""Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време" - Проф. Санте Грачоти, Италия"
Me: Османлиите обсаждат "сърцето на Европа" - Виена през 1529, а Българиите (3 по онова време + разни отделни малки владения) падат под Османска власт малко над 130 години преди това. Какви "няколко века" си мислят някои не са ми ясни. А историческата заслуга на Западна Европа с милионите ликвидирани от нея в Америките, Африка, Австралия, Азия е също много такъв един чувствителен въпрос. Но те повечето са така - когато тях ги бият - много лошо; когато те превземат чужди територии и свеждат местното население почти на 0 - всичко е наред.
Роза Асенова: Навярно е така, но Балканският полуостров и най-вече България закъснява с духовно и всякакво развитие. Когато из Европа се строят катедрали и се е танцувало кадрил, валсове и други,музика, която се свири и до днес,ние сме се молили да ни подпишат ферман да си построим църквица, не по висока от човек на кон. В Плевен имаме такава. Не съм ползвала справки в гугъл, нямам нищо против съседката ни Турция, още по-малко към турците, но това е история.
Me: Знам я и тази версия - с изоставането. Само че не отчитат в колко други неща е имало напредък - например заради по-високата хигиена - чешми, хамами (бани), в България избягват епидемии (по същото време танцуващите кадрил се парфюмират да не смърдят). Другото - разни като Белорусия, Литва, Латвия, Естония - като не са били под Османско, да не са много по-напред?... Който си е по принцип на едно равнище, си остава на същото, независимо кой го владее. Справка - Бангладеш и Сингапур все са били под Английско владичество. Къде е сега Сингапур, а къде е Бангладеш? Да погледнем самите Османски земи? Къде е Либия, къде е Гърция? (и двете са били под Османска власт). Няма обективен поглед върху историята, просто. Трябва да се осъзнае, че всеки владетел налага ограничения, но и докарва нещо позитивно (например за индийците английското владичество е и негативно и позитивно); трябва и да се сравняват нещата - защото Гърция е била под Османско, но е по-напред от много други, които също са били под Османско? (явно не е само Османското фактор, нали?). Но, така или иначе, ние се отклонихме от основната идея - италианецът е направил елементарна математическа грешка - когато Османската империя атакува Виена, не са минали дори 2 века от превземането на раздинената по шуробаджанашка и друга линия България - Видинско, Търновско царство + Доброджунска България + нароили се отцепили се от цялата царщина владетели (тип "Момчил"). И накрая - не е важно дали танцуваш кадрил, хоро, кьочек или маорийски танц - важното е какво ти е нивото на науката, армията, културата. Докато някой говори на немски само с конете си, друг има собствен език (пример от Георги Димитров в Нацистка Германия). И накрая - църква, джамия - все еднои също - РЕЛИГИЗНО ЗАТЪМНЕНИЕ И ОПИУМ ЗА НАРОДА - ЛЪЖА! Само истина и наука, там е спасението! За да осъзнаем истината - за богатството, бедността, капитала и всичко, за което са ни учили Маркс, Енгелс и Ленин. Който не го осъзнае - за негова сметка - ще тъне в мизерия и подчинение вовеки!
Роза Асенова: Geser Kurultaev -Как да разбирам лекцията ти! Българите не сме искали да се изучаваме, нивото на културата ни е била ниска, не сме искали да имаме армия, не сме искали да прозрем истината, но сме били изкъпани и здрави и всичко ни е било наред през тези 500 години. Точно историческата, доказаната истина за нея трябва да се говори. Имало е и относителни привилегии, но самостоятелност, свобода не сме имали. Ти знаеш, ти си философ, че най-много хора на планетата са загинали за свобода и най-тежкото съдебно наказание е лишаване от свобода. Гражданите на никоя държава не са били съгласни да ги владеят, да ги продават и ограбват. И пак, нищо против днешна Турция и турските граждани. Но, такава е историята. Искаш ли да не говорим (пишем) повече по тази тема, тя е многозначна и не си струва да седим с часове в ФБ. А в същност мислим едно и също, но говорим различно.
Ме: Роза Асенова, от кое стигна до извода, че съм писал, че българите не са искали да се изучават? За нивото на културата не съм давал степени, но може лесно да се сравнява с реперни точки - например кой колко се къпе на ден, кой кога започва да използва хартия, кой прави повече научни открития и прочие. Армията - каква армия, при положение, че България, когато идва Османската империя е разделена на ТРИ БЪЛГАРИИ (Видинска, Търновска и Добруджанска) и още отцепници.Не е имало почти никаква сериозна съпротива във военно отношение. Къде съм писал, че "всичко ни е било добре през тези 500 години"? ТИ ВЪОБЩЕ ЧЕТЕШ ЛИ КАКВО ПИША? РАЗБИРАШ ЛИ КАКВО ПИША? Ако трябва по 2-3 пъти прочитайте какво пиша (ти и баща ми), но не ми слагайте неверни думи в устата, моля ви се! Пиша на чист български език, все пак! (Ами при положение, че си ме добавила за приятел във Фейсбука и виждам какво пишеш, аз реагирам на написаното, а след това си го првхвърлям при мен, за да изкарам някой цент. Ако искаш, да не реагирам - ще се самоизтрием взаимно и готово. Не е нормално заради мнения по ИСТОРИЧЕСКИ теми да се влиза в такива емоционалности - аз давам исторически пример с ГОДИНИТЕ когато бива нападната Виена и ГОДИНИ, когато падат Българиите под Османско. И ОТТАМ ТИ ПОЧВАШ С ЕМОЦИОНАЛНИТЕ АТАКИ ТИП "УРА-ПАТРИОТИЗЪМ". Не може ли да се дебатира без емоции и само на фактологична основа? Явно не може, явно не се чета внимателно... Ами, няма да стане комуникацията така.)