☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Chats  (Read 64736 times)

0 Members and 24 Guests are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About working poor and different families - 2
« Reply #240 on: August 26, 2018, 03:43:32 AM »
Иван Русев: Има хора ,които живеят цял живот на квартира- няма от къде и една тухла някой да им подари.

Me: Така е. Аз нали съм ги степенувал нещата в статията - има и по-зле от нас, има и по-добре. Ние сме на позиция "орта будала" - нито много добре, нито много зле. Гледам да съм обективен.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the meaning of the parenthood
« Reply #241 on: August 26, 2018, 04:20:54 AM »
 About a picture about the meaning of the parenthood (Смисълът на родителството в една картина на Андрей Попов.)

Аспарух Димитров: Гарантирано от ГЕРБ

Me: Така са дечицата в природата - змийчета, птиченца, зайчета, лъвчета - някой ден "отлитат". При хората, обаче, които според Аристотел са "Зоон политикон" (обществени животни) е възможно до дълбока старост поколенията да са заедно. Както съм казвал - познавам и българи, и китайци, и други, които СЛЕД КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАХА, заедно с челядта отидоха я на село, я в по-голям град, я в чужбина и ЗАЕДНО почнаха да изкарват пари (със земеделие или с продажби на стоки, или просто се цаниха на високо-платена работа, която в България ГЕРБ и за 200 години сигурно няма да може да предостави - едно е да си на заплата в Сингапур или в Холандия, а друго е да си в България). Та на такива хора аз им се радвам (завиждам благородно) - винаги, на по-богато място, ако примерно единия се хване да пее по ресторанти, другият преподава, третият продава на пазар и т. н., семейството с общи усилия може да забогатее. Да, но не винаги става така - някои въобще не започват, други след пенсия все едно, че са на 120 години и мислят, че ще умрат, ако пипнат нещо да поработят умствено или физически... И така - разни семейства, разни култури, разни съдби.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the Landmark 81 – the highest building in Vietnam
« Reply #242 on: August 28, 2018, 03:19:12 AM »
"Landmark 81 – the highest building in Vietnam". Me: "В няколко виетнамски града има и небостъргачи. Този е построен от компанията на най-богатия виетнамец (не се учудвам). Цялостно, обаче, Виетнам, който е с почти 100 000 000 население е с беден народ и е развиваща се държава с ниско БВП на глава (по-ниско от това на Индия и много по-ниско от това на България). Преди много години четох едно умно изказване - "С небостъргачи стандарт не се постига." (в смисъл, че небостъргачите не са критерий за развитието на една държава). "

More: https://en.wikipedia.org/wiki/Landmark_81 and https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html#vm
« Last Edit: August 28, 2018, 03:40:54 AM by Non-SEO »

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the hunger strike of Bosia
« Reply #243 on: August 28, 2018, 04:23:15 PM »
 Me: "Извън политическия контекст (защото политиката в полуколониални на ЕС, САЩ, НАТО малки държавички като РБ е ясна) - тези снимки на съвсем отслабналия Николай Колев да са за урок на всички дебелеещи същества, които нямат грам грамотност за калории и си мислят, че дори и да не ядат все ще си стоят затлъстели!"

Иван Русев: "То да има един хал, всички пенсионери да гладуват по начина на ,,Босия,, че Ненаялите се и Ненакрадили се вечно, да им изядат и изпият пенсионния фонд! >:( >:( >:( >:("

Me: "Много от пенсионерите са мързеливи и не искат да работят нещо поне дребничко, за да си докарат някой лев отгоре - висят и ПИШАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ФЕЙСБУК, вместо да направят нещо за себе си (почасова работа в интернет, някаква дребна работа навън или поне малко книги и спорт)! Затова и трябва да се види за кой точно пенсионер става дума, а после да се проявява съжаление - ако е немощен и обездвижен е друго, но активни хора и да си губите времето с коментари (безплатно съдържание) за Фейсбук - ей-това умът ми не може да го побере..."

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: About the hunger strike of Bosia
« Reply #244 on: August 29, 2018, 01:29:36 AM »
Me: "Извън политическия контекст (защото политиката в полуколониални на ЕС, САЩ, НАТО малки държавички като РБ е ясна) - тези снимки на съвсем отслабналия Николай Колев да са за урок на всички дебелеещи същества, които нямат грам грамотност за калории и си мислят, че дори и да не ядат все ще си стоят затлъстели!"

Иван Русев: "То да има един хал, всички пенсионери да гладуват по начина на ,,Босия,, че Ненаялите се и Ненакрадили се вечно, да им изядат и изпият пенсионния фонд! >:( >:( >:( >:("

Me: "Много от пенсионерите са мързеливи и не искат да работят нещо поне дребничко, за да си докарат някой лев отгоре - висят и ПИШАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ФЕЙСБУК, вместо да направят нещо за себе си (почасова работа в интернет, някаква дребна работа навън или поне малко книги и спорт)! Затова и трябва да се види за кой точно пенсионер става дума, а после да се проявява съжаление - ако е немощен и обездвижен е друго, но активни хора и да си губите времето с коментари (безплатно съдържание) за Фейсбук - ей-това умът ми не може да го побере..."

Иван Русев: Много последователно и добре написано и е за размисъл .И за дядо и за баба.Но пропусна, че ако татко ти , ако не беше як и да се бие/ ,,отбранява../ с поне двама луди и пияни по лудниците все пак оживя !И после да гълта Африкански пясък и въпреки,че Държавата му ,,изяде,, / открадна / 3/4 от либийските динари, също заслужава съответното внимание за доходите на семейството.Така, че аз най- много пари изработил и съм дал , но защо да се мъча да изкарвам още,като за 44г трудов стаж и труд съм се ,,отчел,, и не съм оставил гладни около себе си ?Да бачкат пенсионерите , които са се шматкали на кротка работа и сега пискат, че са с 200 лв , а и смятат , че ще живеят 500 г. -аз не желая да ставам милионер от сега нататък ! Ако спечеля от ТОТО-то- ще почерпя!

