1. Животът след смъртта е възможен?
Това е оксиморон - хем умрял (смърт), ама хем жив (живот). Това само в измишльотината за зомбитата го има (живите мъртви).
2. Човек изглежда точно както иска. Съгласни ли сте?
Ами не сме съгласни.
Що за глупав въпрос?! Доказвам простичко: някой/някоя иска да е 1,85, но е само 1,60. И какво? Да се носи постоянно на 25 сантиметрови токчета ли? Друго доказателство: Някой иска коса, но е плешив. И какво? Ще носи перуки?
Може да се правят опити да "изглеждаш" и наистина ще изглеждаш малко или повече както искаш, но не става "точно както искаш да изглеждаш".
3. За нас историята е само онова, част от което искаме да знаем. Такава ли е?
Малко неясно питане, но ако го разберем като това, че историята я знаят повечето само частично - за повечето е валидно; по-голямата част от хората не знаят много-много историята.
4. Правите ли разлика м/у предразсъдъци и принципи?
Естествено, че правя. Доста различни неща са.
5. Теория за относителността на човешките чувства. Съгласни ли сте с такава?
Да, но зависи как ще се формулира. Чувствата са субектни и, малко или повече, субективни.
6. Или безопасни методи за люпене на семки?
Има.
7. Защо хората са лоши? (аз не ги мисля хората за лоши, но така са питали.
Лошото е по-лесно от доброто, както съм писал и по-рано - по-лесно се руши, отколкото се гради; за доброто се искат повече енергия, повече предпоставки. (В повечето случаи е така, има и изключения.)
8. Емоционалността - качество или недостатък?
Зависи от ситуацията и от вида емоционалност. Важно е EQ (+ IQ)-то.
9. Смятате ли че външноста описва човека насреща?
Само донякъде.
10. Кое е най-лошото човешко качество?
Не съм се замислял за степенуването на лошото (злото), затова и не съм готов с отговор за конкретно най-лошо качество.
11. Има ли възмездие?
В смисъла, в който много го разбират (наказание/въздаване от Съдба, Бог и какво ли не) - няма такива работи. Ако говорим за закон, съд (правораздаване) - там вече е друга работа, реална, което предполага, че може да има възмездие.
12. Кога за последен път си правихте самооценка?
Цялостна рядко си правя. Самооценявам си отделни, различни страни - например доколко имам напредък в спорта, в ученето... А тези самооценки са почти ежедневни.
13. Силата на думите и премълчаването им. Какво смятате?
Смятам че има сила в думите, но зависи кой, къде, как и по какъв повод (защо) ги изрича. Премълчаването - също има сила (полезност), ако се употребява адекватно, на място.
14. Какво е подобаващото наказание за едно престъпление?
Ами много общ въпрос е това - престъпленията (и престъпниците) са много различни.
15. Да си търсим кривините. Да или не?
Твърдо "да"! Творческа самокритика е нещо много полезно. Примерче - надебеляваш, виждаш този проблем, вземаш мерки.
16. Милосърдието. Какво смятате за него?
Уважавам го.
17. "Вселената - невъзможна случайност" Такава ли е?
Това е креационистично. Няма доказателства за креационизъм (сътворение), следователно по-скоро Вселената си е възможната случайност.
18. "Забогатяването - враг номер 1". Какво мислите?
Мисля, че е глупост номер 1!!! Бедността не е ли враг?!
19. Интуиция, интелектуалност, видове насоки на християнството. (Не се интересувам, но ми е останало като заглавие.
)
Имам доста познания по темата, но съм атеист и рядко ми се пише по религиозни тематики.
20. Обществена "медитация". Има ли я?
Зависи от формулировката на това понятие. По принцип обществото е многостранно, "многоцветно" ("шарено"), та дори и да има някакво такова нещо като "обеществена медитация", то няма да е "изцяло-обществена".
21. Традиционна и фройдова интерпретации на сексуалността на човека (накратко - етюд). Коя предпочитате?
Като цяло на Фройд сексуалните теории са доста нелепи, затова предпочитам по-неФройдовите неща и най-вече научната сексология.
22. Кефи ли ви захарчето? (Това не помня каква тема беше. Може да кажете дали обичате захар в кафето, в чая...)
Едно време много, но после станах захарофоб (избягвам захарта) и съм ГОРД, че се научих да пия чай (и много рядко - кафе) без каквато и да било захар! С малко мляко може, с лимон - още повече, но захар - НЕ!
23. Изпадали ли сте в състояние да не вярвате почти на никого?
Съвсем на никого - не, но "почти на никого" - да. И то неведнъж.
24. Пункт и контрапункт. Кажете каквото ви хрумне.
Музикална терминология. Това ми хрумна.
25. Харесва ли ви "Салът на Медуза"?
Ако става дума за картината на Жерико - добре е нарисувана, да.
26. Кога ви идва да извикате в отчаяние?
Когато няма кой да помага.
27. Кое е първичното: материята или съзнанието?
Много ясно, че материята. Много време е минало, докато се зароди Слънчевата система, а после на безжизнената Земя да възникне живот, а още по-късно той да започне да има и съзнание. Мозък не се появява лесно!
(За извънземните, ако някой попита - засега няма никакво доказателство за нито едни извънземни!)
28. Правите ли разлика между образованост и интелект?
Правя, но те вървят донакъде ръка за ръка (колкото и да им се иска на някои да са "интелект", без да се образоват и/или самообразоват)!
29. "Положителното мислене - опиатът за идиота". Съгласни ли сте?
Ами по-скоро клоня към такива позиции, да. Защото положителното мислене излиза встрани от реалистичното мислене. Не съм нито за отрицателно мислене, нито за положително мислене. Цена най-вече реалистичното, безпристрастно, научно мислене.
30. Имате ли някаква демонична или полудемонична история?
Ако става дума за литературни истории може и да имам.
Но за реални - няма демони доказани, следователно не може да има каквито и да е демонични истории. Полудемонични - също. Защото, ако демонът не съществута (т. е., е нищо, нула), то полудемон си е като "полунула" (половин нула = нула): 0/2 = 0 (0 : 2 = 0)(нула делено на две е равно на нула).