☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Chats  (Read 64777 times)

0 Members and 34 Guests are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the online shopping
« Reply #75 on: December 25, 2017, 02:08:22 AM »
 About the future of the shopping (бъдещето на пазаруването), the online shopping:

Me: "При нас, в Китай, това си е вече основното пазаруване. Някои магазини дори фалираха, заради онлайн шопинга."
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About some details
« Reply #76 on: December 25, 2017, 02:28:45 AM »
About some details:

Gergana Mitrikova: "Не разбирам как МОЯ статус на МОЯТА СТЕНА , където мога да пускам каквото аз или ФБ иска (най-вече последното), стана шивашко ателие, толкова съм решила, толкова е станало романчето, не дължа никому обяснения, много благодаря на приятелите, които е подкрепиха с лайкче, без да обясняват те какво и кога са писали, мисля не е по темата. А, да, и Kaloyan, не си схванал, как Катя ти прави забележка за антиОтопията, която си написал в по-горен коментар и който не си поправил. Вълчицата вижда всичко!"

Me: " Калоян преди цяло ЛС (лично съобщение) не беше видял (когато го питах има ли инфо за тебе, че беше изчезнала от ФБ), ти за някаква буква и забележка го питаш дали е видял! Човекът гледа на едро, не е по детайлите!  :)"

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About Steve Jobs
« Reply #77 on: January 27, 2018, 02:53:07 AM »
 About Steve Jobs:

Роза Асенова: "Най-правилната философия за живота. Умен човек. Оставил е последните си думи, като завещание на човечеството. Дори отивам и по-далеч, това е настоящата библия на човечеството - бедни, богати и всички."

Geser Kurultaev: "Ще ме прощавате, но като професионален философ да ви кажа - това са банализми ПЛЮС неверни постановки. НИЩО оригинално философско няма! (След малко ще го обоснова и в една статия, точка по точка и ще я линкна в моя профил - който иска, да чете подробно)."

Роза Асенова: "Та той не е философ, а съвсем преуспял човек. Затова и последните му думи са толкова прости и разбираеми."

Geser Kurultaev: "Роза Асенова, в момента пиша по темата. ДОРИ ОТКРИХ, ЧЕ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ Е ФАЛШИФИКАТ (а народецът прост кълве ли кълве, без да провери дали наистина са на Джобс). "Разбираемо и просто" не е равно на "вярно". След малко го пускам да прочетат и да се поучат хората: 1. Да не вярват лесно на всичко в интернет. 2. Да не се захласват по неверни и безпредметни неща."

Роза Асенова: "Geser Kurultaev Може и да си прав. Прочетох го още веднъж по-бавно и задълбочено и знаеш ли, стори ми се доста сълзливо."

More: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/aam-ee-otaok-a-t-o-eao-ema-a-oo/
« Last Edit: January 27, 2018, 03:01:55 AM by SEO »

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
这又不影响什么啊
« Reply #78 on: February 01, 2018, 04:54:28 PM »

这又不影响什么啊 ;D

P. 2018-2-1 16:40:22
Where are you from, dear girl?

612 Veronike 2018-2-1 16:41:12
Yeah girl

P. 2018-2-1 16:41:22
?

P. 2018-2-1 16:41:36
I know. I meant, where are you from?

612 Veronike 2018-2-1 16:41:37
Yinchuan

P. 2018-2-1 16:41:49
And now you're in Haikou?
16:42:07
612 Veronike 2018-2-1 16:42:07

612 Veronike 2018-2-1 16:42:10
no

P. 2018-2-1 16:42:39
But I saw you're in a Haikou English group. When you'll be in Haikou?

P. 2018-2-1 16:42:54
Do you work or study here, usually?

612 Veronike 2018-2-1 16:43:55

16:44:34
612 Veronike 2018-2-1 16:44:34
My home is in Yinchuan and now lives in Yinchuan

P. 2018-2-1 16:44:58
And you NEVER live in Haikou?!

612 Veronike 2018-2-1 16:44:58
 and I am a student

P. 2018-2-1 16:45:09
Are you a student in Haikou?

612 Veronike 2018-2-1 16:45:34
No I am not

612 Veronike 2018-2-1 16:45:55
I'm not from your place
16:46:47
P. 2018-2-1 16:46:47
Then, why you choose "Haikou English"?

612 Veronike 2018-2-1 16:46:55
?
16:48:53
P. 2018-2-1 16:48:53
你不是海口的,也不住在海口。那,你为什么选择海口群呢?我觉的奇怪。

612 Veronike 2018-2-1 16:49:15
哈哈

612 Veronike 2018-2-1 16:49:34
这又不影响什么啊
16:51:18
P. 2018-2-1 16:51:18
没关系。再见。

612 Veronike 2018-2-1 16:51:31
OK

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the village and the city
« Reply #79 on: February 05, 2018, 02:43:59 AM »
Катя Софрониева: "Откакто падна снега нета стана капризен, с по-сложни изисквания. Ще се учудя, ако изобщо успея да публикувам това. И от МТЕЛ се учудиха, че тук въобще някога е имало интернет. Фейсбукското ми битие вече е непредвидимо. Понякога ме има, но ме няма, защото два или три дни не мога да изляза, ако вляза, а когато ме няма, ме няма. Поне това е сигурно. Но дали."

Me: "Е, ами то не може хем в дълбоката провинция, хем с екстрите на градовете... Пътят е един: преместваш се на по-добро място и готово. А ти можеш."

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chats about the Chinese characters and about the alphabets
« Reply #80 on: March 01, 2018, 03:27:29 PM »
Peeva Mariela: Всъщност колко букви има китайската азбука? И колко елементи буквите?...

Me: Няма азбука (така както и в Древен Египет, примерно, не са имали); има йероглифи. Учиш, докато си жив, и няма научаване. ;) Хинов е професионалист (аз просто съм любител, който живее дълго в Китай) и той ще каже по-точно за броя на елементите.

