5-PKT6H9HY8F3 - може да е всичко и може да значи нещо, а може и нищо да не значи. Източници на сигнали/енергии из Вселената колкото щеш. А, ако предположим, че това нещо е разумен сигнал, то е все едно да си представиш дума, понятие или изречение то език, който не знаеш. Ами нищо няма да разбереш. Ето пример: Днес научих за นางตานี. Това сега сигурно на повечето от хората, които четат българския ми текст няма да говори нищо. Дори и да добавя, че "นางตานี" значи "Нанг Тани", то пак почти никой няма да разбере какво е това. А то е фолклористика (измислица) - някаква бананова духка (женски род от "дух" се опитвам да правя) от Тайланд (тайския фолклор) - https://ru.wikipedia.org/wiki/Нанг_Тани. Както сме си говорили и с колеги-философи, колкото и да им е неприятно на някои от тях, смисълът в даден език не го има изначално, А СЕ ЗАЛАГА (по конвенция). Примерно ние сме си решили, че "ний" ("ние") не е "ти", ама китайците са решили, че като кажеш "ний" (пише се "你"), това значи точно "ти", англичаните пък са решили, че "ний" (пише се "knee") е "коляно". Това е с говора. С писмеността е абсолютно същото - да речем за повечето хора на Запад йероглифът "十" ще значи просто "кръст", но на китайски си значи думата "десет" (приблизително изговаряне "шъ"). С жестовете - пак същата работа - един и същи жест може да значи какво ли не - примерно "нула", "окей", "пари"... (https://en.wikipedia.org/wiki/OK_(gesture)). Та смисълът СЕ ВЛАГА, се ДОГОВАРЯ. 9HY9HY-H1C6N7O8P15-KT61L5-PKT6H9HY8F3 може да бъде натоварено с всякаквъв смисъл/смисли.

boyanova6

• SEO sr. member
  • SEO-karma: +212/-2
    • View Profile
    • Сайт за бизнес
« Reply #38 on: November 30, 2018, 01:47:55 PM »
@ MSL

Аз пък друго не разбирам. Защо всички са така обхванати от холивудската представа за извънземни, че не могат и не могат да се оттласнат от нея и да започнат да мислят в друга посока, която е реалистична (защото филмите за извънземни не бих определила като критерий за друго, освен за богато въображение).

Пак напомням, че в космоса има полезни изкопаеми. Кое кара теб или който и да е, да си мисли, че някой ще разкрие търсенето на подобни ресурси и ще си спечели конкуренция в този процес?

И още нещо, което по филмите не казват. Несъвместимостта ни с други организми. Дори тук на собствената ни планета има неща, срещата с които убива, а какво остава за нещо извън планетата. Нека да обясня защо цяла поредица иманяри измират (включително митовете за проклятието на фараона са, че изследователите му отворили запечатани помещения, в които имало патогени, каквито имунната им система не могла да пребори).

Или и по-лесен пример. Онези от племето от Сентинел, за които писа по темата "Атеистично" измират при среща с останалия свят. За тях ние сме самоходно смъртоносно биологично оръжие.

Намирането дори само на микроорганизми от извънземен произход, това е отново БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ. Няма да обяснявам какво предимство е това. И защо да го разгласяват онези военни, които биха го получили? Аз не се сещам за причина притежаването на подобно нещо да се разгласи. Но се сещам за достатъчно причини да се запази в тайна.

Ти подхождаш от позицията на човек, който няма военно мислене. Не мислиш за надмощие, не мислиш за убийства. Как тогава да коментираме защо информация от този вид да бъде крита? В смисъл, че отговорът на такъв въпрос защо да се държи в тайна, не може да се посгигне от позицията на миролюбиво мислене, според което единственото, което ще се случи, ако се открият извънземни е, едната слава за откривателя им и разширяване на научните ни познания.

А военните със сигурност точно откривателската слава съм убедена, че не ги вълнува. Не ги вълнува и разширяването на мирните научни познания. Ако ще говорим обаче за ОРЪЖИЯ (смъртоносни такива), вече ще сме си дошли на думата.

На мен лично холивудските сюжети за извънземни не ми се обсъждат. В реалността няма "Мъже в черно" или каквото и да било от другото изфантазирано за забавление и с романтично-наивистичен оттенък.

boyanova6

• SEO sr. member
    • View Profile
    • Сайт за бизнес
« Reply #39 on: November 30, 2018, 02:02:43 PM »
@ Nadia

Това за рептилиите тръгва от книга с автор Дейвид Айк. Той взема хрумвания от Захария Сичин, който пък е автор на книги за планетата "Нибиру".  Рептилиите ги броя към налудното творчество.

