Me: НЕ честитя Великден (и други РЕЛИГИОЗНИ празници) не, защото не съм културен, не защото вярвам в друга религия, а защото НЕ вярвам в религиозни измислици - вярвам само на доказани неща. Как ли пък няма с цялото си образование и тонове изчетени книги да седна да вярвам, че някой бил заченат "непорочно", после умрял за "греховете" на хората, но после се съживил, след дни, и отлетял нагоре... Приказка за наивни дечица (с вероятна възможност горе-долу колкото "Червената шапчица")... Да си имаме уважението. Това е толкова "истина" колкото са истина вещиците или духовете на Хелоуин, с тази разлика, че онова поне е по-разнообразно и ми е по-весело. Казах си, че да няма учудени от християните и ПСЕВДО-християните (каквито са повечето, които даже не знаят основни постулати на религията). (Е, боядисаните яйца са красиво нещо! И дотам...)
Иван Русев: Това е и приятен повод за празнуване , ядене , пиене и почивни дни За учениците 10 дни , а за Парламента 12 дни Понеже ще препият и преядат с агнешко
Lydia Staikova: По-интересното е защо в навечерието на празника изпитвате необходимост да публикувате такива статуси
Роза Асенова: За баланс, както казва Слави Трифонов. Нека да чуем и други мнения по църковните канони. А защо в навечерието - сега е точно времето, по тези празници. Нека има атеисти, и им прави чест, че го споделят публично. Но много са показните вярващи в Христос и неговия живот. Но да не се пречи или охулват тези, които мислят различно. Аз лично правя това, каквато потребност има душата ми, че често се нуждая от спокойствието й. Весел празник.
Me: За да не се обиди някой, че не съм му писал лъжата "Христос воскресе!" или да не се обиди някой, че не съм му отвърнал с потвърждение на лъжата "Воистина воскресе!". А аз статусите периодично ги трия и си ги слагам в моя си сайт, че да не давам излишни пари (чрез безплатно съдържание) на и без това богатите от Фейсбука.
Lydia Staikova: Geser Kurultaev, Не е нужно да се отговаря с "Воистина воскресе!". Достатъчно е да се каже "Весели празници!" / "Честит празник!" и пр.
Me: Lydia Staikova, така е, но друго си е да си кажа публично, че да не се налага да разяснявам един по един - пестя време, през което мога да изкарам малко пари онлайн, вместо да го прахосам в честитки за НАСИЛСТВЕНО НАТРАПЕНА РЕЛИГИЯ (от Кървавия Борис, както аз наричам онзи лудия - Борис-Михаил), която промива мозъци дори в днешно време, когато имаме много ясно доказани лъжите й: еволюция, а не еднократно създаване на човек; по-дълго формиране на Вселената от няколко дена и пр. Същата работа и с другите измислици. Иначе някои си празнуват и Рамазан байрам - да им е весел празника, нямам против.
Иван Русев: Ако Ийсус е бил само закован на кръста , той щеше да се претопи със стотиците , за които разпъване на кръст е било редовно наказание !Но версията , че е възкръснал на третия ден след смъртта, го обожествява. Щом е възкресил Лазар на третия ден от смъртта, след като сестрите му са казали , че Лазар се е вмирисал , но го е изкарал от гроба с ,,Лазаре , излез !,,и Лазар излязал , защо Христос да не е възкръснал?На тия и подобни митове и твърдения се крепи и Християнството, което крепи църквата!За Христос са писали, чак след 60 г след неговата кончина - ако е съществувал.Пита се , като учител, защо не е написал нещо да доказва, че е съществувал! Няма едно изречение!Но вярата се крепи вече на 2018 годишните твърдения, че Той е Спасителя и е направил тоя героизъм нарочно да го разпънат в името на хорските грехове и като се завърне един ден, праведните ще излязат от гробовете , а грешните ще отидат на СТРАШНИЯ СЪД!Основно - наздраве за християнството и да поддържаме илюзията, че някой ще ни спаси! Този някой, сме НИЕ! Нищо не пада от небето!
Me: Има и друга версия: Като казал "Лазаре стани!" и Лазар станал на какво? Станал на лазарен лъч!
Иван Русев: Значи Христос е открил лазерните лъчи , а си е мълчал !