Не ги знаех тези неща с преводаческите фирми в България. Доколкото разбирам от прочетеното, то всеки един бизнес (а не само преводаческия, не само в РБ) може сериозно да пострада, ако се променят кардинално законите и се въведат много изисквания (както в описания случай). В този случай едва ли има осезаемо значение дали сам си си го развивал и си го гледал като писано яйце или не.
Другото, което пишеш - звучи много професионално (и съм сигурен, че даже "трудно" за повечето хора, защото повечето хора не раазбират от икономика и от законодателства, а комбинацията "разбира и от икономика, и от законодателство" е съвсем рядка). Аз прочетох бавно и внимателно, и разбрах. Наблюденията ми, обаче, върху собственици на дребен и среден бизнес (едрите не ги позавам много) показват, че сред тях няма кой знае колко начетени и/или образовани. Редовно виждам хора незавършили или едва завършили средно, които просто отварят магазинче (бакалийка), ресторантче, чайна, продават/препродават чай и т. н. Това са хора, които могат да те озадачат наистина с това, че не разпознават "домейн" и "сайт"; нищо не им говорят "Виентян" и "Уелингтън"; не знаят има ли разлика между "логаритъм" и "алгоритъм"... не четат книги, някои даже и телевизия не гледат; из нета четат клюките, гледат някой клип, чатят това-онова, слушат музика - ясно е интелектът на какво ниво е. Едва ли знаят и 2 закона в сферата на търговията, а икономиката сигурно им се свежда до аритметика и банкови преводи. И какво от това, като вече си имат началния капитал и вземат суми, за които много от нас (начетените, изучените и жадни за нови знания, но нямащи бизнес и само продаващи труда си на други срещу заплати) могат само да мечтаят?
Виждал съм, има ги и такива - богат-и-умен. По-голямата част от богатите, обаче (в моя опит - основно за дребен и среден бизнес говоря, защото едри бизнесмени няма много шанс да се засекат с мен) не са умни дори и на едно средно ниво. Често е ставало дума "Абе как този може да е толкова прост, а да е богат?!" и, лека-полека, достигнахме до извода (с доста от хората, с които съм го обсъждал), че няма много връзка между ум и богатство. Вярно е, че умът помага, но практиката показва, че не е нужно да си много умен, ако имаш пари и влагаш в по-прости бизнеси - фризьорски салони, ресторанти, фитнес-зали, нет-клубове, кафенета, бакалии и други подобни.
Да, за сайтовете е нещо подобно - познавам (и имам преценка за "умствения багаж") немалко собствници на дребни и средни сайтове (от гледна точка на трафик/посещаемост). С изключения, които се броят на пръстите на едната ръка, това са хора с големи пропуски в образованието си - допускат правописни грешки, не могат сами една статия да напишат, неосведомени са по елементарни въпроси касаещи история, психология и т. н. Жизнен опит - клонящ към 0,5 - 1,5 (в скалата "0-10"). Приятелска и семейна среда - съставена от себеподобни. Интерес към наука и литература - ~0 (приблизително равен на нула). Тук-там някоя едностранна надареност от сорта на: един владее добре играта на шах (шахмат), друг е добър програмист, а трети разбира от ветеринарна медицина. (Това са изключения, а не правило.) И въпреки това, даже и с такова едно "непретенциозно ниво" успяват да направят сайтове, които да носят приходи (колкото точно не можем да знаем, но определено са "прилични" и може да се равняват на някои малки до средни заплати). И пак идваме до онова - че може и "без много мозък".