Аз пък друго не разбирам. Защо всички са така обхванати от холивудската представа за извънземни, че не могат и не могат да се оттласнат от нея и да започнат да мислят в друга посока, която е реалистична (защото филмите за извънземни не бих определила като критерий за друго, освен за богато въображение).
Всъщност аз съм сигурен, че разбираш - ами просто, защото повечето хора (факт е), не са учени, а са неуки или на нивата начално, основно и средно образование. Дори сред завършилите колежи и университети има такива, чиито специалности са много далече от екзобиология, философия и др. дисциплини, които помагат да се мисли "Какви форми на живот БИ МОГЛО да има?", та затова и си вярват на "каквото дават по телевизията".
А не е сложно и даже средно-интелигентно дете може да разбере концепциите, ако му дадеш пример с еволюционните дървета - как от един и същ прародител (примерно риба/риби) може да се появят различни неща - и земноводни, и влечуги, и птици, и бозайници, и... какво ли не друго (в потенция), или просто рибата да си остане риба, да си еволюира само като риба/риби.
Пак напомням, че в космоса има полезни изкопаеми. Кое кара теб или който и да е, да си мисли, че някой ще разкрие търсенето на подобни ресурси и ще си спечели конкуренция в този процес?
ТОЧНО ТОВА ВЧЕРА СЕ КАНИХ ДА ПИША И ЗАБРАВИХ. И си легнах с мисълта, че "имаше една тема, по която не писах, ама каква беше?" Склерозираме бавно?
(По аналогия с "Остаряваме бавно" - песничката и стихотворението, ако се сещат някои от по-големите каки и батковци. Иначе то си е малко "евъргрийн", та сигурно и по-малките го знаят.)
Та много, ама много исках да напиша и сега ще напиша! И искам да кажеш какво мислиш:
Чел съм, че на тази хипотеза (а тя не е далече от ума) отговорът на хора, които по-разбират (ама не знам доколко) е, че дори и да има някакви полезни изкопаеми, то транспортът е толкова скъп, че няма да е рентабилно да се носят до Земята. Демек, съвремменното ниво на технологиите не позволява да се извлича полза от тези неща. Аз мисля, че то завиви какво ще е полезното изкопаемо - сигурно никак няма да е рентабилно да изхарчиш 1 милион долара за 1000 тона нефт (то въобще дали може в днешно време и 1 тон да се прекара примерно на такива огромни разстояния, които се измерват с половин година натам и още половин обратно)? Ако това обаче е нещо много по-ценно (да речем по-ценно от диамантите; има и такива ценности в днешно време), то пък може и да е рентабилно?
Значи дотук имаме 3 "ако"-та:
а) Ако има някакви не просто
полезни изкопаеми, а "
свръхполезни изкопаеми".
б) Ако има възможност за рентабилно добиване и транспорт (защото да не забравяме, че всичко трябва да се върши от марсоходи, роботи... още няма човек стъпвал на Марс. Да не говорим за по-далечни планети.)
в) Ако наистина преценят, че за тях (например само за Русия или само за САЩ) ще е по-изгодно сами да си ги добиват и пренасят, отколкото да обявят откритието си и да се кооперират с другите. (Понякога кооперирането е по-печеливш избор, отколкото самостоятелната работа).
Та, нещата не са никак еднозначни и са по-скоро икономическо-технически проблем, за който нямаме познанията, за да отсъдим дали това е възможно. А и аз съм 100% убеден, че ако почне някакъв такъв "импорт" (внос) на свръхполезни изкопаеми (например САЩ си пращат редовно кораби до Марс и обратно, то няма никакъв начин по-развитите космически и/или астрономически държави да не забележат "трафика".
То сега някакво "камъче" (астероид) наближи Земята и отвсякъде "гръмва" информация, че видиш ли нещо се приближило "само" на 44 000 километра от планетата ни, а ти ми говориш за цели "карго пратки" и апарати с изкуствен произход. Това сигурно и някой любител с по-добър домашен телескоп ще го забележи, ако има късмет.)
Както виждаме, много "ако"-та има, та нещата са много условни. Въпреки това, даже и да приемем, че това се случи - ами какво толкова? Полезни изкопаеми, нищо толкова невероятно, но не става въпрос за извънземни.
