☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Споделям  (Read 5984 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
  • SEO-karma: +180/-0
    • View Profile
Съпричастност
« Reply #45 on: December 31, 2023, 12:48:24 AM »

Съпричастност

"Веднъж чух майка ми да иска сол от съседите, макар че вкъщи имахме сол.
Попитах я защо иска от тях.

А тя отговори:
- Защото съседите ни трудно връзват двата края и често ни искат нещо. От време на време им искам нещо дребно и икономично, та да усетят, че и ние имаме нужда от тях. Така ще им бъде по-удобно и по-лесно да продължат да ни питат за всичко, от което имат нужда...

И точно това научих от мама:
Да отгледаме  съпричастни, смирени и подкрепящи деца!"

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
    • View Profile
Тарикатлък
« Reply #46 on: December 31, 2023, 06:20:50 AM »

Тарикатлък по западноевропейски

Ух, че тарикат!!! ;D

Когато Александър Дюма-баща решил, че не се продават достатъчно билети за последната му пиеса, той пуснал в ход своята изобретателност.
Знаейки, че нищо не влече хората така, както обещание за лювбовна среща, Дюма започнал да публикува в пресата подобни обяви:
"Ще дойде ли днес в театъра, господинът който така гледа на мен на предишното представление на "Кулата Нел", че ме накара да почервенея?!
За него, на касата, ще бъде оставена бележка.
Влюбена"
В крайна сметка, стотици парижани купуват билета, само за да разберат дали обявата е за тях, а Дюма брои доволно печалбите.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За една група "Vasilka"
« Reply #47 on: January 01, 2024, 06:17:04 AM »
Във Facebook бях добавен, по някакъв начин, в група която се наричаше Василка. Реших че можем да си говорим, да си другаруваме да си споделяме това-онова, включително видеота. И ето как се развиха нещата: пускам видео с малко котенце. И реакции:

- Махнете ме от групата
- Мене също
- И аз не Искам в Тая Група
Махнете ме

(Следва)
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: За една група "Vasilka"
« Reply #48 on: January 02, 2024, 12:46:24 AM »
И след това какво става?

Друг добавя:

- Moly koitome vkaral vgrupata dameiskara
-
Едно гласово съобщение от жена, че не е търсила сама групата.

Решавам да им пусна видеото, където гладна котка е нахранена с пилешка кожичка... И се почва:

- Iskarvaytem ot tuk

- Незнам какво става тука ужяз

- Мен също махнете
Ако обичате

-
 Решавам да им дам пък животинки от магазин за домашни любимци в Югоизточка Азия. Там вече имаме:

- ❤️❤️

Обичам те

Знаеш

Ги

Го

Добре

Еле

Ама

Пусни
А.
Човек

Песен
-

Понеже бях приготвил и зайчета, слагам зайчетата, но веднага уважавам желанието за култура (в случая - музика, т. е. песен) на човека и казвам:

"И песен ще има, момент...

Уйгурска песен е."
 Дават ми ръчичка "👋" (това е от онзи тип, "бърза реакция", позитовно е, еквивалент на "ОК", "Благодаря" и пр.) и давам песента "Уйнасън", но "An admin, moderator or host removed your message." (явно, защото на български този глагол им звучи двусмислено. Както обясних на приятели, в уйгурския език това значи "да играем", "да свирим", "да танцуваме", в този смисъл). И викам "
Жалко, изтриха песента...", след което споделям едно пък за разликата между два вида палми (захарната палма и кокосовата палма). Става дума за дървета, но предвид демонстрираното (там, вече) ниво, решавам и да поясня, все пак, че "Пт, 05:29 ч.
Изпратихте
Ами ето тогава едно друго, за захарната палма и кокосовата."

(Следва)

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
    • View Profile
Хората, а не технологиите
« Reply #49 on: January 02, 2024, 04:07:22 AM »

Хората, а не технологиите

Бях прекарал около час в банката с баща ми, тъй като той трябваше да прехвърли пари. Не можех да устоя и попитах...