Me:  Не съм пропуснал, защото то е за срамота и няма какво да се отбелязва - 1) на фона на родители, които имат фирми за коли и ходят в чужбина на почивки (родителите на мой ученик), 2) на фона на хора, които с обикновена продажба на стоки по пазарите направиха богати фирми, 3) на фона на тези, които с деца заминаха заедно в чужбина и сега са с пъти по-богати от нас... НА ФОНА НА ТАКИВА ВСИЧКОТО НАШЕТО И ВАШЕТО МЪЧЕНИЕ ПО: психиатрии, пустини, хотели и училища е едно НИЩО! Това да не можеш ЕДНА-ЕДНИЧКА СТАЯ да си добавиш и да си НЕДОСПИВАШ живот ли е?! И вместо да запретнем ръкави и заедно да направим някакъв бизнес, то ВИЕ ПИШЕТЕ БЕЗПЛАТНО ЗА ЗУКЪРБЪРГ! Кое е по-важно? а) Да се помогне за по-добър живот и здраве? или б) Да се пише безплатно за еврейчето от САЩ?... Все така става... С една дума НЕПРОДУКТИВНОСТ - едни препродават коли, дрехи, какво ли не, стават богат, уреждат децата си, които стъпват на здрава основа... Други са горди, че осигурили поне храна и 1 стая... и решили вече да пишат за евреина Зуки... Ами кой както си е избрал, така да прави. Затова и на нас единствената ни надежда остана тотото.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About Facebook
« Reply #245 on: August 29, 2018, 02:07:25 AM »
Me: Този Фейсбук мисля да го спирам: 1) Преди малко получих коментар, че еди-кой си по-добре трябвало да вземе автомат и да избива хора! Изтрих го веднага, НЕ ми се ходи по затворите! 2) Пусках доста мои статии с цел да се споделят, да ги видят повече хора, да изкарам малко пари от рекламите на Адсенс в сайтовете, които споделям... Досега каквото съм писал тук почти никога не се споделя от хората (ако не ги накарам лично) - не го виждат или не им харесва, ама не се споделя. Е, аз защо да пиша на вятъра?! 3) Думите ми не се приемат насериозно от никой: с месеци убеждавах колежка и приятел да влезне във форма и да си намери работа - нищо не се получи, избра си да стои безработна на село; с години убеждавам роднини да спрат да пишат безплатно на Фейсбук и вместо това ако им се пише да пишат за мен или пък просто да се хванат на работа, вместо да се оплакват, че пенсиите ниски или просто да спортуват, не да дебелееят и затъпяват пред един-единствен сайт! Отново - никакъв резултат! Предпочитат да пълнят за без пари сайта на Зукърбърг все едно, че им е бащиния... 4) Не успях и да намеря никаква бизнес-подкрепа от по-богати, по-успели хора, а толкова ми се иска да развия бизнес поне с един ресторант, а после да започна на спокойствие да си пиша книги и да си чета философия... ИЗВОД: Няма смисъл да стоя тук да си рискувам живота, да си губя времето с хора, които са предпочели мързела и безплатния слугинаж за Фейсбук (вместо поне да драснат нещо за мен или поне да се погрижат да си намерят работа и да отслабнат малко в името на по-дълъг и лек живот), а и с такива, които въобще не искат да разберат, че идеята ми за ресторант в Китай е добра и да ме подкрепят финансово. Оттук насетне това изчадия "Фейсбука" ще го ползвам само заради чата му, като комуникатор и дотам, щом няма кой да ме послуша, няма кой да ми помогне и няма кой да се включи в бизнес-идеята ми за ресторанта!!!

Kamen Ivanov: Ако се не лъжа (ама не ми се търси), китайска беше поговорката - "Ако забележиш че яздиш умрял кон - веднага слизай от него!". Та правилно.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: About the meaning of the parenthood
« Reply #246 on: August 30, 2018, 12:26:30 AM »
About a picture about the meaning of the parenthood (Смисълът на родителството в една картина на Андрей Попов.)

Me: Така са дечицата в природата - змийчета, птиченца, зайчета, лъвчета - някой ден "отлитат". При хората, обаче, които според Аристотел са "Зоон политикон" (обществени животни) е възможно до дълбока старост поколенията да са заедно. Както съм казвал - познавам и българи, и китайци, и други, които СЛЕД КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАХА, заедно с челядта отидоха я на село, я в по-голям град, я в чужбина и ЗАЕДНО почнаха да изкарват пари (със земеделие или с продажби на стоки, или просто се цаниха на високо-платена работа, която в България ГЕРБ и за 200 години сигурно няма да може да предостави - едно е да си на заплата в Сингапур или в Холандия, а друго е да си в България). Та на такива хора аз им се радвам (завиждам благородно) - винаги, на по-богато място, ако примерно единия се хване да пее по ресторанти, другият преподава, третият продава на пазар и т. н., семейството с общи усилия може да забогатее. Да, но не винаги става така - някои въобще не започват, други след пенсия все едно, че са на 120 години и мислят, че ще умрат, ако пипнат нещо да поработят умствено или физически... И така - разни семейства, разни култури, разни съдби.

Розка Асенова: Повечето хора в България едва дочакват до пенсия. Едва тогава им остава свободно време за да си обърнат внимание на разклатеното си здраве и безвъзвратно загубена сила, за да може да продължи да работи. За умствена работа - това е академична работа за определен кръг хора и всичко е заето. Остава малкото развлечение да се проверим във ФБ, или да прочетем нещо си от приятели за тонус. Само там може българският пенсионер да се засмее.

Me: Приключих вече с Фейсбука, защото нито мога да изкарам сериозни пари тук, нито се радвам да виждам как роднини пускат незаконни постове (вчера за избиване на хора с автомат четох и с ужас го изтрих, защото не искам някой да се озове в затвора за подстрекаване към престъпления!); Много жалко, наистина, че повечето пенсионери в България смятат, че от милиони сайтове, в които можеш да намираш: хумор, наука, филми, развлечения, здравни съвети и какво ли не, САМО Зукърбърговото творение Фейсбук заслужава внимание (и още по-жалкото е, че му стават безплатни работници. "Фейсбук натрупа през 2017 г. печалба от 16 000 000 000 долара" - пише Сами Кец.) Това само свидетелства за ниската интернет грамотност на българският пенсионер, ако наистина смята, че само във Фейсбук може да се засмее (при наличието на стотици хиляди хумористични и сладки сайтове, поддържани от бедни хорица като мен, на инат и с трудолюбие, въпреки малките приходи от 2-3 евро на месец)... Умствена работа в Интернет има много - дават доста фирми пари от рода на 5 долара за статия, 20 цента за линк и доста други. Уви, това иска поне малко повишаване на компютърната грамотност, защото "Интернет не е само един сайт" ("Интернет не е само Фейсбук"). Аз лично много се надявах баща ми да не "застине" само на нивото да пише за Зукърбърг във Фейсбук, а поне мъничко да се обучи да изкарва повече пари, поне мъничко да знае как сам да оправя компютъра при забравени пароли и при вируси, поне мъничко да се дообразова поне от Уикипедия и да излезне от капана на вредни навици като заседнал живот (водещ до прогресивно затлъстяване и доказани рискове за здравето), но надеждите ми се оказаха напразни - такова БОГАТСТВО като интернет, което може да ти носи: нови знания, допълнителен доход, истински духовни наслади, да го използваш просто... да пишеш простотии във Фейсбука (няма да изреждам, но всеки ден фиксирам по няколко) - това просто е най-нисшето възможно ниво на потребление. Язък, наистина! Но аз просто нямам вече сили да се занимавам, да съм загрижен, да се безспокоя - само навреждам на себе си, а не искам на стари години и аз да стана една развалина като много от балканските пенсионери - по-добре това време да го вложа в усилено изкарване на повече жълти стотинки, научаване на повече чужди езици и наука, и още повече спорт! Живи и здрави!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: About the meaning of the parenthood
« Reply #247 on: August 30, 2018, 02:39:38 AM »

Розка Асенова: Повечето хора в България едва дочакват до пенсия. Едва тогава им остава свободно време за да си обърнат внимание на разклатеното си здраве и безвъзвратно загубена сила, за да може да продължи да работи. За умствена работа - това е академична работа за определен кръг хора и всичко е заето. Остава малкото развлечение да се проверим във ФБ, или да прочетем нещо си от приятели за тонус. Само там може българският пенсионер да се засмее.