А тукашният луд, дето редовно се изявява по тази тема, се сещам кой е.  ;D

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #40 on: November 30, 2018, 04:45:01 PM »
 Огромни благодарности за това, че не влизате в конкретни имена! Мен много не ме бърка, но е неприятно да си види някой името и да дойде тук да се обяснява, да заплашва със съдилища и пр. Иначе, да поясня, че форумът се хоства извън България, както и че собствеността му също е небългарска, та може да се приеме като относително "свободна трибуна", но нали си представяте ситуацията: "Прочетох си името и влизам да кажа, че не съм луд! Вие сте луди, защото не вярвате в нещо толкова очевидно като рептилоидите, рептилите и майна им на всичката рептилиада! Сега ще изтриете веднага обидите, защото утре ще ви съдя!" И после ще трябва да му се обясняват елементарни неща като това, че "Едно е да съдиш, а друго е да осъдиш.", че законите, които си въобразява не винаги са такива (примерно хора, които редовно не разбират какво е "лични данни"), че има свобода на словото, че действаме като медия - всеки има право на отговор и обосновка, че, в крайна сметка, никой не иска проблеми от този характер (да обидим някой и той/тя да дойде да се разпищоли тук), защото и без това си имаме достатъчно.
 Та, още веднъж да благодаря за съобразителността! :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #41 on: November 30, 2018, 04:47:42 PM »
 Те някои (дечица, младежи, възрастни наивници, психичноболни...) дори на неща от научната фантастика се връзват и си вярват, че "щом е написано, значи има реална основа". ;D
 Отговарям на порцийки, че чета поединично и върша още "100" други неща. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #42 on: November 30, 2018, 06:04:50 PM »

Аз пък друго не разбирам. Защо всички са така обхванати от холивудската представа за извънземни, че не могат и не могат да се оттласнат от нея и да започнат да мислят в друга посока, която е реалистична (защото филмите за извънземни не бих определила като критерий за друго, освен за богато въображение).

Всъщност аз съм сигурен, че разбираш - ами просто, защото повечето хора (факт е), не са учени, а са неуки или на нивата начално, основно и средно образование. Дори сред завършилите колежи и университети има такива, чиито специалности са много далече от екзобиология, философия и др. дисциплини, които помагат да се мисли "Какви форми на живот БИ МОГЛО да има?", та затова и си вярват на "каквото дават по телевизията". :) А не е сложно и даже средно-интелигентно дете може да разбере концепциите, ако му дадеш пример с еволюционните дървета - как от един и същ прародител (примерно риба/риби) може да се появят различни неща - и земноводни, и влечуги, и птици, и бозайници, и... какво ли не друго (в потенция), или просто рибата да си остане риба, да си еволюира само като риба/риби.

Пак напомням, че в космоса има полезни изкопаеми. Кое кара теб или който и да е, да си мисли, че някой ще разкрие търсенето на подобни ресурси и ще си спечели конкуренция в този процес?

