Сега да понапиша малко за
разочарованието
и по-точно какво може да ме разочарова от дадено място на пребиваване, защото тук пишем за неща, които се търсят, а гледам, че се търси за "
разочарованието е", "
разочарованието е най", "
разочарованието от любовта" (това е много добра тема, според мен, но в момента мисля, че нямам какво толкова да добавя по нея, освен главното, че понеже двама души винаги имат различия, сблъсъци на интереси и прочие, то любовта, обикновено, ако не води до разочарование, то поне, в повечето случаи, е доста проблемна; проблемите са от най-различно естество)...
Ето и някакъв, що-годе пълен и актуален списък от моя, настояща гледна точка по въпросното
разочарование:
- 1. Човек може да се разочарова от нещо, което е чакал да стане, вярвал е (до една или друга степен), че ще стане, а то така и не е става. Конкретен пример - политически промени от рода на построяване на даден строй. Знайно е как някои хора са чакали построяването на комунизма, а така и не са го дочакали.
- 2. Човек може да се разочарова от високата степен на дадена опасност - например заболеваемост. В момента, например, много хора ги е страх от ебола, която е разпространена основно в части от Африка, но има доста други болести, които заслужават особено внимание и предпазливост - хепатит, кучешка тения, свинска тения, птичи грип и т.н.
- 3. Дискриминацията от различен вид и род към чужденците/чуждестранните граждани - да речем такива дискриминационни прояви: ако си от една националност може да работиш това и онова, а ако си от друга - не ти дават. (това на официално ниво) Друг пример - някои от местните постоянно те виждат/привиждат като чужд, без значение колко време си живял, колко си овладял от културата и езика, просто, защото сте външно различни (това е дискриминиране или, в по-мекия случай, различно отношение на неофициално/недържавно ниво).
- 4. Природни катаклизми, природни явления. Това мисля, че е ясно, а и лесно обяснимо. Представете си, че сте отраснали на място без сняг и лед/поледица. Премествате се на място със зима. Почват снегове, виелици, поледици... е, в зависимост от личния ви темперамент, характер, светоглед и т.н, това няма да ви е приятно в една или в друга степен. При мен, конкретно и в момента, разочарованието е от тайфуните - не съм свикнал да виждам толкова много разрушения и съборени дървена и да ми спира ток/вода по няколко дена.
- 5. Чужд език. Някои хора си мислят, че всеки език може да се научи, може да им се отдаде. Уви, не е така. Знам хора, които въобще не са в състояние да овладеят дори елементарно ниво на чужд език. Знам и случаи, в които човек може прекрасно да овладее един чужд език, но да не може да овладее друг. Това е напълно закономерно, защото езиците са различни - някои са по-близки до родния език, други са по-далечни. Да предположим, че ако четете това, вие сте българин и/или български гражданин, или някой чужденец, който е учил българска филология и пр. Е, ако ви се наложи да учите някой близък до съвременния български език чужд език - например сръбски, то това няма да е толкова трудно за вас, колкото ако ви се наложи да учите немски език или пък, още по-далечния и тонален виетнамски език (освен, ако не сте виетнамци или наполовина виетнамци, които имате вече някакво ниво на познание по виетнамски език.)
- 6. Икономически измерения. Те са малко или повече свързани с политическите, за които споменах още в точка първа, но все пак, да ги отбележим и тук конкретно, отделно. Представете си, че има постоянно инфлация и то не инфлация, а такава, която се усеща; която ви "удря по джоба", както се казва в известния български идиоматичен израз.
- 7. Престъпност. Това пък е съвсем ясно. Колкото по-голяма или по-повишаваща се престъпност, толкова повече хора няма да се чувстват добре на даденото място.
- 8. Екология. Замърсяването на въздуха, за пример (защото екологичните проблеми никак не се изчерпват само с единия въздух). За някои хора това е проблем едва тогава, когато вече не могат да виждат пред себе си от смог. За други, обаче, дори и по-малко видими замърсявания са проблем и ценят здравето си. Така че едно перманентно или почти перманентно замърсяване на въздуха може да окаже влияние върху отношението на конкретните индивиди.
- 9. Шум. Това може и да не го забелязват някои, но тези, които се нуждаят от качествен сън и се събуждат от шума - определено го забелязват. Преди едни канадци ми говореха, че там не можело в 4 сутринта някой да се развика и да не отнесе глоба, примерно. Оставям настрана този случай и не знам как е наистина в Канада в това отношение (ако е така - то наистина е много добре!)... само подчертавам колко е хубаво да може човек да се наспи нощем или, ако не спи, то поне да не слуша най-различни шумове/шумотевици!
- 10. Социални грижи - болници, пенсии и пр. Това също е ясно, според мен. Ако болниците са много скъпи и хора умират, само, защото нямат пари (!!!)
, то работата е ясна...[/list].
Може би този списък не е на 100% пълен, следователно не може да претендира за изчерпателност, но поне, да се надяваме, е полезен. Засега, с това мисля и да приключвам темата, защото има доста други неща за вършене в интернет и извън него.