Петко Хинов: Азбука (от Азъ, буки, вѣди и пр.) е фонетична система за записване на реч. Йероглификата записва не фонеми (звукове), а срички; броят на сричките в китайския език е ограничен (прибл. 600 и отгоре), но йероглифите са огромно множество (китайският език е богат на омофони, т.е. еднакво/сходно звучащи срички). Това прави йероглифната писменост неизбежна. Друга особеност на йероглификата е, че старите йероглифи не изчезват, но остават завинаги фиксирани в писмените паметници, където се срещат. Езикът се обновява чрез натрупване, а не (както при нашия и европейските езици), чрез отмиване на по-стар от по-нов пласт. Това е причината да съществуват около 50000 йероглифи, а като се вземат и разнописи, и древни йероглифи, ок. 80000. За четене на съвременни текстове са достатъчни около 4-5000, но за четене на класическа литература – над 8000. Срещал съм твърдението, че най-образованият китаец е бил Гуо Можо, знаел е ок. 11000 йероглифа. Мисля си, че в предишни времена е имало и по-образовани от него, ако съдим по творбите на класиците.

Me: Петко Хинов, безценно (както винаги по китайските теми). Почти няма друг български гражданин, от който можем да научим толкова много за Китай и така разбираемо поднесено! Само искам да вметна нещо за неизбежността на йероглификата, че иначе почти няма с кой да говоря по темата - за 2-ри път срещам това твърдение, че заради омофоните нямало как да не е с йероглифи, но при виетнамците успешно се замениха йероглифите с обособена латиница (а при тях още повече тонове и омофони и "полу-омофони") + предвид, че всеки средно-образован китаец се справя с пинина (китайска латиница), мисля че "йероглифната писменост е неизбежна" е разпространено, но ако искат може и да ги заменят с някаква по-обособена писменост, както са направили в Корея и във Виетнам.

Петко Хинов: Geser Kurultaev, Виетнамската класика е написана на старокитайски ;) Опитайте да напишете Даодъдзин без йероглифи. Замяната на йероглифите с пинин е мечтата на китайския културен революционер. Тя може да се сведе до мечта за прерязване на културните корени, скъсване връзката със старинен Китай. За щастие здравият разум у китайците няма да оскъднее. Доказателство за това са моите ученици (средношколци), които по свой почин пишеха със старинни йероглифи, въпреки че те са отменени още през 1960-те години. Надявам се прогресизмът никога да не хване корен в Китай. Защото прогресизмът е антиисторичен по природата си. На него дължим тъпата според мен идея, че в хуманитарните дисциплини, които са толкова тясно свързани с изкуствата, новото трябва да замени старото. Това е в сила единствено в научно-техническите дисциплини. В човекознанието идеята е пагубна. Преобръща цивилизациите, оцелели от древност, в табуни на все по-слабо образовани потребители.

Me:  Петко Хинов, аз имах предвид само от гледна точка на възможността (щом по-сложен интонационно и също толкова богат език, дори и поради китаизмите) като виетнамският става разбираем и овладян за хората, то и китайският може, но просто не искат (и вече мотивациите са много - от "корени", до "култура", "идентичност" и дори ксенофобия). А моята позиция (ПО ДРУГАТА ТЕМА, КОЯТО ЗАСЯГАШ) е, че колкото по-сложна писменост, толкова по-малко грамотни. (Статистически ограмотяването нараства с опростяването на йероглифите и с измислянето на азбуките; разбира се това не е единствен фактор, но е основен). Българчета и виетнамчета научават по 2-3 чужди езика, докато китачета в Тайван, ХК и Макао се тормозят със стари йероглифи, просто, защото преди десетки хиляди години някой чичо не му хрумнало слоговото изписване на нещата (поне на ниво прабългарски и тюркютски руни), а изобразявал нещата идеографично. Прадядо направил нещо кьопаво, и дай сега всички да следваме прадядо, без да го поправяме, въпреки че можем. Така нямаше да може да имаме освен пишеща машина и компютър. Здравословен традиционализъм е полезен, но пълен традиционализъм обрича на живот като при амишите (не, че и те не се изкушават за някоя новост, но като цяло застиваш на едно ниво и "Край на историята" или ставаш, както казваше един преподавател "неисторичен" - даваше пример с ескимосите, които с векове били неисторични, защото нищичко не променили в бита, езика и пр. Може примерите да не са точни, но е ясно - избереш ли си да останеш само на 1 място в историята, се лишаваш от всичко останало по-сетне - и по-доброто, и по-лошото, и еднакво-последвалото.
+
И да се допълня: старинните йероглифи не са най-древното. Ако сме истински традиционалисти, защо да не върнем нещата на ниво пиктограми? Те поне са по-лесни и от идеограмите, и от йероглификата - пример със "слон". На мен най-първия "слон" (а значи и "най-китайския", най-традиционния) най-много ми харесва: https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_characters#/media/File:Evo-elephant.png

Петко Хинов: Geser Kurultaev, Теоретично, разбира се. Китай е твърде специфичен, за да го "тълкуваме" според западните "формули" на развитие. Най-общо казано, китайската култура и цивилизация е холистична, западната е аналитична (разграждаща знанието). Лин Ютан е изразил това блестящо – йероглификата е принцип, който присъства в много други изкуства и науки на Китай. Той посвещава отделен текст на връзката между калиграфията и архитектурата на Китай. В този смисъл величието на китайската култура завинаги ще остане производно и свързано с елитността на образованието.

От друга страна, йероглификата е в гена на китайците (дори синът ми, който е наполовина само китаец, още на четири годишна възраст вече помнеше много по-добре йероглифите, а благодарение на гена – азбуката и двамата я научиха някъде на 3-4 без никакви усилия.)

Категорично съм несъгласен, че йероглифното писмо е "нещо кьопаво" от "прадядо". В много отношения то превъзхожда фонетичното, което изобразява звукове; а идеограмата улавя идеи и изразява мисловни същности, оставащи непреводими за алфавитната логика. Най-простият пример – 安. Смисловото пространство в йероглифа е холистично, цялостно, инклузивно, обединяващо значенията. В звукописните писмености значенията се "разграждат". Лично за мен записването на звукове, а не на идеи, е много по-примитивно. Гледището на хуманитарист, а не на техничар. Философията на езика завинаги ще остане област, достъпна за малцина. Примерът с амишите е типично прогресистки. Прогрес няма. Има промени, има дори упадък на човешките знания при свръхнапредък на техническите. Идеята за линеарна напредъчност на цивилизацията е марксическа.