Me: Приключих вече с Фейсбука, защото нито мога да изкарам сериозни пари тук, нито се радвам да виждам как роднини пускат незаконни постове (вчера за избиване на хора с автомат четох и с ужас го изтрих, защото не искам някой да се озове в затвора за подстрекаване към престъпления!); Много жалко, наистина, че повечето пенсионери в България смятат, че от милиони сайтове, в които можеш да намираш: хумор, наука, филми, развлечения, здравни съвети и какво ли не, САМО Зукърбърговото творение Фейсбук заслужава внимание (и още по-жалкото е, че му стават безплатни работници. "Фейсбук натрупа през 2017 г. печалба от 16 000 000 000 долара" - пише Сами Кец.) Това само свидетелства за ниската интернет грамотност на българският пенсионер, ако наистина смята, че само във Фейсбук може да се засмее (при наличието на стотици хиляди хумористични и сладки сайтове, поддържани от бедни хорица като мен, на инат и с трудолюбие, въпреки малките приходи от 2-3 евро на месец)... Умствена работа в Интернет има много - дават доста фирми пари от рода на 5 долара за статия, 20 цента за линк и доста други. Уви, това иска поне малко повишаване на компютърната грамотност, защото "Интернет не е само един сайт" ("Интернет не е само Фейсбук"). Аз лично много се надявах баща ми да не "застине" само на нивото да пише за Зукърбърг във Фейсбук, а поне мъничко да се обучи да изкарва повече пари, поне мъничко да знае как сам да оправя компютъра при забравени пароли и при вируси, поне мъничко да се дообразова поне от Уикипедия и да излезне от капана на вредни навици като заседнал живот (водещ до прогресивно затлъстяване и доказани рискове за здравето), но надеждите ми се оказаха напразни - такова БОГАТСТВО като интернет, което може да ти носи: нови знания, допълнителен доход, истински духовни наслади, да го използваш просто... да пишеш простотии във Фейсбука (няма да изреждам, но всеки ден фиксирам по няколко) - това просто е най-нисшето възможно ниво на потребление. Язък, наистина! Но аз просто нямам вече сили да се занимавам, да съм загрижен, да се безспокоя - само навреждам на себе си, а не искам на стари години и аз да стана една развалина като много от балканските пенсионери - по-добре това време да го вложа в усилено изкарване на повече жълти стотинки, научаване на повече чужди езици и наука, и още повече спорт! Живи и здрави!

Иван Русев: Разбирам за разгневяването-не можем повече от това - знаеш, колко пари и спестявания съм дал- да не говорим какви разходи хлътнаха по лечебници, погребения и т. н. и все на моя гръб. Ако не отидох в Либия , а ако бях умрял преди майка ти ,надали щеше да се справиш със следване , квартира,учебници, храна , пътуване и жилища! Аз съм се грижил основно за теб !Критикувай ме - това са твоите позиции и те са правдоподобни, но не трябва да се смразяване и да си пожелаваме затвор-аз няма да вляза в затвора, защото има свобода на словото, а и аз не съм нарамил пушката!Плакал съм много за теб и бъдещето ти и все спестявах!За мен не искам никой да плаче -аз съм войник в живота и не желая безпредметно съжаление- плаченето е за артистите.

Me: Ти въобще НЕ разбираш за какво говоря: 1) Застояваш се прекалено много пред Фейсбука, ДЕБЕЛЕЕШ, не мога да те позная на снимките. ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО ТИ! 2) Като пийнеш почваш да пишеш НЕЗАКОННИ неща - ще си изпатиш някой ден, доносници има много, а и службите следят! --- КОЙ ТИ ПОЖЕЛАВА ЗАТВОР, БРЕ?! Това, че те предупреждавам да НЕ пишеш лоши неща и че те ПАЗЯ го тълкуваш като ПОЖЕЛАВАНЕ НА ЗАТВОР?! Ужас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (За следването - живял съм на таван 2 на 2 метра, без тоалетна - слизал съм по 7 етажа за баня и за тоалетна. Пътуването - идвал съм си 1 път седмично. Учебници - 90% от библиотеката. Храна - руска и мексиканска салата с малко хляб + 1 чай. Общо взето това ми беше студентския живот - не се оплаквам,но щом сме тръгнали да вадим детайли.) Моля, АКО НЕ РАЗБИРАШ КАКВО ПИША, не го чети. На 180 градуса си обърнал ЗАГРИЖЕНОСТ и БЕЗПОКОЙСТВО... ужасявам се от такова превратно тълкуване на думите си! Не мога да те позная...

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: About Facebook
« Reply #248 on: August 30, 2018, 02:59:36 AM »
Me: Този Фейсбук мисля да го спирам: 1) Преди малко получих коментар, че еди-кой си по-добре трябвало да вземе автомат и да избива хора! Изтрих го веднага, НЕ ми се ходи по затворите! 2) Пусках доста мои статии с цел да се споделят, да ги видят повече хора, да изкарам малко пари от рекламите на Адсенс в сайтовете, които споделям... Досега каквото съм писал тук почти никога не се споделя от хората (ако не ги накарам лично) - не го виждат или не им харесва, ама не се споделя. Е, аз защо да пиша на вятъра?! 3) Думите ми не се приемат насериозно от никой: с месеци убеждавах колежка и приятел да влезне във форма и да си намери работа - нищо не се получи, избра си да стои безработна на село; с години убеждавам роднини да спрат да пишат безплатно на Фейсбук и вместо това ако им се пише да пишат за мен или пък просто да се хванат на работа, вместо да се оплакват, че пенсиите ниски или просто да спортуват, не да дебелееят и затъпяват пред един-единствен сайт! Отново - никакъв резултат! Предпочитат да пълнят за без пари сайта на Зукърбърг все едно, че им е бащиния... 4) Не успях и да намеря никаква бизнес-подкрепа от по-богати, по-успели хора, а толкова ми се иска да развия бизнес поне с един ресторант, а после да започна на спокойствие да си пиша книги и да си чета философия... ИЗВОД: Няма смисъл да стоя тук да си рискувам живота, да си губя времето с хора, които са предпочели мързела и безплатния слугинаж за Фейсбук (вместо поне да драснат нещо за мен или поне да се погрижат да си намерят работа и да отслабнат малко в името на по-дълъг и лек живот), а и с такива, които въобще не искат да разберат, че идеята ми за ресторант в Китай е добра и да ме подкрепят финансово. Оттук насетне това изчадие "Фейсбука" ще го ползвам само заради чата му, като комуникатор и дотам, щом няма кой да ме послуша, няма кой да ми помогне и няма кой да се включи в бизнес-идеята ми за ресторанта!!!

