☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯

☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Размисли на Гесер Курултаев  (Read 67463 times)

0 Members and 24 Guests are viewing this topic.

MSL

• Философ | Philosopher | 哲学家
  • SEO Mod
  • SEO hero member
  • SEO-karma: +823/-0
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

За т. нар. "ерозия на авторитетите" и въздигането на нови авторитети

Когато се разсъждава за нещо е първо важно да се уточни понятието. Под "авторитет" може да се разбират много неща. Например в един Казахстански филм видях, че местен престъпник ("мутра", "мафиот") е наричан "авторитет" (и то сериозно, а не подигравателно, не иронично, не осъдително). Заинтересувах се и разбрах, че има такова понятие - "престъпен авторитет". Сигурно се досещате, че едно е да говорим за научен авторитет (например за Айнщайн, Маркс, Павлов и др.), а съвсем друго е за едри престъпници (т.нар. престъпни авторитети).
 Оставяйки настрана тези 2 противоположни авторитета, може да говорим и за много други - например за "местен авторитет" (някой, който в селото си е най-начетен и го вземат под внимание, да речем). Във всяка една общност може да има авторитети. Колкото е по-проста, необучена, неука една общност, толкова по-лесно може да приеме за авторитети хора, които не са нещо кой знае какво (а някои може да са и същински мошеници). Преди много години имах по-млада от мен приятелка (с 11 години), та се бях присъединил към нейната компания съставена основно от средношколци и средношколки (от различни гимназии и техникуми, но в голямата си част не особено ученолюбиви като някои дори бяха на ниво "двойкаджии" или "тройкаджии". Имаше един ученик, който дори не знаеше кой е българският писател на който е кръстено училището му.) За да не си помислите, че говоря за някакви абсолютни олигофрени, ще кажа, че това беше едно средно ниво (или малко под средното в най-лошия случай), защото и преди това съм имал наблюдения за компаниите във въпросния град на тази възраст (малко преди да станат абитуриенти), та това си беше едно преобладаващо на доста места ниво. След като ви въведох по този начин в общността от няколко десетки човека (от двата пола), да ви кажа и кои им бяха авторитетите (хората на които се възхищаваха, които им бяха идоли, модели на подражание, обекти на благородна или неблагородна завист и пр.): 1. Безспорен лидер в авторитетността беше един едър престъпник (мафиот). Някои се прехласваха с минути (и до половин-един час) да обсъждат как този човек го видели, че карал еди-каква си много скъпа кола, как чували че продавал или пласирал много наркотици, как някакъв от квартала твърдял, че работел за него като крадец на коли, как преди едрият престъпник пребил някакъв тук и друг там. Такъв им беше авторитетът: с престъпно натрупан капитал, занимаващ се с най-различни разбиващи и нараняващи обществото или отделни негови членове дейности.
 Нямаха за авторитети хора, които дават нещо на обществото: художници, писатели, медицински професори и други с които градът бе пълен.
 2. Говорейки за авторитети в областта на изкуството няма да е справедливо, ако не отбележим, че имаше и такъв - рапър. (Доколкото рапът е изкуство; музика.) Репертоарът на въпросния рапър включваше песни с лирични герои агресивни и престъпни; текстовете - изпълнение с агресия, вулгарност и деградация. Някои от тези хора пееха с гордост (а и избивайки комплекси) неговите песни или куплети от тях. Изпяваха ги повторно и потретваха.
 Е, не е ли ясно защо тези хора имаха за авторитети местен едър престъпник и вулгарен рапър? Ами, защото "такова им беше нивото", "толкова им бе акълът". Ако цял живот ядеш зеле, свинско и ябълки няма как да станеш фен на неща, които не знаеш като лотосов корен (корен от лотос) (https://en.wikipedia.org/wiki/File:A_delicacy_made_of_LOTUS_STEM.jpg), магарешко месо и нони (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%BD%D0%B8). Та и с онези младежи така беше - нямаше как да са с авторитети Енгелс, Айн Ранд, Дебюси, Реноар или, примерно, Джоу Дзиелун (Джей Чоу) (https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Chou). "В царството на слепите едноокият е цар." (така гласи правилно една стара мъдрост).
 Друга причина за техния недоразвит, нисш избор на авторитети бе това, че нямаха добре възпитан вкус, идеали, морални норми и пр. "Битието определя съзнанието.", според марксизма-ленинизма, та в тази връзка: как като баща ти и майка ти по цял ден слушат чалга, от радио и телевизия също ти се предлага такава музика, ти да развиеш афинитет към Павароти или към Едит Пиаф? Ами ти сигурно даже не си ги чувал/-а като имена, камо ли да им знаеш музиката (а и да я знаеш, да я харесаш повече от чалгата)? Много рядко има такива "пробиви", защото "Крушата не пада по-далече от дървото."

