Отдавна не бях виждала възрастен човек, който не може да смята елементарно до 10. Скоро ми се случи да видя. Тъжна картинка. А се има за завършено средно образование!
Напомня ми за едни, които (не ги знам от коя народност са) били от някакви селски местности и се занимавали с търговия, НО понеже не можели да броят (да смятат на ниво събиране и изваждане), то искали да им се плаща точно с определената банкнота, която си я знаят колко е (например струва 5 пари, искат точно банкнота с номинал 5). По този начин не им се налага да пресмятат ресто. Хората харесвали продуктите и купували (малко са тези, които ще се възпрепятстват, че нямат точно банкнота "5" - все ще развалят пари някъде или ще уедрят пари някъде).
Предвид, че виждам как някои търговци си докарват доход, който съперничи (явява се горе-долу същият) като на хората, които са учили доста години след средното или дори по-голям, то предполагам, че и въпросните хорица, които разпознавали само числата и банкнотите, но не можели да събират и изваждат, са си докарвали повече парички от някои, които даже логаритмуват, ама кел файда от логаритмуването им.
Затова аз НЕ бързам да съжалявам такива, които се затрудняват със смятане от 0 до 10, защото (като едното нищо!) може да се окажат с доста по-сносен живот и възможности от нас - ерудираните, възвисените, философстващите, културните и осведомените. (Давам пример с едни подобни - сигурно и те се затрудняват с доста такива неща - ако не със смятането до 10, то с историята, химията, политологията и каквото и да е, НО хората по цял ден си правят кефа - задоволени са полово, хранително, питейно, глезят се даже с масажи, екскурзийки, маркови дрешки, превозни средства... Как става така? Ами рентиери! Имат няколко имота, дават ги под наем и готово! По цял дел си действат безгрижно, правят си каквото искат, нямат си грижи от рода на "живея в една стая и не мога да се наспивам добре!" и "как да спестя пари?" и... въобще не им пречи, че не знаят 0, 4, 10 или на колко е равно
неперовото число. Сто пъти повече предпочитам да съм някой такъв и да са ми задоволени всички потребности, отколкото да знам даже какво са неща като "асамски чай" и "Теорията за множествената интелигентност", пък в същото време да съм прекариат*.)
____
* Какво е
прекариат:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Прекариат.