Kamen Ivanov: Ако се не лъжа (ама не ми се търси), китайска беше поговорката - "Ако забележиш че яздиш умрял кон - веднага слизай от него!". Та правилно.

Niki Balnikov: Chakai de.... imai tarpenie! Parvo .... vse Da ti kaja, smeni si formata n’a bloga che se chete ujasno na telefon, prosto e maka. Posle ... za restoranta... chte pomagame no dai tlasak ! Nikoi niama Da ti Pologne Ako ne znae kak. S 2 dumi, napravi reklama, dai niakakav business plan dori i izmislen. (Sorry che ne picha na balgarski)

Me: Олеле, не очаквах включване от теб тук :D. (Нали на имейл си пишем?! Ама ще ти отговоря и тука, щом си писал тук.) Та, Ники, аз тебе не съм те слагал в категорията на "по-богати и по-успели хора", които визирам в поста (аз говоря за големи бизнесмени, голяма част от които даже не ми отговориха!). Кълна се в здравето си, че не съм имал теб предвид, НАЙ-МАЛКОТО, защото мисля, че с тебе нещата си текат "по план" (и даже съм те хвалил пред няколко човека, че си един от 3-та, които са ми обърнли много сериозно внимание по бизнес-делата!). Изпратих ти последния имейл преди месеци (по-долу ще дам и датата) и търпеливо чакам от теб отговор (дотук разменихме няколко мейла по темите, нали? И ти ги получи всичките, нали?). Подробно ти отговарям и описвам всичко, за което питаш (не знам как си останал с впечатление, че "никой няма да ми помогне, ако не знае как" - все пак аз нещата ги обяснявам мнооооооого просто и доста подробно - идеята, място, условия, хранителни навици, законова база... Още малко и ще си помислят, че не съм казал и 1 изречение, а имам "тонове" изписано по темата онлайн и на мейли. :) ) Рекламата отдавна съм я направил, но никой тогава не се нави (с изключение на онзи, който те е лайкнал - Kamen Ivanov с 1000 лева и още няколко човека, с доста по-скромни суми като Katya Sofronieva (Катя Софрониева) с 50 лева, Розка Асенова и Иван Русев с 30 лева и още 1-2 човека, доколкото си спомням, че сега не ми се рови излишно да губя време). Ще дам линк (и, съжалявам, че пак няма да се съглася с теб, но 1) Това моето е форум, не е блог. :) 2) Чете се ПРЕВЪЗХОДНО, АКО ЧОВЕК СЕ СЕТИ ДА СИ ОБЪРНЕ ТЕЛЕФОНА ХОРИЗОНТАЛНО (ВОДОРАВНО). :) Не ползвам мобилни телефони, но форума сме го направили мобайл-френдли и досега който е опивал хоризонтално/водоравно да чете, вижда, че е добре. Все пак спазвам указанията на Гугъл, а той казва, че сме 100% окей: https://search.google.com/test/mobile-friendly?id=cPGYG54ilnnvs4Awa6xbCg )... Та, ето я рекламата на идеята и там е фиксиран дори началният капитал, който НЕ достигна: Зов за бизнес - вярно, че съм самоук (софтуеърно) и не правя супер-сайтове, ама поне да направя форум да може да се чете на телефон го мога. (Останалото - припомням, че съм ти отговорил на последния мейл преди месеци с всичките детайли и търпеливо си чаках какво ще решиш.) :):) Конкретен бизнес-план - това вече е последната стъпка, защото се прави на база "Къде ще изберем място и колко ще ни е наемът?" Защото едно е бизнес-план при 100 евро наем, а друго е при 90 000 евро, нали? Останалите параметри - заплати, данъци, разрешителни са по-предсказуеми и по-инвариантни, с по-ниски вложения - знаем например колко ще струва заплата на сервитьорка или ток/вода за месеца, НО не знам колко ще е наемът, преди заедно да си харесаме град, квартал, улица... Дори едно просто математическо уравнение иска да знаеш стойностите, а за план трябва да сме по-сериозни. Та, ако вече имаш възможност и желание, веднага можем да започнем с избора на конкретно място - град, квартал, улица, след което аз да тръгна, да снимам местата, да разпитвам местните, да изследвам човекопотока и да се направи планчето. /Очаквам продуктивно продължение на имейл или по чата. Това, че заради разни други причини аз спирам да се занимавам с Фейсбука не трябва да влияе на нашите точно отношения! :) / Надявам се друг приятел (Pavlin Zarkov) също да не ме разбере погрешно (както ти без да искаш си се разпознал погрешно в прощалния ми с Фесбук пост) - него също си го чакам търпеливо, обещал ми е за 2019 да видим с него пък бизнесът как и дали ще стане и се радвам, че има хора като вас, които мислят за бъдещето си! По-натам, ако случайно видите нещо подобно - да знаете, че не се отнася за вас - Камен, Николай, Павлин - във вас ми е надеждата и няма с лека ръка да ви пренебрегна. Последният ми мейл е от "   
Nikolaï BALNIKOV
Отговор по конкретните идейки
Sat, 6/23/18   " - прочети го, виж как са нещата и казвай какъв още "тласък", както го наричаш, да давам. Ще дам всичко, каквото мога от себе си. :D 8)
« Last Edit: August 30, 2018, 06:44:38 PM by SEO »

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Very useful about the business
« Reply #249 on: August 30, 2018, 11:54:06 PM »
 A very useful chat about the business:

Цън Цон: " Geser Kurultaev, за събиране на средства за някаква бизнес-идея има различни crowdfunding платформи, които шансът да се намерят средства е много по-голям. Най-малкото човек може да види какви други проекти и идеи има там, как са представени, как върви трендът и ще има възможност да си направи и обективна самооценка за своята идея, а това е безценно. Почти няма идея, която да няма нужда от безброй корекции по отношения на концепция, мащаб, подход и т.н. Как ще знаеш какви трябва да са те, ако нямаш подобни проекти за сравнение.

Иначе прочетох и поста в сайта ти за набиране на средствата за ресторанта. На 13-ти обявяваш старт, а на 23-ти обявяваш край :)) Е извинявай, ама не е реалистично за 10-дни се събиреш 20 000 лв просто така, без да имаш определени хора предвид, които имат въпросните средства и си сигурен, че по ред причини са склонни да рискуват с твоята идея.

Пак казвам - в случаи като твоя е най-разумно да се търсят пари от място, където е предназначено за това. А аудиторията във Фейсбук и твоя сайт просто не идват с такава цел.

