Виждала съм по зоомагазините аквариуми за костенурки. Наистина всичките те са обособени както с вода, така и с място извън водата, дето костенурката да си стои "на сушата". Готови си ги продават аквариумите и няма нужда човек да му мисли за изработката.
Само че за големи костенурки за заведение, предполагам аквариумите за костенурки ще трябва да са поръчкови и също големи. Аз лично бих искала да посетя такова заведение, ако в България има де. Би било интересно да се види, според мен. Виждала съм освен заведения с големи аквариуми с големи декоративни риби, също и заведение с големи гущери вътре (и от гущери не разбирам, ама гледката беше интересна и със сигурност е привлякла не само мен).
За костенурките, както със зайците. Гадна работа, че някои свършват сготвени.
За заведенията и животните, сега се сещам да добавя, че не всяко животно е подходящо да бъде част от заведение. Някои животни не са подходящи за заведение. Например по света правят кафета с котки вътре. Според мен е нездравословно и за котките, и за хората.
Не зная дали има заведения с кучета, но ако има, според мен също са лоша идея.
Четириногите, писах по другата тема, са преносители на цяла поредица болести, ако са в досег до външния свят. Някои от тези болести са смъртоносни и нелечими и за хората.
Те самите животинки и изискват закупуване от контролиран източник, специални грижи и отрязване на достъпа им до външния свят, за да е сигурно, че са здрави, от което съответно произтича и отговорността за здравето на хората, които са в досег до четириногите.
За котките, това означава да се осигури просторен апартамент, в който да живеят (и да не се пускат навън), а за кучетата- къща с голям двор, но пак без кучето да ходи по-далеч от двора на къщата и да е отделено от външния свят. Отделно е задължително да се спазва хигиена на всички нива. И да не се пропуска регулярен преглед при утвърден ветеринар.
А в едно заведение (кафе или друг тип) не виждам как подобни условия биха могли да се изпълнят. Така че за мен разрешението на властите в някои държави (мисля за България за четириногите е забранено да са в кафета като част от интериора) да допускат такъв вид дейност (гледане на четириноги) като част от кафе, ресторант и прочие, за кофти идея, от която могат да плъзнат зарази с огромни размери.
За заведение може такива неща, които си стоят в аквариуми или в терариуми (т.е. отделени и обособени са си в тяхна си територия, която не напускат) и са идиото-устойчиви.