„Татко, защо да не ти активираме интернет банкиране?“

„Защо да правя това?“ – попита той.

„Ами тогава няма да се налага да прекарваш един час тук за такива неща като прехвърляне на пари. Може дори да пазаруваш онлайн. Всичко ще е толкова лесно!“

Бях толкова вдъхновен за въвеждането му в света на интернет банкирането.

Той попита: „Ако направя това, няма да се налага да излизам от къщи?“

„Да, да!“ – отвърнах. Казах му как дори хранителните стоки може да се доставят на прага и че „Амазон“ доставя всичко!

Неговият отговор ме остави безмълвен.

Той каза: „Откакто влязох в банката днес, срещнах четирима приятели, поговорих си с един от персонала, който вече ме познава много добре. Знаеш, че аз съм сам...това е компанията, от която имам нужда. Харесва ми да се приготвям, за да изляза и да дойда в банката. Имам достатъчно време. Физическото докосване е това, за което копнея.

Преди две години, когато се разболях, собственикът на магазина, от който си купувам плодове, дойде да ме види, седна до леглото ми и заплака.

Когато майка ти падна по време на сутрешната си разходка, продавачът от местния „Плод и зеленчук“ я видял и незабавно запалил колата си, за да я върне у дома, тъй като знае къде живеем. Ще имам ли това човешко „докосване“, ако всичко стане онлайн? Защо ще искам всичко да ми се доставя на прага и да ме принуждават да взаимодействам единствено с компютъра си? Харесва ми да познавам човека, с когото си имам работа, а не просто с някакъв „продавач“. Това създава връзки и взаимоотношения. „Амазон“ доставя ли и това?“

Технологията не е живот.
Прекарвайте време с хора… а не с устройства.

(Незнаен автор.)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За една група "Vasilka" (Трето по ред)
« Reply #50 on: January 03, 2024, 01:08:48 AM »
 Това е третото по ред (ако въобще някой брои и/или чете и/или го интересува).  ;D
 Значи след палмите (което е образователно в една или друга степен), коментарите са:
 - Здръ

Здравей

Как си

👋

(Този хубав, позитивен. Но след него...)

- Koi me dobavi v taq grupa

Човекът й казва:
- Незнам

От кадеси
 Тя, обаче:

- Na raspit li sam

Той:

- Не

- Бе Паси отворена

Аз, за да подобря настроениео и да предотвратя нажежаване на атмосферата между двамата съгрупници казвам:

"В тая група има готини видеота, ей-такива, момент!"

Тя, обаче продължава:

- Ako moje nqkoi da me maxne ot taq grupa
 И един (друг) й "приглася":

- Искарваите ми от групата

Тук давам за щурците (уникална фауна, особено по-малкият щурец, от югоизточна Азия) с пояснението "Големият и малкият щурец... Уникални!!!"
 Тя:
;D
 Решавам да разнообразя визуалното с литературно и давам линк към кратките разкази за просветление.
("Ето и разкази, за по-интелигентната маса в групата"...)

Един праща позитивната ръчичка:
-👋
 Друг обаче,
- Molq ako moje te iskariteme ot grupata stesam vi blagodaren
Админът:
- Ок
 Въпросната жена, спомената по-горе:
 - I men sahto
 Питат:
- Как си

- Kva e tazi

Grupa

Te ne.oga da razbera
 Тук има груб коментар:

- Бегай се (цензурирам!) някаде че ми писна от теб

- Ot koi we groznik
 И пак:
- Koi me dobavi pak v tazi grupa
 И отново:
- 👋
 И... да, де (пак; отново  ;D)
- Ako moje nqkoi da me iskarva ot tazi grupa
 Давам им нещо, що-годе хумористично "😂 When you feel four stickers are still not enough 😂", за подобряване на настроението. Админът отговаря:

- Нямаш проблем  Чао
 Включва се човек с:

- Mного добре се рабирате

Защо сьм ноблодател

👋

Чнг

😃

Отговарят му с позитивности (ръчичките) трима съгрупници:

👋

👋

👋
 Аз:

"Да, направо.😁👌

Весело посрещане на Нова година!"

