Какво не можели да купят парите и дали е така
Има разни твърдения за парите, че не са всичко, че не можели да купят всичко (по-долу ще разкритикувам някои от тях). Аз съм съгласен принципно с това, дори си мечтая за светло бъдеще, когато пари няма да са нужни и за всеки ще има според потребностите. Например Пенчо иска кола - на ти, Пенчо, кола без пари. Илия иска суши - заповядай суши! Ибрахим иска да ходи в Австралия - на ти билет за Австралия и хотелска резервация! Джан иска компютър - ето ти компютър! Това ми е мечта, както казах: на всеки според потребностите!
В днешно време обаче, независимо в коя държава, такива неща няма (ако бъркам - кажете ми къде вече има такова нещо, за да се възрадвам!
. И значи, ако искаш нещо да го имаш законно, трябва да си платиш за него. Нямаш пари = нямаш го. Това мисля, че е много просто, ясно и логично, но...днес се натъкнах при чат с един приятел на разни твърдения, които искам да разкритикувам:
1.
Парите можело да купят леглото, но не и съня. ГРЕШНО! ИМАШ ПАРИ = ИМА ПРИСПИВАТЕЛНИ
А и, ако имаш пари и, примерно, си позволиш различни развлечения днес: фитнес, масажи, плуване, кино, театър, добра храна...после няма ли да спиш като къпан и без приспивателни (в много случаи)?
2.
Парите можело да купят храната, но не и апетита. ДОНЯКЪДЕ! Да предположим, че човек има проблеми с много храни, но ако има пари може да си купи най-най-най любимите храни, които и без много апетит би опитал. Примерно някой няма апетит и не му се яде хляб с ориз и лук, ама ако има и си купи хайвер, скариди, раци, цитрусови плодове...може и да му се отвори апетите. Повече пари = повече избор на храни = повече шанс за отваряне на апетита.
3.
Парите можело да купят лукса, но не красотата. ГРЕШНО. ПЛАСТИЧНИ ОПЕРАЦИИ И СИ ГОТОВ. С ПАРИ СЕ ПРАВЯТ! Иначе красотата, както съм казвал, е нещо субектино и зависи от естетическите конкретни стандарти. В някои епохи и в някои култури, примерно дебелите жени са били красиви, а в други - не! Един харсва Брад Пит, а друг - Антонио Бандерас...Един обича синьо, друг - зелено. Обаче за промяна на външен вид по начина, по който искате/намирате за красив се искат пари.
4.
Парите можело да купят една къща, но не един дом. МАЛКО КАТО ИГРА НА ДУМИ. КЪЩА, ДОМ... И ВСЕ ПАК: БЕДНОСТ = ПОВЕЧЕ СКАНДАЛИ (НАЙ-ЧЕСТО). Знам, знам, че скандалите си зависят от темперамента, характера, конкретните ситуации, обаче, когато има пари, по-малко причини има за скандали и повече възможности има за тяхното туширане/избягване/разрешаване.
5.
Парите можело да купят лекарството, но не здравето. ЗАБЛУДА. БЕДНИТЕ ЯДАТ ЛОШО И СЕ РАЗБОЛЯВАТ. Да не говорим, че ако човек е беден не само пълноценна храна не може да си купи, но и може, примерно да измръзне от студ през зимата, да няма пари да си купи неща за личната хигиена (сапун, шампоан, миялни препарати...); а това, че някои умират, защото нямат пари за операция е отделен въпрос и сигурно спада към "парите могат да купят лекарството", т.е. лечението (лекарства, операции и пр.)...Както са го измислили някои хумористи: "По-добре здрав и богат, отколкото болен и беден."
Факт е, че има много болести, които като имаш пари и се излекуваш, но ако нямаш си оставаш болен и дори може да починеш в зависимост от заболяването. Парите са добро условие и за повече здраве и за повече лечение. Говорят някои за хора, които живеели в планините нейде, ядели само мляко, сирене и други неща, пък ставали столетници. Може! Обаче онези неща - мляко, сирене и пр., нали пак са нещо, което струва пари ("не пада от небето"). Я някой да живее съвсем без нищо в планините да видим колко години ще изкара!
6.
Парите можело да купят съжителството, но не любовта. ДОНЯКЪДЕ. КАТО СИ БЕДЕН И ТЕ НАМРАЗВАТ ПО-ЛЕСНО ДОСТА ОТ ДНЕШНИТЕ МЕРКАНТИЛНИ ХОРА, АКО СИ БОГАТ - КОМПЕНСИРАШ С ПОДАРЪЦИ, ИЗНЕНАДИ, РАЗВЛЕЧЕНИЯ, ДОРИ ПЛАЩАШ НА ХОРА ЗА ИДЕИ ДА ТИ ПОМОГНАТ.
Като човек занимавал се професионално с любовта от философско-антропологична гледна точка ми е ясно, че влюбването, обичането, привличането не могат да се купят с пари, но също така и ми е ясно, че с пари може да се повлияе доста на психиката/емоциите на хората, особено, ако се използват позитивно/креативно/иновативно. Простичко казано - човек без пари даже една роза не може да купи или да си къпи писалка и лист, за да напише стихотворение, а камо ли да си плати компютър, интернет, за да напише някакъв любовен имейл, нали? Или, ако искате, да дам пример със серенада - трябва да има пари за музикален инструмент (примерно китара) и, примерно, да си плати уроците по китара...абе с парите идват повече възможности, дори и в любовта.
7.
Парите можело да купят разпятието, но не вярата.+ По-луксозно място на гробищата, но не и на небето Ами религиозни неща. Аз съм учен, не искам да се впускам в религиозни (митологически) разсъждения. Например никой не е доказал, че има такова нещо като живот след смъртта/място на небето.
8.
Парите можело да купят развлечението, но не щастието. НЕ Е ТОЧНО ТАКА. За много хора щастието се състои и/или поражда от развлечението. Примерно някой си мечтае цял живот да живее в Египет или Тайланд. Ти си богат/-а и му даваш тази възможност. Той/тя заживява в Египет/Тайланд/където му(й) харесва...Е, тогавашансът да се почувства щастлив/щастлива не е ли многократно по-голям?
9.
Парите можело да купят смъртта, но не живота. Това пък съвсем не ми е приятно да го коментирам, но, все пак, да кажа, че има случаи, когато хора си загубват живота, т.е. не могат да си купят живота, защото нямат пари за животоспасяващо лечение. А също и такива, които дават пари, за да им роди някоя дете, ако са бездетни; да осиновят дете. Всичко това показва, че с парите имат отношение към живота голямо.
Извод - докато няма комунизъм (при който парите да не съществуват) винаги парите ще са от значение и то голямо за нещата и живота ни. Парите са просто една универсална стока, която може да се разменя за най-различни стоки и услуги. Затова и никога не бива да пренебрегваме тяхното значение, нито пък да ги надценяваме, защото не всичко е пари (универсална стока), все пак.