Някой ми подметна, че все още няма тук tutorial (ръководство) за е-търговията, та това ме мотивира да драсна едно бързо въведение за начинаещите тук, защото нали всичко трябва да има.
Първо искам да уточня, че е-магазинът е една стъпка нагоре в сравнение с развиването на блог и печеленето от Адсенс (освен, ако блогът ви не е някой с милион посетители и така слагате в малкия си джоб 20-30 е-магазина
). Причината е една - тук трябва да развивате и оптимизирате не само главния сайт, но и всеки един продукт поотделно. В този ред на мисли, може би е хубаво първо са се поглавоболите с един-два малки сайта, за да насъберете достатъчно опит, преди да се захванете с онлайн търговията (е-търговията).
Та, вече да приемем, че имате някакъв опит с оптимизиране на сайтове, наясно сте с директориите, сайтовете за статии, сателитите (сателитките), пингване и бластване (както и кога като прекалите с всичко това влизате в SEO с черна шапка и постигате пълен провал) и вече ви сърбят ръцете да навлезете в "тежката категория" - работа с хора.
ЕТАП 1 - предварителна подготовка: Проучване, прогнозиране и планиране (трите П).На този етап нямате много работа свързана със самия онлайн магазин. Първо решавате какво да продавате. Правите проучване за цени, доставчици, разходи за транспорт, данъци. Отваряте си фирма (или се договаряте с чичо/тате/мама/комшията да продавате през неговата фирма, ако има такава възможност). Търсите избраната от вас стока в интернет и си сверявате часовника по конкуренцията. Правите си един простичък бизнес план (например в ексел), където описвате всичките си разходи и определяте минималния оборот, при който ще бъдете на печалба. Обичайните разходи са:
за фирмата:
- отваряне на ООД ~ 200 лв (може и повече в зависимост дали ще ползвате услугите на адвокат)
- касов апарат ~ 500 лв
- осигуровки - в най-добрия случай около 160 лв/месечно
за онлайн магазина:
- софтуер (от безплатен до >1000 лв)
- домейн ~ 70 лв/година (ако е .bg, което си е задължително за БГ магазин. Ако искате да спестите пари и решите да сте с нещо по-евтино, например .com, .info, то може да сложите bg, Bulgaria, Bulgarian, Balgarski или нещо друго в името на домейна, например mojatemagazin-bg.com.)
- хостинг ~ 35-50 лв/месец (VPS, със реално ИП - иначе няма да сработи криптирането - следващия ред)
- SSL ~ 30 лв/година (криптиращ протокол - защитава преноса на данни между сайта и клиента)
- за SEO + реклама на магазина ~ 50 лв/месец (поне).
Забележка: Ако изпитате непреодолимо желание да оборите цените, драснете един коментар, с радост ще прочета защо са такива или не са такива, защото аз отдавна не съм се занимавал с тази тема (поне от 5-6 години насам) и може инфото, което ви давам за цени тук да не е вече толкова актуално! Някои неща поевтиняват, други поскъпват с времето.
От другата страна сложете печалбата си от продажбата на един продукт и така ще разберете по колко трябва да продавате всеки месец, за да не сте на нула или на червено. Много хора се провалят в бизнеса, защото не си правят добре сметките в началото.
ЕТАП 2 - изработване на магазинаКупили сте домейн, платили сте хостинг и SSL, и сега ви предстои избор на платформа на която ще работи е-магазинът ви. Това е един много сериозен избор. Всяка една платформа (било то платена или безплатна) си има своите предимства и недостатъци. Четете в интернет, по сайтове и по форуми, търсете странични мнения, ровете в нета и вижте кои магазини на кои платформи излизат по-напред при търсене, колкото да имате ориентир. Няма да ми стигнат и 6 теми да дискутираме различните софтуери, затова ако имате конкретни въпроси - питайте, ще се постарая да им отговоря, доколкото разбирам от това. Та, ето един малък списък с най-популярните безплатни както ги знам от преди (ако нещо се е променило оттогава, моля да кажете, за да се опреснява/ъпдейтва информацията):
Opencart - съвременна, мощна, изключително гъвкава и професионална платформа за е-търговия (също и Rexcart-вариантът, който е готов и напълно безплатен софтуер за електронен магазин.)