Тук админът казва любезно:

- Благодаря  подобно и на теб жив и здрав

Изпращаме (аз и други съгрупници):
"👋"

- 👋

- 👋

След известно време им пращам образователно видео за Тонлесап и Меконг. (Две реки, които се сливат в столицата на Камбоджа.
 Реакция от някакъв:

- E

Maita ma ot tiz gurupa

Админът му отговоря:

- Добре ва кажи като човек ваа
 Друг с желание за напускане:
 - Някой да ме махне както ме е добавил не съм за тук и ме познавам никой тук
 Админа:
 - Никои не те е добавил махам те чао
 Тук вече решавам, че е редно да се изкажа:
"На някои все едно, че ток им пускаш като са в групата. 😁
 (Името на админа) е пич, търпеливо им обяснява.😀
Много си е гот групата, аз оставам.👍🍀
Админът казва:
- Бе майни ги такива брат все едно кои знае къде е добавен и се правят на интересни
 Аз:
- Да бе, много нервен народ има.😆
 Той:
 - Аз ми писна  да обеснявам че никои никого не е добавял тук феисбук е създал общт чат със всички  членове от групата
 Аз:
- Със среден коефициент на интелигентност 85 за света... толкова. 😁 Колкото и да му обясняваш, то като е тъпичко... 😆 (Да не се обидят по-умните хора, де. 🍀👍)
 Един човек изпраща видео за пеене с коментар:

"абонирайте се ако искате"

...

Отново времето не достига, та продължавам следващия път. Следвателно --> (следва).  :D ;D

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: За една група "Vasilka" (4-то по ред)
« Reply #51 on: January 04, 2024, 01:09:56 AM »
 И идва човек, който предлага заеми. Аз искам да намеря заем, като даже връщам с 3,5% бонус (лихва), но... Ето какво става:

- Отпускаме бързи кредити

В случай че имате нужда от пари за празниците

Пишете ни 🙂

👋

Админът пита:
- Колко лихва вземате

Отговор:
- На лично пишете

Аз:
- Ако е до 3,5%, пишете ми на лично.

Например вземам 10 000 лева и след година връщам 10350.

Тук обаче ме изненадват (не, че останах кой знае колко изненадан, защото и преди съм чувал за такива огромни лихви) с това:
- 36%

Е лихвата
Аз:
- Охо... Само за платежоспособни господа и дами, значи. Благодаря за отговора!
 Админът и той отсъди, че:
- Не е за нас
 Аз:
- Анджък.😀
 (Имаше рекламни материали за кредитите, но няма как да ги цитирам тук сега, а и не е необходимо).

(Следва)

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
    • View Profile
Споделям позиция на посланика на Израел в България Йоси Леви Сфари:

"Процесът на оценяване на всички въпроси, свързани с морала, е много по-лесен във времена на мир, отколкото в обстановката на бойни действия. Въпреки това, когато неизбежната мъгла на войната е най-гъста, необходимостта от морална яснота е най-голяма.

За съжаление, дори след като значимата заплаха, идваща от Хамас, стана болезнено очевидна след клането от 7 октомври, липсата на морална яснота у мнозина също стана очевидна, както се вижда в техните призиви за незабавно прекратяване на огъня.

Някои от тези, които настояват за прекратяване на огъня, са безочливи поддръжници на Хамас и целта им е да откажат на Израел правото на самоотбрана, предоставено на всяка друга нация. Като тази терористична организация, както е определена в международен план, те са мотивирани от омраза и искат да видят унищожаването на еврейската държава.

Много други имат по-почтени и етични цели, но те са изключително погрешни от гледна точка на последствията от прекратяването на военната кампания, ако Хамас не бъде изкоренен.