Аз съм твърд елитист по отношение на образованието – масово, да, но в никакъв случай чрез принизяване на постигнатото от най-гениалните умове на една нация. Не може да вземем делото на гении и да го изхвърлим заради масите. Това е примитивно. Човек трябва да получава образование според вродените си дарби, а не обратното – заради посредствеността на масите да опростяваме постигнатото от гениите на миналото. По този начин има двойна полза – запазваме постиженията и приобщаваме онези хора, които имат способността да се приобщят. Когато заложим на масовостта – културата неизбежно умира. Свидетелството за това е пред очите ни – на запад постигнатото в миналото е вече "потребявано" от едно все по-малко малцинство. Това е неизбежният край на всяка популистка "цивилизация". Масовата култура ще получи много по-голяма полза, ако съществува елитна (не елитарна) култура, която да ѝ служи като коректив. Елитната култура, за разлика от елитарната, не е недостъпна по аристократичен (умствено-елитарен) признак. Тя е като планински връх, зовящ смелите и упоритите. Опростяването е вид "прагматичен мързел". Говоря за хуманитарната област. Гениалната простота няма нищо общо с опростенчеството. В много отношения 安 гениално по-прост от разклоненията от значения, с които го превеждаме.

Но дори в точните, техническите и естествените науки напредъкът е свързан с "елитност" на знанията. Ако вземем медицината – там знанията все повече се усложняват с напредъка. Никой не мисли да я опростява, за да я разбират масите. Грамотността има степени. И всички тези степени трябва да се пазят, като се стремим към все по-големи висоти. Елитността е природна даденост на развиващите се личности и общества.

+

Петко Хинов: Geser Kurultaev, Коментар за "древни" и "традиционни" йероглифи. Позволете ми да поправя едно популярно заблуждение, че "традиционализмът" е безусловна тяга към "най-древното" възможно. Писмеността на неопростените йероглифи е наричана "традиционна" не заради "консервативността" си, а заради едно крайно необходимо за цивилизацията качество. Приемственост. Опростенчеството е борба именно срещу приемствеността. За щастие, при опростяването на йероглифите в някаква степен е постигнато равновесие между опростенчество и приемственост.

И още един факт, който привържениците на фонетизацията на китайската писменост пропускат: китайската йероглифика не само е запазвала словесността и културата на Китай; тя е оказвала особено влияние върху мисленето, което е създавало нови и нови слоеве от култура през вековете. Това "обратно влияние" се дължи на гениалността на йероглификата като най-автентична писменост на китайския народ.

Да продължа предишната си мисъл – приемствеността в някакъв смисъл може дори да е нетърпима към "връщането към древността" като мисловност. Приемствеността съхранява, но и обогатява. В някои отделни случаи опростяването на йероглификата е върнало по-ранни форми на "усложнени" йероглифи. От друга страна обаче, същите тези форми на "усложнени йероглифи" са важна част от китайската култура дотолкова, че в отделни съчинения цели пасажи губят смисъла си, написани с опростени йероглифи. При превода на древни текстове от опростени нови издания съм се натъквал на записвания на отделни йероглифи неопростено – самите издатели са видели невъзможността да се предадат мислите на автора без оригиналните им писмени знаци.

Примерите, които мога да дам, са много. Нещата са взаимосвързани и това е то приемствеността. Културата не трябва да се подлага на революции. Тя трябва да се развива с естествеността на отделния човешки ум. Аз никога не бих се върнал към 甲骨文 в името на "традиционализма", защото това би било самоизмама. Но предпочитам неопростените (неидеологичните, да кажем) йероглифи, защото те са естествената, нереволюцинаризирана писменост на естествено-развивалия се Китай. Всяко насилие над културата, колкото и положителни знаци да му се турят отпред, за мен е нещо отрицателно.
+
И накрая, трябва да Ви благодаря, че провокирахте тези мисли у мен. Едва ли бих седнал да пиша подобни работи, ако нямаше конкретен повод! Благодаря Ви Geser Kurultaev

Me: Петко Хинов, ние (философите) имаме различни дефиниции за традиционализъм. В моя случай - казвам, че ако някой иска да е традиционалист, то нека отиде до извора, до края. Иначе става един избирателен традиционализъм. Примерно да сме традиционни не като Аспарух, а като Вазов. Че откъде-накъде едни традиционалисти ще задават точния период, за сметка на други?! Нима Крум не е по-традиционен българин от Симеон?! Така че - реперната точка е важна в определението за традиционализъм. Иначе си има и специфично философско течение, с основател, но това е друга тема. За философията няма никакви заблуждения относно съдържанието на термина "традиция" и "традиционализма" - напротив, те го схващат във възможно най-обобщения му вид и (се стремят) да видят и разновидностите. ОПРОСТЯВАНЕТО (а не "опростенчеството") се прави, за да има по-голям КПД (коефициент на полезно действие) - например живеем 80 години и от тях да прекараме само 1% в усвояване на грамотността, а не 10% (като можем останалите да използваме да учим езици, да спортуваме, да учим какво е здравословно, да изкарваме повече пари в гадните капиталистически условия, в които сме се натресли/са ни натресли и т. н.)... Натиснах ENTER по-рано. След малко ще продължа.

Peeva Mariela: Защо не създадете страница тук във ФЕЙСБУК и да водите тези разговори там! Когато имате възможност, за да просветите и непросветените на тема Китай, писменост, история, традиции, образование.... Всичко което е неивестно за Китай.

Петко Хинов: Не знам дали добре се изразих. Традиционализмът става избирателен, когато искаме непременно да се върнем към "най-древната форма". Това само привидно е "автентичност". Класически пример за това са опитите на протестантите да "възродят" древното християнство, без обаче да отчитат как то се е развило през вековете. Неизбирателният традиционализъм следва естественият плод на развитието, при запазена приемственост. Връщането към "изворите" без оглед именно на приемствеността е фалшив традиционализъм. Иначе "традиционният" мъж трябва да скъса с "традиционализма си" когато установи, че детските му гащи вече са му малки. Конфуцианството е нещо повече от мисли на Конфуций. Традиционното конфуцианство е тясно свързано с опитите му за омисляне векове след Конфуций, стига те да са следвали приемствеността (а да не са го революционализирали с "програмни" цели). Затова явления като Джу Си са част от конфуцианското предание също така валидни, както и ранните текстове на конфуцианството.