osCommerce (някои го наричат "неформалния майка и баща на е-магазините". Още за него
https://en.wikipedia.org/wiki/OsCommerce)
Magento (може би най-стабилния софтуер, който обаче трудно може да подкарате на нормален хостинг план. Проверете как стоят нещата с него:
https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=magento+hosting)
Zencart (рожбата на osCommerce, за която казват, че е по-добра от родителя си,... но други пък са на мнение, че не е така. Сами прочетете и се ориентирайте -
https://en.wikipedia.org/wiki/Zen_Cart)
Wordpress + plugin (Jigoshop или WooCommerce, като най-добрите сред най-популярните, както съм чел, но вие може да проверите как стоят сега нещата:
https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=wordpress+plugin+for+ecommerce)
Ето и два платени:
x-cart (най-доброто от най-добрите, но доста солено, както бях чел, НО сега пък прочетох от сайта им, че е "Free online shopping cart software & PHP ecommerce solutions...", т.е. фрий, безплатно демек. В Уикипедия пък пише, че предлагали 3 плана:
https://en.wikipedia.org/wiki/X-Cart. Не знам. Ако се заинтересувате по-подробно, ще разберете как стоят нещата сега.)
summercart (българското "чудо", за което или хубаво или нищо - и за това няма да го коментирам въобще. Обясняват, че това е готов софтуер за електронни магазини (които ние наричаме за краткост е-магазини в този пост) и, че са най-развитото решение за онлайн магазини в България.)
Самата инсталация (инсталиране) е елементарна, но ако имате трудности, прочетете упътването, питайте хостинг поддръжката или тука (може би за подкарването на SSL-а със сигурност ще ви е необходима помощ от страна на хостинга ви). Настройките на плащане и доставка няма какво да коментирам. Чел съм, че е необходимо (според законодателството и КЗП) да упоменете на видно място атрибутите на фирмата, от чието име се извършват продажбите, каква е политиката ви за работа с лични данни, каква е политиката ви за връщате на стока и какви са общите условия за ползване на сайта. Не забравяйте и да сложите уведомяване за бисквитките (cookies), защото и за това има закони. Най-доброто, което може да направите е да се консултирате с адвокат какво точно трябва да доизпипате по вашия е-магазин, за да нямате някой пропуск спрямо законите.
След като сте оправили и бг-превода (ако вече не е било преведено на български или не ползвате българско решение) - честито да ви е, имате си онлайн магазин (е-магазин)!
ЕТАП 3 - вкарване на продуктите (това е трудната част)Ако мислите, че първите 2 етапа са трудни, вижте за какво става дума сега в Етап 3.
Този етап, според мен, е може би най-трудното нещо в работата ви.
Какво се случва обикновено:
- Обикновено не сте единствения сайт в който ще се продават точно тези артикули, следователно описанията вече ги има - веднага ги копирате (открадвате) и гордо ги шляпате в сайта.
- Обикновено описанието е едно-две изречения.
- Обикновено нямате снимки на продукта и крадете изображения от интернет.
Резултатът е един -
ПРОВАЛ: няма ви в резултатите при търсене. (Проверка след 2-3-4-5-6 месеца - пак ви няма!)
Какво е
решението:
1. Впрягате си всичките сиви клетки (в мозъка се намират) и пишете дълги (200-300 до 500 думи примерно), смислени и уникални (непрекопирани от другаде) описания (знам, че е трудно за много от хората да пишат, но кой е казал, че ще е лесно?)
2. Ровите какво е направила вече конкуренцията и го правите по-добре!
Ако няма от къде да вземете изображение и все пак го дърпате от интернет, минете го през програма като фотошоп или корел пейнт и добавете елемент в него, оразмерете го, изрежете го или направете нещо друго, така че да не е със същия размер, големина и външен вид както оригиналното. Да бъде максимално различно и да е взето с разрешение на собственика/собствениците му. Задължително добавяйте alt tag, който да е релевантен на името на изделието (продукта/стоката).
