Продължавам по вече зачеквани теми, също "препечатка" с някои съкращения и необходими редакции от чат:
Браво за дипломирането!... Не, не може да се синтезира всичко само с вода. (Точно това е доказано, че хората не са като растения или като други животни, и се нуждаят от ВЪНШНИ неща. А ТЕЗИ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ МОГАТ САМО НА СЛЪНЦЕ - АМИ ТЕ У МИРАТ. А и да има някои такива, сигурно тайничко похапват. Не се връзвай на такива истории. Това на мен ми звучи толкова абсурдно, колкото, ако на тебе ти кажат, че има самолети, които летят до Плутон и се движат само с лунна светлина. Всеки пише атрактивни материали, за да изка рва пари - но не всеки има доказателства за тях. Гледай не само казано/написано, но и доказано с повече научни референции.) Почваме да се повтаряме (а тази тема не ми е много важна - както знаеш, за мен важното са други неща), НО ето ти пасажа какво може най-много да им залипсва на веганите и да се повредят доста:
3.5 Nutrients
3.5.1 Protein
3.5.2 Vitamin B12
3.5.3 Calcium
3.5.4 Vitamin D
3.5.5 Iron
3.5.6 Omega-3 fatty acids
3.5.7 Iodine
И я прочети, за да знаеш къде и какво повече да консумираш от неживот ински произход, щом така си си решила:
http://en.wikipedia.org/wiki/Veganism Науката е възможно НАЙ-правото и доказано нещо в момента. Религиите и недоказаниците, които често се пишат от жълти издания (вкл.сайтове) и от шизофреници (и други психичноболни) не може да й стъпят на нокътя. Ако науката допусне 1% грешка, то религиите и останалите дивотии допускат стотици и хиляди пъти повече грешки. Инструментариумът, методът и светогледността на науката са толкова по-здрави, по-правилни и по-напреднали от всеки един кукундрел, който пише религиозните глупости (лъжейки често умишлено, за да си сложи парите в джоба), че е смешно да се сравняват.
ЗА КОИ НАУКИ НЕ МОЖЕШ ДА КАЖЕШ, ЧЕ СА ПРАВИ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? (Изумен съм!) Химията ли е по-грешна от Исляма или пък Физиката ли е по-неподготвена от Будизма?! Ама недей така, все пак си вече дипломиран научно човек! Дай ми поне 2 примера за ИСТИНСКИ НАУКИ (не за псевдо-науките) от рода на география, астрономия, геология и пр., които да са по-назад в откритията си и визията си от дивотията (назадничевостта) на сектанти, религиозници и пр. гмеж! По тоя въпрос усещам, че никак няма да се примиря, защото аз съм един от най-убедените стожери на НАУЧНОТО и на ИСТИНАТА и няма да оставя никоя НЕДОКАЗАНОСТ И ИЗМИСЛЕНОСТ да ме забаламосат вече. Искам доказателства и то успешни.
Сърцето ти е мярка?! Ама това е една МЕТАФОРА. Ако под "сърце" метафоризираш чувствата - те могат да лъжат и често го правят. "6-то чувство?" е какво? Интуицията, може би? Да, ама и тя се базира на доста опит. Например Едисон може да проявява интуиция в науката, ама Аничка, която е израстнала край бакъра и конете, каква интуиция ще прояви? Че ще вали в ъв вторник по пладне ли? А, ако под
6-то чувство се разбират други недоказани неща - аз съм "пас" и против. При мене вече не минава това "много хора вярват, значи е така", защото многото/повечето хора са НЕУКИ или са дадени тесни специалисти, които може да ти кажат какъв HTML код да сложиш, например, но в същото време да си мислят, че звездите ги е направил някой бог, да речем... Положението с образоваността е плачевно, мисля че повечето са го усетили, които са поне бакалаври по нещо си.