Димитри Иванов правилно отбелязва, че простотията достига нови и нови върхове във всички области (от писмената до политиката).

Когато прочетох, че той мисли така, се зарадвах, че има и други на моето мнение (а то е, че въпреки интернета, който задава много повече възможности за образоване и самообразоване, повечето хора стават по-глупави, като цяло). Ами, при положение, че общото ниво спада, как авторитетите да не ерозират? По мое време (когато бях ученик) всички знаехме, че Енгелс е голям учен и философ (поне това знаеха даже двойкаджиите). Преди около 10 години попаднах на хора, които въпреки че бяха добри по биология не бяха чували за този Енгелс (но, поне, им беше интересно да научат, че имало и такъв велик ум). В днешно време авторитетността на много бивши авторитети - Аристотел, Декарт, Бейкън, Фойербах, Маркс, Ленин и много други е "ерозирала" (в масовото съзнание, а не в съзнанието на професионални философи като мен и други високо-образовани културни хора), и се въздигат някакви (от всякакъв вид!) местни, регионални и по-всеобхатни нови "авторитети", чиито умствени заложби и способности нямат сигурно и 20% от тези на горе-посочените мислители-философи-учени, но като за това ниво (на изпростяло и изпростяващо население в по-голямата си част по света) - толкоз. :( Във филма "Идиотокрация" много добре (в художествена и хумористична форма) е представено как даже един средно-интелигентен човек може да минава за гений в общество, което е оглупяло и деградирало до голяма степен (повече за него (филма) на английски в Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Idiocracy).
 Това беше като част от размислите тук. Не претендира за изчерпване на всички причини за ерозирането на авторитетите. А те са доста - например някои могат да бъдат ерозирани чисто политически/идеологически с насилие. Други могат просто да бъдат заменени от наистина по-добри авторитети и т. н.

« Last Edit: December 02, 2016, 01:48:29 AM by SEO »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За правенето на пари онлайн
« Reply #151 on: December 03, 2016, 05:33:49 AM »

Правенето на пари онлайн

Преравяйки по-стари постове намерих нещо, което съм писал по въпроса за правенето на пари онлайн (т.е. за правенето на пари по/от интернет). Надявам се да ви е полезно!

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Защо не е добра идея да биеш жена си
« Reply #152 on: December 09, 2016, 03:21:21 PM »

Защо не е добра идея да биеш жена си

В много страни това е незаконно. Отделно не е и морално да се разрешават конфликти с бой и насилие. Това сигурно всеки го знае малко или повече (че не е законно и не е морално). Затова и тук искам да се спра на въпроса от чисто прагматичната му страна (отвъд моралността и отвъд законността): Ако вземем някаква "идеална" страна (Вселена, измерение или както щете си го наречете), където е законно и е морално да поступваш жена си, когато прецениш, че "така трябва", то какво още може да те спре да не го правиш? Ето това е въпросът и отговорът му е: Има какво! (И то не е само едно.)