Какво да правите още:
3. В описанието на продукта повторете името му поне 2-5 пъти (в зависимост от това колко е дълга статията/описанието му. Вече сме говорили по темата с наситеността на ключовите думи и се досещате, че едно е да повториш дума 5 пъти в 2 изречения, а друго да я повториш 5 пъти в 50 изречения.)
4. Пишете релевантни на съдържанието и различни (за всяко изделие) мета описания и мета ключови думи.
5. Озаглавявайте продуктите си както биха ги търсили хората (клиентите), а не както са каталожните им имена. Например, какво ви говори "MF0415"? Колко хора ще го потърсят така? Друго е да бъде примерно: "Метален перфоратор с капацитет 30 листа" или "Метален перфоратор MF0415 с капацитет 30 листа".
6. Използвайте микро тагове.
След като сте готови и с това, е вече дошло време да влезете в почти безкрайния цикъл - социалки, сателити, социалки, гостблогване, социалки... и пак - социалки, сателити, социалки, гостблогване, социалки, и... социалки, сателити, социалки, гостблогване, социалки, и пак, и пак, и пак... По някое време може да разнообразите, като добавяте сайта в директориите, да пишете в някой форум като си слагате линкове на магазина в подписа си, както и да разменяте линкове с други сайтове. Естествено всичко трябва да е в умерено рационално количество, за да не се нарушават правилата на Гугъл.
Другият успешен вариант е, ако имате по-дебел бюджет за реклама. Виждал съм телевизионни кампании на нови сайтове, които успяват само с ТВ-реклама (или почти само с нея).
ОТКРОВЕНИ ГЛУПОСТИ (тоест нещата, които НЕ трябва да правите)1. Да добавите Адсенс (AdSense) в сайта. Ненапразно беше писано за това вече. Но пак: от това трудно ще се намери по-голяма глупост - Адсенсът е обвързан с текста на страницата ви и показва свързани с него реклами (не винаги, защото зависи и от това, какво преди това са посещавали клиентите ви, но съдържанието на сайта е много решаващо за рекламите, които се показват). Това означава, че ако продавате например чаши, в Адсенс карето ще има реклами на чаши - с други думи - рекламирате конкурентите си яко. И посетителят има голям шанс да посети тях и да напазарува от тях (тоест от друго място, от друг е-магазин), а утехата за вас ще са само няколко стотинки например (от кливането на рекламата, а не от покупката на вашите чаши).
2. Да претрупвате магазина си с мигащи, светкащи, подскачащи и подобен род, докарващи психически проблеми
, банерчета, които ще накарат посетителите ви трескаво да търсят известния бутон "Х" (горе в дясно), или с други думи - да ви затворят сайта, защото ги дразни визуално.
3. Да предоставяте невярна, заблуждаваща или откровено измамна информация - нередните неща се разнасят бързо в интернет и скоро сайтът ви ще замине в коша, а може да си имате проблеми и с полиция, прокуратура, съд.
4. Да не обявявате цената за доставка (освен, ако не сте дали да се разбере, че доставката е безплатна) - потребителите/клиентите са изключително чувствителни на тема "Колко ще ми струва всичко в крайна сметка?"(а има и доста, които просто бързо се ориентират в посока КЗП и при най-малкия намек за нарушаване на някое тяхно право.) КЗП е "Комисия за защита на потребителите" (
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5)
Това е. Може да се прецени като чудесен наръчник или просто като нещо, което да имате предвид, ако започнете да се занимавате с е-търговия. Аз напълно подкрепям идеята за "тест-драйв" с няколко (например 2) мини-сайта. Това е правилният подход, мисля. (В този ред на мисли, аз мога да се направи и тема за дропшипинг, но нека първо да свършим с разкриване основите на афилиейта и е-търговията като цяло.)
Не очаквам Големи благодарности, ако ви провърви! Просто ще се радвам, ако по този начин с това инфо може да се помогне на някоя или някой от вас. Темата не е маркирана като важна, но има известна важност. Да се бях напънал малко повече, но нямаше да мога да напиша нещо кой знае колко по-добро за е-търговията (понеже ми е доста повърхностен опита там). Афилиейта - е, там съм правил разни неща (например афилиейт за продажба на книги е един от примерите) и, както виждате, не съм го оставил за десерт и за следващия момент, когато изпадна в писателски настроения. Просто малко по-малко ще може да се научите на всичко, което искате да знаете.