Другият вариант е лично да търсиш средства от тези ресторанти, които са успели с методите, по които искаш да работиш и ти. Набелязваш 10 малки вериги, които се развиват добре и им предлагаш и досаждаш да правиш ти пицария, защото те правят само суши т.н. Ще ти откажат поне 10 пъти, преди да се съгласят евентуално, ама такава е играта. Но пак са по-големи шансовете за успех, отколкото да събираш пари от 50-100 човека, защото след време ще се чудиш с ресторанта ли да се занимаваш или с тези 50 човека да им обясняваш всякакви неща, които не им харесва по отношение на развитието на ресторанта."

Me: "За който не познава Цън Цон - да го представя - това е човекът, който редовно давам за пример как, когато родителите ти са предприемчиви и далновидни, а ти си поне малко умен и работлив, то можеш да постигнеш много в живота, дори и като човек от друга раса в чужда страна! (Нека си правят изводите всички, които са спрели на ниво "малка пенсия" и "ниска заплата" и мислят "Абе, стига ми толкова, нали имам за хляб и за пиячка!"; особено бих искал да насоча вниманието на Иван Русев по темата, да прочете внимателно, че винаги има мегдан за по-добро развитие в живота, ако човек поиска.) И сега отговор  :): Благодаря ти, Цъне за отделеното внимание по моя най-важен проблем в живота ("Как на почти 43 години, да направя малко пари, че да не живея в една стая?")! Сега да си кажа и аз (повече гледни точки = повече полезна информация). За хората, които имам около себе си 10 дена дори бяха много, защото това са 1) Български пенсионери, които смятат, че след пенсия няма какво да се работи повече и човек трябва само да пълни безплатно Фейсбук с "рисунки" и коментари, защото това им било "единствената радост", ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО КИТАЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ, които тепърва като се пенсионират използват разумно свободното си време като тази китайка, която помага в магазинчето на децата си и събира хартия, и бутилки за вторични суровини: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/aot-me-eoe/msg37848/#msg37848 ), 2) Хора на малки български заплатки, които са решили, че "Бизнес правят само мутрите." и "Аз като имам пари да ходя на море всяка година, за какво са ми още?"; които a priori, е ясно, че няма въобще да се заинтересуват, 3) Някакви случайно-добавени чужденци, които само се надявах да ми посвещават сайта за някоя стотинка от Адсенс, но няма файда, след като ФБ намали "рийча" (достигането), за да изкарва още повече пари. 4) Хора на високи заплати, които им е добре и без бизнеси, та не им се натоварва с мен. 5) Няколко сравнително-точни човека, които веднага реагираха и си има с тях някаква надежда (особено с Kamen Ivanov, Niki Balnikov, Pavlin Zarkov - все хора учили маалко или повече, и с опит извън Балканите, т. е. надскочили всякакъв дребен балкански хедонизъм тип "вино, ракия, спане, ядене, моабет и чалга" - здраво работещи и знаещи, че не е добре да останеш беден цял живот в условията на бесен капитализъм.) 5) Разни по-особени случаи, които стават за какво ли не, но не и за бизнес. Та, 10 дена, за такъв "контингент" бяха предостатъчно да видя кой, колко може (повечето не могат, а и не искат). --- Винаги хваля и почитам китайците, даже много пъти съм се карал с разни, дори близки хора, които говорят против китайци. Затова - не го казвам с лошо, но е ФАКТ, че в Китай много голяма част от собствениците на ресторанти са ПОЛУнеграмотни хора - всякакви ханци (汉族), хуейци (回族), уйгури (维吾尔族) и др. има, които дори не могат да четат, не могат да пишат, не знаят кой им е външен министър, не знаят, че България не е в Америка,... абе много лимитирани познания и светогледна система имат, НО просто: 1) намират място, 2) наемат го, 3) слагат няколко маси и столчета, 4) вадят си разрешителни и почват да продават - много клиенти имат, много оборот правят (а и, според мястото, маржът им е голям). И ей-такива необразовани хора забогатяват повече от висшисти, които работят в офиси или училища!!! Ето защо не мисля, че аз, който съм много по-образован и начетен откъм бизнес, икономика и философия, бих имал проблем с: обзавеждане/естетика, реклама по интернет/радио/диплянки, промоции, намаления и др. важни неща (които повечето от простите хора тук не са и чували, НО успяват да продават храна в големи количества. Това го обяснявам специално и за уважавания от мен специалист Miroslav Marinov, с който също сме нищили темата и, който ми насочи вниманието към маржа и през последните седмици проучих добре и това наоколо, доколкото можах.   ). Така че ти си прав за корекциите, но при нас нещата са толкова прости, че единствените корекции са, ако изведнъж ти вдигнат наема (някои правят така редовно), което не е проблем, ако не си инвестирал много в декорация и си мобилен да смениш мястото (често съм виждал, нямат проблеми). И последно - това с краудфандинг-а (в БГ-то сигурно го ъ-кат като "краудфЪндинг"?) сме го опитвали няколко пъти - никой нищо не дава (даже една от фирмите съветваше ДА СПОДЕЛЯШ ПРОФИЛА СИ във Фейсбук, че да те видели френдовете тук и да те спонсорира  , а то както виждаш, човек и сам може да си направи 10-дневен разбор и да види с какви възможности разполагат, ако въобще може да се говори за възможности - тук Katya Sofronieva, като колега-философ, а и не само, може да обърне внимание и поне да поработи върху собствените си, докато е време, от сърце й го желая!)... Най-голям опит има Kamen Ivanov с тези неща - като гледам как му "върви" с това (https://neurico.com - а то си е изкуствен интелект и направо 100 пъти по-привлекателно от някакъв си прост ресторантец), никак не съм оптимист, но,по-натам, ако нищо не се получи с моите хора до 2019, ще се пробва и това ПАК, няма как... (За големите вериги - не мисля да им прдлагам идеите си, защото най-много да ми ги откраднат. Не знам дали съм казвал - педи си споделих така идея за газиран шоколад и после, не знам как, но след месец го видях, че вече се произвежда и продава в стъклени бутилки за по 50 стотинки. Стелиян Маджаров сигурно си спомня, че даже им носих в блока да отитат. Та си знам вече - имаш ли добра идея, не я споделяй, а бори сам. Например имам идея за унгарски ресторант в град Хикс или за татарски в град Игрек. Това, ако големите играчи го надушат, като нищо те ще се "сетят" и аз оставам на сухо.) Та, ще видим по-натам, а с никой не стане, да опитам онлайн фандинг пак, но... Просто няма да се откажа, защото нямам намерение да остарея беден. (И за онова си прав! По-добре с 2- човека, а не с 50! Много съм доволен от малкия си екип в момента, с който правим комиксче. Поздрав на прекрасната сътрудничка Jana Jecheva, която доказва на практика, че е по-добре да си само с 2-ма, но качествени ортаци, отколкото с 50 всякакви!) 再次谢谢你!祝你生意越来越好!   "

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
"Sorry, comments cannot be longer than 8,000 characters."
« Reply #250 on: August 30, 2018, 11:59:47 PM »
 "Текстът на коментара е твърде дълъг
Sorry, comments cannot be longer than 8,000 characters."

