Krisi: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 12:58 pm Заглавие: Тревопасни динозаври
Първите тревопасни динозаври
Растителноядните динозаври били първите истински гиганти от ерата на динозаврите. След тях били могъщият диплодок и сеизпозавърът-най-едрите животни които са nнякога са ходили по планетата замя. Известни са разтителноядните влечуги още от ранните периоди от ерата на влечугите-преди 350 милиона години. първите тревопасни динозаври се появили в края на триаса, приблизително по едно и също време с месоядните. Тъй като тазовите кости и на двете групи динозаври били структорирани по подобен начин, днес знаем, че растителноядните вероятно са произлезли от месоядни динозаври."
"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 12:59 pm
Най-малкият известен досега динозавърски скелет принадлежи на прозавропод. Мусзавърът е толкова дребен, че се побира на човешка длан. Днес обаче знаем, че това е скелет на новородено, защото очите и ходилата са по-големи спрямо размера на тялото, отколкото биха били при възрастен екземпляр, а освен това костите не са напълно сраснали. Възрастния мусзавър вероятно е бил дълъг около 3 м."
"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 1:01 pm
Пангея
Светът е изглеждал много различно в края на триаския и началото на юрският период. Цялата суша била съединена в един единствен континент, наречен Пангея. Ето защо животни от едни и същи видове можели да се разпространяват на всякъде. Именно по тази причина откриваме останки от почти еднакви животни по целия свят-от Австралия до Америка."
"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 1:02 pm
Диплидок
Диплодокът е може би най-добре проученият измежду дълговратите завроподи. Той е бил с дължина 27 метра и е обитавал равните и гористи райони на Северна Америка в края на юра. Свързването на костите му показва, че е пасял ниска папратовидна растителност и вероятно е обхващал голям периметър благодарение на дългата си шия. Мощните бедрени мусколи са му позволявали да се изправя на задните си крака и да достига короните на дърветата. Износването на зъбите му показва, че се е хранел и в двете положения."
ПЕТЯ: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 7:24 pm
Нека ви поясня за Пангея:
Алфред Вегенер дава името Пангея (на гръцки означава „всички земи“) на свръхконтинента, съществувал по време на Мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея се разделя преди около 200 млн. години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса.
Мантията под старото местоположение все още е гореща и се опитва да се издигне. В резултат от това Африка се издига на няколко десетки метра над другите континенти.
Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.
Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.
По време на Юрския период Пангея се разделя на две части:
Гондвана
Лавразия "
ophidia: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 7:41 pm
Ето ви още снимки за Свръхконтинента Пангея:
Снимки на Пангея
Още за Пангея: ...
"
darksorrow: "Пуснато на: Съб Май 27, 2006 1:03 am
alpinista написа:
Възрастния мусзавър вероятно е бил дълъг около 3 м.
Честно казано, в момента не мога да се сетя колко беше голям музавърът, но определено е МНОГО по-малък. Смятай, компитата са били около 40см, ако не ме лъже паметта, камо ли това...
Не знам защо тук налагате мнението, че динозаврите са били чудовищно огромни - това просто не е така. По-голямата част от видовете не са били по-големи от коза. Естествено, гигантите са тези, които привличат вниманието, но не изопачавайте факти...
Динозаврите НЕ СА били влечуги, да уточня.
И още нещо - като ми покажете снимки на Пангея, почвам да вярвам в теорията за панспермия. Laughing"
...
Aquila: "Пуснато на: Съб Юни 03, 2006 6:28 pm
...
Уточни от кои тревопасни са произлезли хищниците. Тревопасните са разделени в няколко разреда и сама представителите на един от тях имат подобни на хищниците тазови кости."
Kokerka: "Пуснато на: Нед Яну 07, 2007 2:19 pm
Всъщност тук в тази темичка имате една малка, но съществена грешка. Динозаврите не са тревопасни, а са растителноядни, защото по тяхно време тревата още не е съществувала. Имало е само папратови и плаунови растения, които нямат нищо общо с трева. И термина се оказва малко грешен.
(Животно №1): "Пуснато на: Нед Яну 07, 2007 3:03 pm
изпревари ме.но все пак е така.това е правилно"
Kokerka: "Kokerka
Знам, утре това ще ми е един от въпросите -уловки от доцента на изпита. Няма как да не го знам Laughing"