Чувал съм, че от кафето, въобще от кофеина, може да се отслабне малко, но това е само временно, докато организмът не се адаптирал. Не знам колко е вярно (не съм диетолог), но ми звучи логично. Другото и по-важно - дори от нещо да се отслабва (бях чел за деца, които показвали отслабване, ако в диетата им се включвали повече цитрусови плодове, но ставаше дума за някакви скромни постижения като 1-2 килограма например), това е малко и няма да се забележи дори. Има много изследвания по темите - например това:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578962/ и всеки може да потърси с точност, ако се интересува, от кой продукт колко и дали и как някой е доказал, че се отслабва.
Най-важното - няма никакъв начин да се отслабне (при днешните хранителни навици на повечето хора в средно-развитите и развитите държави, където всичко е наблъскано с калории - чипсове, шоколади, пици, торти, спагети, оризови ястия, газирани напитки със захар, алкохол...), ако не се намалят калориите (примерно с ядене само на натурални храни като плодове, зеленчуци, печено месо, които нямат огромното количество калории) + спорта (но не всеки спорт - има разлика между шахмат и бягане).
Да речем, че продуктът x ("хикс", значи "нещо", "неизвестно") помага за сваляне на килограми чрез някакъв механизъм от рода на - намаляване на апетита (ядеш по-малко) и/или забързване на метабилизма (гориш калориите по-бързо), НО ако ти си се тъпчеш на ден с калории, които се равняват на 2 килограма тлъстина и не спортуваш нищо, продуктът хикс няма да те спаси от затлъстяването - да, може да го забави, да го отложи във времето, но насоката е към затлъстяване рано или късно (някои по-рано, други по-късно).
Всеки може да хване и да смята - ако на денонощие само по 100 калории оставиш неизгорени, то за 365 дни колко се натрупват? 36500. Това, според разни калкулатори за калории-килограми дава около 5 килограма. А аз знам хора, които и за само 1 месец могат да качат 5 килограма! Смятайте какво тъпчене с калории е (от ядене и от пиене).