Just trying to post my last comments, but I didn't know about this FB limit.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About some Bill Gates' quotes
« Reply #251 on: September 01, 2018, 03:40:32 PM »
 Този така ни е "мотивирал" за успех, че направо ни е демотивирал! Първо да укоря този/тази, който го е писал това на български за неграмотния превод и за неправилното използване на самия български език. Второ, да ви кажа, че Бил Гейтс е богаташ, но не е някакъв голям МИСЛИТЕЛ, нито ФИЛОСОФ и много от нещата му са НЕверни или НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО-верни (демек - половинчати). 1) С несправедливостта не бива само да се СВИКВА, трябва да се опитва да се промени. Това е дейно, ПРОАКТИВНО отношние, а не ПАСИВНО както вменява бай Бил. Но на капиталистите им е много добре, когато експлоатираните работници просто "свикват с това", нали? 2) Ако на светЪТ му пукаше кой какво дава, то милярдерите щяха да са Майка Тереза, дядо Добри и Лей Фън, например. 3) В оригинала не става дума за милионер (Гейтс не е чак такъв дебил да обещава на всеки милиони), в оригинал е "You will not make $60,000 a year straight out of high school" - това даже човек, който не е учил английски ще се досети какво е - "Няма да може да получаваш 60000 долара заплата след като завършиш училище". И това е вярно, защото НИКОЙ не иска да плаща високи заплати, всеки иска да ЕКСПЛОАТИРА колкото се може повече бедните работници. Дашните са малко! 4) За това да се слушат родителите - "Не слушай старило, а патило." Всеки знае приказката за самоуверения стар водач на стадото, който не повярвал на малкото животно, че е видяло пропаст и всички измрели. И с родителите е така: (давам пример, никой да не се засяга) Не виждам как, ако някой се е родил в семейство, където ценността е всички пари да отиват за пиене и въобще да не се мисли за бъдещето, да няма спестявания и опитване на никакъв бизнес, то как това дете ще прогресира и ще научи нещо полезно от хедонистично-безотгоровното поведение на родителите. "Крушата не пада по-далече от дървото." (Освен, ако няма късмет да духне повече вятър или да е на баир, пък да се търкулне далеч-далеч от дървото.) 5) Вярно е, че провалите са лични, НО Били забравя да отбележи, че родителите задават БАЗА - не е едно и също родителите ти да имат поне 2 ресторанта и 2 апартамента под наем, и родителите ти да са на квартира и да са пролетарии (нищо нямащи); не е едно и също родителите ти да са мислещи и трудолюбиви, и родителите ти да са тип "След мен и потоп!"... Едно и също ли е да се родиш циганче в семейство с още 5-6 братя и сестри сравнено с онова да се родиш 1 дете? Ето този път личен пример с мен - ако аз имах още 2-ма братя или сестри, сега даже и една-едничка стая нямаше да притежавам в тропическия рай, нали? (Така че родителите ти определят минимум 50% от благосъстояние и благосъществуване. Който не вярва, значи или не мисли или си затваря очите пред очевидното!) 6) Много лесно е да си милиардер и да говориш как е лична грешка, ако човек остане беден цял живот. Как да забогатееш като нямаш пари да вложиш, като не си на висока заплата, като нямаш богати родители?! Лесно ли се забогатява от почти нищото?! Това е една от илюзиите на богаташите, че всеки беден може. А то не може! Особено, ако нямаш кой да те подкрепи, поне в началото и си в обкръжението на бедняци и/или на стиснати хора и/или на такива, които си губят времето в "рахатлък", изчерпващ се в безплатно писане за големи сайтове, харчене на пари за алкохол и т. н.! (Ако някой не знае, тук пак да напиша: а) Работя безспирно като преподавател и като уебмастър /"сайтаджия"; не пуша, не пия никакъв твърд алкохол; пазя диети и храната също съм намалил, рядко пътувам! б) Благодарение на това, че нямам нито брат, нито сестра, баща ми, заедно с баба ми и дядо ми успяха да ме изучат, НО да не си мисли някой, че е било кой-знае какво - на таванска стая, без асансьор, без тоалетна, без баня - миене на зъби, голяма и малка нужда - с помощта на ТУБА И КОФА, които се пълнеха/изхвърляха на първия етаж. Храна - основно хлебец с малко чай и насипна салата от една бутка, понякога някоя баничка/бюрек. Учебници - основно стари останали от роднини и от библиотеката. Толкоз по скромното ми следване, за да сме наясно и откровени, понеже стана дума и някой ще се помисли, че кой знае в какъв лукс съм живял, а то си беше тясна килийка с кофа вместо тоалетна и кофа вместо мивка! И после що съм си идвал бил всяка седмица. Ами да се изкъпя поне 1 път, макар че някои и по толкова се не къпят и смърдят!)     

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the romantic attitude towards dogs
« Reply #252 on: September 01, 2018, 03:47:55 PM »
 About "Никое куче не е изоставило човек заради болест или старост. Кучетата са най-верните и истинските приятели!!!"

Me: Извинявам се, ако разбивам романтични представи за кучетата, но сме учили етология, та да кажа, че има доста случаи, когато кучета не просто ИЗЯЖДАТ КУЧЕНЦАТА СИ (канибализъм), но и ЯДАТ СТОПАНИТЕ СИ. Материали по темата: http://www.bing.com/search?q=dog+ate+owner&go=Search&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=&sc=0-0&sk=&cvid=5E26776D6A82431BACF8B5F2EF40F3A3 Така че - "едно на ум" с тези животни!

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
About the objective journalism
« Reply #253 on: September 02, 2018, 02:11:06 AM »
 Geser Kurultaev: Това "Будна ера" е на релилигиозната секта "Фалунгун", която е забранена в Китай и бълват само анти-китайско-правителствени материали. Може и да имат някой верен материал, но на такива, които само лошо пишат срещу някой (или само добро) не вярвам. Лично аз не съм чувал наоколо за заплашвани китайци, макар че почти всеки има роднини или познати, приятели в чужбината. Иначе вече не следя и толкова политиката - гледам, ако може, да почна, някакси, бизнеса, защото нямам пенсионно осигуряване и ми се очертава бедна старост...
 Розка Асенова: Знаех, че ще го прочетеш и затова го споделих. Твоят отговор ни внесе спокойствие.

MSL

• SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Re: Very useful about the business
« Reply #254 on: September 02, 2018, 03:25:58 AM »
A very useful chat about the business:

Цън Цон: " Geser Kurultaev, за събиране на средства за някаква бизнес-идея има различни crowdfunding платформи, които шансът да се намерят средства е много по-голям. Най-малкото човек може да види какви други проекти и идеи има там, как са представени, как върви трендът и ще има възможност да си направи и обективна самооценка за своята идея, а това е безценно. Почти няма идея, която да няма нужда от безброй корекции по отношения на концепция, мащаб, подход и т.н. Как ще знаеш какви трябва да са те, ако нямаш подобни проекти за сравнение.