1. Много мъже (а и жени) вярват в максими като: "Бий, за да те уважават!", "Боят изгражда, а не разгражда!", "Ако не ме бие, значи не ме обича!" и още такива подобни. Такива мъже може да останат много изненадани, когато обаче попаднат на жена, която не споделя такива "ценности" и след първия пердах направо си хване багажа и избяга (а то не е като да няма къде да избяга - при родители, при приятели, при някой нов любовник, на работа в друг град или направо в чужбина). Даже и да е някоя, която споделя виждането, че може да я биеш, пак в един момент може да й дойде в повече и да те напусне.

2. Ответните реакции. Оставяме настрана случаите, в които мъже се опитвали да бият жените си, ама жените им ги нашамарили. Това са по-редки случаи. Примаме, че повечето мъже са по-силни и по-победоносни в схватките жена-мъж. Това обаче въобще не поставя мъжа в безопасност. Сетете се за онези страховити истории, когато жената си отмъщава посредством използване на ножици и ножове(рязва му нещо си, докато онзи спи или направо го заколва); посредством отрова; посредством други хора му прави нещо лошо...
 Ето защо, стигаме до извода, че ако човек е решил да има жена, то е по-добре да не се стига до бой, защото последствията може да са лоши за него или, най-малкото, тя да му избяга.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Малко за философията от първо лице
« Reply #153 on: December 16, 2016, 05:20:13 AM »

За философията от първо лице

Съвсем малко за философията от първо лице. Преди години една Петя бе попитала относно темата философия "Харесва ли ви този предмет или не?  :)" Моят отговор беше: "В училище не ми харесваше кой знае колко, понеже там се учи само история на философията (кой какво казал и кога го казал, примерно), докато после, в университета ми стана интересно - там се изучаваха отделни клонове на философията:
-диалектическа логика
-онтология (диалектика)
-формална логика
-теория на познанието (гносеология)
-етика и пр.

Философията е много интересна и полезна наука (според някои даже това не е точно наука, а е "Царица на науките" или просто ФОРМА НА КУЛТУРА, наред с НАУКАТА и РЕЛИГИЯТА).
"
 И досега не съм си променил мнението по този въпрос. Мога само да добавя, че срещам през всичките тези години все повече и повече хора, които си нямат почти никаква адекватна представа какво е философията и следователно я имат за "много сложна", "скучна", "прекалено дълбока", "много отнесена" и пр. неверни, субективни или простовати (и просташки) неща.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Материята не е делима до безкрайност

(Както съм писал и по-рано)

Както съм писал и по-рано - материята не е делима до безкрайност. В един момент материалните частици стигат до енергия и, в крайна сметка, до нищото. Добре. Това отдавна съм си го мислил, но не само аз - има си цяло течение, което от едно време си съществува и се нарича финитизъм. Според финитизма няма безкрайности.
 Днес научих, че Комисията за борба с псевдонауката при Президиума на (РАН) е подготвил меморандум "За псевдонаучността на хомеопатията", та в една от обосновките им се казва, че хомеопатията възникнала в епоха, когато най-основните представи на химията и биологията за свойствата на молекулите не са били все още общоприети. Някои учени са смятали, че материята е безкрайно делима (и затова за тях е имало смисъл да се говори за разтваряне до всяка степен) (http://www.segabg.com/article.php?id=841254).
 Е, дано вече повечето учени наистина да смятат, че материята не е безкрайно делима, т.е. да приемат финитизма.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Неща от които зависи натрупването на състояние

От какво зависи успешният бизнес

Вече съм писал, че няма задължителна връзка между ум и богатство. Сега ще се спра на други фактори от които зависи (зависят) натрупването на състояние, забогатяването, успешния бизнес.

1. Добрите идеи.

Ами не е задължително, наистина, човек да е много умен, за да стане богат. Стига да има добри идеи. А добрите идеи се раждат и в по-посредствени умове. Това е факт. Та, за начало - добра идея. Например, някъде още си нямат магазин за хляб, а много обичат да ядат хляб и могат да си плащат за него. Добра идея е да им се направи един магазин за хляб и да се печели от това.

2. Начален капитал.

