Многозле
"Грешката е вярна." Чували ли сте го/чели ли сте го?
В случая говоря за "
многозле". Няма такава дума. Това се получава като умишлено или неумишлено се съединят "много" и "зле", т.е., когато "много зле" се изпише слято (
многозле). Какво бих окачествил като много зле и не само като много зле, а самото него като изписано погрешно? Към днешна дата това е едно "предложени" или по-скоро не предложени (покана), а подкана да съм пишел за без пари.
То и преди ми се е случвало - няма да забравя последния път, когато така ме покани един човек от България, в стил - "Нали обичаш да пишеш, мислех че ще ти е приятно да пишеш." или казано по друг начин - да съм му пишел в един-какъв си сайт, т.е. да му наливам безплатно съдържание (защото "обичам", т.е. защото му се струвам някакъв графоман, вероятно), а после той да си изкарва пари от сайта (той направо си каза, че иска да го продаде по-късно). Сега, обаче, положението беше още по-зле, затова и го окачествявам като
многозле на шега и съвсем, ама съвсем сериозно, като
много зле или, алтернативно -
доста зле! Ситуацията е аналогична на споменатата по-горе, с тази разлика, че поканата/подканата идва от чужбина. Откъде точно - няма голямо значение, а и аз не съм сигурен, защото нямам пряк достъп до данните на този/тази, с когото/която комуникирах по този повод, но ето за какво става дума. Перифразирам превеждайки:
"
... посещавай сайта тука и допринасяй със своите безценни мисли тук чрез нови и свежи блогове и теми/топици."
По друг начин казано - "стой тук постоянно или колкото се може по-дълго и пиши свежо и уникално съдържание". За пари - нито думичка, т.е. безплатно, безвъзмездно, доброволно, за този 'дето духа, за този, който клати гората, и пр.
Отначало се замислих да не е майтап, но, уви, не е. Изводът, който се налага от само себе си, че човекът е или много наивен, или е агентче на въпросния сайт, набирайки наивници (а аз нямам по-добра дума за тези, които пишат за без пари, вместо да използват това писане за да изкарат някой допълнителен доход, помагайки по този начин на себе си, на тези от които изкарват парите и на местната, и световната икономика, като цяло или поне да използват това време за нещо по-стойностно - например за изкарване на пари по друг начин, за почивка, за образование и за други по-смислени от безплатното работене за някой/някои). Мога да се изкажа (а и се изказах вече в един наскорошен Скайп-чат) и по-прямо (давам цитат с малка цензурка на въпросното място, защото целта не е да му правя лоша, добра или каквато и да е реклама, а да покажа колко бе
зле тази покана/подкана) - "Някакви ме увещават да съм пишел безплатно за един ***... обяснявам им за 100-н път, че безплатно не пиша, защото няма социализъм и навсякъде ме карат да плащам, та трябва да си използвам времето да изкарвам пари, а не да го прахосвам... или са тъпи, или са агенти на *** и търсят балъци да им пишат за без пари (а то балъци има - из повечето сайтове пишат безплатно, че не могат да си пишат за себе си; аз 1 цент, ама съм си го изкарал, а те и толкова нямат...)". Ще поясня, че онова "аз 1 цент" е относно един наскорошен мой интернет приход, състоящ се в 1 евроцент.
Разбира се, изкарва и по повече онлайн, а офлайн - по много повече. Но не е въпросът в количеството пари, а в принципа - не ми се работи за без пари. Ако и на мен не ми искаха пари за транспорт, храна, различни услуги и т.н., тогава, о, с удоволствие и аз бих се раздавал безвъзмездно, безплатно, но в условията на капитализъм (пазарна икономика или както и да се нарича това в момента), не мога ни най малко да си позволя лукса да си отделям часове, дни, седмици, месеци и, в крайна сметка - години, от живота за нищо.