Иначе прочетох и поста в сайта ти за набиране на средствата за ресторанта. На 13-ти обявяваш старт, а на 23-ти обявяваш край :)) Е извинявай, ама не е реалистично за 10-дни се събиреш 20 000 лв просто така, без да имаш определени хора предвид, които имат въпросните средства и си сигурен, че по ред причини са склонни да рискуват с твоята идея.

Пак казвам - в случаи като твоя е най-разумно да се търсят пари от място, където е предназначено за това. А аудиторията във Фейсбук и твоя сайт просто не идват с такава цел.

Другият вариант е лично да търсиш средства от тези ресторанти, които са успели с методите, по които искаш да работиш и ти. Набелязваш 10 малки вериги, които се развиват добре и им предлагаш и досаждаш да правиш ти пицария, защото те правят само суши т.н. Ще ти откажат поне 10 пъти, преди да се съгласят евентуално, ама такава е играта. Но пак са по-големи шансовете за успех, отколкото да събираш пари от 50-100 човека, защото след време ще се чудиш с ресторанта ли да се занимаваш или с тези 50 човека да им обясняваш всякакви неща, които не им харесва по отношение на развитието на ресторанта."

Me: "За който не познава Цън Цон - да го представя - това е човекът, който редовно давам за пример как, когато родителите ти са предприемчиви и далновидни, а ти си поне малко умен и работлив, то можеш да постигнеш много в живота, дори и като човек от друга раса в чужда страна! (Нека си правят изводите всички, които са спрели на ниво "малка пенсия" и "ниска заплата" и мислят "Абе, стига ми толкова, нали имам за хляб и за пиячка!"; особено бих искал да насоча вниманието на Иван Русев по темата, да прочете внимателно, че винаги има мегдан за по-добро развитие в живота, ако човек поиска.) И сега отговор  :): Благодаря ти, Цъне за отделеното внимание по моя най-важен проблем в живота ("Как на почти 43 години, да направя малко пари, че да не живея в една стая?")! Сега да си кажа и аз (повече гледни точки = повече полезна информация). За хората, които имам около себе си 10 дена дори бяха много, защото това са 1) Български пенсионери, които смятат, че след пенсия няма какво да се работи повече и човек трябва само да пълни безплатно Фейсбук с "рисунки" и коментари, защото това им било "единствената радост", ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО КИТАЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ, които тепърва като се пенсионират използват разумно свободното си време като тази китайка, която помага в магазинчето на децата си и събира хартия, и бутилки за вторични суровини: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/aot-me-eoe/msg37848/#msg37848 ), 2) Хора на малки български заплатки, които са решили, че "Бизнес правят само мутрите." и "Аз като имам пари да ходя на море всяка година, за какво са ми още?"; които a priori, е ясно, че няма въобще да се заинтересуват, 3) Някакви случайно-добавени чужденци, които само се надявах да ми посвещават сайта за някоя стотинка от Адсенс, но няма файда, след като ФБ намали "рийча" (достигането), за да изкарва още повече пари. 4) Хора на високи заплати, които им е добре и без бизнеси, та не им се натоварва с мен. 5) Няколко сравнително-точни човека, които веднага реагираха и си има с тях някаква надежда (особено с Kamen Ivanov, Niki Balnikov, Pavlin Zarkov - все хора учили маалко или повече, и с опит извън Балканите, т. е. надскочили всякакъв дребен балкански хедонизъм тип "вино, ракия, спане, ядене, моабет и чалга" - здраво работещи и знаещи, че не е добре да останеш беден цял живот в условията на бесен капитализъм.) 5) Разни по-особени случаи, които стават за какво ли не, но не и за бизнес. Та, 10 дена, за такъв "контингент" бяха предостатъчно да видя кой, колко може (повечето не могат, а и не искат). --- Винаги хваля и почитам китайците, даже много пъти съм се карал с разни, дори близки хора, които говорят против китайци. Затова - не го казвам с лошо, но е ФАКТ, че в Китай много голяма част от собствениците на ресторанти са ПОЛУнеграмотни хора - всякакви ханци (汉族), хуейци (回族), уйгури (维吾尔族) и др. има, които дори не могат да четат, не могат да пишат, не знаят кой им е външен министър, не знаят, че България не е в Америка,... абе много лимитирани познания и светогледна система имат, НО просто: 1) намират място, 2) наемат го, 3) слагат няколко маси и столчета, 4) вадят си разрешителни и почват да продават - много клиенти имат, много оборот правят (а и, според мястото, маржът им е голям). И ей-такива необразовани хора забогатяват повече от висшисти, които работят в офиси или училища!!! Ето защо не мисля, че аз, който съм много по-образован и начетен откъм бизнес, икономика и философия, бих имал проблем с: обзавеждане/естетика, реклама по интернет/радио/диплянки, промоции, намаления и др. важни неща (които повечето от простите хора тук не са и чували, НО успяват да продават храна в големи количества. Това го обяснявам специално и за уважавания от мен специалист Miroslav Marinov, с който също сме нищили темата и, който ми насочи вниманието към маржа и през последните седмици проучих добре и това наоколо, доколкото можах.   ). Така че ти си прав за корекциите, но при нас нещата са толкова прости, че единствените корекции са, ако изведнъж ти вдигнат наема (някои правят така редовно), което не е проблем, ако не си инвестирал много в декорация и си мобилен да смениш мястото (често съм виждал, нямат проблеми). И последно - това с краудфандинг-а (в БГ-то сигурно го ъ-кат като "краудфЪндинг"?) сме го опитвали няколко пъти - никой нищо не дава (даже една от фирмите съветваше ДА СПОДЕЛЯШ ПРОФИЛА СИ във Фейсбук, че да те видели френдовете тук и да те спонсорира  , а то както виждаш, човек и сам може да си направи 10-дневен разбор и да види с какви възможности разполагат, ако въобще може да се говори за възможности - тук Katya Sofronieva, като колега-философ, а и не само, може да обърне внимание и поне да поработи върху собствените си, докато е време, от сърце й го желая!)... Най-голям опит има Kamen Ivanov с тези неща - като гледам как му "върви" с това (https://neurico.com - а то си е изкуствен интелект и направо 100 пъти по-привлекателно от някакъв си прост ресторантец), никак не съм оптимист, но,по-натам, ако нищо не се получи с моите хора до 2019, ще се пробва и това ПАК, няма как... (За големите вериги - не мисля да им прдлагам идеите си, защото най-много да ми ги откраднат. Не знам дали съм казвал - педи си споделих така идея за газиран шоколад и после, не знам как, но след месец го видях, че вече се произвежда и продава в стъклени бутилки за по 50 стотинки. Стелиян Маджаров сигурно си спомня, че даже им носих в блока да отитат. Та си знам вече - имаш ли добра идея, не я споделяй, а бори сам. Например имам идея за унгарски ресторант в град Хикс или за татарски в град Игрек. Това, ако големите играчи го надушат, като нищо те ще се "сетят" и аз оставам на сухо.) Та, ще видим по-натам, а с никой не стане, да опитам онлайн фандинг пак, но... Просто няма да се откажа, защото нямам намерение да остарея беден. (И за онова си прав! По-добре с 2- човека, а не с 50! Много съм доволен от малкия си екип в момента, с който правим комиксче. Поздрав на прекрасната сътрудничка Jana Jecheva, която доказва на практика, че е по-добре да си само с 2-ма, но качествени ортаци, отколкото с 50 всякакви!) 再次谢谢你!祝你生意越来越好!   "