Преждевременното налагане на примирие би довело до ежедневна заплаха за живота на израелците, би обрекло жителите на Газа на управление от репресивен режим, би отслабило регионалната стабилност и би застрашило личната сигурност по целия свят, вдъхновявайки други ислямистки терористи.

Подобно развитие ще представлява крах за всички, които мечтаят за мир между израелци и палестинци. Докато ивицата Газа се управлява от фанатиците на Хамас, чиято основна цел е да подменят Израел с ислямистки халифат, съвместното съществуване е невъзможно.

Най-сериозният проблем е, че ако се позволи на тази терористична организация, целяща геноцид, да запази своите военни и политически способности, това ще гарантира неизбежни и непредотвратими бъдещи конфликти, с всички съответни последици, както за израелските, така и за палестинските цивилни граждани.

За съжаление, във всяка война има цивилни жертви. Израел скърби за всяка загуба на невинен живот и за разлика от Хамас прави всичко възможно да защити гражданите на Газа, които не са замесени в действията на терористите.

Освен стриктното спазване на международното право, Израел предприе безпрецедентни мерки за смекчаване на щетите за невинните палестинци. Тези стъпки включват предупреждения за евакуация от опасни зони и след това насочване на цивилните към безопасни зони, въпреки нарушаването на елемента на изненада и свързания риск за израелските войници.

Хамас, от своя страна, напада цивилни граждани в Израел, извършвайки атаките си от гъсто населени райони в Газа и предотвратявайки евакуацията на незамесени палестинци, като по този начин ги експлоатира и използва като живи щитове. Така организацията извършва двойно военно престъпление - умишлено застрашава живота на палестинските цивилни и умишлено атакува израелските цивилни граждани.

Загубата на невинен живот и от двете страни е изцяло отговорност на Хамас. Освен подпалването на войната, тази терористична организация също поставя жителите на Газа на линията на огъня с надеждата да генерира достатъчен международен натиск, за да предизвика преждевременно примирие.

Вместо да се оцени, че Израел е в позицията на всички останали жертви на масирано и брутално нападение срещу неговото население, от Израел се очаква да сложи оръжие, преди да успее да премахне смъртоносната заплаха.

След като САЩ бяха нападнати в Пърл Харбър, нямаше масови световни призиви за прекратяване на огъня и войната приключи с пълната капитулация на Япония.

След като нацистка Германия завладя по-голямата част от Европа, демокрациите не призоваха към примирие. Те се обединиха, за да воюват, осъзнавайки, че Втората световна война ще бъде спечелена само след пълната победа над нацистите.

След като Ал Кайда уби близо 3000 души на 11 септември, американците с право поискаха силови действия за предотвратяване на нови терористични атаки.

След като станаха известни зверствата, извършени от ИДИЛ, международната общност не подкрепи правото на тази терористична организация да продължава да убива, отвлича и поробва жени.

Във всички тези и безброй други случаи, на агресията беше отговорено с решителни действия, както и с обществена подкрепа за тези действия. Израел има същото изконно право на самоотбрана.

Атаката от 7 октомври трябваше да бъде международен сигнал за събуждане, демонстриращ, че фанатиците джихадисти в Газа никога няма да се примирят със съществуването на Израел в каквито и да било граници. Хамас винаги избира смъртта пред живота и неговите терористи се радваха докато изнасилваха, изтезаваха и убиваха и когато отвличаха оцелелите, от бебета до възрастни хора, за да ги използват като заложници.

Лидерите на Хамас гордо заявяват, че ще повторят тези непростими действия, когато се появи възможност. Имайки предвид техните непрестанни заплахи и ужасяващи дела, стана кристално ясно, че не трябва и не може да се позволи на Хамас да се прегрупира, превъоръжи и да атакува отново.

Тези, които сега призовават за примирие, всъщност казват, че Израел трябва да игнорира тази постоянна опасност за цивилното си население. Е, израелците не могат да живеят така и отказват да отменят правото си на самозащита и мечтите си да живеят в мир и сигурност."