ТОЧНО ТОВА ВЧЕРА СЕ КАНИХ ДА ПИША И ЗАБРАВИХ. И си легнах с мисълта, че "имаше една тема, по която не писах, ама каква беше?" Склерозираме бавно?  ;D (По аналогия с "Остаряваме бавно" - песничката и стихотворението, ако се сещат някои от по-големите каки и батковци. Иначе то си е малко "евъргрийн", та сигурно и по-малките го знаят.)
 Та много, ама много исках да напиша и сега ще напиша! И искам да кажеш какво мислиш:
 Чел съм, че на тази хипотеза (а тя не е далече от ума) отговорът на хора, които по-разбират (ама не знам доколко) е, че дори и да има някакви полезни изкопаеми, то транспортът е толкова скъп, че няма да е рентабилно да се носят до Земята. Демек, съвремменното ниво на технологиите не позволява да се извлича полза от тези неща. Аз мисля, че то завиви какво ще е полезното изкопаемо - сигурно никак няма да е рентабилно да изхарчиш 1 милион долара за 1000 тона нефт (то въобще дали може в днешно време и 1 тон да се прекара примерно на такива огромни разстояния, които се измерват с половин година натам и още половин обратно)? Ако това обаче е нещо много по-ценно (да речем по-ценно от диамантите; има и такива ценности в днешно време), то пък може и да е рентабилно?
 Значи дотук имаме 3 "ако"-та:
 а) Ако има някакви не просто полезни изкопаеми, а "свръхполезни изкопаеми". :)
 б) Ако има възможност за рентабилно добиване и транспорт (защото да не забравяме, че всичко трябва да се върши от марсоходи, роботи... още няма човек стъпвал на Марс. Да не говорим за по-далечни планети.)
 в) Ако наистина преценят, че за тях (например само за Русия или само за САЩ) ще е по-изгодно сами да си ги добиват и пренасят, отколкото да обявят откритието си и да се кооперират с другите. (Понякога кооперирането е по-печеливш избор, отколкото самостоятелната работа).
 Та, нещата не са никак еднозначни и са по-скоро икономическо-технически проблем, за който нямаме познанията, за да отсъдим дали това е възможно. А и аз съм 100% убеден, че ако почне някакъв такъв "импорт" (внос) на свръхполезни изкопаеми (например САЩ си пращат редовно кораби до Марс и обратно, то няма никакъв начин по-развитите космически и/или астрономически държави да не забележат "трафика".  ;D То сега някакво "камъче" (астероид) наближи Земята и отвсякъде "гръмва" информация, че видиш ли нещо се приближило "само" на 44 000 километра от планетата ни, а ти ми говориш за цели "карго пратки" и апарати с изкуствен произход. Това сигурно и някой любител с по-добър домашен телескоп ще го забележи, ако има късмет.)
 Както виждаме, много "ако"-та има, та нещата са много условни. Въпреки това, даже и да приемем, че това се случи - ами какво толкова? Полезни изкопаеми, нищо толкова невероятно, но не става въпрос за извънземни.

За биологичното оръжие - че то и сега си имат "тонове" биологично оръжие със земен произход. За какво им е да намират "поредното", че и да си го носят вкъщи?! То това е нещо като ядреното оръжие - много го имат, но не го ползват, защото знаят, че после и те няма да оцелеят. Даже още по-зле, защото при радиация може някои и да се покрие, но тръгне ли епидемия, стане ли пандемия, това ще стигне и до твоите земи, а даже и да имаш ваксини, пак не си защитен. Затова и мисля, че няма толкова луди, нито толкова интерес някой да търси биологическо оръжие в Космоса, при положение, че то и сега изобилства на много места по света. (А и, пак казвам, има много по-безопасни и по-ефективно от него оръжия. Това не е подходящо нито тактически, нито стратегически.) Аз съм против войните, но в същото време чел съм и още чета (1-2% от времето си за четене по въпросите на геополитика, военно дело, военна история, нови конвенционални оръжия), та имам представа от военно мислене. А и да нямам/нямаме, ти само погледни историята на човечеството - кой си е позволявал масова употреба на биологично оръжие досега?! Даже по време на най-големи напрежения и кризи всеки се пъчи с конвенционални и максимум радиологични оръжия, в краен случай някой се заиграва и с "ядрената карта", но химическите и биологическите оръжия са хем "табу", хем и "демоде". Днешните развития както виждаме от новините са насочени към комуникационните оръжия, междуконтинентални ракети и много други полезни неща по време на истинска война, а не такива опасни (а и нискоефективни на фона на останалите) неща като биологично оръжие (което пак казвам - и сега си го имат достатъчно, но няма използване). Забележи, че дори най-най-най-възможно безскрупулните военни - тези на Ислямска държава не ползват такива неща (защото знаят, че и те може да пострадат, най-малкото).
 Надмощие? Ами те руснаците редовно го демонстрират как става - например с извадени от строя комуникации на противника. Ето ти просто надмощие, без никакви "биологии" или "химии". :) Американците и те го показват сравнително-успешно - с икономическите си санкции. Пак сравнително-добро надмощие.
 По темата за "Откриваме извънземни, но си ги пазим само за себе си." Тук пак е условно - кой е казал, че извънземните ще се съгласят с "Шт! Няма да се обаждате на другите, защото ние сме ревниви! Само с нас ще си говорите!"? :) Ами те може пък да искат да си говорят с всички останали (или да похапнат от всички останали. Една от теориите, която мисля за възможна, е че защо пък да няма извънземни, ако въобще има, такива за които ние ще сме просто вкусна храна. Как повечето от нас ядат животни? Ами и за тях може да сме само вкуснотийки. И, ако могат, ще ни ядат. Затова и има някои, дори учени, които предлагат да не се обаждаме много-много, защото ако е вярно, че сме от "младите цивилизации", а онези са се развили много повече научно-военно, но не морално, то като нищо може да се окажем в позицията "Конкистадорите-индианците" - да бъдем поробвани, избивани, заразявани... )
 Военните са фактор, понякога силен и незаобиколим. Имат различна власт в различните държави. Обаче в днешно време, и при трите най-силни - Русия, САЩ и Китай, нямаме военна хунта, военните са си част от силата, но не единствената сила в държавата, та едва ли, ако се открие нещо толкова важно, само военните ще имат думата. Във всяка държава има няколко сили, с различни баланси - ако не е хунта, то влияние имат президенти, министри (не само военният министър), министър-председатели, различни икономически играчи (лобита), опозиционни партии, олигарси, религиозни лидери... Представи си поне 10 водещи фактора/сили. От тях военните дори и 60% да съставляват, няма как останат незаобиколени останалите. А и да не забравяме, че самото "военни" също се състои от хора, а има ли хора, има и мнения, различни, невинаги съвпадащи си. Там също може да има "гълъби" и "ястреби". Та представата на външен човек, че всичко в дадена страна е като добре-смазана машина и е по мед и масло е идеалистична, идеализиран модел на държавност и армия. Ясно е, че хората от които зависи какво ще стане в една държава понякога са само няколко, но (сигурно с изключение на абсолютните монархии) винаги има няколко човека (поне), които (по принцип) няма да са на едно и също мнение, а и не е задължително да постигат компромис. Затова и смятам, че идеята "Да засекретим всичко, което открием на извънземните" е само една от възможностите, която на всичко отгоре е ТРУДНО-осъществима, защото:
 а) има си шпиони и разузнавачи, лийквачи и всякакви други начини за информиране. Такова голямо откритие трудно ще се скрие, дори и да планува някой да го крие.
 б) извънземната страна може да не иска да се крие.
 в) няма данни, че надделяват силите, които искат да крият това.
 д) от досега разкритите големи тайни по света нищо няма за извънземни.

