Наистина е възможно да се пести, ако става дума за количество, което е огромно. От малко количество няма как да се пести, защото крайната сметка е незадоволителна.
Понеже стана дума за пестене от закуски и напитки, направих си спрямо мен следната груба сметка, за да се уверя, че съм права (или пък че греша евентуално).
Имам лошия навик да пия по 1 кафе на ден, чиято цена на месец е 7 лв закръглено. Ако спра да го пия, ще пестя по 7 лв на месец от него.
Закуската (ако не е пиле по императорски) ми излиза макс 1.80 лв на ден. Умножено по 30, това прави 54 лв. Плюс 7 лв от кафето и станаха 61 лв. За най-евтиният старт на бизнес в сферата на услугите, за който се сещам (и ако няма инфлация), са необходими около 6 000 лв стартов капитал. В задачата се пита няма ли да ги събера тези 6000 лв по-лесно, ако просто се цаня на по-добре платена работа, която да ми позволява да спестявам примерно по поне 500 лв на месец (по-реалистичното за българските условия) или по 1000 лв на месец (по-нереалистичното, макар и възможно), а не по 61?
Разбира се, ако никакъв друг вариант не е останал, тогава няма как иначе, освен със скорост 61лв/месец да се драпа към заветните 6000лв, но... Ще е мъка. А и до тогава условията може да се променят и да се окаже, че сумата, която е необходима, вече не е 6000 лв, а е примерно 8000 или повече. Рядко е в посока на поевтиняване на старта.
Така че според мен е по-скоро безсмислено да се пести от напитки и закуски. Освен ако не се злоупотребява с тях и тогава сумата да се окаже доста над 61 лв/месец. При този вариант е направо задължително да се спести, че даже и е здравословно.