Е, да. За много това е баналност, ама и много не се усещат, че нямаш ли го (нямаш ли парите да започнеш, а и някои да си подсигурен), то няма нищо да стане, ако ще и 100 000 000 добри идеи да имаш. Да-а-а-а...

3. Смелост.

Трябва си смелост (решителност). Има случаи на хора, които са способни (имат възможността) да спечелят поне пари за начален капитал, но нещо ги възпира. Това нещо може да е резонно, може и да не е, но важното е, че ги възпира - давам няколко примера:

3.1. "Ако го почна това, ще ми дойдат мутри!"

Т.е. може да почне бизнес с нещо си, ама щели да му дойдат мутри (рекетьори).

3.2. "Мога да отида на работа в чужбина и да изкарам пари, но там е опасно."

3.3. "Ако бях с 10 години по-млад, щях да го направя. Сега съм вече стар за бизнес."

4. Труд.

Според това колко си богат може да се наложи да работиш повече или по-малко. Например, ако имаш сайт, който може да носи пари, но трябва да се поддържа със съдържание (добавяне на съдържание), то ако имаш пари може да си наемаш хора да ти пишат статии, постове и пр. Ако нямаш, то ще си пишеш сам. А писането си е вид труд.
 Друг пример? Почнал си ресторант. Ако имаш достатъчно пари, ще си назначиш готвачи, сервитьори... ако нямаш, за начало ще трябва и сам да готвиш, и сам да сервираш.
 Така че, без труд (на различно ниво, според това колко може да си позволиш да плащаш/влагаш/инвестираш) няма как да стане работата.

За други неща от които зависи бизнесът и правенето на пари: вижте тук.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
Кои са мечтатели
« Reply #156 on: February 17, 2017, 04:18:02 PM »
  По темата за мечтателите и мечтите.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Бедност, богатство, умения, знания и т. н.

Сигурно тук е подходящо да турна една снимка на мозък и една на чуждестранна валута като символи на знанията и уменията от една страна, и на богатството (заможността) от друга. Само че аз тук не си играя на ефекти, а пиша за средно-интелигентната и най-интелигентната аудитория, та мисля да минем и без снимки/картинки.
 По-рано съм писал, на същото място, че има по-глупави и дори необразовани хора, които са по-богати от по-умните и по-образованите. Това е ноторен факт. Може да си с 2-3 висши и да си беден, а може и да си неграмотен, а да си богат. Разбира се, че може и да си неграмотен и беден, както и образован и богат. Всякакви ги има (всякакви комбинации се срещат).
 В тази статия ще обърна внимание на това как ако нямаш начален капитал (т.е. ако нямаш пари за "отскок") то и да си много умен, начетен, способен, пак може да си стоиш в положение на бедност или просто да "креташ" на ниво между "социално слаб" до "около средната класа", и дотам.

Ето какво ме подбуди да създам тази статия:

Бях пуснал връзка в друг сайт на фотографии от съвременен Китай (от една конкретна част в китайския юг) и коментарът на обърнала внимание жена беше:
Много ми беше интересно. Разглеждах снимките много внимателно. Видях много празни купички, а малко храна, рядка изядена храна с клечки!, дано не са мухи, в които се усъмних, работата на работника (като у нас)... И пак като у нас - две страни на един медал...
Радвам се, че има обърнато внимание, защото все пак този Китай е част от моето битие-житие. Та аз отговорих това: "Има и лъжици (традиционни), има и вилици и лъжици (съвременни); хигиената - има какво още да се желае. НО най-важното е, че БЕДНИТЕ са си бедни, а БОГАТИТЕ - богати, независимо къде си. Аз, примерно, като едвам вземам тук (в левове) около 800 на месец (НЕЗАВИСИМО ОТ СЛУХОВЕТЕ, ЧЕ СЪМ ВЗЕМАЛ ПОВЕЧЕ НА КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА, за да не влизат хората в заблуда, че имам, а не давам), това доходче ми покрива електроенергия, вода, храна и някоя дреха (рядко). Екстри като екскурзии, например, няма. Да не говорим, че да си купиш няколко-стаен апартамент е само в сферата на мечтите (дори на старо отива към 1400 лв. квадрата!) и сме се свили в една стаичка 2-ма човека. Та толкоз за "стандарта". Виж, ако човек има БИЗНЕС, ФИРМА/ФИРМИ или е просто на някаква работа с астрономическа заплата - тогава и в Китай, и в България нещата са количествено и качествено различни. Накратко - няма ли пари - всичко е бошлаф-работа - каквито и знания, способности, опит да имаш - навсякъде искат заплащане - пример давам: като се качиш на автобуса искат да си платиш, а не да им издекламираш стихотворението, което току-що си написал или да им покажеш рисунката, която си нарисувал, нито пък да им обясниш какво знаеш за династията на Тертерите или откритите нови екзопланети. (Това ще го разширя на ниво статия и може да го пусна за повече читаемост)."
 Изводът е:
 Преди да го направя (извода) ще поясня какъв съм:
- магистърска степен по философия (и философска антропология)
- няколко чужди езика (английски, китайски, руски) на добро ниво и няколко чужди на средно (татарски, македонски, корейски, арабски).
- автор на стихотворения, проза и др. литература.
- бивш актьор, водещ на предаване, журналист в няколко вестника (включително и собствен).
- създател на няколко уебсайта и разбиращ донякъде от IT.
- хобита (и познания) в областта на история, лингвистика, психология, геополитика, бойни изкуства и др.

Колкото и да е самохвално (особено според онези, които завиждат на тези мои познания, опит и качества), съвсем НЕ Е за хвалене това, че с всичкия този бекграунд (както се казва на по-изкълчен език, повлиян от англосаксонската култура), сега се мъча към днешна дата с пътувания в стар прашен микробус с нередовен климатик (или пеш) за преподаване на чужд език на китайски деца (които в по-голямата си част не искат да го учат и/или са непослушни) и с началници, които ВЪОБЩЕ НЕ ТЕ "БРЪСНАТ" ти дали си магистър, поет, програмист, знаещ историята, пишещ грамотно и пр.
 А АКО (АКО!) имах някакъв личен семеен бизнес - да речем някоя верига ресторанти и доход от около поне половин милион на месец - съвсем друго щеше да бъде - и като качество на живот, и като неща, които може да си позволя (повече култура, екскурзии, свободно време и пр.), и даже повече уважение и интерес от страна на някои личности (няма какво да се лъжем, че много хора ще се заинтересуват или направо "залепят" за теб, ако си богат, а не ако си умен и способен в нещо си).
 Така че, далеч съм от мисълта да съм антиинтелектуалист. Много мразя антиинтелектуалисти, които отричат и/или презират образованието и образоваността. Ясно е, че когато някой или някоя е много глупав/-а, то тогава може и с доста пари пак да се провали (знаем за хора, които са финансово неграмотни и дори и след като спечелят МИЛИОНИ ПАРИ от лотария, за сравнително-кратък срок ги профукват/пропиляват/изхарчват тези доходи и... остават пак бедни!). Обаче, мисълта ми е, че ако човек има много пари, даже и да е не много интелигентен, образован и начетен, пак ще е по-добре в живота най-вероятно, отколкото някой супер-образован, но без много пари.
 Завършвам с преразказ на един скеч от Русия:

- Сине, спирай училището и почвай да мислиш за бизнес.
- Ама, тате, аз искам да ходя да се изуча.
- Сине, вече можеш ли да четеш? Можеш. Можеш ли да смяташ? Можеш. Е, значи вече си се изучил достатъчно. Спирай даскалото и почвай да мислиш за бизнес.
- Ама татко, аз искам да се изуча повече!
- Сине, може и да ти звучи парадоксално, но твоите учители, които вземат ниска заплата няма как да те научат на неща от които ще вземеш по-голяма заплата! Те, ако са можели, са щели да вземат големите пари, а не сега да ви преподават за никакви пари! Почвай да мислиш бизнеса!
- Но, тате, аз искам да отида в университет и да взема диплома за висше!
- Сине, баща ти има две висши и виж докъде сме го докарали!!! До под кривата круша! Почвай да мислиш за бизнес!... И извикай майка си да дойде при мене!
- Ама татко, ние си нямаме майка!...
- А така! Ето това е и мисълта ми: като няма пари, няма и жени! Бягай да мислиш какъв бизнес ще правиш!!!