boyanova6

• SEO sr. member
    • View Profile
    • Сайт за бизнес
« Reply #43 on: November 30, 2018, 11:55:43 PM »
@ MSL

Не съм учила за  "свръхполезни изкопаеми" или поне не си спомням такъв термин. За мен са си полезни и толкова. Има диамантени дъждове, до колкото си спомням, на Нептун и Уран. Може би и другаде да е било (и на Сатурн, не съм сигуна), не съм задълбочавала чак толкова по този въпрос.

Настина не се интересувам от диаманти (че и по други планети), но просто през 2017г. ми мина през ръцете четиво (вече не помня източник, май че Nature Astronomy), че учени са доказали екпериментално, че наистина си валят диаманти ей там на и че НАСА се гласи да праща мисия по този повод. Май това ще да беше част от четивото, виж го по мен, че английският ми е лош:

https://www.nature.com/articles/s41550-017-0219-9

Та за мен едни такива валящи диаманти, са апетитна хапка, която би си избила разходите по придобиването. Това ми минава през ума, като казвам полезни изкопаеми. А петрол не, то и електрически коли вече навлизат, петролът не се очертава като да е енергията на бъдещето, поне според мен.

Много държави редовно пращат кораби в космоса, не само САЩ. Почти всяка по-богата държава така постъпва. Може би тече надпревара за придобиване на нещо, но само те си знаят какво. Знам ли, предполагам си. Та може би целите пратки си минават и си ги има. Но казват за кораба, а за съдържанието - не. Защото корабът може да се засече, а товарът си е за предположения.

Относно оръжията. Точно биологичното оръжие според мен има бъдеще. Разбира се, че на някой ваксиниран политик няма да му пука, дори да си изтреби целия народ.

Сещам се за онзи град в САЩ, дето управниците му накарали да се подпали сметището. Ама не преценили, че под него са въглищни мини. Оставили си народа да се трови безцветни токсични газове от мината с години, да се покачва опасно температурата под краката им, да стават дупки в асфалта с размер на пропаст (едно дете по чудо не умряло в такава зейнала внезапно 45 метра дупка, на дъното на която е било огнена пещ) , преди да си признаят, че са унищожили цял град, който е пресметнато, че ще си гори още 250 години.