За биологичното оръжие - че то и сега си имат "тонове" биологично оръжие със земен произход. За какво им е да намират "поредното", че и да си го носят вкъщи?! То това е нещо като ядреното оръжие - много го имат, но не го ползват, защото знаят, че после и те няма да оцелеят. Даже още по-зле, защото при радиация може някои и да се покрие, но тръгне ли епидемия, стане ли пандемия, това ще стигне и до твоите земи, а даже и да имаш ваксини, пак не си защитен. Затова и мисля, че няма толкова луди, нито толкова интерес някой да търси биологическо оръжие в Космоса, при положение, че то и сега изобилства на много места по света. (А и, пак казвам, има много по-безопасни и по-ефективно от него оръжия. Това не е подходящо нито тактически, нито стратегически.) Аз съм против войните, но в същото време чел съм и още чета (1-2% от времето си за четене по въпросите на геополитика, военно дело, военна история, нови конвенционални оръжия), та имам представа от военно мислене. А и да нямам/нямаме, ти само погледни историята на човечеството - кой си е позволявал масова употреба на биологично оръжие досега?! Даже по време на най-големи напрежения и кризи всеки се пъчи с конвенционални и максимум радиологични оръжия, в краен случай някой се заиграва и с "ядрената карта", но химическите и биологическите оръжия са хем "табу", хем и "демоде". Днешните развития както виждаме от новините са насочени към комуникационните оръжия, междуконтинентални ракети и много други полезни неща по време на истинска война, а не такива опасни (а и нискоефективни на фона на останалите) неща като биологично оръжие (което пак казвам - и сега си го имат достатъчно, но няма използване). Забележи, че дори най-най-най-възможно безскрупулните военни - тези на Ислямска държава не ползват такива неща (защото знаят, че и те може да пострадат, най-малкото).
Надмощие? Ами те руснаците редовно го демонстрират как става - например с извадени от строя комуникации на противника. Ето ти просто надмощие, без никакви "биологии" или "химии".
Американците и те го показват сравнително-успешно - с икономическите си санкции. Пак сравнително-добро надмощие.
По темата за "Откриваме извънземни, но си ги пазим само за себе си." Тук пак е условно - кой е казал, че извънземните ще се съгласят с "Шт! Няма да се обаждате на другите, защото ние сме ревниви! Само с нас ще си говорите!"?
Ами те може пък да искат да си говорят с всички останали (или да похапнат от всички останали. Една от теориите, която мисля за възможна, е че защо пък да няма извънземни, ако въобще има, такива за които ние ще сме просто вкусна храна. Как повечето от нас ядат животни? Ами и за тях може да сме само вкуснотийки. И, ако могат, ще ни ядат. Затова и има някои, дори учени, които предлагат да не се обаждаме много-много, защото ако е вярно, че сме от "младите цивилизации", а онези са се развили много повече научно-военно, но не морално, то като нищо може да се окажем в позицията "Конкистадорите-индианците" - да бъдем поробвани, избивани, заразявани... )
Военните са фактор, понякога силен и незаобиколим. Имат различна власт в различните държави. Обаче в днешно време, и при трите най-силни - Русия, САЩ и Китай, нямаме военна хунта, военните са си част от силата, но не единствената сила в държавата, та едва ли, ако се открие нещо толкова важно, само военните ще имат думата. Във всяка държава има няколко сили, с различни баланси - ако не е хунта, то влияние имат президенти, министри (не само военният министър), министър-председатели, различни икономически играчи (лобита), опозиционни партии, олигарси, религиозни лидери... Представи си поне 10 водещи фактора/сили. От тях военните дори и 60% да съставляват, няма как останат незаобиколени останалите. А и да не забравяме, че самото "военни" също се състои от хора, а има ли хора, има и мнения, различни, невинаги съвпадащи си. Там също може да има "гълъби" и "ястреби". Та представата на външен човек, че всичко в дадена страна е като добре-смазана машина и е по мед и масло е идеалистична, идеализиран модел на държавност и армия. Ясно е, че хората от които зависи какво ще стане в една държава понякога са само няколко, но (сигурно с изключение на абсолютните монархии) винаги има няколко човека (поне), които (по принцип) няма да са на едно и също мнение, а и не е задължително да постигат компромис. Затова и смятам, че идеята "Да засекретим всичко, което открием на извънземните" е само една от възможностите, която на всичко отгоре е ТРУДНО-осъществима, защото:
а) има си шпиони и разузнавачи, лийквачи и всякакви други начини за информиране. Такова голямо откритие трудно ще се скрие, дори и да планува някой да го крие.
б) извънземната страна може да не иска да се крие.
в) няма данни, че надделяват силите, които искат да крият това.
д) от досега разкритите големи тайни по света нищо няма за извънземни.