Опростяването на йероглифите трябва да е естествен процес, а не партийно-политическа задача. Бидейки последното, то вече е "програмен продукт" и – съжалявам, но това е истината – то не е част от великото предание на китайската писмена култура.

Петко Хинов: Peeva Mariela, Защото всичко стана случайно.

Peeva Mariela: Интересните дискусии и ценната информация обикновено стават по случаен повод.

Петко Хинов: Geser Kurultaev, Имам и една малка бележчица по отношение на КПД-то. Прекрасно разбирам мисълта Ви. Причината да не съм съгласен с нея е, че ако се приложи на практика, това ще е краят на китайската култура. Никой няма да се "поти и мъчи" заради нея. Йероглификата е Великата китайска стена, която пази китайската цивилизация от новите варвари.

Me: Продължавам (след уточняване на "традиционализъм" и "опростяване-опростенчество", вж. по-горе - за следящите дискусията, защото натиснах ЕНТЕР по-рано, а не ща да редактирам по-горе, защото някой може да пропусне). Сега нататък - това за мисленето - във философията (особено диалмата) правим следното - разбиране на ФОРМА и СЪДЪРЖАНИЕ. Смятаме, че едно и също СЪДЪРЖАНИЕ може да се изобрази в различни ФОРМИ - така че - дали ще е КОН (български), АТ (татарски), 马 (китайски йероглифен) или ma (латиница) - това не оказва никакво съществено значение на мисленето. Ето защо смятам, че йероглификата е много надценена. Много народи - без йероглифи - гърци, индийци, немци - са създали висини в мисленето (философията, като връх на човешката култура, редом с наукатата), без йероглифика. Самите йероглифи също така не развиват езика - например глаголите в китайския са по-прости дори и от английските - като цяло английски и китайски, граматически, за индоевропейците и алтайците звучат като някакви доисторически езици от типа на "Аз обича дърво." вместо "Аз харесвам дърветата." (Една и съща глаголна форма, недоразвито множествено число... и каква полза, че има йероглифи, като езикът в много отношения си стои на полу-примитивно ниво?! И това го казвам като синофил, като човек, който обича ККП, а не като онези чуждестранни идиоти, които обиждат китайците. Просто отбелязвам обективен факт - че йероглификата не способства нито за развитие на по-голяма философия, нито за развитие на самия език граматично, семантично, лексикално...) Ако коптският език (наследник на древния "фаранонски" египетски) не бе сменил писмеността, а само бе опростил йероглифите, също можеше да се натъква на проблеми като споменатите. А коптите са просто наследници на древните египтяни, но са решили проблемът с йероглифи/идеограми/пиктограми. И корейците, и виетнамците... е, не всеки иска да го стори. Свободна воля, знаеш как е. Според мен традиционният китайски е най-лошото до което може да еволюира един език като писменост - нито риба, нито рак - нито разбираемо като пиктограма (риба да прилича на риба и слънце да прилича на слънце), нито лесно за научаване (като азбуките на много народи по света) - затова и уважавам революционерите, че поне са упростили донякъде, но най-много ми харесва корейския вариант - запазли нещо традиционно, но и напреднали - аз научих само за 1 седмица корейски как се чете и пише. А за китайския и 20 години няма да стигнат... Но, както казах - всеки си има свободната воля и си решава - ще го караме на по-голяма загуба на време (тези, които учим китайски)...
+
 Peeva Mariela , защото не обичам да пълня със съдържание сайта (Фейсбук) на евреина от американски произход - Зукърбърг. Той става по-богат, а аз ставам по-беден. По принцип си пиша в моя сайт, защото и аз искам нещо да изкарам онлайн, не пиша само за идеята. :)

Петко Хинов: 1) Старогръцкият език днес е почти недостъпен; не може да се каже същото за старокитайския. Благодарение на нефонетичния си характер, те се "четат" от средношколци – бил съм на открит урок за десетокласници, където зам-директорът проведе разговор за текст на Оу Янсиу.
2) Мислите Ви са основателни, но те естетвено следват логиката на идеята за "вседостъпност" и "леснота" на писмената култура; както и идеята за прогрес. Две идеи, които не споделям. От което се вижда, че писмеността е тясно свързана със светогледа, нали? :)

+

И последно: не виждам пречка чужденците, които нямат много време за "губене" с йероглифите, да научат китайския разговорно. Е да, йероглификата ще пази много тайни само за китайците, които ги разбират. Те ще са тайнопис за непосветените. Това обаче е огромен ПЛЮС именно за китайците. Представете си търговски преговори, за чиито писмени документи дори европеец, който владее перфектно разговорния език, няма "око"!

+

Ох, още едно. Последно-последно.
Това е важно.
Йероглификата може да се преподава така, че учащите да я усвоят като "топъл хляб". Ако се преподава скучно, тя тежи. Но аз бих могъл да я преподавам така, че учениците да запомнят йероглифите аламинут. В това е подготвеността на преподавателя, а от нея зависи МНОГО.
Йероглифите са изключително логични съчетания от 214 основни елемента. Единственото усилие е да бъдат запомнени те. Останалото е ЛОГИЧНА и очарователна комбинаторика. Поезия!
Само 214 радикала!
НЕ е чак толкоз много.
Моето дете на 6 годишна вързаст е научило над 300 йероглифа с програма-игра.

+

Geser Kurultaev Споменете Вашия сайт, моля. Ще ми е интересно.

