При мен процедурата е друга. Първо си преценявам приходите. Защото без приходи няма пестене, а без пестене няма бизнес.
След това си създавам идеята на база приходите ми. Не си давам труда да генерирам идеи, за които нямам приходите да реализирам. Никога не започвам бизнес, без да имам приходи зад гърба си. Такова нещо: "Бизнесът ще започне и приходите ще дойдат от там" при мен не съществува като вариант. Така си минимизирам рисковете. Т.е. бизнес ще почна, когато приходите са стабилни и редовни. Демек, работя. Няма да напускам работа в никакъв случай.
След като съм работеща, приходите са гарантирани напред във времето, ето това е моментът "Х" да си направя бизнес-план. Реалистичен такъв. Залагам на общото правило, че всеки разход, който може да бъде намален или избегнат, трябва да му се случи това. Бизнес планът, който правя е мащабно проучване. От него зависи дали изобщо ще продължа да събирам пари за въпросната бизнес идея или ще я "хвърля на боклука".
Абсурд да си губя времето да събирам пари за нещо, което се дъни при подробно проучване и планиране. Една от ролите на бизнес плана е точно тази, че позволява до голяма степен да се излови бълбукането преди още то да се е състояло. Не е гаранция, че няма да се бълбука, но намалява значително този момент като риск. Един вид, въобще не си правя планове за спестяване за тиган за китове, преди да съм видяла има ли такова чудо китове у нашата рекичка или няма.
Веднъж направен, ако издържи идеята на ръчкането и на проучването, което ще и причиня, започва прецизирането. Колко пари трябва да спестя с включени евентуални рискове? Това ми го казва бизнес плана. При това той не е статичен, а е динамичен. Всяка промяна в конюнктурата води до директна преработка на бизнес плана.
Днес законът казва примерно: "Много е яко да имаш ресторант". А утре законът може да каже: "Много е яко да имаш ресторант, а сега искам 200 сертификата за н-броя пари и още 1000 изисквания, дето да бъдат изпълнени за вчера". Но преди тези промени да влязат в сила, тук при нас поне има обсъждане. Т.е. аз ще зная предварително накъде духа вятърът и че предстои някаква промяна.
Тази информация е важна. Защото като я нямам и започна бизнес в сфера, дето след месец ще я променят като изисквания, които аз вече не мога да покрия и аз ще бълбукам и фалирам. Нищо че към момента на старта законът е бил друг и аз съм го "проверила".
Ето защо по средата на предстоящи промени в закони, които касаят избран от мен бизнес е абсурд да го стартирам. Защото може да има условия, които аз да не мога да покрия. Дори да имам пари, примерно да нямам изпълнимост на някакво специфично изискване и да съм до там. Примерно, искам ресторант с нигерийска кухня и ми тресват изискване- може, стани нигерийка по рождение и нямаш грижи.
Ма имала съм пари, какво от това, понеже не съм родена в Нигерия и край с идеята.
Ако още не съм започнала и видя, че не става, иди дойди, понеже парите са си останали в моя джоб. Но... Ако съм вложила вече пари в това и няма кой да ми ги върне? Ей тъй, губя ги. Пък нямам излишни.
Значи, за да се застраховам, ще направя така. Ще изчакам да минат промените в закона и ще преценя покривам ли новите изисквания и ако да, чак тогава - ура, старт!
Не за друго, но нямам парите да си позволя да ги рискувам с включване в начинание, което не му знам условията кога ще го фалират. А тези условия може да не са само от законодателно естество. Следи се и конкуренцията. Следят се доста фактори.
Аз предпочитам да следя, да се подсигурявам до колкото мога повече, преди да започна да правя каквото и да било. Това няма как да спести всички възможни изненади, но ги намалява. Колкото и да ги намали, все е ок.
Нещо такова правя. Накратко описано.