"Предсказания"/"пророчества"/прогнози за САЩ и КНР
Не искам да се произнасям дали икономическите данни, които четем понякога из интернет са верни, неверни или полуверни, защото нямам нито времето, нито желанието, нито много ресурси, за да ги проверявам, но ще обърна внимание на един свързан проблем, който вече може и да съм споменавал по-рано. Когато бях малък ученик, при социализма, постоянно слушах (слушам и сега от някои) как САЩ загниват, западат и скоро ще се сгромолясат. Това не само, че не става, но те продължават да са най-силната икономика в света по БВП. Когато станах по-голям ученик, ме завариха "промените"(останах си пионер, никога не станах комсомолец) и почнахме да слушаме друга "песен" как "комунизмът си отива" и, че такива държави като КНР е въпрос на месеци, даже на седмици да се разпаднат. Е, ами и това не става - Китай не само, че не се разпадна, подобно на СССР, Чехословакия и Югославия, но дори стана втората, след САЩ, икономика в света по БВП, трета военна сила (след САЩ и Русия, предполагам) и силен международен политически авторитет. На времето един умен, според мен, кубинец беше казал, че е проява на механично мислене това да се очаква, че щом някъде са настъпили промени (паднал един строй), то той ще падне и на останалите места.
Обобщение - държави като САЩ и КНР са с огромни ресурси в икономически, политически, военен, научен и друг аспект. Това ги прави практически неуязвими от разни там икономически несгоди, които може да са проблем за малки страни, но не и за гиганти като споменатите две, които имат механизмите, връзките и възможностите да се оправят доста по-добре, отколкото малките зависими и полузависими държави по света. Така че независимо колко някой иска/не иска нещо да се случи, то нека да бъдем обективни и да видим, че лошите прогнози за САЩ и Китай са от поне 20-50 години, но тези държави и досега просперират по свои си начини. Та, ето защо, не се връзвайте много-много на такива "предсказания", "пророчества", прогнози.
Продължавам в този дух:
Отдавна отстоявам гледната точка, че СССР не се разпадна от само себе си (от някакви обективни исторически причини), а го разпадна кръгът около Горбачов (ако приемем, че той не е ръководил на 100% еднолично, а ако това е било така - значи направо Горбачов). СССР при Горбачов не мисля да е бил по-зле от СССР при Сталин (това обхваща и 2-та Световна война, която е изключително тежка за СССР) или при Черненко (който е предшественика на Горбачов), така че това си беше субективен фактор. Я вижте сега Северна Корея - много по-зле икономически, отколкото СССР при Горбачов, но като командващите я, не си я дават и тази държава, въпреки враждебната обстановка спрямо нея от страна на много други такива, не се разпада.
Аз не казвам, че свръхсилите (от рода на САЩ и КНР) са имунизирани, а само припомням исторически, че много хора отдавна ги "погребват", ама тези свръхсили си остават водещи и дори просперират. Ако тръгнем да сравняваме, примерно, с България - нейното население намалява през последните години, а това на САЩ и на Китай се увеличава.
За Китай от някъде 10 години (най-малко!) слушам/чета, че икономиката му прегрявала, пък скоро ще спрял растежът му, пък направо ще се разпаднел като СССР, а то Китай даже се засилва, и подобрява (икономически, военно, най-малкото). Затова и съм внимателен с прогнозите. И пак да се върна на примера със Северна Корея - щом тя дори се държи, то значи Китай едва ли може да има някакви сериозни проблеми.
Още по тези проблеми:
Някои теми за сриване/пропадане/крах и пр. на Китай отдалече си личат, че са несериозни и само отразяват неистовото желание на някои да превърнат желаното в действително. Да, но си има и теми, коити ми хващат окото от самото начало, защото за разлика от мноооооооогото други елементарни почти еднакви и подобни, са подплътена с разни по-точни и съществени анализи и цифри. Говоря за Китай често, защото аз, от около 1986 година някъде си посветих живота Изтока и, по-конкретно - на Китай, а от 2004 живея във въпросния Китай, та много, наистина доста се вълнувам от това какво ще става с този Китай и какво става, разбира се. И понеже, от поне 1989 година всеееее чувам колко зле ще стане в Китай, как ще се съсипят, как ще се съборят, как ще се разпаднат, А ТЕ (китайците), напротив - напредват в икономиката, военното дело, че даже и в науката (което не значи, че животът ми/ни тук е баш по мед и масло във всяко отношение), то просто да кажа, че АКО И СЕГА (тази 2014 година) разните му там твърде сериозни песимистични за бъдещето на КНР изчисления/прогнози/заключения не се случат, то ще давам за пример, за бъдещите поколения, да се учат, и да знаят истината, че Китай толкова лесно не може да падне, особено след като е насъбрал толкова:
- валута и злато
- военна техника/армия
- сила и опит в годините/в дългата си история
- Комунистическа партия (каквото и да значи това, и както и да я дефинират различните изследователи и неизследователи, учени и неучени)
- територия (трета по големина в света, след Русия и Канада)
- най-голямото население в света (макар и в бъдеще да има голяма вероятност Индия да е с най-голямото население на света)
- силни съюзници (Русия, Бразилия и др.).