Цън Цон: Първо, мерси за хубавите думи. Щом ти можеш да заделиш време за въпроси за интервю, значи и аз мога за ресторанта. :)

Второ, 43г. не са нищо, ако трябва да съм честен. Сандърс е отворил първото KFC на 62г., така че имаш едни 20г. на разположение. :) )

Трето, описаните от теб 5-6 типа хора, които ще видят поста ти в твоя сайт, пак казвам - не са подходящата аудитория по въпроса. За мнения и съвети - да, но за събиране на средства - не. В крайна сметка винаги се опира до фундаменталния въпрос - "яйцето или кокошката" - тези които искат да помогнат, не могат, а тези, могат - няма да влезнат в твоя сайт, за да търсят проекти за финансиране.

Четвърто, трябва да се поставиш на мястото на човека, когото трябва да убедиш да финансира начинанието ти. Тук е много важно да се направи разликата, че говорим за "финансиране", а не за "дарение" или "спонсорство". При дарението и спонсорството човек дава, за да помогне. При финансирането човек дава, за да спечели. От кого е най-вероятно да получиш финансиране в твоя случай? Лично моето мнение - от тези, които вече работят по този модел и виждат, че има логика в него. Ще ти се наложи да ги убедиш само в това, че можеш да правиш хубави пици, а не да им обясняваш също, че е и хубаво да има нещо различно в един град, защото те вече го знаят покрай техните суши ресторанти или кафета и т.н.

Последно, изобщо не се притеснявай, че някой ще ти краде идеята. Китайците са царе по копиране и крадене, така че от това няма да се отървеш. Те Адидас, Найк, Епъл, БМВ и т.н. не могат да се борят срещу това, така че ти шансове пък нямаш никакви. :) Направи една хубава пицария, която да е вървежна и съм сигурен, че след година някой ще вложи 5 млн долара и ще е направил 50 пицарии и няма как да се бориш срещу това. Ти гледай да правиш най-добрите пици с най-доброто обслужване, пък може да ти се усмихне късметът да те направят управител на онези пицарии. В краен случай, ако не стане - при тях ще ходят тези, които искат евтиното и бързото, при теб по-скъпото, но по-автентичното. За всеки влак си има пътници.

Стойността на една идея е в реализирането й, така че почвай да мислиш привлекателна история да убедиш ТОЧНИТЕ хора, че не е лоша идея да се отвори една пицария в тоя пуст град :D

Me: Прочетох още вчера, мислих и разучавах досега. Сандърс още на 40 години започнал с първия си ресторант на някаква магистрала. По-късно развивал бизнеса. Ама имал пари да започне. Това е трудното - започването. Принципно, да, на 65 също може да се започне - аз това все се опитвам да убеждавам пенсионираните, които вече са се предали, но завалийките са бедни от една страна, от друга - не искат, та не всеки ще почне на стари години, ако не е почнал на млади.
 Абсолютно вярно е, че финансиране не е дарение ("спонсорство" в разговорната реч смислово прелива в различни смисли, но строго-икономически си е "спомоществувателство" - изконната българска дума). Та, това е, да - всеки дава, за да спечели. Богатите предпочитат да дадат на вече други богати, отколкото на човек с нищо. Това е Дяволският кръг - "За да получиш, трябва да си богат, а за да си богат, трябва да получиш." (По същата логика и банките дават заеми на тези, които успеят да докажат, че вече са достатъчно богати, за да не им трябват заеми. Има такъв виц.)
 Има ГОЛЯМА РАЗЛИКА дали някой ще ти копира идеята, СЛЕД като вече имаш ресторант (и забогатееш малко, докато онези копират) ИЛИ ще ти я открадне ПРЕДИ още да си започнал. Във втория случай оставаш без идея и без пари, а в първия без идея, но с пари (и вече дали ще се бориш с конкуренцията или ще им продадеш бизнеса и ще инвестираш в нещо по-друго си е избор, но ПОНЕ ИМАШ ИЗБОР). Ето защо няма да рискувам да ходя при вече утвърдени ресторантьори, защото човекът (независимо какъв е по народност и раса) си е алчно същество и залагам, че 99,99% няма да ми дадат нищо, но ако наистина им хареса идеята (и някои от тях решат да си разширяват асортимента, въпреки че вече си имат нещо, което им е брандирано и не им трябва да го мешат с нови линии), то бедният човек, който им е дал идеята нищо няма да получи (в най-добрия случай да го почерпят едно уиски както в този фейлетон - https://www.segabg.com/category-then/pari-zaobikalyame :D ). А за точните хора - много голяма рядкост са. Ето Kamen Ivanov, който се познава с няколко милионера в Шенджен, все хора работещи по неговите електронно-хардуеърно-софтуерни неща, може да потвърди, че дори и да са в същата сфера няма да дадат и 1 юан за неговите бизнес-идеи (а той опитва вече с години да намери финансиране, по цял свят, ала не му дават), което и потвърждава, че точните хора са малко и може дори цял живот да не попаднеш на такива. Ще видим... Чакам търпеливо до 2019, когато Pavlin Zarkov е дал заявка за опит, когато самият Kamen Ivanov може би ще има възможност да почне нещо на висока заплата (да му стискаме палци!) и когато, вероятно, Niki Balnikov... (напомням му, че съм търпелив, чакам да ми пише на мейла по онези неща, които съм му пратил на 23.06.2018 озаглавен "Отговор по конкретните идейки"; ще чакам до 2019 да видим какво и колко ще сработим и, че бизнес-планът е готов 48 часа след като определи желани за него параметри: град, квартал, тип улица и етаж, за да сметнем наемът, който тук е в различни диапазони). В тези тримата само ми е надеждата (всички други нямат желание, а повечето нямат и пари), както и в лотарията (удавник и за сламка се хваща). Ако не стане, 2019 лятото ще видя за някоя по-високоплатена работа в чужбина (не ми се напуска Китай, защото много го обичам, но няма да имам друг съществен избор, защото годинките си текат, а вече сигурно съм преполовил жизнения си път - повечето хора не доживяват и 80 години). Да сме живи и здрави само! Използвам случая да пожелая здраве на родителите ти, любимата ти жена, както и на леля Розка Асенова, защото сериозно мисля да го пренебрегвам вече този Фейсбук и все по-рядко ще влизам тук - препочитам да използвам времето да пиша в нашия сайт за центове и да спортувам, вместо да пълня гушата на Зукърбърг и другите печелещи от нашето безплатно участие във Фейсбук.

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.