Me: Петко Хинов , за КПД-то. За мен краят на китайската култура е по-скоро в изчезването на китайските носии и заменянето им с нови западни дрехи, а не толкова в писмеността. Корейците как на база тибетски, монголски и китайски неща са си направи уникална писменост? Или пък българите (де с малко гръцки, де с малко руни, де с малко еврейски)? Не е казано да си сложен, за да си патриот. Иначе "оварваряването" на някои китайци е в сила - все повече и повече западни неща, все повече и повече нови неща, все повече глобализъм. Някои чужденци знаят повече китайска култура и история от някои китайци... Ако само с писменост ставаше - с мед да я намажеш. Аз просто виждам как децата се мъчат с йероглифи и после като порастнат, средно, знаят по-малко от виетнамци и др., просто защото не са имали време вместо йероглифика, да заделят повече мозъчен ресурс за кунг-фу, цигулка, испански, балет или специалността, която искат да учат. Голяма пречка е това - ти сам помисли, ако детето не учеше как да пише 奶, а учеше през това време просто nai (с някой диакритичен знак отгоре, както при виентманците), нямаше ли да има време да научи нещо друго - примерно един ритник от 南拳北腿 или една дума на испански/руски/англиски/корейски?... Ето затова говоря - че е по-добре да знаеш 2 полезни неща, отколкото само 1 пък било то и древно. Езикът, в края на краищата, както казваше бившата ми жена-китайка е само "инструмент" (и не й пукаше дали знае някоя дума, ако можеше да я изрази дори само с жест - интуитивно схващаше нещата за форма и съдържание на мисленето, езика). Ако йероглификата не ми бе отнела толкова време, сега да можех вече да знам поне и тайландски, а не само китайски. Ама така съм си избрал държавата, не се оплаквам - само казвам "what if" (както е в науката и философията - "Ако ли пък беше инак...?")... Вярно, че има и дорби, и лоши преподаватели по йероглифи. НО като гледам как "дечица", които знаят какво е Талин, Исландия, азот и сигма, ама още не знаят как се пише нещо на родния език (заради йероглификата) и в същото време гледам тъпачета от други страни, които не знаят какво е "Естония", но пък пишат правилно със своите 20 и няколко или 30 и няколко букви, и разбирам, че йероглификата е голям препъни-камък, от който нашите алтайски прадеди са се освободили рано-рано, а после и монголци, уйгури, корейци, виетнамци... само японци и китайци останали на нивото от "време оно". "Въпрос на вкус." - казал петелът и слезнал от патката. ;) (лаф от едно село в БГ-то).

Me: Петко Хинов, (отговор на няколко поста по-горе, в едно) ще стане много дълго, ако и с религиите започнем, защото аз съм игностицик най-вече. Обаче точно това е доброто на протестантите (което ги сближава с православните, даже имаше теория, че православието е повлияло на протестантите) - искат хората да видят ИЗТОЧНИКА, ИЗКОННОТО, а не после кой какво добавял. Макар че за измислици/митологии, това няма значение - дали си измисляш нещо по-рано или по-късно - все едно... Да, йероглифите имат предимство, че може и да се четат от хора, които са с 200-300-500 години по-млади, може и от малцинства, които са ги учили. Не са като старогръцки и новогръцки. Едно такова предимство, обаче, не отменя многото им недостатъци. И конят има предимство пред влака-стрела, но... КПД-то на влакът стрела идва на повече хора по-така, оптимално... ПРОБЛЕМЪТ не е само за чужденците, които прахосват време (а аз пак казвам - човешкият живот е кратък - ако си на 45, то най-вероятно вече си преполовил целия си живот в днешно време) - ПРОБЛЕМЪТ Е И ЗА КИТАЙЦИТЕ - вместо детето да научи "кон", "horse" и "말", то ще учи само китайското ”马“ (или още по-трудното и ненужно старокитайско "馬")!!! Да, ако си китаист и си изкарваш хляба с това - не е изгубено време, но ако трябва да се бориш с живота в Китай, и вместо китайския за 1 година (както много българи изучават италиански), да прахосаш 5 или 10 години САМО ЗА ЕЗИК, то наистина не е добре.Същото важи и за китайците - лично някои са споделяли същото "Ако не учехме толкова много, щяхме да сме умни като чужденците." (Имат предвид точно това, което аз казвам - наблягане на едно за сметка на друго). Добре, че Партията е премъдра и поне малко опрости йероглифите, но много по-добре щеше да е, ако бяше като във Виетнам, а най-добре - като в Корея (предвид тоналността на китайския - нещо смесено - нещо като корейски знаци с повече добавки - диакретични знаци!) Моят сайт - онзи, който все споменавам - seo-forum-seo-luntan.com - използвам го, за да направя някой цент в повече, пишем за всичко там (всичкология), защото не е справедливо богатите да стават по-богати експлоатирайки ни (несъзнателно), вместо и ние нещо да спечелим. В случая - вместо човек да напише "А" на Зукърбърг, нека да напише "А" в собствения си сайт и оттам да взема пари (ако има реклами, де)... :) ... Не казвам, че ФБ е само дяволско нещо - просто казвам, че много народ неволно прави евреинa и приятелите му, и жена му, и всички по-богати, с милиони на месец, а сами тънем в мизерия или около нея...

+

Петко Хинов, така е. Фонетичното изписване си има някои недостатъци (някои, подчертавам), които са отразени правилно и с добри примери тук. А за вседостъпността и леснотата - да, това имах предвид - искам всеки да е грамотен и да му е лесно да се ограмоти, поне на ниво, за което Ленин е говорил (поне да разбират законите на държавата), а не циганка на пазар в България да разпознава буквите и да може да напише поне "дУмати" (което го разбираме, че е "домати"), а китайка тук да ми вика: "Мерси за материалчето, леля! Ама съм неграмотна, не чета хандзъ!" (и това жена, която прави повече пари от мен на месец от препродажба на зеленчук!)... Това е положението - ако трябваше женицата поне 20-30 буквички да научи, нямаше да изглежда толкова неграмотна. Иначе не й пука - нали има повече пари от "даскали" като нас. (За който не знае - много от днешните китайци гледат материалното, а не духовно-политическо-философско-научното като мен).

Петко Хинов: Geser Kurultaev, Ама "думати" си е точно фонетичен правопис :)
Скромното ми мнение е, че пълно ограмотяване едва ли може да се постигне. Защо не допуснем, че някои хора просто не го искат.
+
Ами добра идея – да пиша вече само на собствения си сайт. Дали обаче там ще ме четат така, както тук?