Някои си мислеха и продължават да си мислят, че ККП ми нарежда да пиша така. Аз не знам дали ККП е наредила да се дава някакво мнение по тези въпроси, честно казано. Откакто живея тук, никога някой от Партията или от полицията, или откъдето и да е, не ми е давал указания какво мнение да давам в интернет или извън интернет. НАПРОТИВ - аз самият се дразня понякога, че някои китайци говорят против държавата си невдявайки/неразбирайки колко по-добър живот им е осигурила от този на хората в други страни! Т.е., ако зависеше от мен, бих наистина давал указания как хората да учат повече, да разбират повече и да не критикуват неаргументирано, без да са сравнили кое накъде е в други страни по света.
Като стана дума за БВП-то на КНР и за това, че го следя от сайта на ЦРУ-то - правя това, защото ми харесва как е написано и мисля, че все пак ЦРУ-то не може да пишат, нещо, в което не вярват, нали? Аз все с техните данни си служа и техните данни са все за ПОЛОЖИТЕЛЕН КИТАЙСКИ ПРИРАСТ НА ИКОНОМИКАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Аз даже не знам китайските официални данни къде са точно (не, че не мога да ги намеря, обаче, все пак, ЦРУ-то няма да се излага да лъже публично, нали?) Има си и данни на Световната банка и др., така че не е проблем да се намира такава полезна икономическа информация.
По един по-частен въпрос сега. Твърдят някои, че "износът на Китай се сгромолясвал"... Ама вижте сега, нали китайският износ е на 1-во място в света или поне в първите няколко (не съм провярвал скоро и сега не ми се търси за потвърждение, но, ако бъркам, веднага ме поправете, моля). Това, че е паднал с някой и друг процент, не значи, че е голяма беда станала. Все едно някой човек да взема 8 000 лева заплата и да му падне заплатата на 3 000 лева и ние да плачем, че е беден. Ами, ако другите вземат само 400 лева?!... Така че - износът не е кой знае какво повредил на икономиката като цяло, колкото и да е важен, след като е паднал с няколко процента. ПЪК И ОТДЕЛНО - нали икономиката се гради и на ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, и на какво ли още не...
Така че, аз казвам, дайте да изчакаме до 2015, ако искате и до 2016, и да заключим,
НАЙ-ПОСЛЕ, че Китай няма големи изгледи да се съсипе. Не, че нещо, ама, разберете ме, омръзнало ми е от 1989 насам все да ми предричат лошо за Китай (и за САЩ, всъщност, разни други хора или същите), а те тези държави все да са си относително добре.
Т.е. да вземем да сложим чертата вече по този "проблем". Много емблематично, всъщност, е нещо, което мярнах наскоро - писали "Почивай в мир!" за Китай
! Това е една от най-успешните държави напоследък, та представете си какъв абсурд почувствах аз като го прочетох. Защо казвам, че е емблематично, обаче? Ами бях в 9-ти клас, когато разни нахъсани седесари (и особено седесарки) ми изнасяха/натрапваха убежденията си, как Китай ще се срути; не можело то да има комунистическа партия и да оцелеела тази държава, утре-другиден ги чакай да паднат
. И сега, след десетки години по-късно, когато пък се появиха разни в другата крайност ("Китай ще завладее света, всички ще говорим на китайски съвсем скоро!"), все още има разни хора, които наистина си вярват, че Китай ще се разпадал, глад и мор ще имало, и не знам какво си, затова и писах емблематичното по-горе.
Моето виждане, като на човек със светоусещане "отвътре в китайската култура и държава" (нали живея вече много години в Китай) е, че истината е някъде по средата - нито Китай иска и може да завладява целия свят, нито пък е толкова зле икономически, че да се разпада или да даде "на заден ход" икономически. Реалните проблеми в Китай са съвсем други - напр. в много градове нараства ракът, защото са страшно замърсени (т.е. екологически, а не икономически проблем) или пък това, че в много райони има болести, които са редки в Европа като свинската тения, малария и пр.(т.е. проблеми на хигиената и здравеопазването, а не икономически), в повечето райони не може да се пие вода от чешмата директно - трябва да се преварява или да се купува минерална, или пречистена вода от магазините (аз редовно харча поне 1/20 от заплатата си, към днешна дата, само за питейна вода) и др. от такъв сорт. Т.е. проблеми в Китай може да се намерят колкото си искат тези, които му предричат разпад, ама пък точно икономически проблеми да имат китайците и да се срутят, това никак няма изгледи да стане. Това е моето мнение.