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
    • View Profile
Споделям отворено писмо
« Reply #53 on: January 07, 2024, 06:29:36 AM »

Отворено писмо

Отворено писмо

До гражданското общество и неправителствения сектор в България

Навършиха се два месеца от терористичното нападение на „Хамас“ в Израел. И до днес продължават да излизат доказателства за особената жестокост, на която са били подложени израелски жени, мъже, деца и бебета на 7-ми октомври.

Масовите сексуални посегателства, физическата и психическа гавра, фанатичните действия с цел унижение и унищожение, са акт на брутална антихуманност.

Нападението на „Хамас“ отприщи страдание не само на Израел, но и за мирните жители на Газа. Свидетели сме на смъртта на хиляди палестински жени и деца. Картината на страданието и от двете страни на конфликта, е непоносима и никой не може да остане безучастен.

За невинните жертви в Газа много организации в България изразиха своята защитна позиция. За съжаление, по отношение на зверствата над израелските жени, деца и бебета, досега липсва позиция от страна на повечето български неправителствени организации, утвърдени в защитата на женските каузи, и това е много тревожно за обществото.

Нещо повече, в последните седмици станахме свидетели на особени ситуации:

- На 25-ти ноември, международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени, на шествие под надслов “Нито една повече” в София, представители на “Феминистки мобилизации”, в асинхрон с целта на протеста, имат второ послание - подкрепа за народа на Палестина. Развява се палестинско знаме, а в същото време жертвите на масовото сексуално насилие от 7 октомври в Израел, използвано като оръжие на войната от “Хамас“, остават забравени.

- Организаторите на конкурса “Човек на годината” изпратиха противоречиви сигнали за това кои човешки права защитават, като отстраниха номинацията на граждански активист, изразил публично критична позиция към Хамас и подкрепа за единствената действаща демокрация в Близкия изток. Това създава и прецедент за самия конкурс.

- Член на ръководството на “Български хелзинкски комитет” системно употребява реч на омразата по отношение на Израел и евреите, отправя внушения, несъвместими с мисията на БХК, които би следвало да защитават човешките права, независимо от етнос и вероизповедание.

Във връзка с горните тревожни примери, смятаме че има огромна нужда да насочим внимание към нуждата от признаване по еднакъв начин на страданието на всяко човешко същество. Искаме да подчертаем, и че подкрепата за палестинския народ е редно ясно да се разграничи от подкрепата на терористичната организация “Хамас” , за която човешкият живот е без значение, независимо от националност, вероизповедание, пол и възраст.

Не бива да забравяме, че никой не е застрахован срещу тероризма - терористичен акт бе извършен и в България на летище Сарафово, Бургас през 2012 г. Български и израелски граждани загубиха живота си, вследствие на ислямистки фундаментализъм. Същият, който непрекъснато напада цивилизования свят чрез организации като “Хамас”, проповядвайки омраза и унищожение.

Затова искаме да напомним, че тероризмът и мълчаливото му приемане руши демокрацията и морала в обществото, променя моралните ценности и прави анти хуманните принципи легитимни и нормални.

Призоваваме към внимание за това как говорим помежду си за този конфликт и да бъдем бдителни и критични към екстремни и човеконенавистни позиции. Нека не допускаме подмяната на ценности и езикът на омразата да ни завладеят неусетно и да унищожат хуманността ни.

Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова,
София Коен, Десислава Векилска, Лилия Цачева, Кристина Деспотова

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Споделих, но го трийнаха
« Reply #54 on: January 14, 2024, 03:43:22 PM »

Споделих, но го изтриха

Значи, след години наред безфейсбукие (или безфейсбукност), напоследък се навъртам там - хем да науча нещо, хем да държа връзка с разни съученици, състуденти, приятели и познати, а и в различни групи да споделям творчество (от всякакъв тип). Та, в една група, хумористична споделих разказа Страхотният, но нещо го трийнаха (изтриха). Я не им е харесал домейна, я съдържанието, я... кой знае. Всичко си е "въпрос на преценка" в тези групи от страна на админите (администраторите/собствениците) им.