Ясно, че е по-добре от извора, но
изворите по-добре се виждат и усещат от
науката, а не от някой "екстрасенс"/врач/гадател/и прочие, който размътва главите на хората, а в същото време не може даже 6 числа от тотото да предскаже! Дай пример коя измислица е видяла извор по-добре от науката? Например защо любимите ти религии не са се усетили по-рано, че има
радиация, а науката се усети? Да не говорим, че
Слънцето не се върти около Земята. Ами да - науката опосредява, когато трябва, но по-добре така, отколкото направо да подхвърли едно твърдение както правят мистици, религиозници и "остальная %&$*#" и да ти каже "ама то е въпрос на вяра, то е непознаваемо, слушайте ни нас, то на нас ни се ОТКРИ ОТ БОГА!"... Некадърници!
Ха-ха! Ами точно екстрасенси, попове и др., на които се връзваш ИЗКРИВЯВАТ ИСТИНАТА ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ! Те даже може и да не са я достигнали, за да я изкривят. Не виждаш ли какво става???
ДЕСЕТКИ ПОНЯТИЯ БЕЗ ЕЛЕМЕНТАРНА ОБОСНОВКА - казват ти "чакра", казват ти "прераждане" и ти ги захапваш. Ама поне 1 миг няма ли да се попиташ себе си "а това кой го е открил и как го е проверил, как го е доказал?"? Ами няма, очевидно и затова положението е:
изпълнен с мистицизъм и религиозност светоглед, твърде отдалечаващ се от Съвременната научна картина за света.
Ами може и да се залъгват заради интереси, но това е по-малкият проблем - къде ще го сравняваш с огромната лъжа, че имало рай, ад, гяволи, преражданици, слънцеядене и т.н.? То последните са си тотална изкривеност и обърнатост на почти 180 градуса от това, което науката показва. Ти, например, знаеш ли, че светлината е съставена от фотони и какво е фо тон? Е, да, ама има хора, които си мислят, че това е нещо съвсем друго - божественост някаква, разбираш ли...
Как да не мислиш в калъп? Ти мислиш в калъп, изграден основно от религиозни понятия - напр. дотук ти засякох най-различни индуистки, дъновистки, ню-ейджистки, християнски и пр. понятия, които ти изграждат един мистичен светоглед, а той е идеалистична философия, която е супер откъсната от това, което днес е открито за света (
съвременната научна картина за света, която оперира не само с КАЗВАНИЦИ, а с ДОКАЗВАНЕ и НАУЧНА ДЕМОНСТРАЦИЯ. Добре, че беше науката, че малко (поне някои) да узнаем
истината за битието.
"Винаги има борба между тъмнината и светлината" -- това пък идва от Зороастризма. Ето ти още една нишка от религиозно-идеалистичния ти калъп. И това има ценност колкото една проста метафора. А не да си внушаваш, че наистина има някакви тъмни и светли сили/енергии, които се борят там. Има си само флора и фауна (както и нежива природа, разбира се) и ЕГОИСТИЧНИ ГЕНИ в живата природа, така че може, общо взето, да приемеш, че всичко е "тъмнина", защото всяко живо си иска енергия и се храни с каквото докопа и с каквото може.
Хе-хе! Науката била ограничена, а ИЗОСТАНАЛАТА С ВЕКОВЕ МИСЪЛ, КОЯТО ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ПРЕРАЖДАНИЯ, примерно, е напреднала?! Ама недей, ще ми докараш инфаркт на полу-средна възраст
... Ти значи, сериозно си вярваш, че по-напреднал е този, който преди векове, когато още не са имали дори микроскопи и са говорили каквото им скимне, ОТ СЕГАШНАТА МОЩНА НАУКА, КОЯТО МОЖЕ ДОРИ НЕУТРИНОТО ДА ПОКАЖЕ И ДА ПРАВИ НАНОРОБОТИ?! Направо съм изумен!