Така че примерът за политици, които не им пука за нищо, освен за собствените им четирибуквия, не само в САЩ, ами в световен мащаб, не липсват. За мен не е успокоение, че е "ясно, че ще има много жертви, може би всички". Не и докато има хора, които се мислят за нещо повече от останалите и се бъркат, че "няма значение колко умират, аз нали съм се осигурил/а".

По отношение на това:

а) има си шпиони и разузнавачи, лийквачи и всякакви други начини за информиране. Такова голямо откритие трудно ще се скрие, дори и да планува някой да го крие. - от обикновените хора ще се скрие и то с лекота. Не виждам защо количеството на шпиони, разузнавачи и прочие, да води до даването на каквато и да е информация за масово ползване от всички. Още повече, че както писах, жабата е така сварена, че вече не знае кога трябва да подскача. Т.е. и да ти попадне нещо, което не е менте, няма да го различиш от ментетата. Впрочем и аз също няма да мога да го различа.

б) извънземната страна може да не иска да се крие. - аз за микроорганизми пишех, за теб не знам. Ами те микроорганизмите не са от най-приказливите, пък и са дребнички и затова си се крият по принцип (това пиша за хумор по темата и уточнявам, че за усмивка го пиша, а не за заяждане, щото тук явно понятията не сме ги уточнили и сме се разминали).

в) няма данни, че надделяват силите, които искат да крият това. - и за обратното също няма данни, така че не може да се направи краен извод.

д) от досега разкритите големи тайни по света нищо няма за извънземни. - което ни връща на казаното, че още не може да се направи краен извод, тъй като няма достатъчно данни, за да се направи.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
« Reply #44 on: December 01, 2018, 06:29:46 AM »
 О, аз не бих си помислил, че влагаш обида. Пиши си както си пишеш обикновено - важното е да се чувстваш добре, защото малко удоволствия са ни останали в този живот и само това липсва - да почнем да се "стягаме" като си говорим по темите тук. :) Трябва по-спокойно и, все пак, колкото и доколкото ни е приятно. И без това много други и да искат не могат да кажат толкова неща и то на такова (по-интелектуално) ниво като нас тук.  8) И да почна сега. Това е последното за днес, на което ще пиша, че ми се доспа. Ще видя по-натам още какво има, тези дни, при първа възможност...
 Аз ги нарекох "свръхполезни изкопаеми", защото исках да помислим по въпроса, ако нещо е много скъпо, дори по-скъпо от познатите ни на земята "полезни изкопаеми", то дали е рентабилно да се доставят от толкова далеч. Ако някой може изчисли колко струва транспорта поне. Понеже съм чувал, че няма да е рентабилно.
 Ако са диаманти - не знам, може и да им излезне на сметка, но щом се знае, че има гласене за мисия, значи всичко си е черно на бяло и няма конспирации.
 За космоса - ами ние вече имаме сравнително-богата информация и е ясно, че няма нещо тайнствено - надпреварване може да има в стил "Звездни войни" (примерно използване на спътници за военни цели), за строеж на бази извън Земята - разни такива неща, които не биха учудили хората, които са чели астрономията и историята.
 Има едно гледище - никой политик/водач/главатар не желае да избива всички, защото ако остане сам, няма да има над кого да властва. Като изключим крайните психотици (които трудно ще влезнат и ще се задържат във властта), няма нормален политик/военен, който да реши да избие всички и да остане само той, защото е ваксиниран и после да трябва сам да си готви, сам да се пере и сам да си играе с... "играчката". Не знам за случая със сметището, НО предвид, че има такива случаи в историята - цели градове и райони да бъдат оставяни въпреки опасностите - съгласен съм, че е напълно възможно и да е така. Само че това е друг случай - при него безотговорните фактори оставят да умре една част от населението. Не биха си позволили да избият всичките си поданици - както казах, няма да има над кого да царуват и кой да ги храни.