Me: Петко Хинов , да (по първата част) - това и аз казвам, че дори циганка (която не е учила повече от 3 отделения) може да напише "по слух" нещо и да е разбираемо, ама моята любима китайска леля-продавачка и да иска, няма как да познае ”蕃茄“ или "西红柿", колкото и да се опитва... За ограмотяването - статистически и психологически е по-лесно и възможно, когато научиш на азбука. И на мен ми е тъжно за прабългарските руни, но явно малко са ги разбирали и после с глаголица и кирлица, все повече стават грамотни... Преподавам на китайчета - като се затруднят да си преведат думичката на китайски и им викам: "Стига с йероглифите! Дай на пинин, колкото да разбереш за какво става дума!", грейва детското личице, пише си на латиница, разбира си го и вече си знае за какво иде реч. Голяма работа, че не го написал "I - 我", а "I - wo".
+
 Петко Хинов, ако споделяш тук линковете, ще те четем. :) Нали все е въпрос на 1 клик - дали ще кликна на вътрешен линк във ФБ или на външен линк от ФБ - винаги си на 1 клик разстояние! :) ... Иначе аз не съм против евреите, пази боже! Просто казвам, че момчето е американски евреин и печели от нашите разговори тук (нашите = милионите хора по света), защото вместо да ни намерят в Гугъл, Байду и др. по ключови думи в нашия сайт, то ни намират тук... и той прибира паричките. Няма лошо, да е жив и здрав (не желая злото никому, човечен съм почти докрай), но просто "и ние сме хора".

Петко Хинов: Добре, ще си променя тактиката.

...

Angelica Archangelica: По повод записването на идеи чрез йероглифното писмо... винаги ме е привличала тази идея- как се изобразяват абстрактни същности- например любов, свобода, справедливост, поезия, вълнение, смут и т.н... има ли отделни елементи в самия йероглиф, които се наслагват от конкретно към абстрактно значение или как става? Простете невежеството ми... но как се пише например метафизика и т.п "неща"?!...

Петко Хинов: Огромният проблем на фонетичното писмо е, че то е "конформистко" – за да "работи", трябва да е в крак с произношението на своята епоха. Така се затриват мислите на предишните епохи. В някаква степен, етимологичният правопис съхранява тяхното достояние (такъв е английският, френският и пр.). Нашият български правопис постигна някакво равновесие с реформата на Т. Иванчев през 1899 г. Уви, след това прогресизмът взе връх и започнаха, валяк подир валяк, да мачкат писмеността ни все в името на тоя пуст "прогрес". Ужким да се разпростре грамотността. Резултатите от прогресизма са налице. Културата и образованието са за всички, но тяхното съхраняване и извисяване са само за хората, чието призвание те са.

Geser Kurultaev: Моят отговор ще е по-прост (може би привидно-просташки, макар, че съм магистър-философ, с няколко чужди езика, поет, писател и пр., както и социалист): НАКРАТКО - както си решат, така си го наслагват. Примерно преди 1000 години някой го написал така, ама после някой го променил иначе. И народът се подчинява! Например преди време ще пишеш любов като @, ама после някой ще го промени на #, а сетне на !. И в училище ще те учат на ! и ти ще пишеш !, няма къде да идеш. Иначе конкретните за които питаш ги знаем - 爱, 自由, 正义,... ама "как става?" Същото като с "ценностите" - така става - някой ти каже, че НАТО е ценно, после няколко власт-имащи му припяват. И накрая дори болшинството от народонаселението на дадена полуколония си мисли, че НАТО е супер-добро нещо!... А дали?

Angelica Archangelica: Geser Kurultaev Благодаря за отговора!

Петко Хинов: При монопола на образованието е трудно да се прецени кое работи и кое е във вреда. Китайската култура възниква като култура на малцинството. Опитвам се да си отговоря, а ако беше тъй "прогресивна" в древност, щеше ли да я има днес? Благодарение на трудността, пресявката на "кадри" е била значително по-качествена, не мислите ли? За държавни длъжности се е кандидатствало с доста трудни изпити и слабообразованите, че дори и среднообразованите, са заемали низши постове. Не е тъй при демокрацията, не е тъй, нали?

Maria Aleksieva: За мен господа беше огромно удоволствие да проследя вашата дискусия. Благодаря!

(Допълнения, които не съм могъл да споделя в чата от невнимание или поради други обективни пречки: Здравей! Някои неща снощи съм ги пропуснал (дори цял пост на Петко не съм видял, или не ми е бил показан от скапаните алгоритмики на Фейсбука, не знам...) Сега видях, че си питала как се пише "метафизика". Ето - 形而上学. Последното (4-то) е "наука" ("-логия"). Не е лесно, най-трудната писменост в света, след японската и традиционната китайска в Тайван, Хонконг и Макао, но както виждаш, има много почитатели идеята, че трябва да се стои на това ниво, защото плюсовете били повече от минусите. За мен идеалният вариант е корейската азбука - хем прилича на красив йероглиф, но хем си е азбука. Както и да е. Да не губим време в неща, които няма да допринесат с нещо за стандарта ни на живот. Просто исках да те уважа с отговор до край.)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chats against the alcohol and alcoholism
« Reply #81 on: March 01, 2018, 05:23:50 PM »
 Относно ракията:
 Роза Асенова: "За яд на въздържателите. Оправданието на пиянците." (+ снимка с ракиени шеги тип "Няма градус - няма радост"):

Иван Русев: Пие се вино за здраве, защото здравето е нужно , за да пием ракия !

Marian Nikolov: Ето една важна сентенция, която не трябва да се забравя!

Веселина Гогова: Наздраве !

Me: Пиянството, както правилно го е отбелязала Роза, то е вид наркомания. Язък за хора, които отделят голям процент от времето си да пишат за ракия, а не за спорт, култура, знание, книги, пари... Добре, че излезнах извън България да видя, че има и култури, където алкохолът присъства или не, но не е основна тема, гордост и развлечение за народите. Не казвам, че тези народи са цъфнали и възразли - просто, като глас в пустиня, ви казвам, че само си вредите с това изкуствено и не нужно преклонение и наслаждение над отровата ракия. Поне вино, бира - не вредят толкова...