Вярваш в доброто и светлината? Ами това си е вече РЕЛИГИЯ. Само че при теб е неосъзната смес от няколко религии - зороастрийска, индуистка/будистка, християнска и ти не си ги учила като мен, и не си даваш сметка, но аз съм ги изучавал, и като ми говориш, веднага хващам я нещо от тази, я нещо от онази религия. Имаш си религия близка до нюейджизма, от сорта на Бялото братство/Дъновистите и, говорейки честно, тези неща много се разминават с реалините и гигантски научни открития до момента.
Доказателствата не са илюзорни. В самото понятие за
доказателство илюзорността е изключена. Не всяко доказателство е правилно, но съвсем без доказателства (както ти си го мислиш), няма да стане - то така всеки може да ми приказва каквито се сети
шашкънии от религиите (и извън религиите) и аз да вярвам, защото "доказателствата са илюзорни"?! Няма начин! Това е толкова
мракобесническо/
обскурантистко, че няма накъде повече. Точно, защото доказателствата им бъркат системите и те решили да ти втълпят, че са илюзорни, усещаш ли? Или ти сама си си го втълпила (което е жалко ).
Езикът бил несъвършен. Ами достатъчно съвършен е, за да направи наука, която да е способна дори самолет и совалка да произведе. А несъвършеностите в езика са онези простотии - религиозните понятия, които само забаламосват хората. Кое е по-несъвършеното, я се замисли: "борба на светлината и тъмнината" или "двигател с вътрешно горене"? Кое отразява НЕЩО и кое НИЩО? Езикът си ни е добре, за да знаем поне основни неща, а не да вярваме на езикови конструкти като
БОГОВЕ,
ЧАКРИ,
СЛЪНЦЕЯДЕНЕ и пр., които отразяват едно нищо.
СИМУЛАКРУМИ се наричат.
"Само" до 3-тото измерение викаш? А някой да е доказал, че има свят и в други измерения?! Първо се доказва, после се казва
докъде. Те едно време са си мислели в някои култури, че на "края на света" има гигантски водопад... Ауууу, какво разочарование - земята била сферична (по-точно
геоид, но пак нещо си там сферично). И сега някой може да ми каже, че има
200 или
764382764 измерения. А доказателства?! Няма, како! Ти вярвай, защото
някъде така е написано от
някой. Ти, например, за първи път къде и от кой научи, че има повече от 3 ('айде - 4, с времето, което е отделна тема) измерения?! Професор ли беше, научен журнал ли беше или просто някоя приятелка, някоя творба от жълта преса? Запитай се какви са ти източниците, първо и после разпространявай и вярвай в информацията, която харесваш.
Погрешни идеи и навици. Ами има си ги. Само дето повечето от тях не са от науката, а от религиите и от простотията, като цяло.
Къде е отправната точка? В
науката ми е отправната точка и в удоволствието (
хедонизма), които се опитвам да съчетавам и със
здравето. Всеки си има отправни точки - за някои това може да са грабежите, за други да са музеите... Няма единна отправна точка - някои са добри, други - не толкова, трети са направо олигофренски отправни точки.
По принцип няма много естествена хармония между човека и прородата - нали се сещаш, че един вулкан, един земетръс, една градушка може да види сметката на човека (на даден индивид/индивиди от човечеството), ако не е научно-техническата база днес, то дадено природно явление или поредица от такива, може да заличи дори цялото човечество. Ясно, че прекаляват на много места и тровят хората пр., но колкото и да е ужасно - малко по-добре от предишните епохи, когато само от едно наводнение, например, са измирали повече хора отколкото при по-големи наводнения днес.
--
И това копиране го има в по-нисша степен и при други животни. Маймуни, например, правят копия (подострени прътове) и с тях убиват по-малки маймуни, т.е. ловуват. Ако бяха по-умни да си направят пушки, можеше и хора да почнат да отстрелват.
