☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Тема за баналности, досадности, труизми и елементаризми  (Read 130308 times)

0 Members and 41 Guests are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Дума "предостатък"
« Reply #375 on: February 25, 2016, 07:41:11 PM »

Предостатък

Попадам вече за втори път на една думичка - предостатък... та, просто реших да споделя в темата. Не пропускам! 8)
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Чистене на монитор
« Reply #376 on: February 26, 2016, 11:29:53 PM »

Чистих си монитора

Чистих си монитора на компютъра току-що. Сега мисля да попоствам малко. Може би, след малко. :) :P

И.

• Фен и то голям!
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +169/-1
  • Почитател
    • View Profile
    • Хареса ми и ми помогна!
Сънища
« Reply #377 on: March 09, 2016, 03:20:43 AM »
Опитвам се да постигна т.нар. контролирани сънища, ама а де! Засега си оставам само с опитите. :P
Сигурен съм.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Ашколсун!
« Reply #378 on: March 13, 2016, 05:05:23 AM »
 Ашколсун! Ашколсун, защото вече си имаме и голяма тема на английски по темата за т.нар. "контролирани сънища". В раздела за психология е, да знаят тези, които ги интересува (и, които поназнайват английския, де; в противен случай - ще трябва да превеждаме, но на мен не ми пречи, ако има интерес).
 След малко пак ще драсна тук, че малко сме го позанемарили сякаш този най-вече български езиков раздел на омнилогичния (всичкологичния) форум. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Ето ме пак, с малко за "Новогодишна нощ"
« Reply #379 on: March 13, 2016, 06:02:48 AM »

С малко за "Новогодишна нощ"

Вчера, значи, гледах че има търсене по темата "Новогодишна нощ" и съчиних едно що-годе прилично, но скромно стихотворение Новогодишна нощ. Може да се е получило малко тъжно или песимистично, зависи от гледната точка. За мен си е просто реалистично и съвсем не емоционално. Писал съм по-рано, че съм против "Какво е искал да каже поетът?" (респ. "Какво е искал да каже писателят?" или "Какво е искал да каже авторът?"), защото смисълът на творбите е доста субектен (само авторът - поет, писател, художник и пр.) си знае какво е искал "да каже".
 Та, снощи една позната по Скайпа ме пита как съм бил прекарал... Нова година (то вярно, че в Китай е малко по-късно Китайската Нова година /отколкото западната Нова година, която се посреща в края на 31-ви декември/, защото е по Китайския традиционен календар). Може и да е било заради въпросното стихотворение, ако го е прочела. ;D А аз, в действителност, вече много-много не съм по празниците - имам си най-различни други грижи, ангажименти, кахърчета и като изключим примерно Хелоуин (последните години му станах фен, след като опознах приказността му), аз почти нищо не празнувам, но това не значи, че не уважавам и не харесвам някои празници - като например Баба Марта с мартеничките (1-ви март), например. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Думи, започващи с "ъ", освен "ъгъл"
« Reply #380 on: March 14, 2016, 12:49:46 AM »

Някои думи, които започват с "ъ"

Забелязал бях, че повечето примери за дума или думи, които започват с "ъ" се изчерпват с "ъгъл". Аз мога да добавя още някои, ако ви трябват и/или просто за обща култура така. Очевидно, освен "ъгъл" може да се добавят прозводните прилагателни "ъглов", "ъглова", "ъглово" и "ъглови". (Такива прилагателни не са безполезни. Те определено влизат в употреба - например "ъглов диван"; "ъглови дивани", "ъглова спалня", "ъглова мивка", "ъглова етажерка", "ъглова скорост", "ъглово рязане", "ъглово деколте") Може да се образува философската дума "ъгловост" (и да се членува - "ъгловостта"). Още: един корейски пълководец от 7-ми век се е казвал 을지 문덕, което на български най-близко и вярно се изписва като "Ъльджи Мундок" (може и по други начини, но тук става дума единствено за това, че името му започва с "Ъ", което може да служи като пример за дума, започваща с тази буква).
 "Ъглополовяща" е дума от математиката (геометрията). Ако някой не я е чувал или я е позабравил - ето линк към статията за ъглополовяща в Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/Ъглополовяща.
 "Ъгломер". Това е не само уред, а и съзвездие. Има съзвездие с такова име.
 Накрая завършвам с думата "ъглошлайф". Ако на някой му трябват още думи, които започват с "ъ", нека да каже/да напише и ще се опитам да намерим допълнителни такива думички. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За екокомфорта
« Reply #381 on: March 15, 2016, 06:03:31 AM »

Екокомфортът

Чета малко за екокомфорта и разсъждавам по този въпрос.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Идейка
« Reply #382 on: March 26, 2016, 01:03:26 AM »

Една идейка за сладолед

Снощи ми изплува една идейка за нов вид сладолед. Аз и други идеи имам (за различни продукти и проекти), но засега не виждам как ще се реализират. Пазя си ги.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Баданарка
« Reply #383 on: March 30, 2016, 12:23:58 AM »