Dimitroff

• Разбирач & играч
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +300/-3
  • Разбирач, играч и предприемач.
    • View Profile
    • Много ме кефи тоя predpriemach!!!
Re: Споделям
« Reply #55 on: January 14, 2024, 03:46:08 PM »
Е, ми то си беше споделено добронамерено, с културно пожелание за всички, които обичат да четат висококачествена литература с сутрешното кафе и прочее, само че то като има някой да те трие прибързашката... Това е. Да се не косим излишно.
Разбирач, играч, предприемач. Какво повече от това? ;)

Nadia

• Сладко миньонче
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +192/-0
  • Миньонче
    • View Profile
    • СУ
Страхотни два въпроса
« Reply #56 on: February 01, 2024, 05:59:20 AM »
Два страхотни въпроса... замислете се, струва си:

Често срещам първия въпрос... а той някак бледнее без втория...
1) Ако влезете в стая, пълна с всички хора, които някога сте срещали, за кого ще се огледате първо...?
2) Ако сте в стая със всички, които някога са ви срещали, кой ще се огледа за вас първо?
Какъвто и да е отговорът на тези два въпроса за вас, ОБЕЩАВАМ ви - има смисъл да рефлектирате върху тези отговори!
Те крият повече информация за вас и живота ви, отколкото предполагате!
Mieux vaut être seul que mal accompagné.

Nadia

• Сладко миньонче
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +192/-0
  • Миньонче
    • View Profile
    • СУ
Българска песен в японски учебници
« Reply #57 on: February 21, 2024, 10:05:55 PM »
Да споделя това, че циркулира е нета:

Знаете ли, че "Над смълчаните полета" е една от шестте (!) български детски песни, включени в японските учебници по пеене?
Благодарение на академик Христо Недялков и Детския радиохор към БНР.

"Над смълчаните полета пеят медени звънчета.
Писана шейна премина бялата пъртина.
* Зън, зън, зън, зън, бялата пъртина. (2)

Бягат кончета игриви, мятат заскрежени гриви,
път из преспите се вие, в селото се крие.
* Зън, зън, зън, зън, в селото се крие. (2)

Къщички в снега се гушат, а коминчетата пушат,
сякаш баби са запрели пухкави къдели.
* Зън, зън, зън, зън, пухкави къдели. (2)"
Mieux vaut être seul que mal accompagné.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За "Над смълчаните полета"
« Reply #58 on: February 21, 2024, 10:37:25 PM »
 Видях го, че един приятел го бе споделил. В японския превод песента е "Зимна песен". Както му казах и на него, буквално са я превели като "Зимна песен" (на японски - "冬の歌"). Аз не разбирам много японски, но покрай познанията ми по китайски език, мога да разчитам доста от японските йероглифи и дори прости словосъчетания като това, защото на китайски са сходни. Например, на китайски "Зимна песен" е "冬天的歌". :)

Деси

• 🍀
  • SEO sr. member
    • View Profile
Вбесяването
« Reply #59 on: March 06, 2024, 09:27:38 PM »

За вбесяването

- Една китайска пословица гласи: Не вбесявай добрия, защото нито той знае последствията, нито ти.
 По неписано правило добрякът е мек, наивен и доверчив. На всичкото отгоре сам той не знае , че е добър, защото е толкова податлив да му внушават чувство на вина. Но той е просто човек, не светец, и като такъв, както всички останали, има своята точка на кипене и своя праг на болка. Не вбесявай добрия! Той може да понася много. Да носи на гръб мошеници и тарикати, но когато последната капка прелее чашата, просто ще помете като ураган всичките си унижения, ще потърси сметка за всичките си скърби, ще воюва така, сякаш от това зависи живота му. И ще е прав.
Рая Видинска

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.