Между другото, точно в момента си мислех да правя едно е-магазинче, но ще го оставя за доста по-натам, понеже съм зает с други проекти сега.
Радвам се, че ви харесва, ако още четете дотук! Продължавам с малко повече разсъждения и полезно инфо. Хехе, почти 100% съм убеден, че ще е на УП (WP) някое е-магазинче. В такъв случай задължително си добавете "Open Graph Protocol in Posts and Pages" (
https://wordpress.org/plugins-wp/open-graph-protocol-in-posts-and-pages/). Чел съм, че чудеса правел в СЕРПа (пък после някои разправяли, че Г. не се обичал с ФБ!). Всъщност ще взема да се стегна и надращя нещо за микротаговете още сега, въпреки че ми се спи вече, защото днес слагах едни тапети. А тук едва ли има възможност да даде на юзърите да си правят редакция на вече писан пост/коментар при този спам-наплив. Затова и искам сега да го оправя всичкото. (И нещо за цитиране ако се намери по-надолу ще е супер.)
Между другото времето за редакция във всеки форум е различно (ако въобще е дадено). Например някъде е увеличено до 1 ден, но някъде няма и 10 минути. Всеки админ/админи сами си преценяват.
Така, естествено, че е темата за е-магазинна WP, например. (Защото така е станало дума.) Тоя плъгин, ако го гледате в момента, ама нещо не зацепвате съвсем сега (сигурно щото хич ви няма във Фейсбука или сигурно, защото нямате опит с тези неща, но да не ви пука особено!), аз ще обясня още. Като пробвате, то ще си проличи. Бях чел преди за това и имам някакви познания. За цитирането и за някои други не ща да ровя допълнително. На първи опит не намерих нищо подходящо, затова ще преразкажа, както обикновено в тези случаи правим.
За og таговете. Те са микротаговете на ФБ - като се опиташ да линкнеш адрес на стената, ФБ си взима инфо от og. А самите og тагове дублират стандартните мета тагове. Бонусът е, че имаш дублирани мета таговете, без това да води до наказание - от гледна точка на Гугъл, даваш допълнително инфо, което доста натежава после в СЕРПа. Ако не е точно така или за просто повече информация, вижте какво има из СЕРПа сега:
https://www.google.com/#q=og+tags+
Ето и как може да изглежда (сайтът даже и да не е на УП, ръчно да сте моднали/модифицирали кода, но това е по принцип):
<title>Стилна черно-бяла чаша</title>
<meta property="og:title" content=" Черно-бяла чаша с рисунки по ухото" />
<meta property="og:description" content="Черно-бяла чаша с рисунки" />
<meta property="og:type" content="product" />
<meta property="og:url" content="http://saita-vi-za-e-magazin-nesho-si.bg/-Cherno-byala-chasha-s-risunki-po-uhoto.html" />
<meta property="og:image" content="http://saita-vi-za-e-magazin-nesho-si.bg/image.php?type=T&id=342" />
<meta property="og:site_name" content="saita-vi-za-e-magazin-nesho-si.bg" />
<meta property="og:street-address" content="Улицата Еди-каква-си 23" />
<meta property="og:locality" content="София" />
<meta property="og:region" content="СФ" />
<meta property="og:postal-code" content="1000" />
<meta property="og:country-name" content="BG" />
<meta name="description" content="Черно-бяла чаша с рисунки на ухото, стилна, красива и уникална. Изработена от глина... (и добавяте още)" />
<meta name="keywords" content="чаша, черно-бяла, рисунки, глина, уникална, красива, стилна, (и още, според съдържанието по-горе.)" />
<link rel="canonical" href="http://saita-vi-za-e-magazin-nesho-si.bg/-Cherno-byala-chasha-s-risunki-po-uhoto.html" />
Мисля, че е ясно тези микроформати как ги вмъкваме в е-магазините си.
Ами толкова. Драснах ви едно добро уроче или поне се надявам да е добро! Ако с нещо не сте съгласни или искате да допълните или да попитате, просто го направете. Успехи!