"Предсказания"/"пророчества"/прогнози за САЩ и КНР
Не искам да се произнасям дали икономическите данни, които четем понякога из интернет са верни, неверни или полуверни, защото нямам нито времето, нито желанието, нито много ресурси, за да ги проверявам, но ще обърна внимание на един свързан проблем, който вече може и да съм споменавал по-рано. Когато бях малък ученик, при социализма, постоянно слушах (слушам и сега от някои) как САЩ загниват, западат и скоро ще се сгромолясат. Това не само, че не става, но те продължават да са най-силната икономика в света по БВП. Когато станах по-голям ученик, ме завариха "промените"(останах си пионер, никога не станах комсомолец) и почнахме да слушаме друга "песен" как "комунизмът си отива" и, че такива държави като КНР е въпрос на месеци, даже на седмици да се разпаднат.
Е, ами и това не става - Китай не само, че не се разпадна, подобно на СССР, Чехословакия и Югославия, но дори стана втората, след САЩ, икономика в света по БВП, трета военна сила (след САЩ и Русия, предполагам) и силен международен политически авторитет. На времето един умен, според мен, кубинец беше казал, че е проява на механично мислене това да се очаква, че щом някъде са настъпили промени (паднал един строй), то той ще падне и на останалите места.
Обобщение - държави като САЩ и КНР са с огромни ресурси в икономически, политически, военен, научен и друг аспект. Това ги прави практически неуязвими от разни там икономически несгоди, които може да са проблем за малки страни, но не и за гиганти като споменатите две, които имат механизмите, връзките и възможностите да се оправят доста по-добре, отколкото малките зависими и полузависими държави по света. Така че независимо колко някой иска/не иска нещо да се случи, то нека да бъдем обективни и да видим, че лошите прогнози за САЩ и Китай са от поне 20-50 години, но тези държави и досега просперират по свои си начини. Та, ето защо, не се връзвайте много-много на такива "предсказания", "пророчества", прогнози.