;D 8)
« Last Edit: February 25, 2017, 03:18:54 PM by SEO »

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Критично по въпроса дали Христос трябва да е толкова важен за "истинския българин"

Едно време (ако някой не помни или е забравил историята) истинските българи (прабългарите) не са били християни и на някои от тях християнството им е наложено със сила и кръв (от хан/княз Борис-Михаил). Останалите така и не стават християни - някои се претопяват в други народи, не оставяйки даже името си, а трети приемат исляма (волжките прабългари).
 Днешните българи в република България са основно славяно-българи, но сред тях има голяма част мюсюлмани (познати под името "помаци"), както и немалка част учени или поне добре-образовани хора, които са атеисти (защото не вярват на древно-еврейски, древно-арабски и други митове и легенди, каквито в основата си са религиите, най-разпространени по българската земя)! Има и доста българи, които са последователи на други религии - например кришнари, будисти и пр., но да приемем, че те са по-малка бройка (която също може да се прибави към мюсюлманите и атеистите, за които не е естествено да приемат евреина Йешуа (Исус; Иисус, Христос и пр.) за техен "номер 1").
 Та да се твърди, че "истински българин" е равнозначно само на религиозен и то на религиозен християнин е ненаучно, екстремистко по средновековному и за малко по-запознатите с религии, история, социология и пр. направо несериозно ("голям майтап", казано по-опростенчески).
 1. Номер 1 за българите, ако се гледа в ракурса на народолюбието и национализма трябва да е човек, който е допринесъл с нещо за българщината, а не еврейски проповедник от преди над 2000 години (за който даже няма достоверна биография, поради недостиг на източниците).
 2. Ако говорим за евреи - има много по-достойни хора сред тях, които действително са дали нещо на българите и на цялото човечество понякога: Айнщайн, Фройд, Маркс... дори произволно-избран български евреин като Ицхак Финци или Исак Паси са по-резонни да се обявят за номер едно на "истинския българин", отколкото древния проповедник Йешуа, който попаднал под ударите на Римския закон и, чиито проповеди (според това, което е дошло до нас под една или друга форма, на които не може да се вярва напълно) не е нищо кой знае колко специално (например по никакъв начин не надхвърля това, което сме наследили от Сократ или от Конфуций - с тази разлика, че те не са се правили и не са ги правили на богове и богородени!)
 3. Каквото и да значи "истински българин" (според различните дефиниции, които може да си прави всеки един човек по земята), няма никакви логически основания да го запълваме с определението, че този истински българин трябва да има кумири и то точно определени кумири, че да не би да стане "по-малко българин". В противен случай говорим за догматизъм, а в конкретния за религиозен догматизъм ("Ако си истински българин - първият човек за тебе да е Христос! Тъй да знаеш!"  ;D Догматизъм и половина! И обскурантизъм!)

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Някои си стоят на почти едно и също ниво

(просто, защото не полагат усилия)