Това пак може да се приеме най-много като метафора "земята се бунтува "... Земята е планета и няма акъл, за да се бунтува. Земята, ако имаше, щеше да се благодари, че има кой да я пази от метеорити и други космически заплахи. Сега, ако ми кажеш, че вярваш, че Земята има "душа" или нещо подобно - направо ще се срутя от стола.
--
"Както хората ги планират" е доста
обобщително. Доколкото поназнайвам
геополитика, мисля че хората са в различни групи, а всяка от тези групи има различни планове. А
Земята е планета и толкова. Това е просто едно ТЯЛО, за което е все едно дали по него има дървета или има само камъни както е на Марс. На тялото му е безразлично и то няма усещания, емоции, съзнание, за да се радва или да се бунтува.
Това е
антропоморфизъм, ако наистина си мислиш, че планета може да се бунтува и да реагира на дейността на едни от бозайниците си - хората.
Хората трудно ще се научат да правят
по-нелесното, защото мързелът си е свойствен и дори резонен - всеки иска да пести енергия и ресурс, а не да я/да ги губи. Така че всеки гледа
на работата лекото и на хляба мекото .
А и да искат някои да се променят по онзи начи, те са несвободни - ето и аз искам много работи, но като съм зависим от началници и от пари,
не ми се отваря парашутът.
Физическо (доказано), емоционално (доказано), етерно (НЕДОКАЗАНО, ПРИЕТО НА ДОВЕРИЕ ОТ ТЕБ, ЛЪЖОВНО ПОНЯТИЕ!!!), мисловно (доказано), душевно (НЕДОКАЗАНО, ПРИЕТО НА ДОВЕРИЕ ОТ ТЕБ, ЛЪЖОВНО ПОНЯТИЕ), духовно (по смисъла в който го употребяваш - също недоказано и пр.), морално (доказано, субективно), естетично (доказано, субективно)... Виждаш ли каква е каша -
смесица от верни, неверни и верни, но субективни неща? В това е проблемът.
Преплетени били и не можели да се разделят?! Ама ти как знаеш/откъде знаеш, че са преплетени, при положение, че някои от тях даже не можеш да ги докажеш?! Как нещо като "етерно тяло" може да го знаеш, че е преплетено, заплтелено или изплетено, при положение, че даже не го знаеш, че го има, камо ли да е във взаимодействие с нещо?
Мисли!
Не е нужно да се изолира нещо, за да се познава. Например може да познаваш емоциите и да ги изучаваш, без да умира нищо. А
недоказаностите: душа, дух, етер -------> "у лево!", както е софийският лаф, че не ми се занимава с по-изискан изказ спрямо тях.
--
Абе не е точно така, че да се създаде ново, трябва да се разруши старото - виж например еволюцията на дизайна на автомобила - отначало прилича на конска каруца/каляска/файтон, после се променя. Има си и творческо развитие, което е еволюционно, не революционно. Всякакви ги има, но за да стане на твоята, трябва някакво много силно веганско лоби в някоя велика сила - най-добре в САЩ, защото оттам тръгват много от промените днес и тогава, лека-полека, да почнат да прецакват животновъдите, ловците и други. Иначе ще си останете само с писане по интернет и това е истината. Иначе само с убеждения - може много народ да се пише вегански, но ще си яде пак месо - нещо като мюсюлманите, които са много, ама и много от тях си пият ракия и вино, макар и да им е забранено или пък будистите, които си ядат месо в доста от случаите, въпреки че е забранено.
--
Ами на противоположни гледни точки сме за много неща, защото аз вече преминах само на
твърди научни позиции. Години изгубих във вяра в магии, молитви, карми и пр. недоказаности - животът ми не само, че не се промени, но се и влоши. Откакто минах на ниво
ЧИСТА НАУКА - всичко се изглади и вече знам поне кое накъде е и на кой свят се намирам, и действам, знаейки че правя нещо реално, а не че съм изгубил време, и пари за магия, врачка, врели-некипели и молитви.