Алтаистика
На други места също съм повдигал тази тема -
алтаистика. Нека я има и тук. Все пак това е един, до голяма степен,
източен, както и интернационален форум.
Какво е това
алтаистика?
Алтаистиката е наука за алтайските езици (култури, народи).
Какви са тези алтаиски езици? Е ли това само алтайският език (един от тюркските езици)? Съвсем не. Алтайските езици се групират така:
- Японска група
- Корейски език
- Тунгусо-манджурска група
- Монголска група
- Тюркска група
Алтаистиката си е сериозно знание. Интересно е колко сходни татарски и корейски думи има, например, а и, също така, татарски и японски...проличава си общият корен. Примери
ЖЕРАВ на корейски е
ТУРУМИ, а на татарски е
ТУРНА. Около 15-20 % от думите си приличат, както бях чел на времето в една от големите енциклопедии в една българска библиотека. С японският език е почти същото - ето примерно японското
КУРО значи
черен, а това ("черен") на татарски е
КАРА...Неизчерпаема тема, както се казва!
Всички фенове (любители) на лингвистиката (и конкретно на алтаистиката) нека са наясно, че родството на думите може да се проследява най-вече и основно в по-прости думички. Да речем, ако сравняваш 2 родствени езика по-голяма вероятност е да имат родствени, с общ корен, думи от рода на
вода,
трева,
ръка, а не някои понятия като
онтология или
информатика.
В случая с тези три езика (японски, корейски и татарски) има едно неудобство -
ГОЛЕМИЯ БРОЙ ЧУЖДИЦИ И ЗАЕМКИ в тях - докато японците и корейците имат много китаизми и англицизми (стигали са и до 70 % от езика им, доколкото съм чел), то при татарския език има много персизми, арабизми и русизми. Това е естествено, предвид историята на тези алтайски народи и различното им географско разположение. Така може да разберете защо японското
АЙШИТЕРЮ (Обичам те
) излиза извън строя, защото идва от китайското ОБИЧ/ЛЮБОВ - "
АЙ" (пише се:
爱, ако са ви китаизирани компютрите, ще го виждате като йероглиф, ако ли не - ще ви излиза като квадратче
). Корейските
САРАНГХЕ или
САРАНГХЕЙО нека видим с кое татарско любовно изречение е родствено. Коренът на тези думи е САРАНГ -
사랑 (обич; любов). В татарския родственото е
СЬОЙ или
СЮЙ (според диалекта), което има родство със
САРАНГ. Най-родствения начин с корейския език е, ако кажеш "СЬОЯМЕН СИНЕ", почти звучи като "САРАНГ-ХЕ", иначе си има и други начини, но този си е, вероятно, "най-корейският".
Може за непрофесиоланистите и за нелюбителите на алтайлъка това да не е много интересно, но, ако има желаещи, то ще ви разкажа много интересни неща за аналогии между
КОРЕЙСКИ и
ПРАБЪЛГАРСКИ, например (все пак
ПРАБЪЛГАРИТЕ са важна тема за този омнилогичен оптимизаторски и не-оптимизаторски международен водещ форум - seo-forum-seo-luntan.com). Тази наука -
алтаистиката - си ми е голямо хоби, макар и по образование да съм философ (философ-антрополог, по-точно), както знаят всички, които ме познават.
Какво друго мога да кажа по тази тема, преди да я приключа в този пост? Например това, че
алтаистиката е интересна и полезна наука; особено, за хора, които обичат алтайските народи и култура (а татарите и прабългарите са си алтайци, от западно-хунския клон на тюрксата група в Алтайското семейство).
В следващите дни, може да продължа тази интересна и вълнуваща ме, както и, надявам се -
полезна тема за всички нас.