Биологично оръжие в днешно време е като кавалерия (конна войска) - има ги, но никой не ги ползва по време на истински войни. Наборът от други оръжия е достатъчен, а и постоянно се появяват нови. Разсекретените нови оръжия са все разни лазерни, свръхзвукови, ракетни, самолетни, заглушаващи... няма приоритети за биологично оръжие (а и то е забранено с разни международни договори) - ето и това намерих - общо взето са на моята гледна точка, че в днешно време такова оръжие е загубило стойността си дори на фона на останалите, не само е морално остаряло - https://history.framar.bg/разоръжаване-на-държавите-имащи-биологично-оръжие.
 Ясно е, че едва ли някой си оповестява цялото съдържание на кораба. Само че при едни редовни курсове от типа на "Диамантен дъжд - Земя - Диамантен дъжд - Земя", все някой ще хване "алгоритъма" и ще се зачуди "Абе тези защо летят толкова често до Нептун, ЧЕ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ СЕ И ВРЪЩАТ ТУК?!" и ще ги разкрият (в днешно време от сателитите се виждат дори леки коли по улиците, а представи си ако се правят такива курсове редовни при които се разтоварват някакви големи количества стока и то от Уран. Ще ги изловят и даже и до пресата/медиите ще стигне, бих заложил 99%.)
 По принцип е вярно, че може разузнаването на държава А да получи информация за държава Б и да не го сподели с населението си. Това, обаче не е някакво правило. Нещата се споделят или в медиите, за да се разобличи противника/конкурента, или лека-полека навлизат в собственото производство (при промишления шпионаж, например) и хората пак научават (придобиват) тази информация. Просто държава А няма никакви задължения да пази тайните на държава Б, особено, ако не са в добри отношения. А истините излизат рано или късно наяве: разсекретяване на документи, лийкове, разузнаване - достатъчно дълга човешка история, достатъчно много разсекретени или придобити факти - и 0 (нуличка) за извънземни. Какъв извод си прави научно-мислещия и научно-ориентиран човек в такъв случай (а случаят е: дълга история, много разкрити тайни и нито 1 факт за извънземни)? Най-резонният извод е "Засега няма открити извънземни и няма контакт с такива."
 Е, аз мисля, че един истински факт за контакт с извънземни би бил доволно-лесно различим (освен, ако не са ни двойници и не са на точно същото ниво на развитие). Само че такива факти няма открити. Дисциплината на научния ум е да си каже: "Иска ми се, мечтая за това, но няма факти, значи засега НЕ приемаме БЕЗ доказателства, ако не искаме да затънем във ВЪОБРАЖАЕМОСТТА, за сметка на РЕАЛНОСТТА." Вече казах - преди години успях да излезна от илюзии и безпочвени вяри, надежди. Избави ме атеист-юрист-политолог, който винаги изхождаше от "Доказано ли е? Не е! Няма нужда да се вярва." (и преди това по онтология един професор все ни питаше "Доказателства?", но аз още не бях узрял за идеята да не вярвам на всичко и да не се подвеждам по "Вероятно е, значи е реално." и/или "Много ми се иска да има, значи сигурно има.")
 За микроорганизми - ами щом показват разни "отломки" на които се съмняват дали не са останки от микроорганизми и щом официално търсят такива на Марс, предполагаме че не крият намерени такива. Да речем, че може да има сред тях такива, които са "за" откритието да се засекрети - добре, но дали ще вземат превес над онези, които са "против"? Пак може само да се гадае. Няма данни, няма инфо. Какво прави ученият? Рови се да намери, а ако не може да се рови, стои си и не прави изводи (защото прибързани изводи и без основание са ненаучни. Не са ценни с нещо повече от изводите на някоя баба на пейката, която казва "Има, ама крият, защото са изчадия." Все пак това не е знание, това е само твърдение. Знанието трябва да се валидизира някакси, не ли?)
 Отново за научен принцип: Задължението за доказване на наличие на нещо е върху този, който твърди, че има такова нещо. Например "Има еднорог." не е задача на науката да доказва, че има или няма, а на този, който предлага идеята. Извънземните, когато не са доказани, че ги има, се приема, че "засега няма" и нищо повече. Изследвах понятието по-философски - в момента това е понятие, за което не се знае дали има СЪДЪРЖАНИЕ В НЕГО или е безсъдържателно. Тук пак ще го обясня с друг пример, който аз ще си създам: Стая А, където има човек, създаващ 3 понятия и стая Б, където има 2 нови обекта. Човекът първо създава 3 понятия, след което излиза обект 1, който си взема 1-то понятие, след него обект 2, който си взема 2-то понятие и 3-то понятие остава празно, защото за него няма обект. Това точно в момента е и понятието "извънземни" - има го, но не се знае дали ще има нещо, което ще го изпълни със съдържание или ще си остане завинаги понятие, което реферира към измислица, а не към реалност. С уговорки може да го наречем "съмнително понятие".

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.