Баданарка; баданарки

Знайно е, че човек се учи цял живот. Аз съм научил доста неща досега, но някои тепърва уча. От пресен по-пресен пример - думата "баданарка" (мн.ч. баданарки). Бях я срещал само 1 път преди години, онлайн, когато един човек беше писал нещо в смисъл: "стига си ме хвалил и спри с баданарките, че ще си помислят, че си ми някакъв рекламен агент!". Тогава ми беше ясно, че има дума "баданарка" и, че въпросната тук се употребява в преносен смисъл (който ми е ясен), но прекият така и не научих, до днес. А днес как го научих? Ами попаднах отново (в друг текст) на думата и реших да се заема с научаването какво означава и разбрах, че е вид четка за варосване или за боядисване.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За електромобилите
« Reply #384 on: April 03, 2016, 02:59:19 AM »

Електромобили

Около мен има най-различни електромобили. Като видя електически автомобил и ми става малко радостно, защото е по-екологичен от обикновените автомобили. Същото се отнася и до електрическите автобуси (да не се бъркат с тролеите, които също се движат с електричество, но по друг начин), електропедите и пр.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Въпрос на приоритети и на оценка
« Reply #385 on: April 10, 2016, 04:12:00 PM »

Въпрос на приоритети и на оценка

Честичко нещата опират до това, че са вероятно въпрос на приоритети и на оценка. Едно време, колега в един регионален вестник (Митко май се казваше; добър човек ми се стори), в един вечерен разговор по телефона с някой (или някоя) натърти няколко пъти, че най-важното нещо са приоритетите. Че са от важност - от важност са, но зависи какви са тези приоритети. Не всеки приоритет е добър, положителен, нали? Някои просто имат лоши приоритети и/или лоши оценки. Примерно някои, които пушат имат такива приоритети и оценки (и очаквания), че онова лошото (рак и други болести) няма да ги засегне. Да, ама много хора ги застига!

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
  Япония. Казват, че пенсията там е 20% от заплатата. Ако е така - сигурно не е добре да си с такава пенсия. Е, то зависи и от заплатата, защото едно са 20% от 100, а друго са 20% от 100000. Не им знам заплатите, а и не ме интересуват, защото колкото и да ми харесва Япония (сушито, кимоната, енката и доста от японките, както и каратето, джудото и т.н.), то нямам намерения да живея там (към днешно време не ме кефят неща като: силни земетресения там, проблеми с радиация, конфликтността и спорове със съседи - Русия, КНДР и Южна Корея, Китай с Тайван и още някои други неща).
 На времето имало един японски филм, показващ как в минали времена старите хора ги оставяли в едни определени места в гората, където да умрат от глад или разкъсани от зверовете.  ??? :o

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За демокрацията
« Reply #387 on: April 14, 2016, 08:59:47 PM »
 Демокрацията... демокрацията, за да е демокрация трябва да си знае мястото, иначе става на анархия, която (анархията) е по-лоша и от фашизма (нацизма).

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Проява на гражданско общество
« Reply #388 on: April 15, 2016, 01:39:07 AM »
  За да знаем какво е проява на гражданско общество, то трябва да имаме понятие за самото "гражданско общество". Ето по темата: "Гражданското общество е онази форма на обществото, в която частният интерес и личната сфера на човека са основата на системата от отношения. Частната собственост е материалната субстанция на гражданското общество, а свободата - духовната. Социални регулатори в гражданското общество са правото и моралът, като важна роля играе моралът. Заедно с държавните институции в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси. Същевременно държавата запазва за себе си само най-главните функции, като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира. Тези организации регулират отношенията вътре в гражданското общество, а някой от тях служат и за връзка между структурите на държавата и тези на обществото. Но главен регулатор на отношенията между държавата и гражданското общество се явява правото, което с еднаква сила важи и за държавата и за обществото.

Тук е мястото на различния тип тълкувания на гражданското общество (оптимистичен или песимистичен), които оперират с различен обем на самото понятие. В широк смисъл под гражданско общество се разбира самоосъзнатостта и самоинициативата на гражданите на националната държава, която в тяхно име регламентира дейността на националния бизнес. В тесен смисъл гражданското общество обхваща само регистрираните юридически структури на гражданите.

Гражданското общество съществува от времето на Перикъл, когато не е имало юридически структури на гражданите, и се е развивало според епохите. През всичките периоди на развитие и упадък се е запазило основното определящо качество на Гражданското общество, а именно да бъде коректив на управляващите. Или: Гражданско общество е когато защитавате кауза или човек, които по никакъв начин не ви засягат и интересуват. С презумцията, че когато на вас ви се наложи, съвсем непознати хора ще ви се притечат на помощ.

Гражданското общество съществува само при развитите демократичните общности, където има връзка управлявани - управляващи и обратно.

Винаги зад интересите на Гражданското общество седят личните граждански интереси, но е важно да се определи, че става въпрос за сбор и съвкупност от много личности (общество), а не за една личност." (От https://bg.wikipedia.org/wiki/Гражданско_общество / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.bg /)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Екутьор и Пишан
« Reply #389 on: April 18, 2016, 12:57:46 AM »
 Днес научих думата "екутьор", а също и научих, че град Гума (в Синдзян, Китай) имал и друго име - Пишан. "Гума" на уйгурски е گۇما بازىرى, а на китайски - 固玛镇. "Пишан" на китайски е 皮山镇. Източник за града (английската Уикипедия): https://en.wikipedia.org/wiki/Guma,_Pishan_County.

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.