Съвети за блоговете
Малко да разхвърлям информации за блоговете ви. Информациите са окей и за други сайтове, които имате и са лично ориентирани.
Основно начало. Най-проста структура за интро: "Това е моят личен блог, в него ще намерите информация за мене, моите проекти и услугите, които предлагам." например. Колко инфо да качвате си решавате вие. Не прекалявайте, защото "всичко може да се използва срещу вас" както са казали мъдрите хора.
Намерете поне 1 ден, направете си добре своето портфолио. Не изпадайте в прокрастинация (това значи едно "вечно отлагане" ако някой не е чувал термина) като "Все още не е напълно готово, но се надявам в близките дни да ми остане още малко време покрай други проекти и да го довърша." Портфолиото е едно от най-важните неща. Когато вече сте готови с портфолио и сте изгладили всичко по блога може да почнете с "официалното откриване". Преправете няколко плъгина, за да ви вършат работа (ако трябва), оптимизирайте малко он- и оф- пейдж и всичко е на 6 за официалното ви откриване, презентиране.
Добавяйки съдържание не се учудвайте и не се гнявете ако търсачките не ви индексират веднага. През първите дни, седмици, месеци даже е по-трудно. Не правете грешки като тази "Много съм обидена на чичо Гугъл!!! Вече минаха 5 (10, 15...) дни и добавих портфолиото в 100-тина (200-тина) директории, но няма никакъв ефект. Нито се индексира, нито нищо." Избягвайте свръхлинкването, защото това може да навреди на сайта ви и да бъде зачетен за спамърски още преди да се е развил.
Много може да се ядосвате, ако не се получава бързото ви индексиране, но и по-добре да гледате да не обръщате много внимание на това; все пак как клиентите ще ви намират си е важен въпрос, но търпението в бизнеса е още по-важен въпрос! Ако имате търпение, не свръхлинквате, добавите си сайта нормално тук-там, осведомите търсачките, тогава без да давам гаранции надявам се до края на седмица-две да сте индексирам поне с 2-3 странички. (Ако имате толкова, защото не се надявайте да имате 2 странички, а да ви индексират с 9
)
Преди имах случай с колега, който се притесняваше за бързото си индексиране. Само за 1-2 дни (след като се беше запритеснил) се похвали, че сега влязъл в Гугъл и както всеки ден погледнал дали е индексиран вече. Останал много изненадан - 7 индексирани страници! Не е кой знае какво (ако имаш 100 страници да кажем), но все пак за първи път от включването (старта) на блога е супер новина за индексиране и може да се очаква по-добро занапред. Човекът остана доволен - след дни вече блогът му се радваше на 10 индексирани от Гугъл странички. Това не бе зле като се имат предвид няколкото поста и няколкото страници. Всичко опира до процентност. Естествено това не зависи само от паяците на търсачките (вече сме говорили за тяхното "разписание"
), а и от вашата активност (он- и оф- пейдж).
Какво да не забравяте да правите по вашия блог? Сигурно ако започна да ви обяснявам ще забравя нещо.
Но да опитам.
1.
Пишете ново съдържание. Не забравяйте да опреснявате.2.
След като имате ново съдържание не забравяйте да оптимизирате офпейдж. Ако мен ме питате, ще ви кажа, че е 100 пъти по-добре да вложите енергия в писане на качествен контент, а не да си играете на оптимизатори. В дни, когато не ви остава време да пишете много-много в блога си, може да си намерите доста сериозно занимание по повишаване на тръста му, пейджранка и каквото още се сетите от офпейдж оптимизацията чрез добавям сайта в сносни директории, по-известните търсачки (ако още не са ви индексирали), да слагате линкова реклама, където намерите добър прием (но само в качествен сайтове и най-добре в тематично отговарящи на вашия) и какви ли не работи свързани с оптимизацията като най-лесните за вас, ако нямате опит в това ще са линковете от социални мрежи - ФБ, Туитър, Свежо, Пинтерест и др. Все пак препоръчвам заделянето на 90% време за съдържание към 10% за оптимизация, защото доброто съдържание води до два полезни резултата: натурална оптимизация (хората сами ви споделят, хората сами ви посещавам, хората сами се връщат в сайта ви, което само по себе си ви прави натурално вдигнати в резултатите на търсачките (в СЕРПа) и вие остава да продължавате с полезното съдържание за хората) плюс повече съдържание (това е логично
).
3.
Не претрупвайте излишно. Трябва да сте юзър-френдли. Да сте приятни на посетителите си, на клиентите си. Обичате сигурно да ви е чисто и подредено. Винаги до вас са :химикалка, моливи, гумички, листчетата, GSM-и, слушалки, декоративно цвете или друга украса. Това създава добър работен уют. Постарайте се да привнасяте такава атмосфера и в сайта си.4.
Бекъп! Никога не отлагайте бекъпите. Все още се случват неща като това (по истински случай) "Хакери идиоти хакнаха сайта! След дълги неприятности, в крайна сметка благодарение на хората от хостинга сайтът беше възстановен. Проблемът е, че използвахме back-up отпреди 2 месеца, което значи че всякаква активност в сайта случила се след това е изгубена. Извинявам се на всички, чиито профили са били изтрити заради хакването и чиято информация е изгубена. Още доста ядове ще бера докато възстановя всички щети по сайта и форума " Случката е от преди години и не е свързана с мен, но всеки може да е потърпевш от хакери. Ако си имате 100 процентов бекъп обаче това ви е само един бял кахърец.5.
Редизайн; изграждане на нова визия. Това е желателно само ако имате посещения от хора, които обичат промените. Аз съветвам да не рискувате, защото си имаме примери как някоя нова визия отчайва и дори отказва стари потребители, които са свикнали вече с визията (дизайна) ви. Трябва да имате много сериозна причина, за да си "причините" това. Мисля че това със съветите може да се продължи, защото съм просто много сигурен, че има много какво още да се напише и какво да се още посъветваме.