Иван Русев: Те алкохолните закачки са си българска традиция,за развеселяване.
« Last Edit: March 01, 2018, 11:23:31 PM by SEO »

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chats about drinking and health
« Reply #82 on: March 01, 2018, 06:12:18 PM »

Иван Русев: Колкото и да се грижиш за здравето и живота, те в един момент те изоставят.

+

Затова ги преливай по-често!

Me: Не ги учи така, че хептен от пиене заприличват на задници и се поболяват млади.

Иван Русев: Това са шегобийски подмятания!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chats about aging and old age (the later part of normal life)
« Reply #83 on: March 02, 2018, 01:14:58 AM »
Роза Асенова: "Важна е не възрастта, а какво имаш в главата си на тази възраст."

Me: "Да, но като човек побелее, сбръчка се и надебелее, младите трудно ще го приемат в качеството му на мъж/жена. И, повечето такива, ще си стоят незадоволени..."

Цитат по памет от Роза Асенова: "Това са отпечатъците на възрастта. И аз се съобразявам като се погледна в огледалото. Но поне имам чувство за реалност, което ме извинява донякъде, за разлика от някои от по-младите."

След това аз предложих повече грозде и вино (вместо ракии и водки), защото според последни научни открития - във фъстъци, грозде, вино имало неща, които подмладяват. Всъщност, намерих и още полезни неща - http://www.segabg.com/article.php?id=398883. Нещо такова беше, по памет...
 Дълголетието е хубаво нещо, а най-доброто, според мен (и не само според мен) си е вечният живот. :)

Иван Русев: За да отиде нещо в главата, трябва да мине през стомаха!Ако е наука - може през ушите - който има очи и уши!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chats about the females' psychology (everyone is unique)
« Reply #84 on: March 02, 2018, 01:30:39 AM »

Роза Асенова сподели публикацията на Моника Аврамова.
24 февруари в 19:00 ·

Моника Аврамова
23 февруари в 04:46 ·
Ще загубиш жената до себе си в момента, в който свикнеш с нея, както с дълбоката драскотина на паркета, която в началото те е дразнела зверски, а сега дори не я забелязваш.
Мъжете влизат в релси притеснително лесно. Тръгват по утъпкани пътечки, затварят се в кутии. Всяка вечер, точно в 19:48. Всяка божа вечер! Бързо и удобно свикват с факта, че плячката вече е уловена и могат спокойно да се излежават на дивана поне 50 години.

А тя се гримира. За него! Изхвърля старите си дрехи и не ги принизява до домашни, за да има приятен външен вид дори когато готви пълнени чушки по чирпански в кухнята. За него. Прави си кола маска. Спи с ролки. Изстъргва мъртвата си кожа с кафе и кокосово масло. Скубе си веждите, като преди това е премерила точния ъгъл на чупката. Впряга поне 3 приятелки да мислят какво да му купи за рождения ден. Планира, опакова… за да го изненада, да е щастлив. За него!

И тя влиза в релси…. релсите, които ежедневно отъпква с токчета или с обувки с дебели платформи. Но не губи искрицата си, пламъка на дивотията, светлината, която той е видял в непознатото момиче преди много години и в която се е влюбил. Затихва, свети в различни нюанси, замирисва на родопски боб, но никога не спира да гори. Тази светлина може да се отразява само в тънкия слой лед върху пакчетчето с кайма, извадено за размразяване, но я има! Там си е, дори да няма кой да я види. Дори сгърчена в менструални болки, с мазна коса, бършейки пода от повръщаното на котката, бързаща към детската градина, защото детето пак е останало последно… през ума й прехвърчат мисли за това къде да празнуват на Нова година или кога точно да се измъкне от работа, за да му купи онази синя риза, която е споменал, че харесва…

Печелете ги тия жени, бе!

Ежедневно, ежеминутно…
Избирайте ги всеки ден.
Влюбвайте ги в себе си!

Те не са ви даденост!
Те няма да са вечно ваши!

Това, че ти реже салата от домашни домати в момента не значи, че ще го прави и на 72 г.! Защото в един момент ще й писне и ще ти захвърли и доматите, и дъската за рязане право в теб, който в момента ще се прозяваш. И само се моли да не те уцели!

Това, че се буди до теб, не значи, че няма да мечтае да се буди сама, в спален чувал, на брега на морето!

Това, че те слуша, докато й говориш за земя или за нова кола, не значи, че всъщност не иска да чуе колко е красива с новия цвят на косата си!

Това, че пестите заради високите сметки на тока през зимата, не значи, че няма да се разтопи от удоволствие, ако я поканиш на романтична вечеря - на пода в хола, върху разпънато одеяло, на леща яхния и тънки люти чушки.

Мъжът бил просто устроен! Не разбирал от намеци. Трябвало всичко да му се казва в прав текст, да му се обяснява, а освен това твърди, че няма цвят прасковено (Ха!). За да разбереш една жена, не е нужно да си гадател, да познаваш на боб, карти таро, да разбираш от хиромантия или да предсказваш времето по полета на лястовиците… Просто научете, че всяко нещо има нюанси, светлосенки, полутонове, загатване, намеци… Битовизмът ще ви догонва, където и да сте. Но хубавият живот не зависи от това къде си, а от това как ще подредиш света около себе си, за да се чувстваш добре в него.

Когато ти казва да я оставиш на мира, всъщност може да крещи - “Спечели ме!”
Когато ти казва, че всичко е наред, но дори не те поглежда, всъщност крещи “Прегърни ме!”

Проявете малко интуиция, малко въображение. Най-голямата заплаха за релсите не е ръждата, а провокацията.

Погали я!
Говори с нея!
Събудя я в 3 през нощта и й кажи, че тръгвате за морето!
Прегърни я през кръста и танцувайте - без музика, ей така по средата на улицата!
Метни я на плота в кухнята и правете секс, пред който “50 нюанса сиво” ще изглежда като филмче за “Лека нощ, деца!”

