Английският е един от най-простите езици, обективно погледнато. Разбира се, за някои, които говорят езици от същата германска група на индо-европейското езиково семейство - немски, норвежки, исландски и пр., то научаването на английски би било по-проста задача, отколкото за някой, който говори по-далечен език като българския (славянска група на индо-европейското езиково семейство) или още по-далечни езици - татарски, монголски, корейски... китайски, бирмански,... камбоджански... и много други.
Най-важното е първо да научим достатъчно думи (речников запас) и правилното им четене, писане, произнасяне; също така и основна граматика поне. За последното доста помага общуването с хора, които са носители на езика (т.нар. "native English speakers"), както и гледането на английски, американски, австралийски... филми и слушането на песни, изпълнявани от английски, американски, австралийски и пр. певци. Към това добавям и многото клипове на различни теми из интернет - напр. научни, комични и т.н., които са правени от споменатите "нейтив инглиш спийкърс"
...
След като вече имате някакво добро ниво, НЕ СПИРАЙТЕ да се осъвършенствате. Аз го уча, а и преподавам този език с години и почти всеки месец срещам някоя дума, която още не съм учил или дори не съм се сещал да науча. А някои думи, макар и научени, се забравят, ако не се срещат често и не се практикуват, затова е добре да се опресняват знанията. Така че ученето на английския и на другите чужди за вас езици е процес, който продължава цял живот, според мен.