Може и да ви се струва, че някои си стоят на едно и също ниво, но всъщност не е така, защото и най-глупавият, и най-мързеливият (в почти всички случаи) трупат по някакъв опит всеки ден - най-малкото научават по някоя новина, виждат някое ново лице, дори научават някоя нова дума. Ако човешкият живот  беше 10-20 пъти по-дълъг, отколкото е в момента, то едно такова изключително бавно развитие на ума (или по-широко дефинирано - "на вътрешния свят") би било сравнително-добре. Например, ако живееш 1000 години и научаваш само по 1 нова дума на чужд език за месец, то за цял живот може да научиш 12000 думи на този език (а доколкото знам дори 8000 са достатъчни, за да го разбираш добре, и при някакво задоволително ниво на граматиката му, да го говориш достатъчно разбираемо).
 При нашия съвременен не много дълъг живот, не можем да се развиваме добре, ако всеки ден не напредваме с поне няколко неща. Ето и конкретно какво имам предвид - ще го илюстрирам с един пример, който преди малко писах на един субект от женски пол, който пише, че днес готвила, чистила пода и гледала комедия. Писах така (на китайски, но ще го преведа по-долу тук): "你也会每天学习点艺术,哲学,外语。这样的话,未来的时候你也会做个高级的同志。如:今天听点莫扎特的作品,读点恩格斯的思想, 学点韩语;明天听点琵琶,看点普希金的诗,学点英语。这样子,慢慢你的内在世界会越来越厉害。(当然也不要忘记做运动。)"

Превод: "Ти може всеки ден да овладяваш малко изкуство, философия, чужд език. По този начин, в бъдеще също ще можеш да станеш един високо-развит човек (другар; другарка). Например, днес послушай някоя Моцартова творба, понаучи някоя гледна точка на Енгелс, научи малко корейски език; утре - послушай изпълнение на пипа, прочети някое стихотворение на Пушкин, научи малко английски език. По този начин, лека-полека твоят вътрешен свят ще става все по-велик. (Разбира се, не трябва да забравяме и да спортуваме.)"

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
За лотариите
« Reply #161 on: April 13, 2017, 06:05:56 AM »

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter
 За силните и слабите страни на приятелите или за нереципрочността в отношенията.

MSL

• SEO Mod
  • SEO hero member
  • Peace, sport, love.
    • View Profile
    • Free word counter

Дали наистина това е "Тайната на живота"? Не съвсем.

Ще отбележа какво си мисля относно една приказка/притча за някой си мъдрец и ще кажа защо не е съвсем мъдро:

"Веднъж попитали един мъдрец:
 - В какво се състои тайната на живота? Какъв е вашият отговор?
Той отвърнал:
- Аз живея съвсем обикновен живот - това е моята тайна. Ям, когато ми се яде; спя, когато трябва и работя, когато се налага.
Питащите били много озадачени:
- Но... в това май няма нищо особено...
Мъдрецът казал:
- Това е същността на живота. Няма нищо специално.
Питащите все още били озадачени:
- Но всички правят това: ядат, спят, работят...
Мъдрецът се засмял и рекъл:
- Не. Когато се храните, вие всъщност правите много неща наведнъж и затова в нито едно не постигате съвършенство: мислите, мечтаете, представяте си, спомняте си... Не само ядете. Когато ям, аз просто ям: тогава съществува само храната и нищо друго. Когато вървя, аз вървя и се наслаждавам на разходката. За мен съществува само разходката – и нищо друго!"

Та да кажа своето мнение: Да, за някои неща е много добре да се прави точно така - например, ако четеш интересна книга, да не се разсейваш с други мисли, а да се отдадеш само и единствено на четенето. Обаче има дейности, които въобще не представляват някаква възможна наслада за по-продължително време. Давам пример, който може да е валиден за повечето хора: ако си във фитнес залата и трябва 2-3 часа да правиш почти едни и същи упражнения почти всеки ден, то в един момент ще ти втръсне да си насочил вниманието си само към това (например: "Вдигам гири. Пак вдигам гири. Вдигам гири. Вдигам ги гирите, бе! Вдигам гири. Да, о да, тука вдигам гири."), затова човек може да си слуша музика, докато спортува (виждал съм често такива - със слушалки, слушат си там нещо, докато си правят кросове или се "трудят" в залите) или просто да си мисли за нещо приятно, да си прави планове, да обмисля нещо. Така и спортуването не може да се превърне в абсолютна досада.
 Надявам се примерът да е достатъчен. :)

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.