Жената не е текст в книга. Жената смисълът е между редовете.
---
Me: Личи си, че не е разбира от психология. Знаеш ли колко много жени ще се възмутят и ще те овикат най-малкото (а има идиотки и на бой налитата, а после се оплакват, че си отвърнал, защото "жена не се удряла" и си й строшил нещо!), ако направиш такива неща (примерно да събудиш посреднощ или да я подхванеш на улицата). Не се връзвайте на подобни писаници - всяка жена е индивидуална и се иска конкретен подход! (Имам опит с много жени + изучавал съм антропология, психология и философия - основното за жената, и за човека, като цело е: себичност, егоцентричност, мислене за себе си и интерестите си, отдаване на личните си потребности и пр.) МИСЛЕТЕ!!!

Роза Асенова: Това е гледната точка на отделния женски субект Моника Аврамова. Някои могат да се припознаят точно, някои само отчасти, други изобщо - не. Всяка жена си е половинката на мидичката и си дири другата половинка някъде. Може и да си замине от тоя свят, без да си я намери. Това като притча де, да не я описвам изцяло. Разбира се, че не трябва да се изключва и другата част от човечеството - мъжете.

Моника Аврамова: Роза Асенова, Това определено не е мое творение ,харесах го от нета и го постнах .. Много може да се расъждава по темата наистина :)

Me: Роза Асенова, малко късно видях. Ами това искам май и аз да кажа - отделна, едностранчива, непокриваща гледна точка, но представена догматично, като истина, а оттам и подвеждаща. Все едно някоя обича ананас и казва "Всички жени обичат ананас!", ама чакай, бе лельо, някои са алергични към ананаса!... Всяка и всеки се мисли за разбирач по психология (пък даже и да е само със специалност "бакшиш" или "фризьорка" и ръси акъл на килограм). :D

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Chat about the healthy food
« Reply #85 on: March 02, 2018, 01:42:27 AM »
 Относно "Ние сме това, което ядем":
Me: Една от големите заблуди (от средните векове някъде), че формата на дадена храна отговаря на формата на орган и, следователно, е полезна за него. Не се връзвайте на такива неща (отдавна разобличени от науката). А отделните храни са полезни за много неща - например целината е полезна, но не конкретно само за костите.

Роза Асенова: Този пост го приемам по-скоро, като подтик, че тези храни трябва да присъстват постоянно на трапезата ни.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About Turkish, Ottomans, Bulgarians, Russo-Turkish war, etc.
« Reply #86 on: March 06, 2018, 02:32:24 AM »
 Относно 3-ти март, турците, османците, българите, Руско-турската война и пр. коментарите:

Роза Асенова: Това е твоята гледна точка, с която съм съгласна да я изкажеш. Прочетох внимателно. Родовата памет трябва да се помни. И моя дядо е убит във войните, но това не ме кара да мразя сърбите или македонците. Но не бива и да сме във вечно лоши отношения с Република Турция. Точно такава е и външната политика на България.

Me: То междудържавните отношения са друго и се свеждат до "Ердоган казва, а ние изпълняваме." (Даже Меркел и Путин се съобразяват с него, какво остава за Баце...)

Иван Русев: Аз , без да създавам насоченост и конфронтации ,междуетническо напрежение и сме в атмосфера на побратимяване и заличаване на старите вражди ,не може да се забрави , че няма един турчин убит в джамия от българи. Но хиляди са избити в църкви от турци! Те си измиват ръцете , че това са били цигани , башибозуци черкези и разбойници , но историята ги е фиксирала документално!

Me: Аз говоря за днешните турци и днешните хора, че нямат задължения грешките и добрините на предишните. Всеки започва от 0 и в личния си живот се изгражда. А преди кой колко убил, къде ги убил, как ги убил - през каменната епоха и с камъни в пещерата са ги убивали... Във всяка войска има всякакви войници. И за български зверства и изнасилвания е писано (майка ми разправяше за един от дядовците как докладвал за изнасилвания в Македония). Като вземат да ти говорят, че някоя армия нищо лошо не правила, а друга - само лошотии - бягай, има нещо криво в това донесение. Както казваше един - "Голямо Уйно нападне Малко Уйно и всеки гледа нещо да навреди, изнасили, открадне... а вие ми говорите за войни между два различни етноса, религии..."

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About democracy, money, politics
« Reply #87 on: March 06, 2018, 02:54:46 AM »
Nikola Panayotov: NALI I TI SE PRAVI6 NA LUD ZA PENSIYA ,6TE TE VIDIM V KOE DUPE 6TE SE NATIKA6

Иван Русев: КОЛЕ , Я СИ СПОМНИ , КОЙ ОТ БЯЛА БЕШЕ КАЗАЛ ,, ПОЛИТИКА , ЗНАЧИ , НА КОГО К.РА В КОЙ Г.З Е НИКОЙ НЕ ЗНАЕ !

Me: Демокрация е и народът с гласа си избира кой да управлява - повечето гласувате за ГЕРБ, който взема властта и прави държавата това, което е. Хем пускате бюлетини за ГЕРБ, хем за без пари подкрепятя по интернет ГЕРБ, хем после се оплаквате от държавата (контролирана от ГЕРБ). На това нали знаете какво се казва? Някои му викат "политическа шизофрения"? Аз му казвам "политическа дебилност"!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About Yanitsa
« Reply #88 on: March 06, 2018, 03:10:00 AM »
Me: Яница, един от най-милите спомени пред блока беше, когато нещо го бе ядосала и той се намръщи и каза "Яница-Баница! :(" Незабравимо!  ;D :D

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the internet presence
« Reply #89 on: March 06, 2018, 03:15:51 AM »

Katya Sofronieva:
21 февруари в 03:53 
Няма ме известно време тук.

Me: Катя е винаги с нас! Няма "няма"!!!

Katya Sofronieva: Толкова е зле нетът, че се кликва безразборно. Самолайкна ми се мой коментар и едва го разлайкнах. :)

Me: Не е лошо човек сам да се харесва. Ето аз как си харесвам Кяпурен Куро и останалите!?! Ами те са толкова сладурски, няма как да не ги обичаш. :) Чети, че скоро ще почнем и да ги гледаме рисувани. Художничката заявила, че почва скоро, само да доизчете и тя историята дотук.

Katya Sofronieva: Страхотно!!!

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.